proste i szybkie przepisy - 4315 przepisów (strona:194/288)

Ciasto kawowe z polewą śmietanową 356

upieczeniu ładnie prezentuje się krojone w trójkąty, jeśli jednak macie ochotę zrobić je w keksówce, nie widzę żadnych przeciwwskazań. Ciasto kawowe, które można też nazwać babką kawową, jest prostym, szybkim w  przygotowaniu ciastem, a polewa z kwaśnej śmietany bardzo urozmaica jego smak. Jest to ciasto dla wielbicieli ciężkich ciast o dość zbitej strukturze

Smakołyki Bereniki
Mazurek czekoladowy 539

Mazurek wielkanocny to ciasto, które jest proste w wykonaniu i daje nam dużą dowolność w dekorowaniu, gdyż na spód z ciasta (zazwyczaj kruchego) możemy tak naprawdę położyć wszystko, na co mamy ochotę. Pierwszy mazurek, jaki chcę Wam zaproponować, to mazurek czekoladowy, powstały z połączenia ciasta kruchego i dwóch rodzajów czekolad - białej i deserowej, udekorowany truskawkami i płatkami z migdałów

Smakołyki Bereniki
Drożdżówki z rabarbarem 257

Sezon rabarbarowy w pełni, tak więc kwaskowate łodygi tej rośliny nie znikają z mojej kuchni ani na moment. Tym razem zapraszam Was na proste, klasyczne drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Z podanej ilości składników wychodzi pięć dużych drożdżówek, jeśli jednak lubicie mniejsze wypieki, możecie przygotować więcej mniejszych bułeczek. Rabarbar oczyszczamy, lecz nie obieramy ze skórki, gdyż podczas pieczenia jego

Smakołyki Bereniki
BUDYNIOWA BABKA. Odsłony dwie. 244

trzy i cztery! Tak łatwych babeczek dawno nie piekłam. I o dziwo są... eksperymentalne! Metoda prób i błędów okazała się banalnie prosta. I udana. Popatrzcie sami... CZEKOLADOWA BABKA BUDYNIOWA (autorski przepis;) 4 budynie czekoladowe 4 czubate łyżki mąki 4 jajka  4 łyżki mleka 4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny Margarynę roztopiłam. Budyń przesiałam

W kuchni Karmel-itki
Porządny start. Ziołowa jajecznica z pomidorkami. 207

mowa - pobudzamy wszystkie komórki do działania. Śniadanie – posiłek spożywany w godzinach porannych. W zależności od tradycji narodowej składa się z różnych potraw – od lekkich i prostych do bardziej sycących i skomplikowanych. Pora spożywania śniadania jest uzależniona od stylu życia i obowiązków. Najczęściej jada się je krótko po przebudzeniu i przed wyjściem do pracy czy szkoły – więc w Polsce dość

W kuchni Karmel-itki
Kapuśniak z kabanoskami i kminkiem. Wersja dla zabieganych. 187

kulinarne czy tez eksperymenty. Nie zaprzeczę, próbuję nowych smaków, doświadczam nowych doznań kulinarnych. Jednak w kwestii gotowania dla rodziny, muszę spełnić oczekiwania wszystkich domowników, co nie należy do rzeczy prostych.       Jestem miłośniczką zup. Ogromną! Ale tylko tych domowych. Najlepiej jeszcze w oparciu o babcine receptury. Wertuję z uwielbieniem stare, grube notesy z pożółkniętymi kartkami, które

W kuchni Karmel-itki
Tester #1: Sos sałatkowy grecki KOTANYI. 195

mieszanka przypraw nadająca sałatce pikantną nutę krajów śródziemnomorskich. Zawiera, zdaniem producentów, tylko naturalne składniki.  Produkt ten jest bez substancji wzmacniających smak i zapach, jak i bez innych konserwantów. Proste przygotowanie, ponieważ potrzebujemy tylko olej i ocet.  Producenci proponują także, aby zawartość opakowania połączyć z jogurtem naturalnym, w ilości ok 300ml. Składniki mieszanki: Cukier, maltodekstryna, sól jodowana, cebula

W kuchni Karmel-itki
W piątek, 13-stego. Idealne MLECZNE CIASTECZKA. 199

przechodź pod rozstawioną drabiną. Uważaj na sól, na lustro, na parasol otwierany w pomieszczeniu. Ach, nie dajmy się zwariować! Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna. Trzynastego każda droga jest prosta. Trzynastego nie liczy się strat. Trzynastego od morza do Tatr. Trzynastego kapelusze z głów poważnych zrywa wiatr. Trzynastego wszystko zdarzyć się może. Trzynastego świat w różowym kolorze. Trzynastego

W kuchni Karmel-itki
Sezon ogórkowy. #1 OGÓRKI MAŁOSOLNE. 165

nudzę się w tej kwestii, a tym bardziej nie zaniedbuję zielonych gosći w mojej kuchni. Każda wyprawa na ogród kończy się jakąś porcją ogórków. I mniejszych, i większych. Prostych i powyginanych w różne, zabawne kształty. W piwnicy już stoi prawie setka słoików, nie licząc właśnie MAŁOSOLNYCH, zjadanych na bieżąco. W moim domu kilkudiowe, świeże małosolne, które po dłuższym czasie

W kuchni Karmel-itki
Karnawałowe przekąski. KANAPECZKI "NA RAZ". 396

samym, kończąc Stary Rok, rozpoczynamy okres Karnawału - szalonych imprez, balów, barwnych, błyszczących strojów, drinków i alkoholu, głośnej muzyki. Ale także jedzenia, gdzie królują rozmaite przekąski. Najlepiej smakują te banalnie proste, wykonane z tego, co akurat skrywa lodówka.  Ważne, by przekąski były małe, łatwe do przełknięcia w trakcie szalonej zabawy, między jednym tańcem a drugim. Mogą być na ciepło

W kuchni Karmel-itki
W drodze do Azji... MAKARON Z KREWETKAMI (...) I SEZAMEM 221

jest. Nieokiełznane i nieprzetarte szlaki pokonuję na trasie "usta-przełyk-żołądek". Poznałam mnóstwo tajników, interesujących metod. Zasmakowałam w przyprawach, składnikach , z którymi raczej nie miałam do czynienia z tej prostej przyczyny, iż na co dzień nie jadam nic z tymi dodatkami. Dziś zabieram Was w podróż...Do Azji. Magiczne, tajemnicze tereny obfitujące w niesamowitą różnorodność kulturalną i kulinarną

W kuchni Karmel-itki
CIASTECZKA BANANOWE. Banalne. 256

się u mnie pojawia. Wystarczy w wyszukiwarce wpisać magiczne słowo "banan", a caaała lista przepisów typowo bananowych się ukaże. No, ale dość tych uwag technicznych. Dziś zapraszam na niesamowicie proste ciasteczka. Mają mało kalorii, bo są bez cukru, dzięki słodyczy przejrzałych bananów. W wersji podstawowej składają się zaledwie z dwóch składników! Jednak ja (oczywiście, inaczej być nie mogło), wzbogaciłam

W kuchni Karmel-itki
GROSZEK ZIELONY Z CHORIZO. 175

suto strączkami krzaczków na swoim ogródeczku, gdzie zagląda zawsze, kiedy wraca wieczorem z pracy. Za każdym razem coś zbierze, by mieć z czego coś pysznego przyrządzić. Lato celebruje dania proste, szybkie, które zaspokoją głód, nasycą, a jednocześnie nie spowolnią, tak jak mają to w zwyczaju potrawy ciężkostrawne. Latem trzeba mieć mnóstwo energii do działania!  Nie wolno tez zapominać

W kuchni Karmel-itki
KULINARNE WYZWANIA FAIRY - 20.08.2013, Warszawa. 205

Grzegorz wybrał mnie na swoją pomocnicę, prawicę, co miała mu pomagać podczas warsztatów. Dwoje asystentów kucharza wybrało dwie pozostałe dziewczyny, które zmagały się w kolejne dni z ambitnymi, aczkolwiek prostymi daniami. Szczerze powiedziawszy zaszczyt, jaki mnie dosięgnął, nieco mnie zszokował. Hm, pomagać w prowadzeniu warsztatów? Ja? Taki młokos? Nie powiem, gdy przyjechałam do Warszawy i stawiłam się w studio

W kuchni Karmel-itki
SAŁATKA NAJSZTUBA. 1950

WYZWAŃ FAIRY , w sierpniu tego roku. Sałatka, składa się ze składników dostępnych praktycznie zawsze i wszędzie. Aż trudno mi było uwierzyć, kiedy skosztowałam jej po raz pierwszy, że tak proste i powszechne produkty, odpowiednio ze sobą połączone, mogą stworzyć tak harmonijny, idealnie współgrający ze sobą zestaw smaków. Na drugi dzień, po powrocie z warsztatów z Grzegorzem, spróbowałam sama odtworzyć

W kuchni Karmel-itki