naleśników nadziewane kremowym serkiem mascarpone, wędzonym łososiem i świeżymi listkami szpinaku są prostą w przygotowaniu przystawką. Podaje się je w temperaturze pokojowej. Idealne na lunch, szybką przekąskę lub spotkanie ze znajomymi. Składniki na farsz: 250 g serka mascarpone 200 g wędzonego łososia dowolna ilość świeżych liści szpinaku ząbek czosnku sól do smaku świeżo zmielony czarny pieprz kiełki np.pora
potrawyregionalneMając w lodówce ciasto francuskie i pieczarki pomyślałam o przyrządzeniu szybkiej przekąski. Powstały rożki nadziewane pieczarkami. Chrupiące, złociste i pieczarkowe. Błyskawiczne w przygotowaniu. Idealne do czerwonego barszczyku. Można zamiast pieczarek nadziać je szpinakiem lub przygotować na słodko z ulubionymi owocami. Polecam. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 30 deko pieczarek 1 mała cebula 3 łyżki 12% śmietany
potrawyregionalnearomat wanilii, zniewalającą maślaną nutę, no i oczywiście smak drożdży. Jeżeli chcecie się pobawić, to z tego ciasta można uformować bułeczki, wtedy spełni swoją rolę nie tylko jako słodka przekąska do popołudniowej kawy czy kakao (tylko nie do herbaty, ponieważ ogranicza wchłanianie głównie wit. B1, której zasobnym źródłem jest właśnie ciasto drożdżowe), ale również jako drugie śniadanie- do szkoły
Kraina Miodem PłynącaDziś dla odmiany przekąski, które nie będą słodkie. Jeśli szukacie inspiracji na Halloween mam dla Was trzy nowe pomysły: pizzeriny z duszkami, jajka z pająkami i upiorne kościste krakersy :) Pizzeriny z duszkami: Składniki na 3 blaszki (około 25 sztuk) 2,5 szklanki mąki 50 g drożdży 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1 ząbek czosnku 0,5 szklanki
CiastkozercyToskanii i stanowią regionalny przysmak, który stał się znany na całym świecie. Nie są tak znane jak tiramisu czy semifreddo, lecz stanowią bardzo prostą, łatwą do przygotowania słodką przekąskę. pół kilo mąki 250 gramów całych migdałów szklanka cukru łyżka miodu łyżka proszku do pieczenia 4 jajka szczypta soli Zaczynając przygotowania do wypieku ciasteczek należy wyparzyć migdały wrzątkiem, a następnie
Bon Ton Italiahrupiące śniadanie w 15 minut, grzanki z pastą z wędzonej makreli z kremowym serkiem i chrupiącymi dodatkami... na szybko, na śniadanie lub kolację, na przekąskę koktajlową, na raz :). Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 9 Składniki: 9 kromek pieczywa tostowego, 2 łyżki masła, Farsz: 1/2 wędzonej makreli, serek Philadelfia, 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli, 1 ogórek konserwowy posiekany, 1 łyżka
SzczyptaSmaQwyniku uwodornienia straciły praktycznie wszystkie swoje dobroczynne właściwości i pojawiły się w nich izomery trans, podnoszące poziom złego cholesterolu. Co ważne, są one obecne takżę w produktach cukierniczych, słonych przekąskach (chipsy, krakersy), dania typu fast food, frytki. Jeśli lubisz margarynę, wybieraj te miękkie, kubkowe - taka margaryna zawiera nawet do 80 % nieutwardzonych (zdrowszych) olejów. Osobiście jestem i zawsze będę zwolenniczką naturalnych
Kuchnia Elliezimnego, marynowanego i świeżego. I jest pyszne. Włochy, Portugalia, Hiszpania i Grecja – tutaj ośmiornica jest w menu na porządku dziennym. Nie podaje jej się jako głównego dania, ale jako przekąskę czy przystawkę. Zarówno na ciepło (smażoną, grillowaną), jak i na zimno (marynowaną w occie, oliwie i ziołach). Portugalia słynie ze swojego ryżu w pomidorach z ośmiornicą – arroz de polvo, hiszpańska
Karo in the KitchenCiasto francuskie z kurczakiem, pomidorkami i trzema rodzajami sera.Doskonałe jako przekąska imprezowa lub na ciepłą kolację. Szybkie i łatwe do zrobienia. Składniki na 6 sztuk: arkusz ciasta francuskiego pierś z kurczaka 1 mały krążek sera camembert 1 kulka mozarelli (125g) 60 g żółtego sera kilknaście pomidorków koktailowych ostra i słodka papryka sól pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSpadolini to kulki z ziemniaków usmażone jak frytki a następnie zapieczone z żółtym serem i polane ketchupem. Dobrze sprawdzą się jako przekąska np do meczu lub na małe spotkania, wtedy wszyscy mogą je jeść wykałaczkami z jednego półmiska. Jeżeli nie macie łyżki do wydrążania, pokrójcie ziemniaki na kostki lub na frytki. Składniki: 6 dużych ziemniaków 5 plasterków żółtego sera ketchup
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaProsta w przygotowaniu i zdrowa przekąska. Takie pomidory można podać na śniadanię, kolację lub jako element zimnej płyty. Składniki: 8 pomidorów 250 g białego sera 100 g bryndzy wędzona makrela łyżka majonezu 2 łyżkii kwaśnej śmietany 1/2 cebuli szczypiorek sól, pieprz Makrelę dokładnie oczyścić ze skóry i ości, mięso rozdrobnić. Cebulę i szczypiorek posiekać. Ser wymieszać z bryndzą, majonez
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamoja ulubiona pasta kanapkowa, gości na naszym stole bardzo często. Szybka do zrobienia. Kremowa, lekko ostra jest idealna nie tylko na kanapki. Można ją podać na krakersach jako przekąskę imprezową. Składniki: 6 jajek 2 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu 2 łyżki posiekanego koperku pieprz Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Majonez wymieszać z chrzanem i pieprzem. Dodać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś andrzejki więc podaję propozycję na szybką przekąskę, którą można jeść na ciepło lub zimno, z sosem czosnkowym. Ciasto francuskie jest niezastąpione w mojej kuchni, zwłaszcza kiedy potrzebuję przygotować coś ekspresowo. Składniki: arkusz ciasta francuskiego 1 kiełbasa 8-10 pieczarek po kawałku żółtej i czerwonej papryki cebula kilka plastrów żółtego sera 2 łyżki oleju sól pieprz ostra papryka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzekąska smaczna, efektowna i dość zdrowa. Robi się ją łatwo i szybko, można dodać dowolne dodatki żeby urozmaicić smak i wygląd. Polecam na przyjęcia. Składniki: 2 placki tortilli kilka liści sałaty 2 puszki tuńczyka 2 łyżki majonezu 3 jajka pieprz Jajka ugotować na twardo, drobno posiekać. Tuńczyka odsączyć. Jajka, rybę i majonez wymieszać i przyprawić pieprzem. Tortillę włożyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakanapeczki polecam na sylwestra, przyjęcia urodzinowe, imieninowe, karnawałowe i wszystkie inne. Są fajne bo zjada się je na dwa kęsy, dlatego idealnie się nadają na imprezy stojące, gdzie wystarczy przekąskę wziąć do ręki, bez potrzeby używania talerzyków. Ważne jest aby nie przygotować ich zbyt wcześnie i żeby koniecznie pod pastę dać po kawałku sałaty bo inaczej krakersy odmiękną, a smaczne
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia