proste przepisy - 3500 przepisów (strona:146/234)

Pasta! 205

byłam ciekawa po prostu wszystkiego. Jedną z moich pierwszych potraw był właśnie makaron. Nie ten, który chcę pokazać Wam dziś, ale byłam wtedy dumna z mojego dania. Było ono proste, nie składało się z wielu wyszukanych składników i takie jest również to dzisiejsze. Do jego przygotowania nie potrzeba wiele czasu i wysiłku, a zapewniam, że jest pyszne

Ratunku obiad
Coś jakby leczo 249

biegać po sklepach, żeby kupić rzeczy do czegoś zupełnie innego), powstało właśnie to danie.  Nie lubię w ostatniej chwili zmieniać planów, ale wyszło nieźle. Jest to potrawa bardzo prosta, dość szybka, a do tego jednogarnkowa. Mimo że będę tęsknić za letnimi warzywami, to uwielbiam jedzenie tego typu, a także rozgrzewające, gęste zupy i gulasze. Pewnie będzie

Ratunku obiad
Boskie ciasto czekoladowe z kremem bananowym oraz polewą czekoladowo-orzechową 556

cukrem, dodajemy banany i jeszcze chwilę miksujemy. Krem jest dość luźny, jeśli chcemy, by był bardziej sztywny, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy i odstawiamy do lodówki. Polewa jest banalnie prosta, ale niesamowicie dobra. (P. smakowała tak bardzo, że zażyczył sobie krem o takim smaku. Następnym razem na pewno tego spróbuję.) W rondelku należy umieścić masło orzechowe z połamaną czekoladą

Ratunku obiad
Smaki jesieni, czyli urodzinowe risotto z leśnymi grzybami 178

jesteście siłą napędową mojego bloga, bez Was bym nie przetrwała. Dziękuję za każde odwiedziny i komentarz :) A teraz, już bez zbędnego przeciągania, zapraszam wszystkich na moje ulubione risotto. Proste, szybkie i przepyszne, a do tego niesamowicie pachnące. Risotto z leśnymi grzybami (porcja dla 3 osób lub 2 bardzo głodnych) Należy przygotować: 1 szklankę ryżu do risotto 1/2 szklanki

Ratunku obiad
Kolejne roladki, tym razem z mięsa mielonego 220

może pojawią się jakieś nowe warianty ;) Jeśli chcecie go wypróbować, to wystarczy tylko chwilka pracy, hop do piekarnika i danie gotowe. Żeby też wszystko było takie proste ;) Roladki z mięsa mielonego z warzywami (przepis na 12 niewielkich roladek) Do przygotowania roladek będziemy potrzebować: 0,5 kg mielonego mięsa z kurczaka/indyka 4 łyżki bułki tartej 1 jajko

Ratunku obiad
Green Day czyli Zupa Szczawiowa 187

warzyw). Wsypujemy połowę drobno poszatkowanego koperku. I doprawiamy ewentualnie do smaku. Doprowadzamy do wrzenia. Ciepłą zupę miksujemy blenderem, tak aby uzyskała kremową konsystencję.Podajemy z jajkiem posypane koperkiem.Prawda, że proste? A jak smakuję... Mniam mniam

Miksturownik
Kruche ciasto na tartę - przepis II. 262

smaczna to jednak nie jest to o co mi chodziło :) A tam... napiszę Wam co zrobiłam: Zamierzałam, rozpuścić w śmietanie kremówce czekoladę i wylać ją na ciasto - banalnie proste - pod warunkiem, że zachowa się proporcje. Czyli na 100 ml śmietanki - 100 g czekolady lub więcej. Ja rozpędziłam się i zagotowałam 400 ml śmietanki, wrzuciłam 2 tabliczki

Miksturownik
Zapiekanka z grilla 181

tony chleba i kiełbasy :) A ileż można jeść kiełbasy z grilla?? Mrożenie kiełbasy na gorsze czasy też nie jest w moim stylu i stąd pomysł na zapiekankę. Jest prosta w wykonaniu, ale przygotowanie zajmuje dosyć dużo czasu.Podane składniki wystarczą na przygotowanie 1 porcji dla jednej osoby. Dla np. trzech osób zawijamy w folię trzy oddzielne porcje. Każdy otwiera

Kraina Tysiąca Smaków
Recenzja książki "Ewa gotuje. Ulubione" Ewy Wachowicz 147

przystawki.- "Na głębokim talerzu" - zupy.- "Drugie, czyli danie główne" - jak sama nazwa wskazuje ;)- "Mój słodki świat" - a mój ulubiony rozdział ;)U Ewy Wachowicz rewolucji nie ma, ale są generalnie proste i przystępne przepisy. Wiecie, ostatnio pisałam recenzję książki Magdy Gessler i nie chcę porównywać, bo jakość jest tu nie do porównania, ale... w obu książkach są raczej

Kraina Tysiąca Smaków
Szybkie ciasto na maślance "jadą goście" według przepisu Ewy Wachowicz 1683

pani Ewy 100 gram, ja dałam szklankę, czyli około 70. No i olej w oryginale był z pestek winogron, a u mnie rzepakowy :) Ciasto jest pyszne i proste, chyba nie ma opcji, żeby coś poszło nie tak :) Naprawdę warto wypróbować. Upiekłam w blaszce o wymiarach 28 cm x 24 cm. Składniki:- 5 jajek

Kraina Tysiąca Smaków
Lucynka - łatwy tort z kremem lub ciasto do kawy, które zawsze się udaje! 1778

Ogry mają warstwy, cebula ma warstwy i Lucynka też ma warstwy ;) Trzy blaty: z orzechami włoskimi, makiem i wiórkami kokosowymi oraz dwa "kremy", których przygotowanie jest banalnie proste. GWARANTUJĘ, ŻE TO CIASTO NIE MOŻE SIĘ NIE UDAĆ - nawet jeśli w pieczeniu ciast dopiero "raczkujesz". Jedyna okazja, żeby coś odwalić to przygotowanie kremów. Trzeba pamiętać o kilku

Kraina Tysiąca Smaków
Trufle daktylowo-morelowe 159

moreli, np Bakalland100 g gorzkiej czekolady2 łyżki kakaodo obtaczania: kakao, cukier puderWykonanie: Suszone daktyle i morele mielimy w maszynce do mięsa. Można również je zmiksować, aczkolwiek nie jest to proste zadania, ani dla Was ani dla miksera/ blendera. Taki o małej mocy może zwyczajnie nie mieć siły bakali zmielić, no i co ... w najgorszym przypadku, mikser zakończy żywot

kolorowotorcikowo
Food Blogger Fest II - relacja 137

dobrze ocenić, porównać z innymi imprezami tego typu. Ze wszystkich prelekcji najmniej podobało mi się to o 5 trendach w smakach 2013 w wykonaniu Basi, zwyciężczyni MasterChefa - z prostej przyczyny, widać było, że sama nie robiła prezentacji, a tematyka była zbyt mało przez nią zgłębiona. Warto by było wcześniej więcej przećwiczyć takie wystąpienia.  Z małych minusów? Można

Pasja Smaku
Kalafior z bułką tartą 144

okresie wakacyjnym jem bardzo dużo warzyw. Kalafior z bułką tartą to często sposób na moją szybką kolację. Pyszne i proste. Składniki: kalafior  4 dkg masła 2 dkg bułki tartej sól Wykonanie: Kalafior obrać z liści, opłukać, oczyścić, podzielić na różyczki. Różyczki kalafiora ugotować na parze. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić różyczki kalafiora, posypać bułką tartą. Leciutko podsmażyć

Pasja Smaku
ŻUREK NA PEŁNOZIARNISTYM ŻYTNIM ZAKWASIE 209

sklepie. Jednak odkąd zaczęłam swą przygodę z wypiekaniem chleba na zakwasie, a trwa to już ponad 3 lata, nie kupuję już żurku sklepowego, bowiem przygotowanie swojego zakwasu jest banalnie proste. Dlatego zachęcam również Was do przygotowania swojego własnego zakwasu. Pracy przy nim niewiele a efekt zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Smak takiego żurku jest o niebo lepszy, wiem

Smaczne Zdrowe