Bardzo lubię gotować, wymyślać coś nowego. Takie twórcze podejście do kuchni jest o wiele fajniejsze niż to odtwórcze. To jak tworzenie czegoś nowego, czasami banalnie prostego, innym razem bardziej skomplikowanego. Czekanie na efekty takiej pracy jest bardzo ekscytujące. Kiedy mam czas pozwalam sobie na skomplikowane potrawy, takie którym trzeba poświęcić więcej uwagi. Jednak są dni kiedy nie mam ani czasu
Przysmaki Karolkimoja córka, która czynnie brała udział w powstaniu tego wypieku, już dopomina się kolejnej sesji w kuchni. To oznacza, że wkrótce możecie się spodziewać nowego przepisu. Oby był tak prosty jak ten i efekt tak samo smaczny. Pragnę tylko nadmienić, że zapewne niektórzy z Was znają już ten przepis, bo nie jest to nic odkrywczego, ale jeśli jest ktoś
Przysmaki Karolkidrożdżowy wieniec nie jest klasycznym ciastem na Wielkanoc, ale myślę ze spokojnie może nim być i świetnie się prezentować wśród świątecznych babek i mazurków. Jest prosty w wykonaniu, mocno czekoladowy, lekko chrupiący i zaspokaja każdy głód,a ze szklanka mleka lub kakao smakuje wybornie. Kawałek tego drożdżowego wieńca wybornie smakuje jako idealne zakończenie dnia. Polecam. Przepis z książeczki
Bernika - moj kulinarny pamietniknajczęściej łopatka, dzięki temu wiem, ze gdy w domu nie ma za bardzo co ugotować, brak innego mięsa lub za wiele składników albo po prostu pomysłu lub czasu to prosty gulasz jest najlepszym wyjściem z sytuacji. Wystarczy jakiekolwiek warzywo np. ziemniaki, kawałek mięsa i może powstać nam super pyszna, syta zupa. Składniki można do woli zmieniać, dodać np. paprykę świeżą
Bernika - moj kulinarny pamietnikswoim rodzaju zupa, czyli chłodnik, z mojej ulubionego letniego warzywa czyli botwinki, szczególnie, ż e botwinka niedługo się skończy, wiec trzeba korzystać póki jest. Ten chłodnik jest tak prosty, ze można go robić z zamkniętymi oczami, a proporcje zmieniać wg siebie. Jest delikatniejszy w smaku od poprzedniego chłodnika ze względu na brak czosnku i ogórków kiszonych. I czyż może być
Bernika - moj kulinarny pamietnikciasta, które zaplanowałam dołączyć do akcji nie wyszły dlatego postawiłam na rzecz prost ą , szybk ą i sprawdzon ą , klasyczn ą , czyli serniczki na serkach homogenizowanych. Przepis tak prosty ze nawet dziecko zrobi, ale dla tych co nie znają i nie robili myślę ze się przyda jako taki awaryjny deser na różne okoliczności. Wystarczy zmienić owoce i smak galaretki
Bernika - moj kulinarny pamietnikFaszerowane warzywa to szybki i prosty obiad idealny na jesienne popołudnia. Niedawno były faszerowane papryki , dzisiaj przedstawiam wam bakłażana. Zasada jest podobna, tyle ze nie nadziewam go surowym mięsem a smażonym. Połączenie jego delikatności z mozzarella i ostrymi przyprawami to pyszne połączenie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdowodem na to ze powinnam robić je częściej. Skorzystałam z przepisu dodanego w ramach konkursu Gellwe przez Poloniemartyne i był to bardzo udany wybór, bo sernik nie dość ze prosty to jeszcze przepyszny. Zmieniłam jedynie sama dekoracje dając kulki Ferrero Roche zamiast orzechowych wafelków. A sernik polecam warto. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjuż pizze , a tym razem postanowiłam upiec chleb metodą amerykańską, czyli w garnku . Ten chleb może być idealnym dodatkiem nie tylko do codziennego śniadania, ale także świątecznego. Chleb jest prosty, nie wymaga żadnych skomplikowanych receptur i dla wszystkich, którzy nie mają zakwasu, a chcą mieć w okresie świąt własne pieczywo polecam ten przepis. Nie może się nie udać. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj proponuje prosty, szybki makaron durum z mielonym mięsem z indyka u rukola a to wszystko w sosie śmietanowym ale light. Pewnie zapytacie dlaczego tak podkreślam ze to makaron durum a dlatego ze tylko takie używam i to już od kilku alt w kuchni. Ze względu na swoje właściwości (wysoką zawartość glutenu, wysoką szklistość i dużą zawartość barwników) pszenica durum
Bernika - moj kulinarny pamietniksię mówi potrzeba matka wynalazków.. a ja potrzebowałam czegoś prostego, pysznego, szybkiego na obiad jako dodatek do kaczki po pekińsku . I nie mógł to być ryż ani placki mandaryńskie. Co prawda nie wymyśliłam niczego, co by już nie było wcześniej wymyślone, ale taki smażony makaron z tym co akurat miałam w lodówce wyszedł idealnie jako uzupełnienie mojego niedzielnego, chińskiego
Bernika - moj kulinarny pamietnikkońca wyszły mi te popękane cętki, nie wiem może gatunek mojej mąki ryżowej jest inny niż ten w stanach, ale pomijając ten fakt chleb okazał się być bardzo dobry, prosty w wykonaniu, wiec wkrótce pewnie znowu go zrobię. Zapraszam. Chętnie się przekonam jak wyjdą wasze. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpiwa. A nic nam nie zastąpi dobrego domowego pasztetu, zrobionego z myślą o śniadaniu świątecznym dla najbliższych. Ten pasztet jest o niebo smaczniejszy od kupnych, w dodatku jest prosty, nie wymaga głębokiej znajomości sztuki kulinarnej i uda się każdemu. Z kromką świeżego chleba smakuje wybornie. Przepis lekko zmodyfikowany z gazetki Moje smaki życia . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikCiasto ucierane z truskawkami to kolejny prosty i szybki w wykonaniu wypiek z sezonowymi owocami. Dodatek soku z cytryny sprawia, że ciasto ma delikatny cytrynowy aromat. Masa przed pieczeniem jest bardzo gęsta, dzięki temu ułożone na górze truskawki nie wpadają do środka i pięknie dekorują wierzch ciasta po upieczeniu. Ciasto tradycyjnie jak większość ciast ucieranych pieczemy do tzw. suchego patyczka
Smakołyki BerenikiNajlepsza sałatka na świecie :) ze śledziami I ziemniakami . Myślę ze zaspokoi każde gusta smakowe ....Prosta w wykonaniu I przepyszna w smaku :) Rewelacyjan na świąteczy stól. Polecam Zaczynamy : Składniki: 4-5 ziemniaków 4 ogórki konserwowe 4 matiasy pół cebuli sól, pieprz sos tatarski - przepis znadziecie tutaj Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Ugotowane kroimy w gubą kostkę. Wymoczone śledzie
Smaki Edyty