słonecznik łuskany : 16% , naturalny wysuszony zakwas żytni (mąka żytnia, kultura starterowa): 7,4%, siemię lniane: 4%, sól: 1,6% , naturalny słód żytni 1% Jak go przyrządzić? W prosty sposób, a właściwie na dwa sposoby. W piekarniku lub w automatach do chleba. Potrzebujemy tylko 300 ml wody i 3 g drożdży suszonych lub 9 g drożdży świeżych oraz mieszankę Orkiszowy Dobrodziej
Z Kuchni Do Kuchniobecnie mieszkamy spędzałam wigilię. Ciocia zawsze miała prawdziwą choinkę, zawsze wielką, prawie do sufitu. Książka, którą kojarzę ze świętami .. do głowy przychodzi mi : „Opowieść wigilijna” Dickensa. Z prostego powodu.. każdy z nas potrzebuje ciepła, miłości, wsparcia drugiej osoby. A jak śpiewał Rysiek Riedel ” samotność to taka wielka trwoga”. Nikt nie powinien być
Niebieski kubek z kawaszef kuchni Villi Intrata Maciej Nowicki z ogromną pieczołowitością odtwarza historyczne smaki podczas wars ztatów kulinarnych. Podczas tych historycznych rekonstrukcji szef w prosty sposób prezentuje tajniki zapomnianej kuchni strapolskiej wzbogacając ją o nowoczesne akcenty kuchni europejskiej. Dla mnie odczarowała karpia, który wcześniej zdecydowanie nie należał do moich ulubionych ryb, w ywołującego
SzczyptaSmaQwpisie ocet czosnkowy z rozmarynem i tymiankiem, ocet z anyżem, pomarańczą i nacią kopru, oraz ekspresowy ocet balsamiczny miodowo-figowy! Słyszeliście wcześniej o możliwości aromatyzowania octów? Proces jest równie prosty, co przy nadawaniu smaku oliwie , a nawet prostszy. Ponieważ ocet zapewnia nam kwaśne środowisko, nie musimy tak bać się zakażania bakterią Clostridium botulinum. Bez problemu możemy przygotować sobie ocet
Chilli Czosnek i OliwaŚledzie i musztarda. Słone i kwaśne. To połączenie pasuje do siebie zawsze. A jeśli do tego duetu dodamy miód, wiśniówkę, dobrą whisky i korzenne przyprawy… Znacie
Karo in the KitchenPomidorowo- cebulowe, lekko pikantne, z aromatycznymi przyprawami i odczuwalną paprykową nutą. Słodko-kwaśne. Obok tradycyjnych śledzi w oleju i tych w octowej zalewie, to właśnie te
Karo in the Kitchenoprawionej książki, która jest kwintesencją tego, co w okresie zimowym najpiękniejsze. Ciasto! - Klasyka gatunku jeśli o efekty zapachowe, smakowe i wizualne idealnego ciasta chodzi. Proces przygotowania jest niezwykle prosty i szybki. Już po paru obrotach mikserem po domu roznosi się wspaniały zapach bazujący na aromacie kokosa. Ciasto jest delikatne, wilgotne i kuszące. Znika w mgnieniu oka, więc warto jest
Wypisz Wymalujlasu (ale jest tego warta), z dodatkiem owoców czarnej porzeczki macerowanych w alkoholu (w wersji dla dorosłych) , które zostały po wyrobie Crème de cassis , oraz prosty krem mascarpone z masą krówkową. Znakomitą dekoracji tortu są świąteczne pierniczki , które upiekliśmy dzień wcześniej. Pierniczki użyte do dekoracji jak i sam tort ozdobiliśmy naturalnymi posypkami Decorada Delecta. Czas
SzczyptaSmaQOkrutnie lubię połączenie wędzonego na zimno łososia z kwaśną śmietaną. To świetny duet zarówno na blinach czy plackach ziemniaczanych, jak i w tym szybkim, gorącym, zawiesistym
Karo in the KitchenSosy do makaronów na bazie masła i śmietany są pyszne… I przy okazji mają milion kalorii. Ten sos jest inny. Kremowo miękki i gładki, delikatny. On
Karo in the Kitchenjaglanej Pierwszy przepis na pastę kanapkową, który pojawił się na naszym blogu - opiera się na czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej, dodatkiem smakowym zaś są suszone pomidory. Smaczny i oczywiście prosty! Przepis: Pomidorowa pasta z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej 2. Najprostsza pasta z czerwonej soczewicy W temacie past z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów doszliśmy do takiej wprawy, że udało
Bananowe Polepróbę z kaszy kuskus przygotowałam i się w nich rozsmakowałam. Na smak wpływ miały przyprawy jakie dodałam, tak po mojemu z garam masala poeksperymentowałam. Przepis naprawdę jest prosty, banalny, a czas przygotowania jest krótki, dla zapracowanych - idealny J Składniki: 0,5 kg pieczarek, 2 duże białe cebule, 3 łyżki masła, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka garam masala
Moniki SmakołykiCiężko jest się najeść rosołem. Ale nie tą, słoneczną i kremową zupą z dodatkiem mięsa kurczaka. Delikatna, lekka ale jednocześnie bogata w smaku. To świetna propozycja
Karo in the Kitchenkarmelizowany słonecznik, który cudownie chrupie w przepysznym maślano-kajmakowym kremie ułożonym między dwoma czekoladowymi, puszystymi biszkoptami. Kieliszeczek wódki dodany do kremu fajnie podkręca jego smak :D Wierzch to prosty krem kakaowy na bazie śmietany kremówki i pozostała część słodkiego słonecznika. Choć zaprezentowałam słonecznikowca w lekkiej, świątecznej scenerii, polecam go Wam oczywiście przez cały rok, jest uzależniająco pyszny :) SKŁADNIKI NA BISZKOPT
Słodko-Słony Świat IlonyUwielbiam przyprawy do tego stopnia, że nawet moje kosmetyki muszą je w sobie mieć. Czy to wanilię Bourbon, czy zielony kardamon, czy drażniący nos świeżym, kwiatowo
Karo in the Kitchen