prosty chleb na zakwasie - 500 przepisów (strona:23/34)

Zakwas - jak zrobić? 131

godzinach znowu zamieszamy to mamy zakwas gotowy! Tam-dara-dam! :) Możemy piec! A jak zakwas przechowywać? Bo przecież nie będziemy za każdym razem robić nowego zakwasu. Tym bardziej, że im zakwas starszy tym lepszy. Słyszałem plotki, że gdzieś w San Francisco jest piekarnia, która piecze na ponad stuletnim zakwasie! Zakwas przechowuje i "konserwuje" się łatwo. Ale tak samo ile sposobów(...)przedstawię ten, którego ja używam :) Jeśli masz w planach codziennie piec chleby na zakwasie to po prostu ustaw sobie zakwas gdzieś w kuchni i co 24 godziny dodawaj do niego 100 g mąki i 100 ml wody. I mieszaj. A jeśli jednak tylko co jakiś czas chcesz używać zakwasu to trzymaj go zakręconego w lodówce. Wyjmuj raz na tydzień, dokarmiaj

Marder&Marder Manufacture
Chleb bezglutenowy 215

domowego pieczywa! Czy pieczonego na zakwasie czy na drożdżach, czy pszennego czy razowego, czy orkiszowego czy mieszanego nie ma dla mnie znaczenia, bo każdy domowy chleb smakuje zawsze wyjątkowo! W związku z tym moim uwielbieniem do pieczywa postanowiłam spróbować upiec chleb bezglutenowy. Na początek skorzystałam z przepisu znalezionego na blogu kacikslodkosci.blogspot.co.uk . Chlebek okazał absolutnie prosty do przygotowania. Żadne doświadczenie

UgotujmyTo.pl
Chleb marchewkowy ekspresowy! 73

Chleb marchewkowy ekspresowy! Wrzuć wszystko do jednej miski, wymieszaj i gotowe! Praktycznie chleb nie wymaga żadnego wysiłku i robi się sam – czyli to co większość

Kulinarne Przeboje
Chleb żytnio –orkiszowy z ziarnami 121

fenomen chleba? Odpowiedź banalnie prosta: jest łatwy do przyrządzenia z pospolitych produktów. Smaczny, dobrze smakujący z bardzo szeroką gamą dodatków. Na słodko, na słono - nie ma znaczenia, chleb jako dodatek, albo główny składnik wiedzie prym na talerzach całego świata. Chwała mu i cześć! Chleb żytnio –orkiszowy z ziarnami   Bez dodatku drożdży . Wersja uproszczona bez zakwasu. Porcja na jedną keksówkę

Moja Mama Gotuje
Zakwas na żurek 182

Prosty do przygotowania tradycyjny zakwas na żurek – w przeciwieństwie do tego ze sklepu możemy go w pełni dopasować do indywidualnych upodobań. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na ok. 1,5 litra zakwasu) 125g (10-12 łyżek) mąki typ 1850 lub 2000, najlepiej żytniej 1,2 litra chłodnej przegotowanej wody pół kromki chleba razowego ze skórką 2 duże lub 4 małe ząbki

Kulinarna Pokusa
Domowy zakwas na barszcz czerwony 116

bywa! Jest prosty w wykonaniu, właściwie to sam się robi. Polecam! Składniki: 2 kg buraków czerwonych 1 jabłko plaster korzenia selera 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna owoca jałowca 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka czarnuszki 2 goździki kilka nasion kolendry 2 łyżki soli 1 łyżka cukru kromka chleba na zakwasie 3 litry gorącej wody Wykonanie: Potrzebujemy

Lamarida.pl
Domowy chleb i pasta z pieczonych warzyw. 182

formy, na zakwasie, bezpośrednio na płycie kamienia. Dzisiejszy post jest właśnie dla wszystkich tych, którzy są na początku tej drogi. Zacząć możecie od gotowej mieszanki chleb GRAHAM- Polskie Młyny- do wypieku chleba. Mieszanka mąk nadaje się do wypieku chleba w maszynie-automacie, jak i ręczną metodą. Potrzebujecie drożdży i wodę. Sam proces jest bardzo prosty i nie wymaga żadnych większych

SMYKWKUCHNI
PASTA Z PIECZONYCH WARZYW DO CHLEBA DOMOWEJ ROBOTY 144

formy, na zakwasie, bezpośrednio na płycie kamienia. Dzisiejszy post jest właśnie dla wszystkich tych, którzy są na początku tej drogi. Zacząć możecie od gotowej mieszanki chleb GRAHAM- Polskie Młyny- do wypieku chleba. Mieszanka mąk nadaje się do wypieku chleba w maszynie-automacie, jak i ręczną metodą. Potrzebujecie drożdży i wodę. Sam proces jest bardzo prosty i nie wymaga żadnych większych

SMYKWKUCHNI
Grzanki z pieczarkami, ogórkiem kiszonym i serem 169

Pyszna kolacja, trochę mało dietetyczna, ale tak dobra, że warto zgrzeszyć. Widok również jakoś mało apetyczny, ale nie zrażajcie się ... ;) Dla jednej osoby: - 2 kromki chleba

Corner With Recipes
Chleb pszenny Graham 146

smak pszennego chleba ,szczegolnie wlasnie grahama jest jedyny w swoim rodzaju,niepowtarzalny.To jedna z pierwszych nieudolnych prob przyblizenia tego smaku grahama sprzed lat.Graham to nie jest,ale chlebek jest tak smaczny,ze dziele sie z Wami moim przepisem.Niezwykle prosty i bezproblemowy,bo upieczony w foremce i bardzo,bardzo smaczny.Skladniki na 1 bochenek:200 g zakwasu pszennego z maki graham350

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb żytnio-owsiany 198

Upiekłam go dziś rano po raz drugi. To co mnie w nim zachwyca to gruba skórka,  świeżość - nawet na 3 dzień po upieczeniu środek jest

apetytnapieczenie
Zakwas za barszcz biały z wysiewek 269

barszcz biały na mące pszennej. Barszcz jest delikatny i łagodny w smaku. Żur natomiast jest dość ciężki i kwasowy. Zakwas możemy jednak również przygotować na płatkach owsianych, otrębach czy wysiewkach, a wtedy definicja już nie jest taka prosta. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na barszcz biały, przygotowany na wysiewkach. Wysiewki to produkt powstały z mielenia zboża w młynie(...)ząbki czosnku 2 skórka z chleba żytniego razowego Instrukcje Do glinianego garnka wsypujemy wysiewki, dodajemy obrane ząbki czosnku i skóry lub piętki od chleba. Całość zalewamy przegotowaną, letnią wodą i lekko mieszamy. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-6 dni. Żur kisimy do uzyskania ładnego kwasowego smaku i zapachu. Następnie zakwas przecedzamy i przelewamy do butelki

Wędrówki po kuchni
Najprostszy chleb pszenny z chrupiącą skórką 72

Prosty chleb na drożdżach z wyjątkowo chrupiącą skórką. To głównie ze względu na tę właśnie skórkę postanowiłam wypróbować ten przepis. Co w niej takiego niezwykłego ? Otóż powstaje ona za sprawą specjalnej pomady, którą smaruje się chleb tuż przed włożeniem do piekarnika. Po upieczeniu natomiast bochenki są pięknie rumiane, błyszczące i wspaniale chrupiące. I pomimo, że wolę chleby na zakwasie

Arabeska waniliowa
Sałatka z pomidorów! Smak lata! 130

Prosta i smaczna sałatka, warunki dwa: dobre pomidory, pachnące i soczyste, najlepsza oliwa z oliwek i jesteś już prawie w niebie ;-) To czego potrzebujemy to: - 1-2 czerwone pomidory malinowe  - 4-5 sztuk żółtych pomidorów typu "jajo" - 2-3 łyżki oliwek hiszpańskich (zielonych) - oliwa z oliwek ( ja używam włoskiej) - ser mozzarella  - kromkę chleba żytniego na prawdziwym zakwasie - troszkę

SMYKWKUCHNI
Zakwas na żurek, zakwas na biały barszcz 140

Zakwas na żurek   1 szklanka mąki żytniej razowej pół szklanki otrąb owsianych 1 litr ciepłej przegotowanej wody 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata