Słodkie, walentynkowe, czekoladowe „Conieco” stopi lód z każdego serca 319szczególności kiedy zatrudniono mnie na walentynkową okoliczność jako szefa kuchni . Ta opcja raczej nie wchodzi w grę, bo do Polski na Walentynki nie przylecę, ale mogę zaoferować wam prosty pomysł, który z łatwością możecie zrealizować we własnym zakresie. Jest bowiem dużo prawdy w staromodnym powiedzeniu „ przez żołądek do serca”. Spróbujcie więc przygotować małe, słodkie „conieco
Jem więc Jestem
WALENTYNKOWE ŚMIETANKOWE ŻELKI Z SERDUSZKAMI 573Śliczne, śmietankowe żelki na bazie kremówki, wypełnione serduszkami z malinowej galaretki to uroczy prezent na nadchodzące Walentynki, który w prosty sposób możecie przygotować dla ukochanej osoby :) Jeśli nie chcecie szykować czegoś szczególnie skomplikowanego to jest to idealna dla Was propozycja. Żelki robi się niezwykle prosto, a jeśli nie posiadacie malutkiej foremki w kształcie serca wystarczy wyciąć je małym
Słodko-Słony Świat Ilony
Sernik chałwowo-czekoladowy 206Prosty i bardzo smaczny pieczony sernik. Dwukolorowy i dwusmakowy. Chałwowo-czekoladowy. Pycha :) Do jego przygotowania nie będzie potrzebować zbyt wyszukanych składników. Poniższy sernik nie jest za słodki ani zbyt dominujący w smaku. Jeżeli nie macie pomysłu co słodkiego przygotować na Sylwestra to zachęcam do upieczenia sernika chałwowo-czekoladowego. Składniki na formę do 24 cm*: 1 kg sera trzykrotnie zmielonego
Ugotować
Wiśniowa bajka 1148zachwyt, idealnie skomponowane przeze mnie, kakaowy biszkopt, mocno wiśniowe z kremową masą budyniową i warstwą delikatnej śmietanki, rozpływa się w ustach niczym najlepszy tort, skromnie ozdobiony , wbrew pozorom prosty do przygotowania, smakiem będziecie zachwyceni…..prawdziwa słodka bajka! Składniki: Ciasto: 4 jajka ½ szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy
Wanilia i Kardamon
Wigilijny kompot z suszu w wersji ‘modern’ – nieśmiertelny klasyk w cytrusowym wydaniu 351Jedni go kochają, inni nienawidzą. Tradycyjny napój na świątecznym stole – kompot z suszu. Swój robię w bardziej nowoczesnej wersji niż ta, którą robiło się w moim
Karo in the Kitchen
Idealny lukier królewski 236Lukier królewski, to lukier na bazie białka z jaja , który jest idealny do dekoracji pierniczków i innych ciasteczek. Jest bardzo prosty do zrobienia, ale jeżeli nie macie robota kuchennego, to będziecie musieli poświęcić trochę czasu na jego ubijanie, bo zajmuje, to aż 15 min! Lukier po wyschnięciu idealnie trzyma swoją formę i nie kruszy się, a udekorowane nim ciasteczka odnajdują
Kuchnia Łukasza
Orkiszowy Dobrodziej – zawsze Ci się upiecze 187słonecznik łuskany : 16% , naturalny wysuszony zakwas żytni (mąka żytnia, kultura starterowa): 7,4%, siemię lniane: 4%, sól: 1,6% , naturalny słód żytni 1% Jak go przyrządzić? W prosty sposób, a właściwie na dwa sposoby. W piekarniku lub w automatach do chleba. Potrzebujemy tylko 300 ml wody i 3 g drożdży suszonych lub 9 g drożdży świeżych oraz mieszankę Orkiszowy Dobrodziej
Z Kuchni Do Kuchni
Tort migdałowy amaretti 248migdałowym biszkopcie, przełożony masą maślano budyniową i marmoladą z moreli. Tort ozdobiony migdałowymi ciasteczkami amaretti… Po prostu niebo w g…Bardzo efektowny i bardzo smaczny tort migdałowy, prosty w przyrządzeniu. Każda domowa gospodyni z nim sobie poradzi. W miarę słodki tort z dodatkiem morelowego dżemu, która nadaje mu orzeźwiający smak. Tort udekorowałam małymi ciasteczkami amaretti. Można je kupić
codojedzenia
Grudniowe wyznania 264obecnie mieszkamy spędzałam wigilię. Ciocia zawsze miała prawdziwą choinkę, zawsze wielką, prawie do sufitu. Książka, którą kojarzę ze świętami .. do głowy przychodzi mi : „Opowieść wigilijna” Dickensa. Z prostego powodu.. każdy z nas potrzebuje ciepła, miłości, wsparcia drugiej osoby. A jak śpiewał Rysiek Riedel ” samotność to taka wielka trwoga”. Nikt nie powinien być
Niebieski kubek z kawa
Chrupiąca kaczka z aromatycznej solanki, wolno pieczona w całości 282Ręczę głową – to jest najlepsza kaczka pieczona w całości jaką zjecie w życiu. Jest soczysta, idealnie wypieczona, świetnie doprawiona i ma to, co powinna mieć każda
Karo in the Kitchen
Zakwas buraczany 227Prosty w wykonaniu, a jak smakuje! No to działamy i robimy zakwas buraczany! :-) Potrzebny nam będzie przede wszystkim duży słój, do którego powrzucamy pokrojone na kawałki buraki wraz z innymi składnikami. A jakie to składniki? SKŁADNIKI: - ok. 1 kg buraków - ok. 5 ząbków czosnku - kilka listków laurowych - kilka ziarenek ziela angielskiego - ziarenka pieprzu - kminek - majeranek - 2 płaskie łyżki soli niejodowanej
Wielopokoleniowo
Karp w mleku po polsku - rekonstrukcje kulinarne Macieja Nowickiego 232szef kuchni Villi Intrata Maciej Nowicki z ogromną pieczołowitością odtwarza historyczne smaki podczas wars ztatów kulinarnych. Podczas tych historycznych rekonstrukcji szef w prosty sposób prezentuje tajniki zapomnianej kuchni strapolskiej wzbogacając ją o nowoczesne akcenty kuchni europejskiej. Dla mnie odczarowała karpia, który wcześniej zdecydowanie nie należał do moich ulubionych ryb, w ywołującego
SzczyptaSmaQ
Jadalne prezenty: domowy ocet aromatyzowany (+ oczywiście gotowe etykietki) 211wpisie ocet czosnkowy z rozmarynem i tymiankiem, ocet z anyżem, pomarańczą i nacią kopru, oraz ekspresowy ocet balsamiczny miodowo-figowy! Słyszeliście wcześniej o możliwości aromatyzowania octów? Proces jest równie prosty, co przy nadawaniu smaku oliwie , a nawet prostszy. Ponieważ ocet zapewnia nam kwaśne środowisko, nie musimy tak bać się zakażania bakterią Clostridium botulinum. Bez problemu możemy przygotować sobie ocet
Chilli Czosnek i Oliwa
Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce 286Śledzie i musztarda. Słone i kwaśne. To połączenie pasuje do siebie zawsze. A jeśli do tego duetu dodamy miód, wiśniówkę, dobrą whisky i korzenne przyprawy… Znacie
Karo in the Kitchen