przekąska - 23005 przepisów (strona:651/1534)

Bezowe batony musli 70

piekę bezę. Tym razem upiekłam batony musli. Nie są może bardzo dietetyczne ale na pewno zdrowsze od gotowych ze sklepu. Batony musli to prawie zdrowa przekąska wg pomysłu Koronowianki z portalu Przyślij Przepis. Składniki: • 8 białek • 1 opakowanie musli egzotycznego 425 g • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 3 łyżki wiórek kokosowych • 1 szklanka cukru

To co kocham
Bagietka z serem pleśniowym, figą i miodem 125

Połączenie sera pleśniowego, plastrów figi, miodu i chrupiącej bagietki okazało się nadzwyczaj udane. Ta szybka i prosta przekąska jest godna polecenia szczególnie teraz w sezonie figowym. Składniki: • 8 kromek bagietki • 4 świeże figi • 1 ser pleśniowy Brie • masło do smarowania • 4 łyżeczki miodu Wykonanie: • Bagietkę pokroić po skosie i posmarować kromki masłem. • Figi pokroić

To co kocham
Pasztet Gerwazy ze śliwkami i pistacjami 131

wyrafinowanym smaku z wołowiny, z zielonymi pistacjami, pachnący suszonymi śliwkami i brandy to dzieło firmy A. Blikle przygotowane według starego rodzinnego przepisu. Pasztet jest pyszną przekąską na zimno. Składniki: • 500 g mięsa wołowego z udźca • 200 g słoniny • 3 cebule • 4 jajka • 150 g suszonych śliwek • 1 kieliszek winiaku • 50 g łuskanych orzechów pistacjowych

To co kocham
Bruschetta z mozzarellą i salsą pomidorową 115

Bruschetta to rodzaj włoskiej przekąski, coś jak nasza zapiekanka. Klasyczna to grzanka, której podstawą jest pieczywo. Istnieje wiele wariantów tego dania. Najczęściej podawana jest z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów z oliwą i czosnkiem. Oryginalnie czosnkiem naciera się podpieczoną grzankę, ja dodałam go do pomidorów. Wersja na bogato – z serem mozzarella

To co kocham
Drożdżowy wieniec adwentowy 80

aksamitną masą serową i udekorowane kolorowymi warzywkami to nie tylko smaczne jedzenie, lecz również piękna dekoracja adwentowa, świąteczna lub zimowa, do wyboru. To znakomita wytrawna przekąska do odłamywania sobie po bułeczce z nadzieniem serowym. Anya robiła ostatnio z akcentami jesiennymi – pomarańczowe pomidorki na amerykańskie święto Thanksgiving. Składniki: Bułeczki drożdżowe

To co kocham
Jogurt z awokado 152

sprawia, że syci na długo. Przyrządza się go bardzo szybko, wystarczy tylko zmiksować wszystkie składniki. Doskonały również na drugie śniadanie lub na podwieczorek jako zdrowa przekąska. Składniki na 2 porcje: • 1 duży jogurt • 1 dojrzałe awokado • 5 listków bazylii • sok z 1/2 cytryny • 1 łyżka nasion słonecznika • 1 łyżka płatków owsianych Wykonanie: • Wszystkie składniki

To co kocham
Serowa terrina wiosenna z jajkiem 136

delikatny twarożek, rzodkiewki, ogórek i zieleninkę. Dobrze schłodzony, zestalony żelatyną, obłędnie smakuje, a prezentuje się równie dobrze. To propozycja na śniadanie, kolację czy zdrową, dietetyczną przekąskę. Taka terrina będzie również smaczną dekoracją wielkanocnego stołu. Ja użyłam ricotty, czyli miękkiego włoskiego sera o delikatnej konsystencji, który produkowany jest z serwatki, ale można użyć

To co kocham
Brukselka z orzechami i parmezanem 98

Detox poświąteczny? Czemu nie! Coś zdrowego, zielonego i lekkiego na talerzu czyli brukselka z nerkowcami, płatkami migdałowymi i parmezanem. Szybka i smaczna przekąska lub dodatek do obiadu. Składniki : • 1 opakowanie brukselki mrożonej • garść orzechów nerkowców • 2 łyżki płatków migdałowych • 2 łyżki parmezanu • 2 łyżki masła Wykonanie: • Brukselkę gotować ok. 10 minut w posolonej

To co kocham
Faszerowane pieczarki w cieście francuskim 116

Taka francuska koperta wypełniona nafaszerowaną pieczarką może być świetną przekąską imprezową, dodatkiem do czerwonego barszczu, wykwintną przystawką lub samodzielną kolacją. Smaczny farsz jajeczny przyjemnie chrupie dzięki orzechom, a całość rozpływa się w ustach. Składniki na 6 sztuk: • 1 płat ciasta francuskiego • 6 dużych pieczarek • 3 łyżki orzechów włoskich posiekanych • 1 jajko ugotowane na twardo

To co kocham
Klops gryczano-pieczarkowy 99

samodzielnym daniem obiadowym na gorąco z dodatkiem ulubionego sosu, np. pomidorowego. Może być również smaczną kolacją na zimno z ogórkiem konserwowym czy kiszonym, albo przekąską do pracy na drugie śniadanie lub podwieczorek. Ostatnio nasza kuchnia wyparła makarony i ziemniaki właśnie na korzyść kasz, a preferujemy gryczaną i jaglaną, stąd

To co kocham
Bób z wędzonym boczkiem 101

grupy B. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, więc pomoga przetrwać kryzys w czasie odchudzania. Jest to również najlepsza i najzdrowsza przekąska do chrupania po ugotowaniu. Taki bób, zamiast chipsów przydał się więc Sławkowi na wczorajszym meczu Brazylii z Niemcami, do nerwowego zjadania stresu przy wyniku 1:7. Składniki

To co kocham
Koktajl kawowo-bananowy 108

czasu w tym koktajlu zajmuje zaparzenie kawy niż przygotowanie całego napoju. Koktajl kawowy jest doskonały na pierwsze obudzenie się i jednoczesnie szybkie śniadanie. Może być również przekąską, drugim śniadaniem lub podwieczorkiem. Nie wymaga dosładzania nawet dla tych, co lubią słodką kawę. Nawet Sławek nie słodzi tego koktajlu, a kawy czy herbaty nie wypije bez cukru

To co kocham
Forszmak 97

kwaśno-ostrym. Nazwa forszmak pochodzi z niemieckiego – Vorschmack  czyli przystawka od vor – przed + schmackhaft – smaczny, apetyczny. Początkowo był to więc rodzaj przekąski. Niezwykle popularny forszmak w latach 80-tych królował w polskich restauracjach, gdzie podawany był  jako danie główne. Do tej pory smak forszmaku pozostał niezmienny

To co kocham
Rolada schabowa z migdałami 133

kroić zbyt cienkich plastrów. Mięso jest aromatyczne, leciutko czosnkowe i kruche. Takie mięso jest nie tylko smaczne, ale również pięknie prezentuje się na talerzu. Idealne jako przekąska na różne imprezy. Składniki: • schab bez kości ok. 1 kg • 200 g migdałów bez skórki • 2 ząbki czosnku • 1 łyżka masła • zioła prowansalskie • sól, pieprz do smaku • olej

To co kocham
Śledzie z marynowaną śliwką 111

Jest to bardzo prosta rybna przekąska karnawałowa ze śledzi i marynowanych śliwek z odrobiną majonezu w postaci sałatki. Do tej sałatki można również dodać cebulkę, która doskonale zaostrzy danie. Mnie jednak bardzo smakowała taka prosta dwuskładnikowa czyli śledź i śliwki. Najlepsza następnego dnia. Składniki: • 4 filety śledziowych a’la matjas

To co kocham

Proponowane wyszukiwania