uznamy faszerowane chemią pomidory i inne wynalazki. Jednak, zamiast marudzić, trzeba sobie pomóc! Wierzę w zbawczą moc warzyw, naturalne antybiotyki, pokarmy podnoszące odporność, ale także słodkie przekąski – które być może zdrowe nie są, za to cudownie poprawiają humor. Z resztą, kto powiedział, że wszystko co słodkie musi od razu być trujące? Chciałabym
PatchworkSezon na bób w pełni, nie sposób więc przejść obok niego obojętnie. Ja gotuję bób w lekko posolonej wodzie i traktujemy go jako zdrową przekąskę. Moje chłopaki nie jedzą szpinaku, szczawiu, szparagów, nie przepadają za brokułem, a z zieleniny upodobali sobie tylko bób. Tym razem powstała sałatka
To co kochamNajsłynniejsza słodka przekąska Portugalii jest znana pod nazwą pasteis de Belem, ale prawo do jej używania ma tylko jedna cukiernia. Dlatego funkcjonuje również drugie, równie popularne określenie, mianowicie pasteis de Nata. Historia deseru sięga XVIII wieku i związana jest z Klasztorem Hieronimitów, który znajduje się w lizbońskiej dzielnicy Belem. Oryginalna receptura jest pilnie strzeżoną tajemnicą, a babeczki przyrządzane według tego
zadanie-gotowaniełatwo rozpada się po ugotowaniu, dlatego również nadaje się na zupy. Istnieje jeszcze soczewica czarna, tzw. beluga która z wyglądu przypomina kawior. Nadaje się do zup oraz pikantnych przekąsek. W sklepach można dostać także soczewicę koralową, która ma różowy kolor i soczewicę pomarańczową, która, podobnie jak czerwona i żółta, ma delikatny, słodkawy smak i łatwo się rozgotowuje, dzięki czemu można
Słodki Kompromisprzede wszystkim ze względu na swój niepowtarzalny smak i aromat. Oprócz walorów smakowych, truskawki kryją w sobie całe bogactwo wartości odżywczych. Owoce te są nie tylko niskokaloryczną i pyszną przekąską, doskonałym dodatkiem do wielu dań, ale też doskonałym składnikiem zbilansowanej diety. Najlepsze i najzdrowsze są oczywiście spożywane na surowo. W kuchni można je wykorzystywać wszechstronnie – do sałatek, surówek, przystawek, pierogów
mojewypiekiinietylkoGrzanki to zawsze dobry pomysł na przekąskę, a składniki mogą być naprawdę dowolne. Ja w tych z przepisu poniżej użyłam... zupełnie nie tego co planowałam :D miał być jeszcze pomidor, papryka, rukola... Miały być polane keczupem i sosem czosnkowym... Ale w rezultacie przygotowałam absolutnie podstawową wersję, bo z moimi dziewczynkami ostatnio ciężko cokolwiek zdziałać. Taki etap ;) zdjęcia też robione
Kolorowy PrzepisownikParówki zapiekane w cieście francuskim lub taka troszkę inna pizza. Pięknie się prezentuje i dobrze smakuje. Szybko się robi, a jeszcze szybciej znika. Idealne na kolacje czy przekąskę na ciepło. Można wykorzystać do tego kabanosy lub inne cienkie kiełbaski. Sos możecie zrobić również swój ulubiony. Mam nadzieję, że spodoba Wam się pomysł na takie jedzonko. Składniki 2 ciasta francuskie
O kuchni z uczuciemsię temu nie dziwię, bo nie dosyć że jest pyszna to jeszcze robi się ją bardzo szybko. Ja przygotowałam sałatkę na kolację, ale równie dobrze można ją podać jako przekąskę na imprezie, oczywiście o ile nie przeszkadza Wam zapach czosnku ;) Składniki: 1 brokuł 1/2 puszki kukurydzy 3/4 opakowania sera feta duża garść pestek słonecznika Sos: ok. 300 g jogurtu greckiego
Simply Foodlekki zielony deser , w który przygotujecie dosłownie w kilka chwil . Pysznie i zdrowo. Idealnie na lato. Deser podałam z moimi ulubionymi piramidkami Popcrop . Lekkie, zdrowe, małe zbożowe przekąski, które polecam każdemu. Moje dzieci (zresztą jak i reszta rodziny) je po prostu uwielbiają. Bardzo często zabieramy je ze sobą na spacer lub do parku. Zdrowo i pysznie A wracając do deseru
Słodkie okruszkisprawiają, że tych chwil nie jest zbyt wiele, dlatego wykorzystujemy każdy moment na bycie razem i odpoczynek na łonie przyrody. Podczas takich wyjazdów doskonale sprawdzają się szybkie sałatki i przekąski przygotowane w domu i zabrane ze sobą w piknikowym koszyku. Ostatnio często przygotowuję na nasze wyprawy szybką sałatkę z awokado, którą znalazłam w Internecie. Jest pyszna, zdrowa i pożywna
W mojej kuchniDeser z nasionami chia jest bardzo prostą i pożywną przekąską. Sprawdzi się przede wszystkim w letnie, słoneczne dni spędzane w ogrodzie czy na tarasie. Dzięki nasionom chia, po zjedzeniu deseru długo pozostaje w naszym żołądku uczucie sytości, dlatego też szczególnie jest polecany osobom dbającym o linię. Do tego deseru wystarczą tylko trzy składniki: jogurt, owoce i wspomniane nasiona chia. Zobaczcie
Kuchnia Bazyliistworzyła terz bardzo fajną linię mini makaronów warzywne rurki, penne, świderki, kółka i kokardki. Próbowaliśmy już warzywne rurki a teraz przyszedł czas na czekoladowe świderki. Idealnie pasuje do przekąsek i deserów na słodko, dodatek kakao DecoMorreno wzbogaca nie tylko kolor makaronu ale również podkręca smak, który w połączeniu z czymś słodkim powoduje że oczyma wyobraźni pochłaniasz czekoladę. Składniki
Życie zaczyna się w kuchniSłodkości ciąg dalszy :). Maślane ciasteczka z nutą dżemu na wierzchu to idealny pomysł na przekąskę do kawy, które można zabrać wszędzie. Np. na piknik do tego kawa z termosu i czas przyjemniej można spędzić poza domem. Są lekko chrupiące, kruche i smaczne. Składniki (wychodzi około 30 ciasteczek): 170 g margaryny Optima Omega 100 g cukru 2 żółtka
Gotuj z Mąkąpyszne batoniki stanowią zdrowa opcje śniadania na wynos i są doskonała przekąska o każdej porze dnia. Cała nasza rodzina je uwielbia! Składniki (12-16 batonów): 1 1/2 szklanki płatków owsianych 1 1/4 szklanki maki owsianej 2-4 łyzki pestek dyni 2-3 łyzki chipsów z gorzkiej czekolady 1 łyzka miolonego cynamonu 1/4 łyzeczki świezo startej gałki muszatołowej 1/4 łyzeczki soli
Menu Zdrowiamamy bogactwo sezonowych warzyw i owoców, możecie odtworzyć przepisy, lub użyć ich jako źródła inspiracji dla własnych miksów Przepisy podzielone zostały na te idealne na śniadania, przekąski, health&beauty oraz specjalnie dla Panów, w każdym podana waga składników, sposób przygotowania, kaloryczność oraz kilka słów o składnikach odżywczych w nim zawartym i ich wpływie na organizm. Wszystkie opatrzone
Cynamonowe szczęście