wielu produktach.Inulina po spożyciu w stanie niezmienionym dociera do jelita grubego, gdzie jest łatwodostępna dla mikroflory bakteryjnej. W odróżnieniu od większości węglowodanów nie zostaje ona zatem rozłożona do cukrów prostych oraz wchłonięta. Z tego też powodu jest niskokaloryczna- 1g ma ok.1,5 kcal.Zatem zastąpienie nią części tłuszczu lub/i węglowodanów powoduje zmniejszenie kaloryczności. Nie podwyższa stężenia glukozy we krwi
Smaczne Zdrowesmalcu, choć wspólne z nim ma tylko przyprawy, jest w 100% roślinny, dlatego nazwałyśmy go smalcem wegańskim. Tylko olej kokosowy, cebula, czosnek, majeranek i sól. Przygotowanie go jest banalnie proste a efekt powalający. Dla laika chyba nie do odróżnienia, a duuużo zdrowszy. U nas choć nie stronimy od dobrego, prawdziwego smalcu wieprzowego, ten wegański zagości na dobre. Jako jego
Smaczne Zdrowebyły to takie zwykłe racuchy, ale ich zdrowe zamienniki, które nie tylko będą ładne i smaczne, ale również korzystnie wpłyną na wasze zdrowie i samopoczucie. Bardzo lubię proste i szybkie połączenia. Placuszki to świetny zamiennik dodatku do dania obiadowego. Ale nie tylko - idealne nadają się na przekąskę, z dobrze dobranym sosem czy samym jogurtem, doskonałe
Sajkofanka smakupysznie smakuje pieczona w foli, z warzywami, z aromatycznym masełkiem, wyfiletowana, czy pieczona na grilu, lub jako baza do pysznego weneckiego risotto, aromatyzowanego liśćmi laurowymi i czosnkiem. Zapraszam na proste, ale zarazem wykwintne danie z okonia pieczonego z plastrami ziamniaków i pomidorkami koktajlowymi. Z tego względu, że okoń szybciej się upiecze , proponuję pokroić ziemniaki na dość cienkie plasterki
Mia Cucina Sofietaniepozornie wyglądające trufelki, to prawdziwe delicje. Są proste w wykonaniu, przygotowuje się je w mgnieniu oka, idealne jako słodki poczęstunek do kawy lub zwieńczenie posiłku. Oprzeć im się po prostu nie można, wszak “uno tira l’altro” (jeden pociąga drugi) Trufelki wychodzą pysznie kawowe, z lekką nutą alkoholu i charakterystycznym miekkim środkiem. Za sprawą serka ricotta
Mia Cucina Sofietapysznie słodkiego uśmiechamy się tak jak lata temu, z tą umorusaną buzią i z tą beztroską iskrą w oczach – to właśnie w deserach jest najpiękniejsze. Dzisiejszym wielkim bohaterem tego prostego deseru jest nic innego jak ser Ricotta! Choć jest najczęściej kojarzona z kuchnią włoską, jest znana również w kuchni Meksyku i Rumunii, w której jest uznana za produkt tradycyjny(...)bardzo, baaardzo długo – dlatego zachęcam zapoznania się z większą ilością informacji na własną rękę. Ostatnimi czasy staje się również popularna w Polsce, dlatego zapraszamy Was do wypróbowania tego prostego przepisu: Składniki 350-400g sera ricotta 1 jajko 2 łyżki brązowego cukru (najlepiej rozdrobnionego) 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Pół łyżeczki aromatu waniliowego (do kawy) Pół łyżeczki syropu
Symfonia Smakówwinny i balsamiczny. Dodatek oleju ryżowego oraz awokado zharmonizował wszystkie smaki i sprawiło to,że wszystkie smaki idealnie zaczęły ze sobą współgrać. Propozycja obiadowa na dziś jest bardzo prosta do wykonania! Przepis ten oczywiście można modyfikowac wedle własnych gustów smakowych, szczególnie sporządzając salsę. Serdecznie zapraszamy do wypróbowania!(; Składniki (na 4 porcje): 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe (ok.800g
Symfonia SmakówDzieki Oldze i Jej zabawie "Kuchnia Wielkanocna" zaczelam powoli myslec o swiatach. Pod koniec ubieglego tygodnia zajelam sie poszukiwaniem przepisu na wielkanocna babke. Nie bylo to wcale takie proste, bo przepisow jest tyle do wyboru, ze naprawde ciezko sie zdecydowac. Ostatecznie w moim notatniku znalazlo sie pare przepisow, ale na Swieta chce wybrac tylko jeden.Pomyslalam sobie, ze skoro
Przysmaki Karolkipomogla filizanka goraczej herbaty. Nadal bylo zimno i nieprzyjemnie.Na taki dzien jak ten najlepsza jest czekolada. Ona poprawia mi zdecydowanie nastroj.Wlasnie wypatrzylam na blogu Moje wypieki przepis na proste ciasto czekoladowe, ot takie brownies. Przyszykowalam foremke i zaczelam odmierzac skladniki. Starannie polaczylam je ze soba. W kuchni unosil sie delikatny zapach czekolady, nic wiec dziwnego
Przysmaki Karolkiwspolpracowac i cala masa skonczyla dosc marnie. Na predce powstal plan awaryjny czyli mazurek czekoladowy. Ograniczenia czasowe i zamkniety pobliski sklep sprawily, ze tegoroczne mazurki sa bardzo proste, ale nie wplywa to absolutnie na ich atrakcyjnosc. Jeszcze wczoraj dwa z nich zostaly poddane ocenie i wypadly dosc dobrze.Z samego rana moja Mala Panna pobiegla do przedszkola
Przysmaki Karolkipieniadzem i kariera. Ale los zdecydwal inaczej, a ja zyje w duzym miescie. Podporzadkowalam sie wiec panujacym tu zwyczajom. Dzis postanowilam zwolnic, udac sie do kuchni i tam upiec proste, ale pyszne ciasto. Z samego rana, nim zar zaczal lac sie z nieba wzielam moj kosz wilkinowy i poszlam na targ. Nakupowalam cala mase letnich przysmakow, a wsrod nich
Przysmaki Karolkipierogarni dane mi było spróbować kilku rodzajów przepysznych pierogów. Teraz, w domowym zaciszu, przygotowałam coś innego niż to, do czego przez lata przyzwyczaiły nas nasze mamy. Nadzienie bardzo proste i smaczne, doskonałe na wigilijną kolację. Pierogi z czerwoną soczewicą i pieczarkami Składniki na ciasto: 1/2 szklanki mąki + do wyrobienia ciasta 1 szklanka wody sól 2 żółtka Pół
Przysmaki Karolkiświat, to znaczy ja pamiętam go jeszcze z czasów szkolnych. Moja Mama przygotowywała tę sałatkę na prawie każde Święta. Dziś ja serwuję ją swoim gościom nawet bez okazji. Jest prosta, ale bardzo smaczna i dlatego gorąco ją polecam. Tradycyjna sałatka śledziowa Składniki: 6 filetów śledziowych matjas (500g) 4 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno kilka kropli octu ogórek
Przysmaki Karolkiwieku pojawiła się w Zagłębiu Dąbrowskim. Ma kilka regionalnych odmian: świętokrzyska, radomszczańska, zagłębiowska, każda inna, ale łączy je jeden wspólny element - to gotujące się ziemniaki zalewamy zakwasem. Proste prawda? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikformy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 150C ( termoobieg) 170 C zwykły- na 50-55 min. Po upieczeniu wykładamy do ostudzenia. I gotowe :) Prawda że proste? Pyszny chlebek do śniadania , polecam
Smaki Edyty