proste przepisy - 3500 przepisów (strona:159/234)

Liofilizowane jeżyny w ciasteczkach 123

ciastek. Furorę zrobiły łakocie z migdałami i... Liofilizowanymi jeżynami. Tak, tak, takie cuda. Przepis znalazłam na stronie Kager til kaffen , i od razu mnie zaintrygował. Szukałam czegoś szybkiego i prostego, i te ciasteczka takie właśnie są. Składniki razem miksujemy, formujemy rulonik, chowamy do lodówki na czas, którego potrzebujemy na sprzątanie, kąpiel, wyjście z psem (niepotrzebne skreślić), a potem kroimy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Buraczki zasmażane 155

Prosty i jakże pyszny dodatek do obiadu, który często gości na naszych stołach. Buraczki zasmażane pasują do różnego rodzaju mięs i najbardziej w towarzystwie ziemniaczków. Smaczne są na ciepło i na zimno, chociaż osobiście preferuję wersję na ciepło. Polecam Składniki: 800 g buraków 1 mała cebulka 1 łyżka oleju rzepakowego 1 pełna łyżka masła 1 i 1/2 łyżki octu jabłkowego

Oryginalny smak
Pulpeciki w sosie kokosowym z serem kozim 191

Składniki: 500 g mięsa mielonego najlepiej wieprzowo- wołowego 2 ząbki czosnku 1 pomarańcza 2 szalotki 200 g kaszy pęczak pieprz sól słodka papryka ostra papryka

Luźna Kuchnia
Tarta Tatin z jabłkami i solonym karmelem 166

ekstra smakowitości i nowego wymiaru!  Tarta Tatin do odwrócone ciasto z jabłkami, które dusi się w karmelu na patelni, następnie przykrywa ciastem i piecze w piekarniku. Wybrałam prosty przepis z Delicious Magazine z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego, ale dodałam więcej soli, ponieważ chciałam, aby była wyraźnie wyczuwalna, a nie tylko podkreślała słodycz. Najbardziej ekscytujący jest moment przekładania ciasta

Chilli Czosnek i Oliwa
Bułeczki śniadaniowe – podwójnie serowe 163

Te serowe bułeczki to pyszna i szybka opcja na weekendowe śniadanie. Czy z jajecznicą, czy z wędliną, czy z pomidorem, czy nawet z samym masłem – robią

Karo in the Kitchen
Koktajl szpinakowo-orzechowy 127

Składniki na 2 porcje: duża garść szpinaku 1 banan 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżka masła orzechowego Sposób wykonania jak zwykle w przypadku koktajli jest bardzo prosty. Wszystkie składniki należy umieścić w blenderze i zmiksować. Podawać od razu

Moja Galeria Smaku
Tort Delicja 712

delikatny i mocno pomarańczowy. Tort Delicja to idealne ciasto by uczcić urodziny kogoś bliskiego lub uraczyć nim gości podczas Świąt, na przykład tych zbliżających się Bożego Narodzenia. Torcik jest prosty w przygotowaniu: robimy standardowy, jasny biszkopt, rozpuszczamy galaretkę w wodzie i przygotowujemy mus czekoladowy. Jest to moja czwarta próba przyrządzenia tego ciasta i tym razem udana, za punkt honoru postawiłam

Mango Papaja
Falafel – kotlety z ciecierzycy 163

To na pewno najbardziej znany wegański fast food. Falafele. Chrupiące i przypieczone z wierzchu. Miękkie i zielone w środku. Kotlety z ciecierzycy to pyszna opcja lunchowa

Karo in the Kitchen
Hummus 152

  Rzutem na taśmę, zamieszczam dzisiaj przepis będący moim wkładem w wyzwanie blogowe Mocnej Grupy Blogerów , o którym więcej możecie przeczytać TUTAJ . W tym tygodniu tematem

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tort "kwiatek" 142

mojej córki. Pomysłów było wiele ,jednak w związku z tym ,ze urodziny wypadają w samym środku wakacji a my wtedy zazwyczaj mamy zaplanowany urlop więc tort musiał być prosty i mało skomplikowany. W ten oto sposób powstał tort "kwiatek". Składniki; Biszkopt; x2 5 jajek 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Przygotowanie;  Jajka

Radość kipiąca uśmiechem.
Chlebek z dynią na Światowy Dzień Chleba 140

jaka!), zakasałam rękawy i zabrałam się do dzieła. Jako, że sezon dyniowy w pełni, nie byłabym sobą, gdybym dyni nie wykorzystała. U Doroty znalazłam wypiek, który świetnie się nadawał: prosty i stosunkowo szybki (a przynajmniej nie zajmuje więcej czasu niż inne chleby pieczone na drożdżach), w dodatku prezentuje się bardzo efektownie. Lubię chlebki odrywane nie tylko za ich uroczy wygląd

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort czekoladowy z kremem ajerkoniakowym i borówkami – pieczemy biszkopt kakaowy 234

będzie bardzo gęsta i powinna powoli spływać z ubijaczki.   Moje jajka ważyły 440g. Wagę jajek dzielimy na dwa. Potrzebna waga cukru to 220g, potrzebna waga mąki – 220g. Z prostego równania policzymy ile potrzeba kakao: 220g mąki : 3 = 73.3 (zaokrąglamy do 75) Proporcja 1:2 – od 220g mąki odsypałam 1/3 jej wagi i dokładnie tyle samo dodałam kakao

Karo in the Kitchen
Galaretka z pigwowca 144

głębsza, aż do czerwonawej gotową galaretkę przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcić wyparzonymi, wytartymi do sucha wieczkami  Uwagi: pozostałą pulpę owocową można zagospodarować i przerobić na dżem w bardzo prosty sosób. Przetrzeć pulpę przez sitko, by pozbyć się skórek i pozostałości po gniazdach nasiennych. Dodać cukier w takiej samej proporcji jak do galaretki i przesmażyć z cukrem do zgęstnienia. Gotowy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Puszyste drożdżowe bułeczki ze śliwkami 177

Śliwki węgierki są wprost idealne do połączeń z ciastem drożdżowym. Te śliwkowe bułeczki są mięciutkie, bardzo puszyste i pysznie drożdżowe – wyrastały na świeżych drożdżach. Sezon śliwkowy

Karo in the Kitchen
Pasztet z bakłażana i cukinii 645

Lubię robić warzywne pasztety, gdyż są szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu. Kolejny przygotowany przeze mnie przepis na tego rodzaju smarowidło jest równie prosty, co apetyczny i aromatyczny. Mogę pochwalić się także tym, że w końcu udało mi się uzyskać idealną konsynsencję pasztetu, dzięki której pasztet z bakłażana jest gęsty i zwarty, a przy tym mokry i delikatny. Zapraszam wszystkich

VegUlka