przekąski - 40822 przepisów (strona:1115/2722)

Konkurs mikołajkowy z Poltino. Poczęstuj Smaczną Pyzę jakimś smakołykiem! 140

napiszcie jakim deserem poczęstowalibyście mnie gdybym wpadła do Was z wizytą w Mikołajki. Zresztą, nie musi to być deser - może być coś dobrego do picia, zupa, danie obiadowe, przekąska, co tylko chcecie. Zaznaczę, że lubię prawie wszystko, może oprócz rukoli i lodów miętowych. Nie jestem uczulona na żadne składniki spożywcze a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo póki

Smaczna Pyza
"Zdrowe słodkości na każdą porę dnia" - recenzja i KONKURS! 228

owsianka zapiekana w jabłkach) - drugie śniadania (smoothie jagodowo-miętowe, chlebek bananowy) - obiady (placuszki serowo-dyniowe, razowe pierogi z jagodami) - podwieczorki (brownie z orzechami i chili, bezglutenowy makowiec z bakaliami) - przekąski (krakersy na słodko, jaglane trufelki z suszonymi owocami, batoniki musli) - kolacje ( racuszki z cukinią na słodko czy gryczane naleśniki z musem malinowym). Każdy dietetyczny przepis ma podany czas i trudość

Moje Kuchenne Rewelacje
Bruschetta z fasolą w sosie pomidorowym 121

Fasola, zaraz po soi i grochu, najlepszym źródłem białka, ma go więcej niż mięso. Dodatkowo zawiera witaminy z grupy B, a szczególnie

Menmagazine
Sałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami i jajkiem 195

Sałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami i jajkiem oraz dodatkiem pestek dyni to pożywna propozycja lunchu do pracy czy też przekąski na spotkania ze znajomymi. Ze względu na to, że brokuły, jajka i makaron należy ugotować, zajmie ona trochę więcej czasu na przygotowanie, ale jest warta swojego czasu Podaję ją z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. Zobaczcie też: Sałatka

Kuchnia Bazylii
Pieczony camembert z orzechami 110

Jest to błyskawiczna przekąska na gorąco, smaczna i zdrowa. Można ją przygotować gdy goście pukają do drzwi. Idealna na kolację, a gdy nie chce Ci się robić sosu, to sama żurawina wystarczy w zupełności. Składniki na 4 porcje: • 2 okrągłe sery typu camembert • po kilka orzechów: włoskie, pistacje, nerkowce

To co kocham
Bagietka z gorgonzolą, miodem i gruszką 105

Ostry, kremowy smak sera na bagietce polanej miodem i zapieczonej. Słodka gruszka i konkretny smak rukoli dopełnia całości. Ta francuska przekąska powstała na konkurs Blogerszefa jako danie Kuchni Zachodniej. Składniki na 4 porcje: • ser Gorgonzola Cremoso 200 g • 4 kromki bagietki korzennej przekrojonej wzdłuż • 4 łyżeczki płynnego miodu • 4 łyżeczki sosu balsamicznego • 4 łyżeczko oliwy

To co kocham
Tosty z truskawkami i miodem 105

Pyszne truskawkowe tosty na niedzielne śniadanie, które mogą śmiało konkurować z deserem lub słodką przekąską. Cieszą podniebienie smakiem i oczy wyglądem. Samo przygotowanie to 5 minut pracy. Składniki na 8 kanapek: • 4 tosty pszenne • 4 łyżki serka białego kanapkowego • 8 truskawek • 8 łyżeczek miodu, u mnie gryczany Wykonanie: • Pieczywo tostowe opiec w tosterze

To co kocham
Placuszki serowe z musem truskawkowym 127

Smażone serniczki mogą być słodką alteranatywą na lekki obiad w gorący dzień lub przekąską na podwieczorek. Dodatek musu trukawkowego powoduje, że danie jest orzeźwiające. Składniki: • 500 g sera białego mielonego • 5 jajek • 8 łyżek mąki • 1 cukier waniliowy • szczypta soli • 1 łyżka octu • olej do smażenia Mus truskawkowy • 300 g truskawek • 1 mały jogurt naturalny

To co kocham
Glazurowana marchewka 146

glazurze z miodu i soku pomarańczowego. Słodkie i kwaśne równocześnie. Zachwycają i zaskakują smakiem. Idealny dodatek do mięsnego obiadu lub jako warzywna przekąska. Składniki: • kilkanście młodych marchewek • sól, szczypta cukru do gotowania • 1 szklanka soku z pomarańczy • 3 łyżki cukru • 1 łyżka miodu • szczypta papryki ostrej Wykonanie

To co kocham
Bezowe batony musli 75

piekę bezę. Tym razem upiekłam batony musli. Nie są może bardzo dietetyczne ale na pewno zdrowsze od gotowych ze sklepu. Batony musli to prawie zdrowa przekąska wg pomysłu Koronowianki z portalu Przyślij Przepis. Składniki: • 8 białek • 1 opakowanie musli egzotycznego 425 g • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 3 łyżki wiórek kokosowych • 1 szklanka cukru

To co kocham
Bagietka z serem pleśniowym, figą i miodem 137

Połączenie sera pleśniowego, plastrów figi, miodu i chrupiącej bagietki okazało się nadzwyczaj udane. Ta szybka i prosta przekąska jest godna polecenia szczególnie teraz w sezonie figowym. Składniki: • 8 kromek bagietki • 4 świeże figi • 1 ser pleśniowy Brie • masło do smarowania • 4 łyżeczki miodu Wykonanie: • Bagietkę pokroić po skosie i posmarować kromki masłem. • Figi pokroić

To co kocham
Pasztet Gerwazy ze śliwkami i pistacjami 136

wyrafinowanym smaku z wołowiny, z zielonymi pistacjami, pachnący suszonymi śliwkami i brandy to dzieło firmy A. Blikle przygotowane według starego rodzinnego przepisu. Pasztet jest pyszną przekąską na zimno. Składniki: • 500 g mięsa wołowego z udźca • 200 g słoniny • 3 cebule • 4 jajka • 150 g suszonych śliwek • 1 kieliszek winiaku • 50 g łuskanych orzechów pistacjowych

To co kocham
Bruschetta z mozzarellą i salsą pomidorową 120

Bruschetta to rodzaj włoskiej przekąski, coś jak nasza zapiekanka. Klasyczna to grzanka, której podstawą jest pieczywo. Istnieje wiele wariantów tego dania. Najczęściej podawana jest z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów z oliwą i czosnkiem. Oryginalnie czosnkiem naciera się podpieczoną grzankę, ja dodałam go do pomidorów. Wersja na bogato – z serem mozzarella

To co kocham
Drożdżowy wieniec adwentowy 87

aksamitną masą serową i udekorowane kolorowymi warzywkami to nie tylko smaczne jedzenie, lecz również piękna dekoracja adwentowa, świąteczna lub zimowa, do wyboru. To znakomita wytrawna przekąska do odłamywania sobie po bułeczce z nadzieniem serowym. Anya robiła ostatnio z akcentami jesiennymi – pomarańczowe pomidorki na amerykańskie święto Thanksgiving. Składniki: Bułeczki drożdżowe

To co kocham
Jogurt z awokado 158

sprawia, że syci na długo. Przyrządza się go bardzo szybko, wystarczy tylko zmiksować wszystkie składniki. Doskonały również na drugie śniadanie lub na podwieczorek jako zdrowa przekąska. Składniki na 2 porcje: • 1 duży jogurt • 1 dojrzałe awokado • 5 listków bazylii • sok z 1/2 cytryny • 1 łyżka nasion słonecznika • 1 łyżka płatków owsianych Wykonanie: • Wszystkie składniki

To co kocham