mojemu zdziwieniu wcale to nie jest takie trudne jak nam się wydaje. Owszem, jest trochę pracy w przygotowaniu i pokrojeniu wszystkiego, ale samo zwijanie sushi jest bardzo proste :). My będziemy robić maki-zushi, futomaki, uramaki i nigiri-zushi. Poszczególne nazwy i rodzaje sushi zależą od składników, jakie dodamy do środka :). Na początku zrobię Wam małe wprowadzenie przed
Zainspiruj się kuchniąwłaśnie kształt jest idelany, bo trudno go przewrócić naciskając na pompkę! Łatwy w utrzymaniu czystości ,bo rozbieralny na części. Popatrzcie- producent daje nam gwarancję na 25 lat. Jest prosty w obsłudze- nalewamy płyn do wskazanego poziomu. Następnie dopełniamy wodą do poziomu następnego. Zakręcamy i...delikatnie obracamy w celu wymieszania wody z płynem- nie potrząsamy , nie tworzymy piany. Mus , który wydostaje
Z Kuchni Do Kuchniduże i bardzo słodkie oraz jedyne w swoim rodzaju. Dlatego nie bez przyczyny dodam je do mojej potrawy aby złagodzicnieco ostry temperament czosnku i papryczek...) Danie jest genialnie proste i smaczne i tesciowa wiedzałaco robi żeby sięnie zmęczyć..zrobić piorunujące wrażenie i przy tym jeszcze odebraćmoc zachwytów pod swoim adresem. ... Wykonanie Do szerokiego ale nie wysokiego rondla dajemy ----> pomidory
Z Kuchni Do Kuchnizdrowotnej PZH. Następny plus to- możliwość pełnego recyklingu szkła, szkło boro-krzemowe jest szkłem w 100% ekologicznym..czyli ,korzystasz ze szkła przyjaznego środowisku! Dzbanek składa się z kilku elementów prostych w obsłudze i łatwych w utrzymaniu ich w czystości. Szklany dzbanek filtrujący 2 L - LED Sensor został wyposażony we wlew zamknięty z uchylną klapą, co umożliwia
Z Kuchni Do Kuchnipoziom cukru we krwi, problemy z trzustką, anemią, dolegliwości tarczycy, reumatyzm, osteoporozę,choroby serca, choroby układu krążenia ...to olej rzepakowy i bałabuchy są właśnie dla Ciebie ! Wykonanie jest banalnie proste, a produkt końcowy , tak go nazwę, można jeść na wiele sposobów. Ogranicza nas jedynie brak fantazji. Ciasto ziemniaczane przygotowujemy z ugotowanych 12-15 dużych ziemniaków, tłuczemy i studzimy. Następnie
Z Kuchni Do Kuchnibardziej tuczących pokarmów. Ponadto skrobia zawarta w lekko niedojrzałych, zielonkawych bananach tworzy wyścielenie błony śluzowej żołądka, dzięki temu chroni ją przed działaniem soku żołądkowego. Banany są również źródłem cukrów prostych, zapewniających szybki zastrzyk energii. Ze względu na to, stanowią doskonałą przekąskę dla osób mających większe zapotrzebowanie energetyczne np. tych, których czeka trudna rozmowa w sprawie pracy. Banany zawierają również magnez
Z Kuchni Do Kuchniselera. Wymieszać rękami dokałdnie ,aby dyski z cukini porozdzielały się. UWAGA! Aby nadać charakteru dodałam łyżkę oleju z czerwonych sycylijskich , bardzo ostrych papryczek. Opcja nieobowiązkowa. Wykonanie oleju jest proste-świeże czerwone ostre papryczki pokrój zalej olejem i odstaw na kilka tygodni w ciemne miejsce. Dolewaj oleju bo ten niknie. Mogą leżec w ten sposób przyrządzone calymi latami
Z Kuchni Do KuchniAnglicy co dzień po południu celebrują picie herbaty, tak mieszkańcy południowej Afryki delektują się naparem z liści aspalatu prostego. Roślina ta, zwana powszechnie rooibos, czyli czerwonokrzew, uprawiana jest wyłącznie w jednej prowincji Republiki Południowej Afryki. Ale od razu zyskała tu popularność dzięki łagodnemu smakowi, pięknej rubinowej barwie i wyjątkowym właściwościom leczniczym. NIGDY nie piłam Rooibos, gdyż jakoś dziwnie mi się
Z Kuchni Do Kuchnimój pierwszy raz z szynkowarem, który jest prezentem od właścicieli sklepu Przyjemne Gotowanie. Tego przedmiotu nie musiałam opisywać, ani nikomu pokazywać, ale to bardzo proste urządzenie jest genialne! Takiego schabu to ja w życiu nie jadłam! Soczysty i pyszny! Z racji, że to było moje pierwsze doświadczenie zarówno z szynkowarem jak i solą peklową zasugerowałam się proporcjami z bloga Kulinarne
Blondynka GotujePieczony budyń waniliowy może być słodkim śniadaniem lub pysznym i prostym deserem. Dlaczego pieczony? Otóż w ten sposób zrobimy go bez dodatku mąki – zetnie się dzięki samym żółtkom i będzie bezglutenowy. Jest wyjątkowo delikatny – jako, że je się go na zimno przypomina w smaku aksamitny krem waniliowy. Tak mi posmakował, że chyba zużyję na ten budyń cały zapas
Poezja smakumasa serowa to jedna wielka improwizacja :) Wrzucałam do niej to co wpadło mi w ręce. I wiecie co? Sernik wyszedł delikatny, kremowy i pyszny! A do tego bajecznie prosty w wykonaniu! Biszkopt:Pieczemy biszkopt z dwóch jajek <-----z tego przepisu (klik). Pieczemy go w tortownicy o średnicy 23 lub 26 cm.Masa serowa: 500 g sera dwukrotnie zmielonego (ja użyłam
Blondynka GotujeBOLOGNESE - makaron wstążki z sosem bolońskim ( porcja 23zł ) - bardzo dobry, jajeczny makaron z mięsno-pomidorowym sosem. * PENNE AL SALMONE - makaron z łososiem w sosie pomidorowo-śmietanowym ( porcja 21zł ) - proste danie, które powinno zachwycić każdego, może nawet tego, który za łososiem nie przepada ? Warto spróbować ! Jako ostatnie danie, zjadłyśmy makaron z małżami, szparagami, pomidorkami koktajlowymi i owczym serem. Jedna
kolorowotorcikowotradycje kulinarne poszczególnych krajów śródziemnomorskich przenikają się, przykładów na takie zjawiska można znaleźć tysiące. Włosi zaadaptowali po prostu ratatouille do swoich tradycji, przemieniając tę słynną warzywną zapiekanką w prosty sos do makaronu. To danie zachwyciło mnie swoją prostotą. Mamy tu tylko warzywa duszone na oliwie, przyprawione solą i pieprzem, ale makaron jest pyszny i ma mnóstwo smaku. Kluczem
Chilli Czosnek i Oliwajego słodkość. Składniki: 0,5 kg świeżych malin 2-6 łyżeczek brązowego cukru kilka listków świeżej mięty woda 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie (10 min): Przygotowanie sosu jest niesamowicie proste u szybkie. Maliny myjemy i wrzucamy do garnka podlewając odrobiną wody. Miętę, wystarczy kilka listków, aby nie zdominowała smaku sosu a jedynie go wzbogaciła, siekamy drobno i dodajemy
PastelFoodOwoce morza to bardzo pyszne i szybkie dania. Nie wymagają dużo dodatków i są proste w przygotowaniu. A poza tym mało kaloryczne :-). Oczywiście najlepsze są świeże, ale nie wszędzie można je dostać, wtedy trzeba się posiłkować mrożonymi. Smażone kalmary z chili i czosnkiem Składniki: 1 kg mrożonych krążków kalmara 4 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili sok z cytryny
Kulinarne przygody Gatity