Amber zaprosiła mnie do Styczniowej Piekarni, do upieczenia pysznego chleba. Nie zastanawiałam się długo, ponieważ przepis wydał mi się prosty :) Ale jak to zwykle z wypiekami chleba bywa, łatwo o błąd. Oto moja odpowiedź :) STARTER – 150 ml ciepłej wody – 1 łyżeczka cukru – 26 g świeżych drożdży ( 7 g suchych) – 125 g mąki pszennej chlebowej Wodę wymieszać z cukrem(...)wolę chleb na zakwasie :) Pan Rustico na blogach: Akacjowy blog Bajkorada Eksplozja smaku Fabryka kulinarnych inspiracji Grahamka, weka i kajzerka Jagodziana Coffee Każdy ma jakiegoś bzika Konwalie w kuchni Kuchnia Alicji Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kuchenne wojowanie Kulinarne przygody Gatity Leśny zakątek Małe kulinaria Mozaika życia Nie tylko na słodko Nieład malutki Ogrody Babilonu Posadzone i zjedzone Proste potrawy
Proste Potrawyspać mi się po nim chce" - i coś jest w tym, bo mak tak działa. Dla odmiany ten chleb należy do tych delikatnych, miękkich i łatwo strawnych. Wydawało mi się, że będzie bardziej słodki, ale nie jest. Wykonanie jest bardzo proste : Do miski przesiałam 3 szklanki mąki pszennej typ 650, wsypałam 1/4 szklanki maku ( 3 łyżki) i 1/4 szklanki(...)łyżeczki soli, łyżkę miodu ( można dać cukier i jak wolisz bardziej słodkie wypieki więcej np. 2 łyżki). Wlałam szklankę ciepłej wody i 3/4 szklanki ciepłego mleka, dodałam 3 łyżki zakwasu żytniego jasnego (można użyć też pszennego). Całość wyrobiłam w misce przez ok. 5 minut. Ciasto jest raczej gęste, klejące się do rąk, ale da się uformować np w okrągły bochenek
apetytnapieczenieczasu za bardzo nie mam na takie rzeczy. W końcu przecież taki chleb na zakwasie to sporo czasu potrzebuje, trzeba wszystko dobrze wyliczyć i zaplanować. Mam więc nadzieję, że ochota i zapał mi nie miną i znowu będzie tutaj mocno chlebowo. A ten chleb z żurawiną całkiem fajnie wyszedł. Słodka żurawina doskonale się komponowała np. z żółtym serem, pasztetem(...)wciąż był tak samo świeży jak na początku. To bardzo dobry (i prosty) przepis. 300 g mąki pszennej typ 550 200 g mąki żytniej typ 2000 100 g zakwasu żytniego 400 ml wody 100 g suszonej żurawiny 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Zakwas musi być aktywny, czyli dokarmiony ok. 12 godzin wcześniej. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce
Marder&Marder Manufacture5 / 5 ( 23 votes ) Chleb pszenno-żytni na domowym zakwasie Chleb pszenno żytni na domowym zakwasie, to zdrowe i pyszne pieczywo, które możesz upiec samodzielnie w
Ogrodnik w podróżyChleb wypieczony z mąki orkiszowej na zakwasie pszennym ma delikatniejszy smak, lekko orzechowy. Tutaj smak został dodatkowo wzmocniony zmielonymi orzechami włoskimi. Pełnia aromatu wydobywa się po ukrojeniu pierwszej kromki, zaś smak jest nie do opisania - to nie jest chleb z orzechami, to jest chleb orzechowy...Oczywiście najsmaczniejszy jest tuż po upieczeniu, posmarowany masełkiem.Cieniutka, chrupiąca(...)skórka, duża ilość niewielkich dziurek, delikatna słodycz dzięki dodatkowi miodu. Spora ilość zmielonych orzechów włoskich czyniłaby chleb ciężkim, zrównoważył to jednak dodatek mąki 550. Zmielone orzechy dodały również dodatkowej wilgoci, co trzeba uwzględnić podczas pieczenia, zmieniły również kolor miękiszu.Geneza powstania chleba była prosta - zaciekawił mnie przepis zaproponowany przez Poserbaby. Po przygotowaniu zaczynu i zaparki zorientowałem się jednak
Grahamka, weka i kajzerkaPodstawą do upieczenia dobrego, smacznego chleba jest oczywiście dobra mąką i odrobina cierpliwości. Nic tak nie wypełnia domu jak zapach pieczonego chleba na zakwasie. Składniki na
Gotowanie...to proste !A jakiś czas temu piekłam ten chleb na drożdżach. Tym razem na zaproszenie Ani z bloga Kuchennymidrzwiami spróbowałam swoich sił w pieczeniu chleba na zakwasie
Proste Potrawychleby. Są to chleby na zakwasie, na drożdżach i wiele ciekawych odmian z nadzieją że traficie w końcu na ten który przypadnie Wam do gustu i upieczecie i napiszecie mi że ten to jest wspaniały i smakował wybornie. Dziś bochenek który dla mnie jest wspaniały i smakuje wybornie, może i Wam przypadnie do gustu. Prosty w wykonaniu, pyszny w konsumpcji
Moje Małe Czarowanieczęsto dodawanych ziemniaków. Zupka najlepiej smakuje przygotowana na domowym zakwasie, do przygotowania którego gorąco was zachęcam. Jego zrobienie wymaga minimum czasu i kilku prostych składników takich jak: dobrej jakości mąka żytnia, ciepła przegotowana woda oraz czosnek, ziele angirelskie, liść laurowy i ziarenka czarnego pieprzu. Opcjonalnie można dodać kawałek razowego żytniego chleba, ale nie jest to konieczne. Wszystko wystarczy dokładnie wymieszac(...)białej kiełbasie, a jego smak wzbogaciłam o dodatek tartego chrzanu, co zaostrzyło smak wywaru. Gotową zupę zabieliłam śmietaną kremówką, która złagodziła lekko kwaśną nutkę nadaną przez zakwas. Pamiętajmy, aby podgrzewając żurek do wielkanocnego śniadania nie doprowadzić do jego zagotowania. SKŁADNIKI / 6 porcji 500 g białej surowej kiełbasy 300 - 500 ml zakwasu do żurku
cool and mintyzrobienia i bardzo, ale to bardzo smaczne! Jeżeli chcecie więcej informacji na temat tego chleba, odsyłam na stronę Leśnego Zakątka, gdzie Dana podaje mnóstwo cennych rad. Bardzo polecam! I chleb i rady i przepisy Dany!składnikiSkładniki na zaczyn85g zakwasu z mąki żytniej razowej,290g mąki żytniej typ 720,200g startego jabłka na tarce do jarzyn, szara reneta
Stare Garybyć z mąką żytnią, ale że mam zapas mąki pszennej postanowiłam jej użyć. Chleb według mnie nie jest za słodki i całkiem smaczny i prosty do wykonania. Świeżość utrzymuje do 2 dni. Ostatnio ciasto na chleb wyrasta mi bardzo długo. W przypadku tego trwało to ponad 24 godziny. Na efekt jednak warto było czekać. Składniki i wykonanie(...)wody Mąkę przesiałam do miski, zalałam wodą, wymieszałam i odstawiłam pod przykryciem na 15 minut. 8 średniej wielkości suszonych moreli - sparzonych, osuszony i drobno pokrojonych 2,5 łyżki aktywnego* zakwasu żytniego jasnego ( o konsystencji jogurtu naturalnego) czubata łyżeczka drobnej soli Do miski z mąką i wodą dodałam wyżej wymienione składniki i wyrabiałam około 7 minut - ciasto nie jest zbyt luźne
apetytnapieczenieZakwas jest bardzo prosty w przygotowaniu, wymaga tylko trochę czasu. Z nim żurek i barszcz biały jest bardzo smaczny i zdrowy. Składniki: 0,5 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000 0,5 szklanki mąki pszennej razowej typ 1800 1 litr przegotowanej letniej wody 3 ząbki czosnku 4-5 ziela angielskiego 3 listki laurowe kawałek skórki chleba razowego na zakwasie Sposób
Bajeczna KuchniaMięciutki, pyszny chleb z dodatkiem dyni, wilgotny, wyśmienity na śniadanie. Prosty w wykonaniu, szybko rośnie i jeszcze szybciej znika, polecam gorąco. Chleb dyniowy na drożdżach. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowaniechleb wyszedł przez przypadek. Miał być prosty i łatwy do wykonania chleb owsiany, opracowany przez Rene Beckera, bostońskiego piekarza o polskich korzeniach. Okazało się, że po drodze było kilka błędów i pomyłek. Był błąd w tłumaczeniu angielskiego oryginału książki na wersję hiszpańską, potem i ja coś jeszcze źle przeczytałem. I tak coraz bardziej przerażony patrzyłem na lepką pacię, która(...)było chleb próbować, i próbować, i chrupać i chrupać. Chleb w smaku - rewelacyjny. Bardzo mi smakował z delikatną wędlinka, albo z serem zółtym o wyrazistym smaku. Ale najbardzej, tuż po upieczeniu, dopiero co ostygnięty, z masełkiem...dawno mi tak nie smakował mój własny wypiek.p.s.Piekarnik rozgrzałem do 250 °C. Dzięki temu po otwarciu piekarnika i włożeniu do niego chleba, temperatura pieczenia
Grahamka, weka i kajzerkawyglądu można wyczarować z tak prostych składników gdzie podstawą jest mąka i woda. Mój następny przepis na chlebek. Jeśli napiszę, że ten chleb nie może Wam się nie udać, pewnie będzie to w jakimś stopniu moim nadużyciem w myśl tego, co napisałam. Chleb pytlowy z dodatkiem mąki pszennej z cebulką Potrzebujemy na zaczyn: • 40g zakwasu z mąki żytniej razowej
Leśny Zakątek