Uwielbiam zupy i powtarzam to przy każdej możliwej okazji. W zasadzie mógłbym się samymi zupami żywić (i czasami - w ramach drugiego dania - czipsami solonymi). Nadeszła więc
Marder&Marder ManufactureWyprawa do młyna zaowocowała wejściem w posiadanie sporej ilości mąki graham, która nie mogła wiecznie stać na półce. Na pierwszy ogień zatem poszedł najprostszy chleb graham
Grahamka, weka i kajzerkatowarzystwie i podkręcać własny metabolizm? Wszystko. Baron kisi botwinę, dynię, jarmuż, cukinię, czosnek, borkuły, rzodkiewki, buraki, gruszki i porzeczki. Do tego robi octy z jabłek i wiśni, zakwasy z chleba i kaszy gryczanej. A jakby tego wszystkiego było mało, to zdradza też przepisy, jak to wszystko potem jeść, do czego dodawać, jakie z tego przygotowywać dania. I tak dostajemy kiszone(...)kiszonymi kurkami, krem z dyni kiszonej w maślance, gulasz wołowy z kimchi a na deser kiszone wiśnie z miętą, werbeną cytrynową i twarogiem. Przede wszystkim tłumaczy w jasny i prosty sposób, czym jest proces fermentacji, co dzieje się w nastawionych słoikach, jakie bakterie biorą udział w tym procesie i ostrzega przed tym, co może pójść nie tak. Radzi, jak dobierać
GRUBY WAŁEKJeśli chcemy upiec chleb orkiszowy z mąki białej, powinniśmy dodać do wypieku mąkę pszenną chlebową. Chleb z samej mąki orkiszowej co prawda uda się ale końcowy wypiek nie spełni naszych oczekiwań. Chleb może wyglądać na niewyrośnięty. Mąka orkiszowa jest mało wzrostowa i najlepsze efekty, otrzymamy łącząc ze sobą mąkę pszenną chlebową i orkiszową. Natomiast pieczenie chleba z samej mąki orkiszowej(...)pełnoziarnistej, da najlepsze efekty, kiedy poddamy ciasto 3-stopniowej fermentacji w czasie 24 godzin. Chleb pomidorowy orkiszowy jasny z czarnym sezamem Na zaczyn 55g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej, 200g mąki orkiszowej białej, 200g wody, 1 jabłko, starte na tarce jarzynowej. Wszystkie składniki mieszamy w misce, przykrywamy folią i pozostawiamy na minimum12 godzin. Ciasto właściwe - składniki
Leśny ZakątekLubię od czasu do czasu upiec sama chleb. Zazwyczaj nie jest to pracochłonne, a finalny efekt zawsze napawa mnie dumą. Zwłaszcza, że odnoszę wrażenie, iż każdy
Okolice Palnikaczynnością tak prostą, że może ją wykonać nawet dziecko. Udanego żurkowania :D Ja użyłam mąki żytnej typ 720, bo taką akurat miałam pod ręką, ale można zrobić zakwas z mąki tzw. żurkowej, a także razowej typ 2000. Składniki: czubata szklanka mąki żytniej typ 720 – można dać jej więcej, nawet do 25 dag, wtedy ugotowany na zakwasie żur będzie gęściejszy(...)litr przegotowanej letniej wody 2 ząbki czosnku duży liść laurowy lub 2-3 mniejsze 4 ziela angielskie piętka chleba razowego Wykonanie: Do kamionkowego naczynia wsypałam mąkę, zalałam ją niewielką ilością letniej przegotowanej wody i dokładnie roztarłam tak, aby nie było grudek. Dolałam resztę wody, wymieszałam. Wrzuciłam obrane ząbki czosnku, ziela angielskie i liście laurowe. Na wierzchu położyłam suchą piętkę razowego
Kuchenne zapiski Edytysmakołykami" nafaszerowanymi różnymi dziwnymi składnikami, których na co dzień zazwyczaj nie brałam do ust. Genialnie prostym rozwiązaniem tego problemu okazał się domowy chleb. Nie bez znaczenia były moje wspomnienia z dzieciństwa, chleby na liściach chrzanu wypiekane przez babcię i mamę, magiczny zapach pieczonego chleba wypełniający wszystkie zakamarki domu i rumiane bochenki gromadzące rodzinę przy stole. Wystarczył dodatek zimnego masła *HOMEMADE(...)kromkach, żeby poczuć błogie szczęście ;). Zamiast biec do sklepu po prezenty zakasuję rękawy i piekę domowe chlebki ze zdrowymi dodatkami. Tym razem chlebek chia, żytnio-orkiszowy na zakwasie. Trzy rodzaje mąki, nasiona chia, pestki dyni, słonecznika i sezamu oraz płatki czosnku niedźwiedziego. Znakomity z oliwą, do kanapek, rewelacyjny z hummusem , różnymi pastami i pasztetami. Rezygnując
SzczyptaSmaQoczywiście zakwas, ale to jednak bardziej skomplikowana rzecz. Od tak, żeby sobie upiec chleb od święta, to nie bardzo się nadaje... Są też oczywiście chleby na sodzie, o których pomyślałam z zaciekawieniem. Nigdy nie próbowałam takiego cuda, stwierdziłam więc, że warto byłoby się zmierzyć z zagadnieniem. W książce Brød: 100 lækre opskrifter znalazłam wyjątkowo nietypowe rozwiązanie, mianowicie: chleb na proszku(...)się uda...? Zachęcona poprzednimi sukcesami, zaufałam książce.Zmieniłam ilość mąki pszennej w stosunku do kukurydzianej z tej prostej przyczyny, że kukurydziana wyszła w bliżej mi nieznanych okolicznościach (a wiadomo, do sklepu to mi się iść nie chciało...). Dałam też nieco więcej mąki ogólnie, i muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolona z efektu. Oczywiście od razu wiadomo, że nie jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzygotowanie domowego chleba wcale nie musi być pracochłonne i trudne. Oto przepis na domowy chleb o prostym składzie, który wyjdzie każdemu! Wystarczy tylko 10-15 min. naszej pracy, a reszta to czekanie... Pełnoziarnisty chleb pszenny na drożdżach oraz wodzie pozostałej z kiszonych ogórków. Bez zbędnych dodatków - jedynie mąka, drożdże, woda i przyprawy. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką, przełożyć do formy(...)następnie do piekarnika. Bez wyrabiania, pilnowania i przerabiania ciasta. A chlebek wychodzi wspaniały! Takiego nigdzie nie dostaniecie 😉 Z zewnątrz chrupiąca skórka, a środek miękki i lekko wilgotny jak na zakwasie. Ma on również delikatnie kwaskowaty smak i zapach jak w przypadku chleba na zakwasie. A co najważniejsze długo utrzymuje świeżość i szybko się nie zsycha. Składniki
Kuchnia MagdaLenyPrzygotowanie domowego chleba wcale nie musi być pracochłonne i trudne. Oto przepis na domowy chleb o prostym składzie, który wyjdzie każdemu! Wystarczy tylko 10-15 min. naszej pracy, a reszta to czekanie... Pełnoziarnisty chleb pszenny na drożdżach oraz wodzie pozostałej z kiszonych ogórków. Bez zbędnych dodatków - jedynie mąka, drożdże, woda i przyprawy. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką, przełożyć do formy(...)następnie do piekarnika. Bez wyrabiania, pilnowania i przerabiania ciasta. A chlebek wychodzi wspaniały! Takiego nigdzie nie dostaniecie 😉 Z zewnątrz chrupiąca skórka, a środek miękki i lekko wilgotny jak na zakwasie. Ma on również delikatnie kwaskowaty smak i zapach jak w przypadku chleba na zakwasie. A co najważniejsze długo utrzymuje świeżość i szybko się nie zsycha. Składniki
Kuchnia MagdaLenyŚwięta już za chwilę, a więc zaczynamy z wielkanocnymi przepisami! Na początek będzie żurek. U mnie to zawsze on gościł na stole i to nim rozpoczynaliśmy
Analiza SmakuOdpowiedziałam na zaproszenie Ani z bloga Kuchennymidrzwiami .pl i upiekłam chleb. Składniki : 340 g mąki owsianej 340 g mąki żytniej 720 ( u mnie typ 1000) 2
Proste Potrawyrobi się sama. Zakwas można przygotować bez kromki chleba. To właśnie on bardzo często jest przyczyną pleśnienia zakwasu. Gdy zakwas jest gotowy będzie doskonałą bazą do przygotowania barszczu. Można go pić także dla zdrowia. Podobnie jak w przypadku zakwasu na żurek, kobiety karmiące piersią mogą bez przeszkód zarówno pić taki zakwas buraczany, jak i jeść ugotowany na nim barszcz. Jeśli(...)małych dzieci skorzystajcie z mojego przepisu na wigilijny barszcz czerwony z uszkami . Mogą go zjeść maluchy, które skończyły 12. miesiąc życia. W przepisie znajdziecie też wskazówki, jak w prosty sposób zmodyfikować go, by móc podać barszcz wigilijny niemowlakom nawet od 6-miesiąca życia. 0,5 kg buraków 4 ząbki czosnku 4 kulki ziela angielskiego 4 listki laurowe
Dieta bez mlekazwykle bywa (przynajmniej u mnie) potrzeba matką wynalazku. Zabrałam się za chleb bezglutenowy na zakwasie, będąc pewną, że mam mąkę jaglaną, ale gdy w domu jest więcej niż jedna gospodyni, to różnie to bywa... Po mące jaglanej pozostało tylko wspomnienie... Na szczęście kaszy jaglanej zawsze mam zapas. I widocznie tak właśnie miało być, bo ta własna mąka jest o wiele(...)wszystkim nie ma absolutnie żadnej goryczki, a te kupne różnie, niekiedy są ok, ale miałam już gorzkawą. Ta wyszła cudownie aromatyczna i wręcz słodkawa. A przygotowanie jej jest banalnie proste, wystarczy, że mamy młynek do kawy, mój służy mi do mielenia ksylitolu na puder, a teraz także do mielenia kaszy jaglanej na mąkę. Składniki: - kasza jaglana najlepiej bio (kupuję
Smaczne ZdroweChleb żytni z kaszą gryczaną Kolejny z chlebów z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia". Ciężki i wilgotny - wspaniały! ♡ Piekłam go wcześniej według oryginalnej receptury
Moje Qulinaria