smakami Grecji! Zapraszam:) Początkowo obawiałam się pieczenia Elioti, wydawało mi się to skomplikowane. Niepotrzebnie. Elioti to prosty, drożdżowy chlebek, bez żadnych bajerów w postaci zakwasów itd., do którego pod koniec wyrabiania dodaje się cebulę i oliwki. Składniki te nie tylko wzbogacają smak chleba, ale poprawiają też jego wilgotność - mój chlebek piekłam w sobotę, a w poniedziałek, gdy zjadaliśmy jego
Chilli Czosnek i OliwaDo tej pory nie miałam odwagi zabrać się za upieczenia chleba . Mój początek z pieczywem okazał się fiaskiem. Zaczęłam od wysokiej poprzeczki tzn. od chleba na
Słodkości i nie tylkoludzie, którzy zaczynają przygodę z chlebem wolą proste przepisy, tak żeby się sprawdzić. Żeby zobaczyć co to w ogóle jest. Bez udziwnień, łatwo i szybko. Tak na początek. Też przecież tak miałem. Unikałem przepisów, których nie rozumiałem lub, które wymagały zbyt dużo pracy. Przepisy są naprawdę "egzotyczne", często wymagające różnych zakwasów (sposób zrobienia każdego z tych zakwasów jest oczywiście
Marder&Marder Manufacturemiejsce dla wyrastania pysznego domowego pieczywa . Uwielbiam szczególnie ten pełnoziarnisty lub orkiszowy , jak tym razem . Przepis jest prosty i nie wymaga sporządzania zakwasu , co jest bardzo wygodne , osobiście jestem leniuszkiem i nie lubię tych korowodów kilkudniowych z zakwasem itp .. Polecam , taki chleb sprawi, że cały dom zamieni się w ciepły rodzinny zakątek , a kolacja w prawdziwą ucztę . Składniki(...)przykrywamy czystą ścierką i stawiamy w cieplutkim miejscu np. przy kominku . Po około 20 minutach zaczyn wyrośnie , wtedy przelewamy go do miski , dodajemy wszystkie pozostałe składniki z listy i wyrabiamy na gładką masę, około 30 minut ( najlepiej użyć do tego maszyny lub miksera ) . Po wyrobieniu wkładamy ciasto do oprószonej mąką miski i przykrywamy ściereczką , odstawiając w cieplutkie miejsce
Ogrodnik w podróżydobry (i prosty) przepis. 300 g mąki pszennej typ 550 200 g mąki żytniej typ 2000 100 g zakwasu żytniego 400 ml wody 100 g suszonej żurawiny 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Zakwas musi być aktywny, czyli dokarmiony ok. 12 godzin wcześniej. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i mieszamy łyżką. Nie musimy dokładnie wyrabiać ciasta, tylko tyle(...)ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 12-16 godzin - aż urośnie do brzegów formy. Pieczemy w 200 stopniach przez 35 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy chleb z formy i dopiekamy już bez formy przez 15 minut. Studzimy na kratce i kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej
Marder&Marder ManufactureW naszej tradycyjnej kuchni piecze się zazwyczaj chleby na drożdżach, tych piekarniczych lub na naturalnym zakwasie. Wymaga to zrobienia zaczynu i czasu na wyrośnięcie ciasta. Dziś
prawdziwe jedzeniezakwasu, ale pszennego. To podstawa, bez niej - jak to z zakwasem - ani rusz. Chleb piekę kilka razy w tygodniu. Rytm i czas pieczenia dopasowałam do codziennych spraw i obowiązków. Każdy tydzień, to co najmniej trzy, cztery różne chleby. Ciągle odkrywam nowe i nieustannie też wracam do tych ulubionych. Z tym chlebem umawiałam się już od dawna(...)znacznie trudniej niż upiec sam chleb, który w rzeczywistości jest naprawdę prosty. Skąd się wziął? Wymyślił go Chad Robertson, piekarz-pasjonat i założyciel piekarni Tartine Bakery w San Francisco. Jak pisze w swojej książce, opracowanie przepisu i metody zajęło mu ... ponad dziesięć lat. Czym więc są te 24 godziny potrzebne do upieczenia chleba?! Czym różni się tartine
KUCHARNIAprosty chleb, bez żadnych dodatków. Tyle tylko, że na zakwasie. Więc tak: 500 g mąki orkiszowej typ 750 165 g zakwasu żytniego 300 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru olej do posmarowania chleba No i kilka szybkich wskazówek: Myślę, że zakwas nie musi być koniecznie żytni. Jak ktoś ma pszenny, czy inny (słyszałem też o zakwasie ryżowym(...)pewnie też się nada. Ale rzecz ważna przy każdym zakwasie: przed pieczeniem trzeba go dokarmić (jeśli stale stacjonuje u nas w lodówce). To znaczy dodajemy do niego ze 100 ml wody, tyle samo mąki, mieszamy i odstawiamy na jakieś 8-12 godzin. Zakwas ładnie się aktywuje. Ale też istotna wskazówka: zakwas musi być dość stary żeby nie trzeba było dodawać
Marder&Marder ManufactureSmaczny, w miarę prosty do wykonania i niebyt pracochłonny. Jest spora różnica w smaku między chlebem pieczonym w blaszce i pieczonym bez niej. Dlatego tym razem postanowiłam upiec chleb okrągły. Ponieważ większość ciast na chleb przygotowuję wieczorem tak też było i w tym przypadku. Przygotowałam niedużą miskę, odmierzyłam 2 szklanki mąki pszennej typ 650 i przesiałam. Następnie(...)drobnej soli i 2 łyżki gęstego aktywnego zakwasu razowego żytniego( dokarmionego minimum 10 h przed pieczeniem ). Jak to w przypadku chlebów mieszanych - czyli z dodatkiem mąki o małej zawartości glutenu - ciasto wymieszałam dość krótko, do połączenia składników. Miskę przykryłam folią aluminiową i odstawiłam łącznie na 50 minut. W połowie tego czasu krótko wyrabiałam. Po tym czasie wiklinowy koszyk ( u mnie
apetytnapieczeniejest bardzo prosty, doskonały dla początkujących, dla tych którym do tej pory pieczenie chleba na zakwasie wydawało się czymś bardzo skompilowanym i nie mieli dowagi się do niego zabrać.Oczywiście istnieje pewne ryzyko..., jak się w końcu zdecydujecie i raz upieczecie domowy chleb na zakwasie, innego już(...)będziecie chcieli jeść :-). Chleb wieloziarnisty na zakwasie Składniki:100 g aktywnego zakwasu żytniego ( przy następnym pieczeniu będzie to gotowy zaczyn, odłożony do lodówki)75 g otrębów żytnich250 ml wrzącej wody15 g soli75 g siemienia lnianego75 g ziaren słonecznika 250 g mąki pszennej chlebowej125 g mąki razowej żytniej 125 g mąki razowej pszennej500 ml wody
Kulinarne przygody Gatityokazję spróbować tego chleba u Asi w domu i byłam zachwycona jego smakiem. Teraz go upiekłam sama i mówię Wam - upieczcie ten chleb! Przepis polecam szczególnie osobom jak ja początkującym w zmaganiach z chlebem na zakwasie, ponieważ jest bardzo prosty, a chleb pyszny i jestem pewna, że każdemu się uda! Aha, muszę się pochwalić, że ten chleb powstał z mojego(...)ususzonego, a następnie reaktywowanego własnego zakwasu! Widzicie, jak ładnie urósł...? ;> Przepis cytuję za Asiek: Zaczyn: 325ml ciepłej wody 250g mąki pszennej chlebowej (ja dałam pszenną graham) 1/3 szklanki aktywnego zakwasu żytniego Wszystkie składniki wymieszać, przykryć szczelnie i odstawić na całą noc w temperaturze pokojowej. Ciasto właściwe: 300g mąki pszennej chlebowej (ja dałam orkiszowej typ 1050) 10g soli cały
Kuchnia Prezydentowejniedźwiedziego, a drugi bez dodatków. Oba wyszły znakomicie. Bardzo ładnie wyrośnięte i wilgotne. Zgodnie z tym co Dana pisała, chleby rosły bardzo szybko. Może nie tak szybko jak u Autorki przepisu, ale znacznie szybciej niż zwykle. Moje chleby rosły trochę dłużej niż 2 godziny, co jest zupełnie przyzwoitym wynikiem. Ale najważniejsze, że są proste do zrobienia i bardzo(...)bardzo smaczne! Jeżeli chcecie więcej informacji na temat tego chleba, odsyłam na stronę Leśnego Zakątka, gdzie Dana podaje mnóstwo cennych rad. Bardzo polecam! I chleb i rady i przepisy Dany!składnikiSkładniki na zaczyn85g zakwasu z mąki żytniej razowej,290g mąki żytniej typ 720,200g startego jabłka na tarce do jarzyn, szara reneta,320g wody.Umyte jabłko zetrzeć
Stare GaryWypiekanie pieczywa w warunkach domowych jest banalnie proste. Po kilku próbach, gdzie każda była okraszona sukcesem, postanowiłem, dodając to do noworocznych uchwał, że piekarnie będę omijał szerokim łukiem. Nadszedł, więc czas na kolejny etap w wypiekaniu domowego pieczywa. Robimy, więc zakwas żytni. Czytałem na ten temat wiele, zadzwoniłem do babci i z tego zabierając, a z tamtego dodając tworzę własny(...)stawiamy go w miejscu bez przeciągu, o stałej temperaturze, nie niższej niż 18 stopni Jak używać zakwasu? Z naszego pierwotnego zakwasu odkładamy 1/3 i umieszczamy go w nowym, wyparzonym słoiku w lodówce. Na 24 godziny przed planowanym wyrabianiem ciasta na nowy chleb dokarmiamy zakwas 100 gramami mąki żytniej i 100 ml ciepłej wody, mieszając tradycyjnie drewnianym patyczkiem; odkładamy
BaRepasOstatnio mam okres bułkowy. Może dlatego, że wybrałem się niedawno na coroczną przedświąteczną trasę po rodzinie, i w każdym miejscu namawiano mnie, abym coś upiekł. Musiało
Grahamka, weka i kajzerkabułki bez dodatków. Upiekłam proste bułeczki pszenno-żytnie z przedziałkiem. Pamiętam te bułki z dzieciństwa, więc postanowiłam takie upiec ale z dodatkiem mąki żytniej razowej. Bułki upiekłam na pszennym zakwasie z dodatkiem odrobiny drożdży. Zastosowałam również melasę, która nadaje pieczywu bardzo fajny smak. Często otrzymuję pytania, czy melasę można zastąpić czymś innym. Pewnie, że można ale chleb czy bułki(...)mąki żytniej razowej + trochę do podsypania 350 g zakwasu, u mnie pszenny 5 g świeżych drożdży 450 ml – 500 ml wody 1 łyżka soli 1 czubata łyżka melasy Rozpuść drożdże z melasą w letniej wodzie. Dodaj obie mąki i zakwas. Zarób lekko lepiące ciasto chlebowe. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Wyrabiam zawsze mechanicznie. Przykryj ciasto i pozostaw do wyrośnięcia
codojedzeniaSprawdź inne wyszukiwania: