proste przepisy - 3500 przepisów (strona:156/234)

Tort migdałowy amaretti 213

migdałowym biszkopcie, przełożony masą maślano budyniową i marmoladą z moreli. Tort ozdobiony migdałowymi ciasteczkami amaretti… Po prostu niebo w g…Bardzo efektowny i bardzo smaczny tort migdałowy, prosty w przyrządzeniu. Każda domowa gospodyni z nim sobie poradzi. W miarę słodki tort z dodatkiem morelowego dżemu, która nadaje mu orzeźwiający smak. Tort udekorowałam małymi ciasteczkami amaretti. Można je kupić

codojedzenia
Grudniowe wyznania 194

obecnie mieszkamy spędzałam wigilię. Ciocia zawsze miała prawdziwą choinkę, zawsze wielką, prawie do sufitu. Książka, którą kojarzę ze świętami .. do głowy przychodzi mi : „Opowieść wigilijna” Dickensa. Z prostego powodu.. każdy z nas potrzebuje ciepła, miłości, wsparcia drugiej osoby. A jak śpiewał Rysiek Riedel ” samotność to taka wielka trwoga”. Nikt nie powinien być

Niebieski kubek z kawa
Chrupiąca kaczka z aromatycznej solanki, wolno pieczona w całości 237

Ręczę głową – to jest najlepsza kaczka pieczona w całości jaką zjecie w życiu. Jest soczysta, idealnie wypieczona, świetnie doprawiona i ma to, co powinna mieć każda

Karo in the Kitchen
Zakwas buraczany 178

Prosty w wykonaniu, a jak smakuje! No to działamy i robimy zakwas buraczany! :-) Potrzebny nam będzie przede wszystkim duży słój, do którego powrzucamy pokrojone na kawałki buraki wraz z innymi składnikami. A jakie to składniki? SKŁADNIKI: - ok. 1 kg buraków - ok. 5 ząbków czosnku - kilka listków laurowych - kilka ziarenek ziela angielskiego - ziarenka pieprzu - kminek - majeranek - 2 płaskie łyżki soli niejodowanej

Wielopokoleniowo
Karp w mleku po polsku - rekonstrukcje kulinarne Macieja Nowickiego 185

szef kuchni  Villi Intrata   Maciej Nowicki z ogromną pieczołowitością odtwarza historyczne smaki podczas wars ztatów  kulinarnych.  Podczas tych  historycznych rekonstrukcji  szef w prosty sposób prezentuje tajniki  zapomnianej  kuchni strapolskiej wzbogacając ją o nowoczesne akcenty kuchni europejskiej. Dla mnie odczarowała karpia, który wcześniej zdecydowanie nie należał do moich ulubionych ryb, w ywołującego

SzczyptaSmaQ
Jadalne prezenty: domowy ocet aromatyzowany (+ oczywiście gotowe etykietki) 165

wpisie ocet czosnkowy z rozmarynem i tymiankiem, ocet z anyżem, pomarańczą i nacią kopru, oraz ekspresowy ocet balsamiczny miodowo-figowy! Słyszeliście wcześniej o możliwości aromatyzowania octów? Proces jest równie prosty, co przy nadawaniu smaku oliwie , a nawet prostszy. Ponieważ ocet zapewnia nam kwaśne środowisko, nie musimy tak bać się zakażania bakterią Clostridium botulinum. Bez problemu możemy przygotować sobie ocet

Chilli Czosnek i Oliwa
Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce 241

Śledzie i musztarda. Słone i kwaśne. To połączenie pasuje do siebie zawsze. A jeśli do tego duetu dodamy miód, wiśniówkę, dobrą whisky i korzenne przyprawy… Znacie

Karo in the Kitchen
Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione 1304

Pomidorowo- cebulowe, lekko pikantne, z aromatycznymi przyprawami i odczuwalną paprykową nutą. Słodko-kwaśne. Obok tradycyjnych śledzi w oleju i tych w octowej zalewie, to właśnie te

Karo in the Kitchen
ZIMOWE CIASTO KOKOSOWO-BANANOWE Z PRZEPISU A. MACIĄG - KSIĄŻKA "ŚWIAT ŚWIĄT". 158

oprawionej książki, która jest kwintesencją tego, co w okresie zimowym najpiękniejsze.  Ciasto! - Klasyka gatunku jeśli o efekty zapachowe, smakowe i wizualne idealnego ciasta chodzi. Proces przygotowania jest niezwykle prosty i szybki. Już po paru obrotach mikserem po domu roznosi się wspaniały zapach bazujący na aromacie kokosa. Ciasto jest delikatne, wilgotne i kuszące. Znika w mgnieniu oka, więc warto

Wypisz Wymaluj
Świąteczny tort piernikowy z kremem krówkowym 203

lasu (ale jest tego warta), z dodatkiem   owoców   czarnej porzeczki macerowanych w alkoholu  (w wersji dla dorosłych) , które zostały po wyrobie Crème de cassis , oraz   prosty krem mascarpone z masą krówkową. Znakomitą dekoracji tortu są świąteczne pierniczki , które upiekliśmy dzień wcześniej. Pierniczki użyte do dekoracji jak i sam tort ozdobiliśmy naturalnymi posypkami  Decorada Delecta

SzczyptaSmaQ
Śmietanowy sos do makaronu z wędzonym łososiem i brokułami 214

Okrutnie lubię połączenie wędzonego na zimno łososia z kwaśną śmietaną. To świetny duet zarówno na blinach czy plackach ziemniaczanych, jak i w tym szybkim, gorącym, zawiesistym

Karo in the Kitchen
Kukułkówka 519

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com     Pyszny i prosty likier (nalewka), który świetnie smakuje i efektownie wygląda, lecz zapewniam, że posiada niepozorną moc. 500 ml białej wódki 40% 40 dag cukierków "kukułek" Cukierki powrzucać do butelki (co najmniej o pojemności 750 ml) i zalać wódką. Butelkę zakręcić i potrząchać jej zawartością. Odstawić w widoczne miejsce, aby codziennie (choć

Di gotuje
Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków 449

Smaczny i zdrowy zakwas buraczany, naszykowany ze świeżych buraków i przypraw. Pyszny jako napój probiotyczny, na wzmocnienie, szczególnie jesienią i zimą, kiedy to buraki są naszym

Karo in the Kitchen
Kremowy sos do makaronu – z kalafiora 223

Sosy do makaronów na bazie masła i śmietany są pyszne… I przy okazji mają milion kalorii. Ten sos jest inny. Kremowo miękki i gładki, delikatny. On

Karo in the Kitchen
7 pomysłów na wegańskie pasty na kanapki 184

jaglanej Pierwszy przepis na pastę kanapkową, który pojawił się na naszym blogu - opiera się na czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej, dodatkiem smakowym zaś są suszone pomidory. Smaczny i oczywiście prosty! Przepis: Pomidorowa pasta z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej 2. Najprostsza pasta z czerwonej soczewicy W temacie past z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów doszliśmy do takiej wprawy, że udało

Bananowe Pole

Proponowane wyszukiwania