trzy i cztery! Tak łatwych babeczek dawno nie piekłam. I o dziwo są... eksperymentalne! Metoda prób i błędów okazała się banalnie prosta. I udana. Popatrzcie sami... CZEKOLADOWA BABKA BUDYNIOWA (autorski przepis;) 4 budynie czekoladowe 4 czubate łyżki mąki 4 jajka 4 łyżki mleka 4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny Margarynę roztopiłam. Budyń przesiałam
W kuchni Karmel-itkimowa - pobudzamy wszystkie komórki do działania. Śniadanie – posiłek spożywany w godzinach porannych. W zależności od tradycji narodowej składa się z różnych potraw – od lekkich i prostych do bardziej sycących i skomplikowanych. Pora spożywania śniadania jest uzależniona od stylu życia i obowiązków. Najczęściej jada się je krótko po przebudzeniu i przed wyjściem do pracy czy szkoły – więc w Polsce dość
W kuchni Karmel-itkikulinarne czy tez eksperymenty. Nie zaprzeczę, próbuję nowych smaków, doświadczam nowych doznań kulinarnych. Jednak w kwestii gotowania dla rodziny, muszę spełnić oczekiwania wszystkich domowników, co nie należy do rzeczy prostych. Jestem miłośniczką zup. Ogromną! Ale tylko tych domowych. Najlepiej jeszcze w oparciu o babcine receptury. Wertuję z uwielbieniem stare, grube notesy z pożółkniętymi kartkami, które
W kuchni Karmel-itkimieszanka przypraw nadająca sałatce pikantną nutę krajów śródziemnomorskich. Zawiera, zdaniem producentów, tylko naturalne składniki. Produkt ten jest bez substancji wzmacniających smak i zapach, jak i bez innych konserwantów. Proste przygotowanie, ponieważ potrzebujemy tylko olej i ocet. Producenci proponują także, aby zawartość opakowania połączyć z jogurtem naturalnym, w ilości ok 300ml. Składniki mieszanki: Cukier, maltodekstryna, sól jodowana, cebula
W kuchni Karmel-itkiprzechodź pod rozstawioną drabiną. Uważaj na sól, na lustro, na parasol otwierany w pomieszczeniu. Ach, nie dajmy się zwariować! Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna. Trzynastego każda droga jest prosta. Trzynastego nie liczy się strat. Trzynastego od morza do Tatr. Trzynastego kapelusze z głów poważnych zrywa wiatr. Trzynastego wszystko zdarzyć się może. Trzynastego świat w różowym kolorze. Trzynastego
W kuchni Karmel-itkinudzę się w tej kwestii, a tym bardziej nie zaniedbuję zielonych gosći w mojej kuchni. Każda wyprawa na ogród kończy się jakąś porcją ogórków. I mniejszych, i większych. Prostych i powyginanych w różne, zabawne kształty. W piwnicy już stoi prawie setka słoików, nie licząc właśnie MAŁOSOLNYCH, zjadanych na bieżąco. W moim domu kilkudiowe, świeże małosolne, które po dłuższym czasie
W kuchni Karmel-itkisamym, kończąc Stary Rok, rozpoczynamy okres Karnawału - szalonych imprez, balów, barwnych, błyszczących strojów, drinków i alkoholu, głośnej muzyki. Ale także jedzenia, gdzie królują rozmaite przekąski. Najlepiej smakują te banalnie proste, wykonane z tego, co akurat skrywa lodówka. Ważne, by przekąski były małe, łatwe do przełknięcia w trakcie szalonej zabawy, między jednym tańcem a drugim. Mogą być na ciepło
W kuchni Karmel-itkijest. Nieokiełznane i nieprzetarte szlaki pokonuję na trasie "usta-przełyk-żołądek". Poznałam mnóstwo tajników, interesujących metod. Zasmakowałam w przyprawach, składnikach , z którymi raczej nie miałam do czynienia z tej prostej przyczyny, iż na co dzień nie jadam nic z tymi dodatkami. Dziś zabieram Was w podróż...Do Azji. Magiczne, tajemnicze tereny obfitujące w niesamowitą różnorodność kulturalną i kulinarną
W kuchni Karmel-itkisię u mnie pojawia. Wystarczy w wyszukiwarce wpisać magiczne słowo "banan", a caaała lista przepisów typowo bananowych się ukaże. No, ale dość tych uwag technicznych. Dziś zapraszam na niesamowicie proste ciasteczka. Mają mało kalorii, bo są bez cukru, dzięki słodyczy przejrzałych bananów. W wersji podstawowej składają się zaledwie z dwóch składników! Jednak ja (oczywiście, inaczej być nie mogło), wzbogaciłam
W kuchni Karmel-itkisuto strączkami krzaczków na swoim ogródeczku, gdzie zagląda zawsze, kiedy wraca wieczorem z pracy. Za każdym razem coś zbierze, by mieć z czego coś pysznego przyrządzić. Lato celebruje dania proste, szybkie, które zaspokoją głód, nasycą, a jednocześnie nie spowolnią, tak jak mają to w zwyczaju potrawy ciężkostrawne. Latem trzeba mieć mnóstwo energii do działania! Nie wolno tez zapominać
W kuchni Karmel-itkiGrzegorz wybrał mnie na swoją pomocnicę, prawicę, co miała mu pomagać podczas warsztatów. Dwoje asystentów kucharza wybrało dwie pozostałe dziewczyny, które zmagały się w kolejne dni z ambitnymi, aczkolwiek prostymi daniami. Szczerze powiedziawszy zaszczyt, jaki mnie dosięgnął, nieco mnie zszokował. Hm, pomagać w prowadzeniu warsztatów? Ja? Taki młokos? Nie powiem, gdy przyjechałam do Warszawy i stawiłam się w studio
W kuchni Karmel-itkiWYZWAŃ FAIRY , w sierpniu tego roku. Sałatka, składa się ze składników dostępnych praktycznie zawsze i wszędzie. Aż trudno mi było uwierzyć, kiedy skosztowałam jej po raz pierwszy, że tak proste i powszechne produkty, odpowiednio ze sobą połączone, mogą stworzyć tak harmonijny, idealnie współgrający ze sobą zestaw smaków. Na drugi dzień, po powrocie z warsztatów z Grzegorzem, spróbowałam sama odtworzyć
W kuchni Karmel-itkiwielbicieli kawy i kawowych deserów powstała bowiem na bazie jogurtu naturalnego. Lekki, mocno kawowy, delikatny z uroczą kawową galaretką, która wieńczy cały torcik. Serniki na zimno są naprawdę proste w wykonaniu, a efekt zwykle zachwyca. Wystarczy niewiele, aby stworzyć rewelacyjną słodycz, nie trzeba nawet znać się na pieczeniu czy obsłudze piekarnika. Postanowiłam ulepszyć zwykłą wersję, dać upust swoim kawowym
W kuchni Karmel-itkiwierzchu chrupiące, wewnątrz mięciutkie i sprężyste. Słodkie, kuszące. Mielona kawa, dodana do ciasta, nadaje niezwykłej struktury. Drobinki kawy bawią się w ustach, czuć je wyraźnie, choć nie natrętnie. Banalnie proste, oszałamiająco pyszne. Potrafią zawrócić w głowie. Po MUFFINKACH TAHINI została mi połowa szklanki sezamowej pasty. Mam coś takiego, że nie lubię trzymać w domu resztek, napoczętych produktów, niedokończonych
W kuchni Karmel-itkiśniegu, za którym tęsknię. Biała połać puchu zakrywa całą szarość codzienności, która nas otacza. Oczyszcza atmosferę i międzyludzkie stosunki. Maskuje niedogodności, niedoskonałości, nadając im nieskazitelności. Wszystko wtedy jest tak proste, tak gładkie i jasne. Do momentu, aż znów przyjdzie odwilż. Ale to nie teraz. Tymczasem na szybie, zamiast malowideł Dziadka Mroza, rozbryzgują się krople deszczu. SEROMAK. / źródło: notatki
W kuchni Karmel-itki