świątecznym stole od zawsze królują dania z ryb. W moim domu króluje karp, później śledź, a dalej wszystkie inne ryby ☺ Dziś przekonałam się, że doskonałą rybą jest tuńczyk. Bardzo prosty w przyrządzeniu, za to smak zniewalający 👌 Połączenie delikatnego mięsa tuńczyka z wyrazistym smakiem rukoli, do tego aromatyczne borowiki w sosie śmietanowym. Poezja! Składniki: -300 g steków z tuńczyka
Kulinarne przemysleniaPisałam już przy okazji pierwszego na blogu przepisu na carbonarę że to nasz domowy, makaronowy ideał. Comfort food. Na blogu był już przepis z tłustą śmietanką
Karo in the KitchenJesień powinna od czasu do czasu pachnieć piernikiem. Namawiam Was na zrobienie prostego ciasta marchewkowego o smaku piernika. Składniki: 2 duże jajka 160 g cukru 2 łyżki soku z cytryny 120 ml oleju 130 g obranej marchewki 1/2 płaskiej łyżeczki wanilii mielonej lub czubata łyżeczka cukru z wanilią 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
Smak mojego domupołączenia mąki żytniej z gryczaną, ale pierwszy raz piekłam chleb rano (rósł przez noc). Oczywiście w środku są też ziarna słonecznika i dyni, bo coś musi chrupać :D Prosty żytni chleb na zakwasie z mąką gryczaną i ziarnami 350 g aktywnego zakwasu 300 g mąki żytniej razowej 150 g mąki gryczanej 0,5 łyżki soli 2-3 łyżki pestek dyni
FitKotpizzy ale także jako dodatek do mięsnych przekąsek czy po prostu kawałka mięcha np. takiego prosto z grilla :) http://www.rynek-rolny.pl/kategoria/czosnek/ Przepis jest niezwykle prosty, potrzebujemy tylko: *2-3 ząbki czosnku *łyżka jogurtu naturalnego *łyżka śmietany 18% *sól i pieprz Czosnek rozgniatamy w prasce lub (jeśli ktoś lubi) kroimy na mega cienkie plasterki. Dodajemy jogurt
Wspólne smakiNiesamowicie prosty w wykonaniu przysmak z gotowego ciasta francuskiego, który możemy wykonać nawet w ostatniej chwili tuż przed świętami. Wystarczą dwa blaty ciasta, odrobina kremu czekoladowego i gotowe. Na pewno pozytywnie zaskoczymy nim wszystkich gości :) Składniki: 2 gotowe blaty ciasta francuskiego 1/2 słoiczka kremu czekoladowego (np. Nutella) 2 żółtka (do posmarowania) 1 łyżka mleka Na blacie ułożyć arkusz papieru
Świat CiastaDzisiaj coś słodkiego,tym razem jeden z moich ulubionych deserów, czyli „owsianka” paleo z nasion chia i quinoa z malinami. Prosty i pyszny deser, równie dobrze można go przygotować w miseczce i zjeść na śniadanie lub jako posiłek po treningu (quinoa czyli komosa ryżowa jest dobrym źródłem węglowodanów). Do zrobienia w kilka chwil, smakuje zarówno na ciepło
PaleoLifehttp://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2016/12/ryz-z-jablkami-duszonymi-z-cynamonem3-1170x874.jpg Miała być dzisiaj zupa pomidorowa z ryżem (a w zasadzie to z kaszą jaglaną, ale się skończyła :) ) Wstawiłam zatem ryż i kiedy sięgnęłam
Moja Delicjakarp w galarecie Co prawda do świąt zostało jeszcze trochę czasu, ale ja pragnę podzielić się jednym ze świątecznych przepisów już teraz. Powód dla którego to robię jest banalne prosty. Otóż karp w esencjonalnej i aromatycznej galarecie (uzyskanej poprzez dodatek dużej ilości cebuli), jest jednym z ulubionych dań serwowanych w mym domu
Miód i pieprzZaintrygowani szaloną nazwą? Nie bardzo wiedziałam, jak lepiej ją przetłumaczyć- orata all'acqua pazza, to klasyczny przepis kuchni neapolitańskiej. Tak, tak, wiem, znowu! ;) Ale przepis na rybkę jest tak prosty i smaczny, że może ktoś z Was, zechce spróbować w świąteczny czas, może nawet na mniej tradycyjnie polską wigilię? W każdym razie polecam dodać go do przepisów, które koniecznie trzeba
PichceniomaniaTak przygotowane tortille z łososiem to szybki i pyszny lunch, lekki obiad albo imprezowa przekąska. Wszystko zależy od tego, jak całość po przygotowaniu pokroicie. Smak? Pikantne
Karo in the Kitchenmieszankę do wrzenia, mieszając łyżką. Zmniejsz temperaturę, włóż termometr i gotuj powoli karmel, aż uzyska 123ºC. Mieszaj łyżką od czasu do czasu. Jeśli nie posiadasz kuchennego termometru można zrobić prosty test. Odrobinę karmelu gotowanego przez 10 minut upuszczamy do szklanki z zimną wodą. Jeśli utworzą się kulki to karmel jest już gotowy. W innym wypadku należy go jeszcze trochę pogotować
codojedzeniabarszczowego charakteru. Et voila ;) Czerwona cebula, czerwone wino, czerwony sok z buraków... wszystkie te składniki sprawiają, że zupa jest bardzo... czerwona? ;) Sprawiają, że zupa ma mocny, głęboki smak. Prosty i szlachetny zarazem. Świąteczny? Jasne! :) PS Inspiracja do wymyślenia zupy cebulowej wyszła od kochanej wychowawczyni dwójki (a nawet trójki) naszych blogowych juniorów :) PPS Gdyby ktoś pytał, to ja jednak głosuję
zadanie-gotowanieDzisiejsza propozycja to bardzo prosty a zarazem bardzo smaczny pomysł na świąteczny smakołyk. Muffinki, które je się oczami, przepyszne z dużą ilością soczystej gruszki z dodatkiem cynamonu i przypraw korzennych, oblane obficie gęstą czekoladą. Uwielbiam takie wypieki, które robię w 15 minut, mogą postać kilka dni w domu i się nie zsychają, są podzielne, można zabrać je ze sobą
SMYKWKUCHNIUwielbiam placuszki. Warto zacząć od nich dzień Dziś zapraszam Was na leciutkie placuszki serowe z miodem. Jak zawsze przepis jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli chcecie takie placuszki przygotować dla rodziny zwiększcie składniki proporcjonalnie do liczby osób. Spróbujcie. Składniki: (na 1 porcję – 6 placuszków) 100 g serka kanapkowego o smaku naturalnym 1 łyżka ulubionego miodu (polecam miód
Słodkie okruszki