Dzień dobry! Na targowych straganach coraz więcej nowalijek. Świeże rzodkiewki, botwinka, szpinak. Wszystko wygląda tak wiosennie i kolorowo. Nie sposób się oprzeć, prawda? Dlatego też dzisiaj przedstawiam Wam bardzo prosty pomysł na sałatkę czy to na śniadanie czy inny posiłek w ciągu dnia. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu
Pora coś zjeśćnudne, chociaż nie zawsze udaje mi się takie śniadanie przygotować. Czasem lenistwo bierze górę i na śniadanie jem kanapkę czy też jajko w różnych odsłonach (sadzone, na miękko, czasem prosty omlet z tym co jest pod ręką). Dlatego też w weekendy staramy się przygotować coś ciekawszego, w końcu można leniwie wstać z łóżka, na spokojnie przygotować śniadanie. Takim śniadaniem
Pora coś zjeśćBardzo lubię wszelkiego rodzaju pierniki - drobne korzenne ciasteczka, te w czekoladzie, nadziewane, a także tradycyjne z dużej blachy, na miodzie i z aromatycznymi przyprawami. Dzisiaj proponuję piernik prosty, którego przygotowanie nie wymaga zbyt dużego nakładu czasu; bez miodu ale z dodatkiem jabłek oraz przyprawy korzennej, która nadaje temu ciastu smak i charakter piernika. Piernik z jabłkami Składniki: 2 szklanki mąki
Smakołyki Berenikiserii "na zimno" jest sernik z aromatycznym cynamonem, fanom tej przyprawy ciężko będzie poprzestać na jednym kawałku. Do przygotowania tego ciasta nie potrzeba zbyt wielu składników, jest też prosty w wykonaniu, dlatego polecam na deser w gorące dni, najlepiej smakuje podany prosto z lodówki. Sernik cynamonowy bez pieczenia Składniki: 18-20 herbatników 0,5 kg serka waniliowego z wiaderka
Smakołyki Berenikiłyżeczki cynamonu Wykonanie: - wszystkie składniki dokładnie zmiksować, łącznie z ostudzoną margaryną - ciasto nakładać łyżeczką do papilotek wypełniając 2/3 foremki piec w 200 stopniach przez około 25 minut Bardzo prosty i szybki w wykonaniu przepis, muffiny ładnie wyrastają i kuszą swym aromatem już podczas pieczenia. Z powyższego przepisu wychodzi 9 sztuk
Smakołyki Berenikipodwieczorek. Delikatna jogurtowa pianka pomarańczowa połączona z czekoladową śmietankową warstwą to duet bardzo zgrany, niezbyt słodki, a do tego ładnie prezentuje się w pucharku lub szklance. Taki deser jest prosty w podaniu, nie trzeba martwić się o krojenie czy talerzyki, więc można go śmiało podać na sylwestrowym przyjęciu. Jest dość lekki przez zawartość jogurtu, a jak wiemy, zbyt ciężkie
Smakołyki Berenikirabarbarowym (rabarbarowym curdem). Różne odmiany kremu owocowego (curdu) mnożą się na polskich i obcojęzycznych stronach internetowych i nie ma się co dziwić, bo jest to bardzo smaczny i stosunkowo prosty w przygotowaniu dodatek do ciast i deserów. Pierwowzorem wszystkich kremów jest lemon curd, czyli krem cytrynowy, przygotowywany na bazie żółtek (lub jajek), cukru, masła i cytryn. W kremie rabarbarowym cytrynę
Smakołyki Berenikirozpieszczała, coraz chętniej będziemy sięgać po ciasta lub desery przygotowywane bez pieczenia i podawane na zimno. Taki jest właśnie proponowany w tym przepisie deser, do tego jest prosty i szybki w przygotowaniu, więc nie pozostaje nic innego, tylko skusić się, a później delektować smakiem. Deser przyrządziłam w dwóch pucharkach dla mojej dwuosobowej rodzinki, więc jeśli u Was jest ona liczniejsza
Smakołyki Berenikidwudaniowy obiad, bądź serwowany jest on odświętnie (np. w niedzielę). Poza tym w Polsce, w porównaniu z innymi częściami Europy, tradycja zup jest bardzo rozwinięta. Chcesz ugotować szybki i prosty obiad? A może szukasz pomysłu na wykwintne danie? Pomysłu na świąteczny obiad? Co zrobić na obiad dla gości? Co zrobić na obiad dla teściowej, by jej zaimponować? Może interesują Cię
Kulinarne PrzebojeSzeleści opakowanie ciasta francuskiego, na blacie leżą dorodne kawałki łososia. Gdzieś w lodówce pewnie znajdzie się jakiś twarożek. A ja mam ochotę na coś prostego, acz smakowitego. Zawijał fartuszek wokół ciała, zakasuję rękawy i do dzieła! ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z TWAROŻKIEM. /własny;/ opakowanie ciasta francuskiego opakowanie twarożku (150-200g) suszone oregano i bazylia pieprz cytrynowy 500g łososia
W kuchni Karmel-itkiLubicie rabarbar? Lekko kwaskowy, doskonale nadaje się do wypieków. Kruche ciasto to mój ulubiony sposób na wykorzystanie tego składnika. Krajanka z rabarbarem to bardzo prosty placek – nie wymaga miksera, nie potrzeba do niego jajka. Ciasta nie trzeba zagniatać – wystarczy wymieszać łyżką. Ciekawym dodatkiem są wiórki kokosowe, które nadają krajance ciekawego posmaku (jeśli nie lubicie kokosa, można zastąpić wiórki
Poezja smakuchleb jest o niebo lepszy i dłużej zachowuje świeżość. Jeśli wahacie się czy taki chlebuś zrobić, powinno Was przekonać, że rośnie tylko 15 minut! Jest bardzo smaczny i wyjątkowo prosty. Przepis oryginalny od Pastelle , gdzie chleb nazywa się „Kubański”. Miałam tylko problem z dostaniem odpowiedniej mąki, ale typ 650, którego mi brakowało po dłuższym poszukiwaniu znalazłam w Lidlu
Poezja smakuprzygotowuje na maślance. Próbowałam jogurtów, mleka, kefiru, ale najbardziej zadowalający efekt był właśnie z maślanki. KOKTAJL BANANOWO-TRUSKAWKOWY - 200 ml maślanki naturalnej - 1 banan - kilka truskawek Przepis jest banalnie prosty, a mianowicie wrzucamy wszystkie składniki do blendera, miksujemy, przelewamy do szklanki i gotowe. Smacznego
Zgrabne Gotowanieobiecałam na facebooku, wstawiam przepis na kolejne pieczywo - tym razem chleb. Jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Piekę go bardzo często, ze względu na brak dostępu do normalnego pieczywa. Eh tęsknie już za Polską i prawdziwym polskim jedzeniem :) CHLEB PSZENNY - 500 gram mąki pszennej - 200 ml ciepłej wody - 50 gram świeżych drożdży 7 gram suchych - łyżeczka cukru
Zgrabne Gotowaniejuż o robieniu obiadów. Ale wróciłam z pełnym zapałem do gotowania :) Jak pewnie zauważyliście zmieniłam trochę wygląd bloga, mam nadzieję, że się podoba ;) Dzisiaj przepis na pastę z makreli - prosty dodatek do kanapek, a potrafi bardzo urozmaicić śniadania. PASTA Z MAKRELI - 250 gram makreli wędzonej - 100 gram twarogu - łyżka ketchupu - łyżka musztardy sarepskiej - łyżka majonezu (opcjonalnie) - pieprz, sól - szczypta cukru
Zgrabne Gotowanie