chleba możesz użyć np. miski, garnka lub sitka. Ja najpierw próbowałam w misce, ale okazała się zbyt szeroka dlatego ostatecznie chleb wyrastał w wiklinowym koszyku. Przepis na ciasto chlebowe jest bardzo prosty - mąka pszenna, sól, woda i zakwas pszenny. Zrobiłam to tak: Do miski przesiałam 2,5 szklanki mąki pszennej ( u mnie typ 650) i dolałam 280 ml ciepłej wody(...)czasie dodałam płaską łyżkę soli ( jak ktoś lubi bardziej słone można dać więcej) i 2/3 szklanki gęstego zakwasu pszennego. Wyrobiłam w misce aż składniki się połączyły i ciasto wyłożyłam na blat. Zagniatałam ręcznie przez 10 - 12 minut. Po tym czasie przełożyłam do wysmarowanej olejem miski i odstawiłam na 25 minut. Następnie wyjęłam ciasto na blat, rozciągnęłam i złożyłam
apetytnapieczeniemuszę się z Wami podzielić, bo udało mi się popełnić kilka naprawdę ciekawych ciastek. Na początek, jako, że sezon trwa w najlepsze mam dla Was bardzo prostą roladę z malinami. Ciasto: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec
Cynamonowe szczęścielepszego niż pachnąca drożdżowa bułeczka wyciągnięta prosto z piekarnika ! Nadzienie czy farsz jest mi zupełnie obojętne :-))). Może być na słodko, może być wytrawnie..., jestem wdzięczną konsumentką każdego drożdżowego ciasta. Dzisiaj proste bułeczki z farszem pieczarkowym, taka namiastka niezapomnianych zapiekanek, bardzo popularnych w latach 80-tych. Królowały one na ulicach polskich miast, przygotowywane w przycupniętych tuż najbardziej ruchliwych miejsc, przyczepach(...)kempingowych. Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Składniki: Ciasto 250 g mąki pszennej 25 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 szklanki letniego mleka 30 g rozpuszczonego masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Farsz 1 spora cebula 350 g pieczarek 3 łyżki starego żółtego sera sól pieprz olej do smażenia jajko do malowania bułeczek Wykonanie: Do miseczki wlewamy mleko, dodajemy drożdże
Kulinarne przygody Gatitymnie nie widać. Jak się ogarnę postaram się być na bieżąco. Ten przepis obiecałam w piątek, a dopiero dziś mam chwilę, aby się za niego zabrać. Ciasto jest jak banał....proste, szybkie i nie wymaga jakiś specjalnych umiejętności ani sprzętów. Wystarczy pomieszać i to nie za długo, a później upiec. 3 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru(...)łyżka soku z cytryny cukier waniliowy łyżka kakao + łyżka wody Polewa Przepis -----> TU Tortownicę 25 cm smarujemy ( tylko spód) masłem i wysypujemy bułką, boki pomijamy, aby ciasto miało lepszą przyczepność i się ładnie wspinało do góry. Mąkę przesiewam z sodą. W naczyniu mieszamy mokre składniki, a następnie dodajemy mąkę z sodą. Jak wspominałam, mieszamy krótko
Dieta moja pasjaBanalnie prosta przekąska, która zachwyca wyglądem. Smakuje przepysznie zaraz po upieczeniu, jak i następnego dnia. Świetnie również wkomponuje się w małym koszyczku wielkanocnym. Składniki: rolka ciasta francuskiego 2 białe kiełbasy parzone chrzan Ciasto francuskie rozciągamy, wycinamy kwiatki i układamy w odstępach na blaszce. Białą kiełbasę kroimy na plasterki, każdy z nich układamy na środku kwiatka i dociskamy
Gotowanie i blogowaniemoże już tu kiedyś czytaliście - nie przepadam za robieniem ciast, po prostu tego nie lubię i nie umiem, choć ostatnio próbuje przełamywać tę niechęć i robić jakieś proste desery. Nigdy chyba jednak nie polubię bałaganu jaki(...)zostaje po pieczeniu ciasta;) Ostatnio miałam w domu spory zapas borówek i postanowiłam przygotować z nich jakieś ciasto. W sieci wpadł mi w oko przepis na ciasto kokosowe z dodatkiem tych owoców i postanowiłam go wypróbować ;) Ciasto okazało się pyszne, a do tego stosunkowo proste w przygotowaniu - gorąco
Codzienne Gotowaniekuchni. Na moim blogu znajdziecie wiele przepisów z tym całorocznym owocem. Ciasteczka, puddingi, koktajle czy ciasta.Co tylko dusza zapragnie!Dziś do tej kolekcji dołączy szarlotka z bezą. Proste i smaczne, kruche ciasto z soczystymi owocami i słodka pianka. Czego tu nie lubić?Składniki:Kruchy spód:145 g masła430 g mąki2 łyżki ekstraktu cynamonowego3 jajka100 g cukruMasa owocowa
Słodkie Przyjemnościwszelakich szarlotek, jabłeczników i musów. Można je także suszyć, by długimi jesienno-zimowymi wieczorami rozkoszować się gorącą herbatą z plasterkami jabłka i cynamonem... Jeśli szukacie prostego przepisu na weekendowe ciasto, polecam upieczenie tego jabłecznika. Poradzi sobie z nim nawet 10-letnie dziecko, a efekt smakowy zadowoli każde podniebienie. Delikatne biszkoptowe ciasto, którego słodycz przełamują kwaśne kawałki jabłek, nadając
Obiad gotowyPostanowiłam upiec eklerki :) po raz drugi w życiu :) mimo, że ciasto parzone, jest banalnie proste - mój "pierwszy raz" zaliczam do niezbyt udanych. No, a że ten "pierwszy raz" był baaardzo dawno temu i trauma nieudanych eklerków poszła w zapomnienie, dziś było drugie podejście. Zdecydowanie lepsze od poprzedniego, chociaż to wciąż jeszcze nie jest szczyt marzeń... ale ... trening czyni mistrza(...)napewno będzie i podejście trzecie.Myślę, że powinnam zwiększyć temperaturę pieczenia, żeby jeszcze lepiej je wysuszyć. No i koniecznie muszę zaopatrzyć się w porządny rękaw piekarniczy. Wyciskanie dość ciężkiego ciasta przy użyciu woreczka foliowego - nie bardzo zdawało egzamin...Składniki: szklanka wody125 g masła lub margaryny1 szklanka mąki pszennej4 jajka1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki soliW rondelku zagotować wodę z masłem
Walijskie PichcenieCiasto jogurtowe jest bardzo prostym, tanim i bardzo szybkim przepisem, do którego można dodać praktycznie wszystkie letnie owoce (chodź można użyć owoców z puszki np. brzoskwini) i najważniejsze, że zawsze wychodzi :) Przepis poleciła mi kiedyś koleżanka Małgorzata. Składniki: 3 jajka , 1 szklanka jogurtu naturalnego , 3 szklanki mąki , 1 szklanka cukru(...)oleju , 2 łyżeczki proszku do pieczenia , śliwki . Jajka ubić z cukrem. Dodać jogurt, olej wymierzać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy. Delikatnie mieszać. Powstałe ciasto wylać na blaszkę. Wierzch ciasta obsypać odrobiną mąki, najlepiej za pomocą sitka. Na cieście ułożyć pokrojone śliwki (dzięki mące nie opadną na dno). Piec przez około 1 godz. w temperaturze
Konrad GotujeCiasto bardzo szybkie i proste w przygotowaniu,idealne dla wielbicieli cytrusów i suchych babek. Składniki: 6 jajek 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej cukier wanilinowy 1,5 szklanki cukru sok i skórka z 1 cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Cytrynę umyć i sparzyć wrzątkiem,skórkę zetrzeć na tarce i wycisnąć sok.Jajka wraz cukrem i cukrem(...)wanilinowym ubić na puszystą masę.Mąki wraz z proszkiem przesiać przez sito,dodać do masy jajecznej i dokładnie zmiksować.Masło rozpuścić i gorące wlać do ciasta razem z sokiem i skórką z cytryny.Ciasto wyłożyć do wąskiej foremki i piec w 180 ° C do suchego patyczka ok.30-40 min.Jeszcze ciepłe ciasto polać lukrem. Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru kilka łyżek soku
Anielskie wypiekipieczenia 150 g jagód szczypta soli Masło rozpuszczamy i studzimy. Jeśli używacie jogurtu owocowego, który ma rzadszą konsystencję niż jogurt grecki, to nie używajcie już mleka. Zasada jest prosta - w jednej miseczce łączymy składniki mokre, czyli jogurt, jajka oraz masło, a w drugiej miseczce łączymy składniki suche, czyli cukier mąkę, sól i proszek do pieczenia. Mleko dodajemy dopiero(...)zapełnić ok. 3/4 ich wysokości, gdyż muffinki wyrastają. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - 20-30 minut Przepis jest naprawdę niewymagający, wystarczy połączyć kilka składników i przelać ciasto do papilotek. Szybkie, proste i smaczne, muffinki świetnie nadają się na drugie śniadanie czy pyszny podwieczorek. Wiem, że nie są one najpiękniejsze, ale smakują baaardzo dobrze, zaufajcie mi. Polecam! :) Przepis bierze udział
Cooking MonsterTarta z ciasta francuskiego z nadzieniem marchewkowym. O dziwo nie wytrawna, a słodka i bardzo innowacyjna. Przepis jest prosty, gdyż bazuje na gotowym cieście francuskim (choć polecam również przygotować to ciasto samemu w domu- klik ) oraz nadzieniu z kwaśnej gęstej śmietany i marchewkowego puree odpowiednio dosłodzonego. Warto przetestować! :) Składniki: (na okrągłą formę na tartę o średnicy ok. 25 cm) Spód
Nastoletnie WypiekanieSzybka i prosta w przygotowaniu pyszna babka marmurkowa! Przygotowanie tej babki nie zajmie Ci więcej, niż 30 minut. Ciasto jest idealna dla osób, które chcą szybko i sprawnie uporać się ze świątecznymi wypiekami. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 16 kawałków (forma 30 cm x 10 cm) Składniki: 1 szklanka cukru ½ kostki
KuchniaWeDwoje.plProste w wykonaniu i apetycznie wyglądające choinki z pierniczków stanowią smaczną i efektowną ozdobę świątecznego stołu. Mogą być również słodkim prezentem dla bliskich. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko Składniki
Podróż w kulinaria