cukier całkowicie się rozpuści, a masa będzie bardzo gorąca. Gorący mus można wkładać do słoików, zakręcić i odstawić do powolnego stygnięcia. Ale można też podać jako deser lub słodką przekąskę na ciepło lub na zimno. Mus naprawdę polecam! Jest przepyszny i łatwy do wykonania. Dla mnie dodatkowym atutem jest niewielka ilość składników i krótki czas przygotowania (od mycia owoców
Weekendy w domu i ogrodziegodzinach okołobiadowych musiał zjeść coś pożywnego. Sprawdziły się idealnie, bo smakują dobrze zarówno na ciepło jak i zimno. Nadają się na obiad, ale też na imprezową przekąskę. Pikantnie i pysznie - ole! :) Farsz meksykański: 500-600 g piersi kurczaka 2 cebule (białe lub czerwone) 2 ząbki czosnku 1 papryka (czerwona, zielona lub żółta) ok. 50 g konserwowych papryczek jalapeno 1 puszka
Cooking Monsterdzieciaków idealne. Znikły w oka mgnieniu i trzeba było zrobić drugą partię by mieć co sfotografować. Z przepisu powstało dokładnie 12 sztuk więc spokojnie wystarczy na małą przekąskę. Babeczki są banalne w przygotowaniu a co najważniejsze wystarczy niecałe 35 minut by się nimi cieszyć. Wybaczcie również skromną formę prezentacji, ale uważam że krem na wierzchu jest tutaj zbędny. Babeczki same
vaniliowoczekoladowaoraz niewielkie ilości siarczanu sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru, który nadaje tej soli zapach i smak.... zgniłych jajek. Stosowana jest głównie do do ostrych sosów i dipów oraz pikantnych przekąsek. Niewielka ilość kala namak dodana do tofu nadaje mu smak sałatki jajecznej. Ze względu na swój specyficzny smak kala namak nie każdemu będzie odpowiadać. sól z Maras (zwana też solą
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJesienią, dużo chętniej sięgam po suszone owoce. Stanowią bardzo smaczną przekąskę, ale i fajny dodatek do dań zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Dzisiaj za sprawą Suszonej Morwy firmy Helio, cofnęłam się pamięcią do lat gdy byłam dzieckiem. Pamiętam jak dziś, gdy siedząc na płocie zajadaliśmy się właśnie morwami, zrywanymi prosto z drzew. Smak pamiętam do dziś, choć zupełnie
Kuchnia w opałachCzęsto przyrządzam nachos z tortilli, szczególnie kiedy zostaje mi tortilla i nie mam co z nią zrobić. Chipsy są bardzo smaczne, stanowią doskonałą przekąskę na różnych imprezach. Najlepiej smakują podane z sosem meksykańskim Fanex . Składniki: 4 placki tortilli 1/4 szklanki oleju 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego sól do smaku Dodatkowo: papier
Bajeczna KuchniaSzukacie pysznego, smacznego i FIT deseru, bądź przekąski? Dobrze trafiliście, bo taki banan świetnie nadaje się także na zdrowe śniadanie. Smakuje rewelacyjnie, a jego słodycz, przełamana sokiem z limonki - idealnie komponuje się z ciastem kukurydziano-kokosowym! Podaję go na różne sposoby - jako deser najczęściej z bitą śmietaną i dżemem z czarnej porzeczki, a tym razem raz z kremem waniliowym-limonkowym
Di gotujeśniadanie i nie tylko. Super łatwa przekąska i mega pyszna! Na każdy niespodziewany atak głodu! Składniki rzodkiewka ogórek pomidor mango twarożek sałata lodowa szczypior sól i pieprz do smaku, nasiona chia olej z ostropestu 1 łyżeczka Z podanych składników zrób sałatkę. Dosmacz oliwą z oliwek lub olejem z ostropestu.Posyp nasionami chia lub czarnym sezamem. Pamiętaj! Dzienna dawka oleju z ostropestu
Z Kuchni Do Kuchnirano ciemno, po południu ciemno. Ale to nie są dobre wymówki ! Zróbcie coś dla siebie, nie pożałujecie. A na zachętę mam coś specjalnego. BATONY ! Pełne dobrej energii, idealne jako przekąska przed treningiem. To co trenujemy dziś razem ? Składniki: 10 daktyli suszonych 3 suszone figi 2 łyżki masła orzechowego ( może być też migdałowe, pistacjowe ) około 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
kolorowotorcikowoSzybka przekąska,idealnie sprawdzi się na imprezy rodzinne lub Wigilię,na ciepło i na zimno,idealne do barszczyku-po prostu pyszne..... Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 500g kiszonej kapusty duża cebula kostka rosołowa, kminek,majeranek,sól pieprz, czarnuszka do posypania wierzchu olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę odcisnąć, obgotować w wodzie z kostką rosołową(lub bulionie),lę Cebulę pokroić w kostkę
Swojskie jedzonkoPyszne, kruche ciasteczka w kształcie okropnych paluchów wiedźmy :) Idealne jako słodka przekąska na przyjęcie w stylu Halloween. Wyglądają na trudne w wykonaniu, ale w rzeczywistości są bardzo proste. Im bardziej niedbałe tym lepiej. Podczas krojenia migdał może się pokruszyć, ale to nic - będzie wyglądał jeszcze straszniej! Składniki: 225 g zimnego masła 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Chocolate Muffin Blogwiem na pewno, że przez następne sezony też będę ładować pomidory do słoików, między innymi właśnie w postaci tego dżemu :) Bardzo wyrazisty w smaku będzie świetnym dodatkiem do kanapek, przekąsek, czy nawet mięs! U nas z największą aprobatą spotyka się połączenie go z twarożkiem - wędzonym lub nie. Słodycz pomidorów, pikanteria papryczek chilli i delikatny słony smak sosu sojowego przenikają się
Kuchnia w Słońcu Skąpanamamy ochotę na drobną przekąskę, coś słodkiego to warto pomyśleć o czymś zdrowym. Na przykład o takich domowych batonikach. To nie tylko zdrowa, ale i smaczna propozycja, która sprawdzi się na u dzieciaków na drugie śniadanie w szkole. Dorośli mogą śmiało podgryzać te batoniki w pracy. Przepis pochodzi z książki „Low-fat baking” Lindy Frasier, znalazłam
Szybko Tanio Smacznierazu czuć jesień w powietrzu. Chłodne poranki, mgła za oknem, zmarznięte stopy i dłonie. Chociaż dni są jeszcze całkiem ciepłe to powoli zaczynamy się domagać ciepłych, aromatycznych przekąsek (wraz z niezliczoną ilością korzennych, rozgrzewających przypraw). I tak zamarzyła mi się sałatka, którą zjadłabym na obiad, do tego aromatyczny ciepły dressing i suszone śliwki (a póki sezon trwa użyjcie świeżych śliwek
Szybko Tanio SmacznieDanie czy może raczej przekąska, która będzie gotowa w kwadrans. Pod warunkiem, że macie pod ręką puszkę brzoskwiń, tuńczyka i jogurt/majonez. Fantastyczna propozycja, gdy mają pojawić się niezapowiedziani goście. Do przygotowania faszerowanych brzoskwiń potrzebujemy: – 1 puszkę brzoskwiń – 1 puszkę tuńczyka w sosie własnym – jogurt biały (majonez w wersji bardziej kalorycznej) – kapary (opcjonalnie, ja użyłam
Szybko Tanio Smacznie