prosty przepis na chleb - 500 przepisów (strona:30/34)

.676. lody na śniadanie? + Norwegia cz.1 143

jogurtowe białkowe* waniliowo-kokosowe** lody z bananem~ *z waniliową odżywką białkową **z mąką kokosową Kilka prostych składników a cieszy :) Zgodnie z obietnicą dzisiaj napiszę trochę o wyjeździe do Norwegii i podzielę się zdjęciami. Wczoraj zorientowałam się, że mam ich bardzo dużo i postanowiłam podzielić je na dwie części. Od razu mówię, że nie zwiedzałam dużo. Oczywiście bardzo żałuję(...)kupiłam też ciasteczka (drożdżowe? dzisiaj spróbuję i jutro napiszę co to jest dokładnie ;)) z cukrem waniliowym. Ogólnie jedzenie tam było cudowne! Codziennie rano dostawaliśmy świeży, jeszcze gorący, pełnoziarnisty, domowy chleb. Prze-py-szny. Bardzo podobało mi się to, że kucharze robili oddzielne posiłki dla wegetarian i wegan, i to nie jakieś ugotowane warzywka z torebki, owszem, dania na bazie warzyw

breakfast of dreams
Pomidory San Marzano zapiekane z oliwą i czosnkiem 151

kawałkiem ciabatty czy bagietki w ciepłej słonawej oliwie, dostarczyły wszystkim więc mega rozkoszy dla podniebienia. Tak proste a tak genialnie smaczne. Taka jest kuchnia włoska, grecka, hiszpańska czy portugalska- prosta, ale z najlepszej jakości produktów. Smak ukryty jest w smaku pomidorów San Marzano jest wyjątkowy i nie umywa się do smaku zwykłych pomidorów. Gatunek pomidorów San Marzano ocenia się(...)Ząbki czosnku obrać, zmiażdżyć bokiem noża i wrzucić w oliwę do pomidorków. Wsatwić na nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 20 min. Podawać gorące z chrupiącą ciabattą, bagietką lub domowym chlebem z chrupiąca skórką. Najlepiej smakuje gdy kawałkiem pieczywa rozgniata się kolejno pomidorki, macza w ciepłej oliwie nabierając całą tą dobroć by zaraz potem zniknąć w buzi

Sztuka gotowania w/g Samiry
Krój Gotuj, WOW - ale książka! 157

podmieniam składniki, po prostu piszę inną nazwę, bo to już nie jest oryginał. Na koniec wspólne biesiadowanie nadaje klimat zarówno potrawom jak i atmosferze jaka panuje wśród biesiadujących, łamanie chlebem i wiele innych fajnych zachowań jakie moglibyśmy wprowadzić do naszych domów. Sama wiem jak świetnie smakuje pizza kiedy razem z synem siadamy na kanapie i zajadamy się, kawałek po kawałku(...)taka jaką spotykamy w naszych pizzeriach (sos pomidorowy i ser) tylko pokrojone w kostkę pomidory, oliwa i mozzarella! Nie macie pojęcia jakie to jest pyszne i ta oliwa! Proste, a takie pyszne! Zaskoczeniem było również to, że mój syn, który lubi zjeść, czasami coś ugotuje, ale nie jest to jego pasją sięgnął po książkę i zrobił mi listę dań, które

Blondynka Gotuje
Kurczak i sumak w kuchni emigranta 211

Miłośnicy kuchni tureckiej i bliskowschodniej nie będą pewnie zaskoczeni tym przepisem, ale naszym pozostałym Czytelnikom należy się kilka słów wyjaśnienia do czego stosować sumak i co

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tajlandia od kuchni 176

najbardziej znany - sticky rice i mango urzekł mnie do tego stopnia, że czasem jadłam go kilka razy dziennie. Niekoniecznie w porze deseru ;) Kleisty ryż, mleko kokosowe i mango. Prosty. Idealnie kremowy. Mdląco słodki, przełamany kwaskowym, soczystym owocem. GE-NIAL-NY! Na uwagę zasługuje również ryż z bananem wędzony w liściach palmowych. Pięknie się prezentuje, a i smak ciekawy, niespotykany(...)wyciskane soki sprzedawane na ulicy W Tajlandii nawet na śniadania jada się zupy i dania obiadowe. W żadnym sklepie nie udało nam się znaleźć „normalnego” pieczywa. Jedyną namiastką był chleb tostowy, ewentualnie słodkie wypieki typu croissanty, babeczki bananowe (pyszne!) czy wypieki przypominające ciasto drożdżowe lub brownie (niestety niezbyt smaczne). Wiele restauracji oraz niektóre hotele oferują turystom „europejskie” śniadania, w skład

Zawsze głodna!
Biała czekolada + truskawki = szalenie prosty TORT wiosenno-letni 195

szampański nastrój (oraz brak czasu, puff, przyziemne!) sprawiły, że musiałam znaleźć przepis, który mnie NIE ZAWIEDZIE. Koniec końców, w mojej kuchni narodził się tort, który jest nie tylko BANALNIE PROSTY, ale też szybki, NIEZAWODNY i przepyszny! A do tego do swych narodzin potrzebuje tylko kilku ogólnie dostępnych składników... Czy kiedykolwiek słyszeliście takie słowa opisujące tort..?  Tak czy siak(...)banerek do długich wykałaczek i wetknij w tort. Zachwyt gości i solenizanta gwarantowany! P.S. Biszkopt możesz spokojnie przyrządzić dzień wcześniej, jeśli boisz się, że wyschnie, połóż na nim kromkę chleba.  Smacznego! Paulina MOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ:                 Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?  Podziel się swoją opinią! Spraw

Gotowanie to kochanie
Francuska zupa cebulowa 240

Dzisiaj przygotowałem jedną z moich ulubionych zup. Prosta, jeżeli chodzi o składniki, zaskakująca w smaku i aromacie. Inspirowana klasyczną francuską zupą cebulową, jaką zna chyba każdy. A jak ktoś nie zna, to zapewniam, że warto poświęcić trochę czasu i ją przygotować. Jest to chyba moje pierwsze danie "popisowe", które potrafiłem przygotować. Zupę szczególnie polecam na poniedziałek, gdyż zazwyczaj z niedzielnego(...)gotowałem na małym ogniu przez około 10 minut.  W tosterze zrobiłem grzanki z białego pieczywa, dość mocno je przyrumieniając (można zrobić je także na patelni, obsmażając kromki chleba z obu stron na lekko brązowy kolor - bez użycia tłuszczu). Przygotowałem miseczki, nadające się do zapiekania w piekarniku. Do każdej z nich nalałem 4/5 objętości zupy, w tym również pływające

Wyprawy kulinarne
Marokański kurczak z pomidorami i miodem - Djaj Matisha Mesla 248

subtelną słodyczą miodu i aromatem wonnych przypraw :)  Djaj Matisha Mesla, czyli kurczak z pomidorami i miodem to tradycyjna marokańska potrawa, kojarzona szczególnie z miastem Fez. Jest to rodzaj prostego tażinu. Kurczak gotowany jest w soku z pomidorów, który po odparowaniu pozostawia gęsty, słodki, skarmelizowany sos. Posypka z uprażonych migdałów i nasion sezamu wieńczy danie dodając mu fajnej chrupkości(...)sekund migdały, po czym dodaj do nich ziarna sezamu. Ogrzewaj na małym ogniu, aż uzyskają lekko złocisty kolor. Posyp nimi kurczaka.  Podawaj na gorąco, z kuskusem, ryżem, albo chlebem. Uwagi: Danie możesz przygotować w naczyniu do tażinu, ale równie dobrze sprawdzi się każde inne naczynie z grubym dnem i pokrywką. Ja przygotowałam je w brytfannie. Szafran można ewentualnie zastąpić

Chilli Czosnek i Oliwa
WOŁOWINA W CYNAMONIE I GOŹDZIKACH KEIRY METZ – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON 226

[Uwaga minimalny spoiler alert w tym wstępie! Możecie pominąć i od razu przejść do przepisu.] Wiedźmińskie uniwersum to nie tylko budzące strach potwory, krwawe walki czy

Nerds Kitchen
Kurczak w cytrusach 269

sposobów, uwielbiany przez wiele osób. Nie trzeba mu wiele, aby wydobyć z niego to coś. Przy pędzącym tempie życia przy czasach gdzie wszytko można kupić w "gotowcu" zapominamy o prostych połączeniach o dodaniu podstaw to co robiły nasze babcie sól, pieprz, miód, cytryna, masło. Do dziś wiele z nasz pamięta babciny smak a nie miały dostępu do gotowych mieszanek przypraw(...)sosem. Kurczak jest bardzo soczysty, połączenie smaków bardzo wyważone. Tym sposobem będę często robić kurczaka ! Można go podać z pieczonymi ziemniakami, marchwią, frytkami lub po prostu z kawałkiem dobrego chleba . Uwaga bo taki kurczak bardzo szybko znika z talerza :)) Uściski Basia

Basia w kuchni
W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food 117

smaków. Na szczęście można je znaleźć także w Polsce. Czy to jeszcze mąka? Pszenna, żytnia, ziemniaczana – te mąki można kupić w każdym sklepie i od zawsze były podstawą chlebów oraz wypieków. Teraz to się szybko zmienia. Mam wrażenie, że wszystko rozpoczęło się wtedy, kiedy nasze społeczeństwo zaczęło się borykać z problemem alergii pokarmowej na masową skalę – szczególnie wśród(...)ostatnio hitem… w deserach. Przybyła także do nas egzotyka. Najpierw nieco obco brzmiące: kuskus , quinoa czy bulgur , po kilku latach obecności na rynku okazały się bardzo wszechstronnymi i prostymi do przygotowania. Idealne do sałatek zabieranych do pracy, czy jako dodatek do swojskich klopsików. Człowiek pić musi… Zmienia się też to, co pijemy. Jeszcze nie tak dawno za najlepszy

Poezja smaku
Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli 227

każdym miejscowym targu - często ułożonymi obok siebie w dekoracyjne stosy. Wiele gospodyń kisi własne cytryny, tak jak my kisimy ogórki czy kapustę. Tradycja ich przygotowywania zrodziła się z prostej chęci dalszego cieszenia się ich smakiem, gdy sezon na cytryny dobiegał końca. Przyprawy wykorzystane w Djaj Mqualii - mielony imbir, szafran, kolendra i kmin (czasem dodaje się też Ras el Hanout(...)sucha. Z kolei jeżeli będzie zbyt wodnista na koniec duszenia -  pogotuj ją trochę dłużej.  Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Posyp listkami kolendry. Podaj z kuskusem, chlebem lub frytkami (patrz uwagi). Uwagi: Danie możesz przygotować w naczyniu do tażinu, ale równie dobrze sprawdzi się każde inne naczynie z grubym dnem i pokrywką. Ja przygotowałam je w brytfannie

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasteczka mocno kakaowe z M&M's i...śnieg! 107

pełną atmosferę! Rodzinka zjechała się do domu i po raz pierwszy od długiego czasu jestem z siostrami i nie mogę się nimi nacieszyć! Posiadanie rodzeństwa to ciężki kawałek chleba, zwłaszcza w dzieciństwie, jednak mieć kogoś, kto tak dobrze Cię zna, pamięta ( a jakże by inaczej!) nawet Twoje najbardziej żenujące historie, a mimo to wciąż Cię lubi, ba!, nawet kocha- BEZCENNE(...)kulki, kładź je na blasze i lekko rozgniataj. Byłoby idealnie, gdyby wyszło Ci 18 ciasteczek. Piecz ok 18 minut. Smacznego,PaulinaPopularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodziankaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemRozpływający się w ustach, portugalski cynamonowy ryż na mlekuBatoniki- dopalacze (nie tylko dla dzieci!)Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania

Gotowanie to kochanie
Moje pesto 141

urodzaj ma swoje odbicie w kuchni Liguryjczyków, która jest jedną z najzdrowszych w całych Włoszech. Ich dieta oparta jest na ziołach, warzywach, owocach, orzechach, rybie, oliwie z oliwek, chlebie i makaronach. Korzystają w swych przepisach również często z czosnku, który jest raczej rzadko używany w północnych Włoszech. Ta zdrowa dieta może wyjaśniać, dlaczego Liguryjczycy są jedną z najdłużej żyjących grup(...)pieprzem do smaku.Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiczku, w lodówce, do 3-4 dni. Możesz też zamrozić sos. Smacznego!PaulinaPopularne posty :Przed śniadaniemMuffinki marchewkowe na troskiZupa krem marchewkowa-lovaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Cuksy, cuksy i tarta czekoladowo-limonkowa NigelliPodobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie

Gotowanie to kochanie

Proponowane wyszukiwania