prosty - 1000 przepisów (strona:49/67)

Pizza margherita 212

tego, jakie ciasto lubimy - jeśli ma być puszyste, to od niego zaczynamy, jeśli chcemy pizzę na cienkim spodzie, w pierwszej kolejności zabieramy się za sos, a jest on banalnie prosty - do garnka wrzucamy całą zawartość puszki pomidorów, do tego olej (ok. 1 łyżeczki, nie więcej). Gdy całość się zagotuje, dodajemy zioła, doprawiamy solą i pieprzem, po czym dajemy się temu

Kulinarne zapędy Kokosa
Tafle Białej Czekolady z Krokantem Pistacjowym, Kandyzowanym Zielonym Pomelo i Czarną Porzeczką 184

dobrej białej czekolady (ja użyłam Callebaut W2NV kaletki) 3 kawałki kandyzowanego zielonego pomelo Skworcu 1 garstka kandyzowanej czarnej porzeczki Skworcu 5 łyżek krokantu pistacjowego Callebaut Wykonanie: Wykonanie jest banalnie proste. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Przeszłam kolejną lekcję temperowania czekolady, ale to nie jest wymagane :) Do rozpuszczonej czekolady wsypałam krokant, wymieszałam. Czekoladę wylałam do pojemnika o wymiarach

Blondynka Gotuje
Wegańska szarlotka bez mąki i cukru, czyli zdrowe ciacho po raz drugi 411

wyłącznie naturalne cukry z rodzynek. I naprawdę niczego więcej nie trzeba do pełni szczęścia i smaku! Na dodatek ta wersja nie wymaga pieczenia, a przyrządzenie jej to zaledwie kilka prostych kroków. Do wykonania spodu ciasta użyłam niezwykle aromatycznej mieszanki od firmy Ziarenkowo. Skład pasuje idealnie do całości, jeśli jednak nie jesteście jej posiadaczami, możecie zrobić podobny miks samodzielnie. Wszystkie potrzebne

peanutbuttermonster
L... Lecho! [Eintopf part. 1] 268

parówki* 1 x pomidory z puszki 1 łyżka oleju 1 łyżka pikantnego ketchupu przyprawy (sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie papryka słodka/ostra, czosnek) *może być inne mięso Przygotowywanie (banalnie proste i szybkie!): 1. Rozgrzewamy olej na patelni (lub garnku), wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa i podsmażamy. 2. Po ok. 10min. dorzucamy parówki. 3. Chwilę później dodajemy pomidory z puszki

Kitchens Alphabet
Leczo z indykiem 144

Dziś przepis na szybkie i proste w wykonaniu leczo............Składniki: ok 0,5 kg piersi z indyka cukinia 2 papryki 2 cebule 2 ząbki czosnku puszka pomidorów oliwa przyprawy Wykonanie:Mięso pokroić w kostkę oprószyć przyprawą do kurczaka i obsmażyć 10 minut na oliwie. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, dodać do mięsa i dusić kolejne 10 minut. Następnie dodać

Anioły w kuchni
Szczupak w sosie śmietanowo - koperkowym 147

Trafiła nam się duża ryba, a konkretnie szczupak. Oddałyśmy go w męskie ręce i powstało proste i pożywne danie."Z cyklu zrobione przez nasze połówki: szczupak w sosie śmietanowo - koperkowym" Składniki: szczupak świeży lub mrożony przyprawa do ryb sok z cytryny sól, pieprz oliwa lub olej mąka pszenna 1 łyżka masła 50 ml śmietanki do sosów koperek Wykonanie:Szczupaka naciąć

Anioły w kuchni
Babka gotowana 221

Chociaż do Wielkanocy jeszcze daleko, to i tak zachęcam do przygotowania babki gotowanej. Jest delikatna, lekka jak puch, a przygotowanie jej jest proste i niezbyt czasochłonne. Do przygotowania jej będzie nam potrzebna specjalna forma do ciast gotowanych z kominkiem.  Składniki: 1 i 1/3 mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny

Salonik smaków
Ciasto z Malinami i Bezą 343

pełną parą a nam się lata zachciało I choć za kilka dni będziemy się urlopować to nie przeszkodziło nam to, by latem zapachniało i w naszej kuchni. Upiekliśmy pyszne, proste, błyskawicznie powstające i tak samo szybko znikające ciasto z malinami i z bezą. Ciasto jest mięciutkie, dzięki mrożonym malinom gdzieniegdzie wilgotne, z serii ciast ucieranych a wisienką na torcie

Made By Mom And Son
Naleśniki pełnoziarniste z sosem wiśniowym "MAGIA SMAKU"!!! 321

danie rządzi! Robię je przynajmniej raz w tygodniu. A to na obiad, a to na podwieczorek, raz nawet na kolacje...a co tam!;-) Meeeega pyszne, meeega proste i przede wszystkim to zdrowa przekąska, no chyba, że dodacie do tego jeszcze Nutellę - jak mój M;-)  Podstawowy przepis na naleśniki pełnoziarniste (8 sztuk): 2 jajka "0" ma się rozumieć

Restauracyjka Literacka
Łosoś wędzony jedzie do pracy 367

Prosta, szybka a zarazem zdrowa sałatka którą możesz użyć do obiadu lub zabrać na drugie śniadanie do pracy a zapach wędzonego łososia zaciekawi ... oj ... zaciekawi.Składniki : 250 gr łososia wędzonego sałatkowego 200 gr ulubionego makaronu pół czerwonej papryki 1 średni ogórek zielony 1 cebula czerwona szczypiorek 3-4 liście sałaty sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Przygotowanie :Makaron gotuję al dente, cedzę

Mechanik w kuchni
Śledzik , wtorek 4 -go marca. 231

postaciami. Nigdzie na świecie, nasz poczciwy śledź nie smakuje tak wybornie, jak w krajach nadbałtyckich .Szczególnie świeżo złowiony ,ze szczypiorkiem ,prosto z ręki jest atrakcją dla turystów.  Proponuję prostą, smaczną przystawkę z marynowanego śledzia.Tę przystawkę należy przyrządzić tylko z bardzo świeżych rybek. Świeżość ryby poznajemy po czerwonych skrzelach i jasnej, świetlistej łusce.Składniki:3 świeże śledzie0,5 litra

Kulinarny karnet Christophera
Indyk z pęczakiem i warzywami 164

minut Pomidory kroimy i układamy na talerzu wraz z mięsem, kaszą i brokułem Jak widać danie nie należy do szalenie trudnych i skomplikowanych, a wręcz przeciwnie- jest dziecinnie proste. Mimo tego ciekawie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje- rozwiązanie idealne na leniwe, niedzielne popołudnie. Miłego dnia

peanutbuttermonster
Pierogi z ziemniakami i pieprzem bałkańskim 185

Pierogi z ziemniakami i z pieprzem to jednej z najlepszych jakie jadłam. Banalnie proste, a smak znakomity. Jedynym dodatkiem do ziemniaków jest cebula, sól i odpowiedni pieprz. U mnie tradycyjnie pieprz czarny lub pieprz bałkański, ale dla lubiących ostre smaki polecam pieprz cayenne. Składniki na farsz: 1 kg ziemniaków 2 cebule 1-2 łyżeczki pieprzu w zależności od upodobań

Apetyczna babeczka
Kolorowe galaretki 147

dworze gorąco, więc trzeba było zrobić jakiś prosty, zimny, kolorowy deser (choć czasochłonny) i tak powstały pasiaste galaretki...     Miałam okazję wypróbować nowość dr Oetkera - żelatynę fix do deserów... i muszę Wam powiedzieć, że jest rewelacyjna! Zwykła żelatyna często lepiła mi się w jedną wielką grudkę i nie chciała się rozpuścić w masie... a ta nowa żelatyna

Aga w kuchni
Sushi 149

mojemu zdziwieniu wcale to nie jest takie trudne jak nam się wydaje. Owszem, jest trochę pracy w przygotowaniu i pokrojeniu wszystkiego, ale samo zwijanie sushi jest bardzo proste :). My będziemy robić maki-zushi, futomaki, uramaki i nigiri-zushi. Poszczególne nazwy i rodzaje sushi zależą od składników, jakie dodamy do środka :). Na początku zrobię Wam małe wprowadzenie przed

Zainspiruj się kuchnią