prosty - 1000 przepisów (strona:45/67)

50 obserwatorów - dziękuję 95

każdego "sława" oznacza coś innego. Widząc tyle wejść i komentarze czuję radość :) Gotuję bardzo zwyczajnie, jak zauważyłyście. Nie używam "polepszaczy" czy "dosmaczaczy", jak ja to określam. Taka prosta, naturalna kuchnia :) A jednak komuś się podoba :) W większości są to przepisy, które od wielu lat stosuję :)O rany, ale się cieszę, że tylu Was jest ze mną :)Zapraszam na mały

Codzienna kuchnia niecodzienna
Aromatyczny i pikantny pstrąg grillowany na tytanowej patelni WOLL Logic, czyli zdrowe grillowanie 203

Garnki i patelnie z serii Logic można wkładać do piekarnika. Wytrzymują bez problemów do 220 stopni - pokrywki również. Zapewnia to stal nierdzewna oraz hartowane szkło użyte do produkcji.Ponadczasowe kształty, proste i eleganckie - nie wiem jak Wam, ale mnie się to bardzo podoba :)Zdrowie i wygoda Nanokompozytowa powłoka w technologii "non-stick" czyni nasze naczynia przyjaznymi dla przygotowywanych potraw i zawartych

Codzienna kuchnia niecodzienna
Blog, blog, blog i.........Krem z dyni ! 165

leci !) nie robiłam praktycznie zdjęć potraw mimo, że spędzam w kuchni większą część swojego życia. Owszem kusiło mnie, ale by przetrwać nieprzespane noce, posiłki jakie serwowałam rodzince były szybkie, proste często się powtarzały i nie miałam głowy do eksperymentów. Zaglądałam tu po przepisy, więc cel w jakim założyłam bloga jak najbardziej się sprawdził. Jesień - dynia ! Uwielbiam smak, kolor

NA MOIM TALERZU
Sałatka z selera naciowego i dzikiego ryżu 208

Prosta, intrygująca i zniewalająca. Tak w trzech słowach można opisać tę sałatkę. Orzeźwiający w smaku seler, cieszący oko i kubki smakowe dziki ryż, lekko pikantna papryczka, chrupiące orzechy, słodkie rodzynki i azjatycki słodko-kwaśny dressing. Jeśli szukacie przepisu na lekką sałatkę z selera naciowego, to koniecznie wypróbujcie. Polecam!Składniki:1 pęczek selera naciowego200 g dzikiego ryżu (2 saszetki)2 podłużne

Food Square
Tort Truskawkowa Delicja 154

jest jeden z moich ulubionych tortów i bardzo często gości u mnie w domu. Klasyczny kakaowy biszkopt, delikatny czekoladowy krem z mascarpone i mnóstwo truskawek. Bardzo prosty w wykonaniu i zawsze ładnie się prezentuje. Idealny na każdą okazję. Czy można mu się oprzeć? Ja nie mogę, już pisząc przepis, biegnę po następny kawałek. :)Biszkopt kakaowy (dla formy o średnicy

Food Square
Gnocchi z pieczonej dyni i ziemniaków 109

kluseczki przypominają nasze kopytka. Dzięki dyni nie tylko pięknie wyglądają ale także niecodziennie smakują. Doprawione zostały gałką muszkatołową i papryczką chili, co nadało im niepowtarzalnego aromatu. Proste domowe danie, idealne na dyniowy sezon.Składniki (na około 50 sztuk):500 g purée z ziemniaków500 g purée z dyni (uprzednio upieczonej do miękkości)150-250 g mąki

Food Square
Filet z kurczaka z suszonymi pomidorami i pestkami dyni 159

Prosty i szybki obiad.Wystarczy jeden filet z kurczaka, kilka suszonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, garść pestek z dyni, przyprawa kebab-gyros, delikat do mięs i olej.   Fileta kroimy na wąskie paseczki, posypujemy przyprawami i skrapiamy olejem.Pomidory kroimy w kosteczkę a czosnek w plasterki.   Na niewielkiej ilości oleju paseczki fileta podsmażamy na patelni razem z plasterkami

Maminek kulinarny
Udka z kurczaka pieczone 160

Podamy prosty sposób na przygotowanie kurczaka.Mogą to być udka lub kurczak podzielony na części.Zaletą jest to, że mięso nie wymaga wcześniejszego obsmażania.   Mięso posypujemy przyprawą do kurczaka ( my używamy przyprawy "złocistej" ),skrapiamy olejem i odstawiamy na kilka godzin.   Potrzebne też będą 2-3 twarde jabłka i kilka gałązek rozmarynu.Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne

Maminek kulinarny
Sałatka z szynką, jajkiem i warzywami 144

Prosta i szybka w przygotowaniu,  smaczna sałatka.Składniki:-4 ugotowane jajka-10-15 dkg szynki konserwowej-kawałek pora-kawałek selera-przyprawa warzywna-majonez   Por kroimy w cienkie paseczki, seler tarkujemy na grubych oczkach.Szynkę i jajka kroimy w kostkę.Przyprawiamy do smaku przyprawą warzywną.Dodajemy 1-2 łyżki majonezu i wszystko mieszamy.Gotowe.Smacznego

Maminek kulinarny
Andruty z masą kakaową 171

Kolejne wspomnienie z dzieciństwa.Przepis bardzo prosty w wykonaniu a ile uciechy... :)   Składniki:-wafle tortowe-szklanka cukru-1/2 szklanki mleka-20 dkg masła-25 dkg mleka w proszku-3 czubate łyżki kakao-aromat   Mleko, cukier, masło, kakao i aromat zagotowujemy w garnku.   Zdejmujemy z ognia, dosypujemy całość mleka w proszku i bardzo szybko

Maminek kulinarny
Sałatka z łososiem 161

Kolejna propozycja na prostą sałatkę.Tym razem z wędzonym łososiem ( może być też wędzona makrela ).   Składniki:-3 wędzone brzuszki z łososia-10 dkg makaronu chińskiego-puszka drobnego groszku-3 jajka-kilka suszonych pomidorów-kawałek pora-3 ogórki konserwowe-kilkanaście kostek konserwowej dyni-sól, pieprz, majonez   Makaron gotujemy 3 minuty. Przelewamy zimną wodą i odsączamy.Odsączamy też

Maminek kulinarny
Krem ze szparagów 142

Sezon na szparagi jeszcze trwa. Kolejną moją propozycją na danie ze szparagów jest kremowa zupa. Prosta i szybka w przygotowaniu. Gorąco polecam!Składniki:pęczek szparagówbulion wołowy lub drobiowy około 2 litry2 duże ziemniakicebulaporoliwamasłosól, pieprzcukierśmietana lub jogurtnatka pietruszkigrzanki z bułki na maśle (opcjonalnie)Przygotowanie:Łodygi szparagów kroimy na małe kawałki, czubki (główka plus kilka centymetrów łodygi) pozostawiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Francuskie kluseczki ze szpinakiem, sosem figowym i piersią kaczki 195

Kolejnym przystankiem na mapie Europy jest Francja- kolebka sztuki kulinarnej. Ojczyzna mistrzów kuchni, których nazwiska na zawsze zapisały się w historii kuchni światowej, a także prostych i świeżych smaków kuchni regionalnych, bogatych w rozmaite specjały. Przedstawiam dzisiaj jeden z klasycznych przepisów francuskiej kuchni domowej- kaczkę w sosie figowym z kluseczkami. Składniki:200g makaronu risoni20g masła200g młodziutkich liści szpinaku1 cebula

Smakowity Blog Kulinarny
Kaszotto z suszonymi grzybami 160

Kasza gryczana z suszonymi grzybami przyrządzana podobnie jak włoskie risotto. Pyszny, aromatyczny dodatek do dań mięsnych, sprawdzi się również jako samodzielny posiłek. Grzyby suszone można zastąpić świeżymi. Danie proste w przygotowaniu, sycące i zdrowe. Zapraszam na kaszotto! Skladniki:200g kaszy gryczanej100g boczku2 cebule szalotki2 ząbki czosnku100 ml piwa jasnego500 ml bulionu15g sera grana padanogarść suszonych grzybówsól, pieprz

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania