prosty chleb bez zakwasu i wyrabiania - 29 przepisów (strona:2/2)

Super szybki chleb bez drożdży 123

Postanowiłem zrobić dość nietypowy chleb. Bez drożdży, za to z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Znalazłem gdzieś przepis więc postanowiłem podzielić się nim z wami. Co prawda nie byłem do tego pomysłu tak od razu przekonany. W sumie przecież wiadomo, że jak chleb to i drożdże (ewentualnie zakwas). Ale... Ale... Pomyślałem, że trzeba coś nowego spróbować, w końcu(...)dotąd zapach. Podejrzewam, że to soda. Po drugie: chleb jest dość zbity. Nie taki puszysty jak chleby drożdżowe. Ale ma jedną mega zaletę! W ogóle nie musi wyrastać! Wyrabia się go (i to krócej niż zwykły chleb), przekłada do formy i piecze. To naprawdę nie byle jaka zaleta. Jeżeli musimy mieć chleb, a czasu mamy mało to jest naprawdę idealny

Marder&Marder Manufacture
Żytni chleb radzieckiego żołnierza, czyli styczniowa piekarnia 197

Oto efekty pierwszej w tym roku odsłony wspólnego blogowego pieczenia, przepyszny  chleb żytni. Tym razem Amber zaprosiła nas do wspólnego

Kulinarne przygody Gatity
TU i TAM nr 15. Mój ciemny typ. Pumpernikiel. I cudowna konfitura. 144

dotrzeć do sedna bez pośpiechu, nie idąc na skróty. Chleb ustala rytm, którym musimy podążyć.  Wydaje się długi, za długi, pełen czekania i niepewności. To pierwsza lekcja - pokory i cierpliwości. Jeśli nie potrafimy się ich nauczyć, pieczenie chleba straci sens. Drugiej lekcji udziela nam czas - to co z nim zrobimy, gdy mąka, woda i zakwas zaczynają swój pierwotny(...)wspólne pieczenie chleba z Amber . Chyba nic bardziej nie zbliża, nawet jeśli chleby wyrastają w dwóch oddalonych od siebie kuchniach. Między dokarmianiem, wyrabianiem i wyrastaniem czułam, że nasz czas zwolnił i płynął tym samym nurtem. Wiele chlebów upiekłam, wiele wciąż czeka swój debiut. Niełatwo było wybrać chleb na tak wyjątkową okazję. Postawiłam na ciemny typ. Na chleb, który kocham

KUCHARNIA
Chleb pszenny z mąką razową i pokrzywą 179

Składniki na zaczyn :                                              

Proste Potrawy
Pierwszy chleb 190

Pana Dyrektora Piekarni :) Bardzo prosty, moim zdaniem, idealny dla pioniera pieczenia domowych chlebów na zakwasie, bo oprócz cierpliwości i własnego zakwasu nie wymaga praktycznie żadnych innych nakładów. Trzeba wziąć 500g zakwasu żytniego, 500g mąki żytniej (tej samej co do zakwasu użyliśmy), płaską łyżkę soli i do 200 g wody, bo dodajemy stopniowo. Krótko się wyrabia, czeka się, aż wyrośnie(...)dziurki są niezwykle regularne. I chleb prezentował się następująco: Im więcej się go jadło, tym bardziej smakował. A najbardziej z samym masełkiem. Nie był oczywiście doskonały, bo moje osiągnięcie oceniam na połowę tej jakości, jaką bym chciała osiągnąć w chlebie. Dodam jeszcze, że miał dość silną konkurencją w postaci świeżego chleba na zakwasie z ekologicznej piekarni, w której się zaopatrujemy

Kuchnia Prezydentowej
Chleb owsiany, przypadkowy 193

chleb wyszedł przez przypadek. Miał być prosty i łatwy do wykonania chleb owsiany, opracowany przez Rene Beckera, bostońskiego piekarza o polskich korzeniach. Okazało się, że po drodze było kilka błędów i pomyłek. Był błąd w tłumaczeniu angielskiego oryginału książki na wersję hiszpańską, potem i ja coś jeszcze źle przeczytałem. I tak coraz bardziej przerażony patrzyłem na lepką pacię, która(...)było chleb próbować, i próbować, i chrupać i chrupać. Chleb w smaku - rewelacyjny. Bardzo mi smakował z delikatną wędlinka, albo z serem zółtym o wyrazistym smaku. Ale najbardzej, tuż po upieczeniu, dopiero co ostygnięty, z masełkiem...dawno mi tak nie smakował mój własny wypiek.p.s.Piekarnik rozgrzałem do 250 °C. Dzięki temu po otwarciu piekarnika i włożeniu do niego chleba, temperatura pieczenia

Grahamka, weka i kajzerka
Jasny chleb na zakwasie, łatwy 209

upiec prosty chleb, z kilku składników, bez większego wysyłku i wkładu pracy, ale ze stuprocentową gwarancją udanego wypieku. No i poza tym - chleb smaczny. Jak napisała dalej - chlebowe epopeje muszą mieć swój odpowiedni czas. I z tym całkowicie się zgadzam :) Tak więc prezentuję chleb składający się dokładnie z 4 składników i 4 godzin pracy. Chleb na zakwasie(...)wypiekanie, kiedy się zaczyna przygodę z zakwasem, albo ma się na jakiś czas po dziurki w nosie „wyrafinowanych” ;) przepisów. Jasny chleb na zakwasie z dodatkiem drożdży. Ponieważ mąki żytniej (tej z zakwasu) jest ponad 13 %, chleb można zaliczyć do pieczywa mieszanego. Takim mianem określa się chleby robione z mąki pszenne i żytniej, gdzie udział mąki żytniej wynosi

Grahamka, weka i kajzerka
Weekend z grillem #2 162

jadalny, czy zamarynować i przygotować do grillowania. Tak to wyglądało w trakcie pracy. Ja z tyłu kręcę korbą, a Madzia z przodu odbiera towar. A w tle mój zakwas na chleb: A tak wyglądają już zrobione kiełbaski przed sparzeniem: I po sparzeniu: A tutaj Tosia sprawdza jakość kiełbasy. Testy wypadły pomyślnie, Tosia zadowolona: PIWNE KIEŁBASKI ZAWIJANE W BOCZEK 6 kiełbasek(...)bloga Jak pączek w maśle . To najprostsze z możliwych bułki pszenne. Proste i zwykłe, bo takie właśnie najlepiej pasują do grillowanej kiełbasy. Nie będziemy się bawili we wstępne rozczynianie drożdży. Sprawdziłem - nie trzeba. Bułki i bez tego wychodzą doskonałe. Zatem wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Ciasto powinno być idealnie elastyczne, w ogóle

Marder&Marder Manufacture
Kaszubski chleb na podmłodzie - październikowa piekarnia 262

Piekarnia październikowa. Tym razem pieczemy wg przepisu Marcina, prowadzącego blog Grahamka,weka i kajzerka. Chleb na drożdżach. Bez zakwasu. Przyznaję, że podchodziłam do przepisu ostrożnie

Stare Gary
Chleb pomidorowy z oliwkami 126

pyszny i warto było się trochę pomęczyć ;)!Bardzo jestem ciekawa chlebowych interpretacji tego przepisu w wykonaniu innych Piekących …:)!Dziękuję Wam za wspólne pieczenie i pozdrawiam:)Chleb pomidorowy z oliwkamiZakwas:55 g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej,200 g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700,200 g wody,1 jabłko, starte na tarce jarzynowejWszystkie składniki wymieszać, przykryć folią(...)kostek lodu)7. Wyrośnięty chleb przekładamy na papier do pieczenia wysypany kaszą manną.Nacinamy i pieczemy 15 minut w 250 stopniach a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy około 30 minut. Chleb jak jest upieczony to gdy pukamy w jego spód wydaje głuchy odgłos.Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „Na zakwasie i na drożdżach

UgotujmyTo.pl
Na walentynki podaruj zdrowie. Chlebek chia. 179

smakołykami" nafaszerowanymi różnymi dziwnymi składnikami, których na co dzień zazwyczaj nie brałam do ust. Genialnie prostym rozwiązaniem tego problemu okazał się domowy chleb. Nie bez znaczenia były moje wspomnienia z dzieciństwa, chleby na liściach chrzanu wypiekane przez babcię i mamę, magiczny zapach pieczonego chleba wypełniający wszystkie zakamarki domu i rumiane bochenki gromadzące rodzinę przy stole. Wystarczył dodatek zimnego masła(...)przepisie czarny), 4 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie), 4 łyżki pestek słonecznika do posypania foremek. Przygotowanie:  * Jak przygotować zakwas żytni. Jeśli nie posiadacie zakwasu lub znajomych uzależnionych od wypieku chleba na zakwasie, musicie zacząć od wyhodowania własnego zakwasu co trwa 5-7 dni. Potrzebne będą mąka żytnia 720, mąka żytnia 2000, letnia woda i litrowy słoik (jeśli to wasz

SzczyptaSmaQ
Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem 231

W Majowej Piekarni pojawiła się propozycja Moniki, która to upiekła ten chleb w swoim żeliwnym garnku. Ponieważ takowego garnka żeliwnego nie mam, a chleb miał być

Grahamka, weka i kajzerka