przekąski - 41322 przepisów (strona:1220/2755)

Mix sałat z warzywami, pestkami dyni i groszkiem ptysiowym 147

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Prosta i smaczna propozycja na lekką i chrupiącą przystawkę. Sałatka może stanowić samodzielną przekąskę lub dodatek do innych potraw.   1 opakowanie mieszanki sałat (mix) 1/2 długiego ogórka 1/2 pęczka rzodkiewki 1/2 pęczka koperku 2-3 łyżki łuskanych pestek dyni groszek ptysiowy olej czosnkowy sok z cytryny sól, pieprz   Mieszankę sałat

Di gotuje
Zupa ryżowa z jogurtem i miętowym masłem- Yalya 170

Lekka zupa, zdrowa i świeża dzięki mięcie. Znakomita przekąska lub lekkie danie dla tych co na diecie. Masło? I owszem! Na diecie nie można całkowicie eliminować tłuszczu. Jest potrzebny dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i przyswajania wapnia z nabiału. Zupa ta nazywa się oryginalnie Yayla, pochodzi z Turcji i jest przysmakiem tamtejszych górali i pasterzy. Zaraz po ugotowaniu zupa jest troszkę

Sztuka gotowania w/g Samiry
Orzechy prażone w miodzie i herbatnikach 103

Bardzo lubię orzechy, a gdy zobaczyłam ten przepis to wiedziałam, że  muszę je zrobić. Przepis prosty i szybko się robi, a przekąska pyszna. Gorąco polecam. Przepis znalazłam na stronie  gotujmy.pl . Składniki: 20 dag orzechów włoskich 2 łyżki cukru 3 łyżki płynnego miodu 50 g ekstra kruchych herbatników lub trochę więcej Orzechy uprażyć w piekarniku o temperaturze 200 stopni

Ewusiowe Smaki
Smażone bataty idealne do obiadu. 90

się rozpadać. W między czasie delikatnie przyprawiamy pieprzem i solą. Natkę drobno kroimy. Gotowe bataty posypujemy orzechami i natką pietruszki. Podajemy zamiast tradycyjnych ziemniaków do obiadu lub jako samodzielną przekąskę. Najlepiej smakują gdy są ciepłe. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Pieczone warzywa z feta 173

minut. Powinny być miękkie i lekko złote (głównie ziemniaki). Po lekkim przestygnięciu wkładamy warzywa do miski, wkruszamy fetę, ilość zależy od upodobań. Całość skrapiamy pozostałą oliwą. To przekąska  świetna na ciepło ale i na zimno. Ciekawie prezentuje się w szkolnej śniadaniówce

Dzieje kuchennej Wiewióry
KONKURS Z FIRMĄ BRZEŚĆ 106

szalonych zabaw, wspanialej atmosfery w gronie przyjaciół, znajomych i rodziny. To czas, kiedy dzielimy się ze sobą entuzjazmem i radością...ale to również czas przygotowań, czas nowych pomysłów i ....przekąsek. Czas ,który poświęcamy na zabawę i na jej przygotowanie. Jeśli mamy taką możliwość , bawimy się na balach, w pubach, czy restauracjach. A co jeśli jesteśmy organizatorami takiej imprezy? Co podamy

Z Kuchni Do Kuchni
Rożki francuskie z jabłkami 175

Pyszne kruche ciasteczka pachnące cynamonem będą idealną przekąską do kawy lub herbaty. Zrobicie je bardzo szybko, gdy tylko przyjdzie Wam ochota na coś słodkiego lub zjawią się niespodziewani goście. Dlatego zawsze mam w lodówce ciasto francuskie, tak na wszelki wypadek ;) Filiżanka z kolekcji "Jesień" Porcelana Bogucice. op. ciasta francuskiego (275g) 2 jabłka cukier  cynamon jajko cukier Gruba Rafinada Diamant

Smakołyki Asi
Ciasteczka czekoladowe z awokado (bez mąki) 165

Wyjmij z pieca i zostaw na kolejne 5 do 10 minut, by ostygły. Gotowe! Bardzo czekoladowe i wilgotne ciasteczka smakują znacznie lepiej niż wyglądają. Są świetną i całkiem zdrową przekąską w ramach diety paleo . Głównym składnikiem uczulającym są jajka, choć zdarzają się także alergie na kakao, a wyjątkowo rzadko na awokado. Z powodu jajek ciasteczka nie są dozwolone na protokole

PaleoSMAK
Sałatka z olejem z wiesiołka 212

Sałatki to nie tylko szybkie, często barwne przekąski, ale także bardzo zdrowe dania. Ja polecam tym razem sałatkę na bazie sera typu włoskiego z dodatkiem świeżych warzyw, ale także ze zdrowymi olejami. Oprócz oleju rzepakowego dodałam olej z wiesiołka, który doda naszej potrawie ziołowego posmaku i dodatkowych walorów prozdrowotnych. Sałatka w wykonaniu jest prosta i dodatkowo bogata w nienasycone kwasy

Kuchnia co dnia
Trufle z konopiami i herbatą matcha 126

Pyszne i co najważniejsze zdrowe trufle stanowią świetną przekąskę na każdą okazję. Ja przygotowałam je na święta. Smakowały wszystkim, polecam :) Przepis pochodzi z bloga Facet i kuchnia —>KLIK 75 g mąki konopnej 50 g surowego kakao 200 g daktyli bez pestek 40 g oleju kokosowego virgin łyżka matchy ziarenka z laski wanilii   dodatkowo kakao do obtoczenia trufli

Mienta blog
Cannelloni z mięsem i pomidorami 137

oregano.  A na czym polega jego nietypowość?  Zobaczcie sami.  I powiem szczerze, ono było pyszne :)) Składniki na 2 porcje obiadowe lub 4 mniejsze traktowane jako przekąska (na zdjęciu mniejsze porcje): 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 400 g mielonej karkówki 500 g dojrzałych, świeżych pomidorów lub puszka pomidorów 1 czubata łyżeczka domowej Vegety 2 czubate

Smak mojego domu
Drobiowe roladki z masłem, czosnkiem i natką pietruszki 204

Otoczone chrupiącą skorupką, soczyste i miękkie w środku. Czosnek i pietruszka nadają im smaku oraz charakteru – jednym słowem: doskonała propozycja obiadowa lub gorąca przekąska. Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, 70 – 80g masła, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, 2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia Sposób przygotowania: Piersi opłukać, osuszyć i rozbić na kotlety. Oprószyć

Nie tylko w kuchni
Kuskus z kalafiora 154

właśnie kuskus. Jeśli wcześniej upieczemy go w piekarniku, nabierze lekko orzechowego smaku. W połączeniu z natką pietruszki, listkami świeżej mięty, uprażonymi płatkami migdałów i pestkami granatu będzie lekką, pożywną przekąską, którą można zabrać do pracy lub ciekawym dodatkiem do potraw mięsnych lub ryb.   Składniki: 1 kalafior 1/2 szklanki płatków migdałów uprażonych na suchej patelni 1 granat 1 pęczek posiekanej

Smakowity Blog Kulinarny
Czekoladowy kuskus z żurawiną i orzechami 194

powiecie na słodką przekąskę, zdrowy deser i pożywne śniadanie w jednym? Kuskus jest bardzo sycący - zawarty w nim błonnik zapewnia uczucie sytości na długo. Dodatek mleka sprawia, że danie jest bogate w łatwo przyswajalne białka, orzechy włoskie pokrywają zapotrzebowanie na cenne kwasy omega-3 i chronią serce, a żurawina pomaga nam dbać o pęcherz. I jak tu nie kochać takiego

W poszukiwaniu inspiracji
Kulki śledziowe w zalewie 167

Kulki śledziowe, a właściwie śledziowo-wołowo-wieprzowe w zalewie octowej, to propozycja smacznej, zimnej przekąski. Dawniej były popularne na weselach. Przepis pochodzi ze starego zeszytu. 1/2 kg solonych płatów śledziowych 1/2 kg mięsa wieprzowego np. karkówki lub łopatki 1/2 kg mięsa wołowego  1 jajko 1łyżka mąki ziemniaczanej  pieprz, bułka tarta olej do smażenia Zalewa: 1 litr wody

Praktyczna pl