Klasyczne ciasto bananowe Sophie Dahl- proste,bez dodatków. Banana bread wzbogacić o ulubione bakalie, czekoladę czy orzechy jednak sam smakuje mi najbardziej. Świetnie się sprawdza jako śniadanie a jakby (nie wiem jakim cudem ale...) zdarzyło się Wam, że sczerstwieje można obtoczyć go w jajku i usmażyć na maśle - polecam jest pyyyycha Banana Bread - klasyczne ciasto bananowe Składniki
sierotka maRysia w kuchniProsta i pyszna babka bananowa. W środku delikatnie wilgotna, a na zewnątrz pięknie przypieczona. Aż trudno się oprzeć. Dodatkowym plusem tego ciasta jest fakt, że poza mąką tortową zawiera również mąkę razową. Polecam do kawy lub herbaty. SKŁADNIKI 2 jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego 100 ml oleju rzepakowego 180 g jogurtu naturalnego 4 banany 130 g mąki
Passions hobbies lifeWitam serdecznie Przepis na przygotowanie ciasta na pizze , jest proste w przygotowaniu i o wiele lepsze od gotowych podkładów kupowanych w sklepie . Będziemy potrzebować : 400 g mąki pszennej 240 ml letniej wody 20 g drożdży świeżych 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru około 2 łyżek oleju do posmarowania blatu podczas wyrabiania i miski Z podanych proporcji(...)wyjdzie ciasto na pizze o wielkości około 30 cm x 34 cm (duża blacha z piekarnika ) Link do filmu z przygotowania : Ciasta na pizze https://www.youtube.com/watch?v=sSqrBFCiLaI Przygotowanie : Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniej wody i jedną dużą łyżkę mąki . Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe
Uwaga Babcia Piecze Chlebtrójkąty z nadzieniem, w którym główną rolę odgrywają banany. Z racji, że lubię wszystko, co bananowe, z przyjemnością wykorzystałam je jako najważniejszy składnik. To jeden z tych prostych przepisów (o ile ciasto drożdżowe nie stanowi dla Was problemu), które można wykorzystać, gdy chcemy urozmaicić np. śniadanie lub potrzebujemy przygotować słodką przekąskę do pracy czy do szkoły. Z podanych proporcji
Smakołyki BerenikiCiasto, żeby było pyszne wcale nie musi mieć wielu warstw. Takie proste wypieki też cieszą się dużą popularnością, przynajmniej u nas. Murzynka bardzo lubimy, często piekę go w klasycznej wersji na gotowanej polewie. Murzynek z tego przepisu to ciasto ucierane, do którego wlewamy dużą ilość zsiadłego mleka. Dodaje ono wilgotności, puszystości i lekko kwaśnawego smaku. A żeby wypiek(...)był nudny to murzynek ukrył się pod warstwą powideł i orzechowej bezy. Proste ale pyszne. *foremka 25*24 cm Składniki: na ciasto: 350 g maki 1,5 szklanki cukru 2 jajka 2 szklanki zsiadłego mleka 250 g masła 2 łyżki kakao 2 łyżki dżemu 2 łyżeczki sody na bezę: 5 białek 250 g posiekanych
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBiszkopt z bitą śmietaną i masą krówkową...Puszyste placki biszkoptowe.Między nimi warstwa bitej śmietany.Posmarowane na wierzchu masą krówkową.I oprószone orzeszkami ziemnymi.Proste, pyszne i
Gospodyni Miejskajagodami, deserowa propozycja na lato. Tartaletki z kremem cytrynowym czyli lemon curd to klasyka. Słodka beza , znakomicie równoważy kwaśny smak kremu. Przepis na cytrynowe tartaletki jest bardzo prosty i fantastycznie smaczny. Ciasto na tartaletki jest bardzo kruche. Idealne do wyklejania małych, metalowych foremek. Cytrynowe tartaletki Składniki: 8-10 tartaletek Kruche ciasto 120 g cukru 300 g mąki 150 g masła
codojedzeniapowiedziały ;) Cytrynowe ciasto kukurydziane jest bardzo cytrynowe i nie bardzo słodkie. Ziarnistość polenty daje mu ciekawą strukturę, a migdały jeszcze ją podkreślają. W dziwny sposób ciasto wydaje się jednocześnie proste i złożone, ascetyczne i bogate. I nie jest to wyrazem dysonansu, a harmonijnej pełni. Zdecydowanie! Przygotowywałem ten bezglutenowy wypiek pierwszy raz i do tego w pośpiechu przed wyjściem(...)lotnisko (udało się i nawet kwiatki zdążyliśmy kupić ;)), ale z pewnością wkrótce to powtórzę. Koniecznie. I następnym razem spróbuję użyć włoskiego likieru limoncello do nasączenia ciasta. W ogóle myślę, że wprowadzenie do wnętrza dużej ilości kwaskowatego płynu jest sprawą kluczową. PS Marzena ma rację : Maćkowi nie drgnęło serce do samego końca piłkarskich mistrzostw, bo i tak przecież wcześniej wiedział
zadanie-gotowanieuważamy, żeby nie zniszczyć ciasteczkowego spodu- z czasem robi się bardziej zbity i nakłada się wygodniej. Jeszcze w tortownicy, tuż po dekorowaniu:) To bardzo efektowne ciasto jest jednocześnie bardzo proste- jedyna umiejętność, którą trzeba tu posiadać to ubijanie śmietany (albo wystarczy dobry syfon) . Przyda się też odrobina cierpliwości przy układaniu kwiatuszków:). Wybór koloru to sprawa indywidualna. Myślę(...)biały też wyglądałby pięknie. Jeśli chcecie użyć lilaka o pełnych kwiatach, weźcie pod uwagę, że ma bardziej intensywny smak. Polowanie na majowe bzy. Największym atutem tego ciasta jest według mnie kombinacja smaków- gruszka lekko wyczuwalna w śmietankowym serze, ostre kwiatki i odrobina czekolady w ciasteczkowym spodzie. Niewątpliwą jego zaletą jest też wygląd, więc spokojnie zadziała jako ciasto
les mirabellesProściutki chlebek pełen ziaren, pełen zapachu ziół i wakacji na Południu ... jest niezbyt wysoki, kroi się go jak ciasto. Chleb jest o tyle prosty, że się go nie wyrabia, a do tego wybacza wahania ilości składników. Jego robienie polega w zasadzie na mieszaniu łyżką kolejnych składników. Opis wykonania dłuższy niż praca :)" To słowa zachęty z bloga na którym znalazłam przepis(...)takie istotne, ten chleb nie jest wybredny, naprawdę można robić “na oko” Teraz dodać oliwę i sól, znowu wymieszać i dodać mąkę – najpierw 2 szklanki. Jeśli ciasto stawia już duży opór przy mieszaniu łyżką to już mąki dość. Jeśli nie to powoli dosypujemy dalej. Ciasto powinno być gęste, ale na pewno nie będzie to klasyczna kula ciasta
Proste PotrawyJeśli chcecie zrobić słodkie ciasto do kawy i ma być ono proste i pyszne, to zdecydujcie się na użycie ciasta francuskiego jako podstawy ciasta. Wiśniowa rolada na cieście francuskim Ciasto francuskie ze sklepowej półki jest wybawieniem dla niejednej domowej kucharki. Nie zawsze trzeba się namęczyć i piec godzinami aby ciasto było smaczne. Ciasto francuskie z owocami komponuje się
mecooksIdealnie sezonowe, proste i pyszne. Bardzo wilgotne i długo świeże ciasto z truskawkami. Wspomniałam już, że jest proste do zrobienia? :-) Zaczynamy
AniaGotuje.plPyszne, wilgotne i aromatyczne ciasto przyciągnie do kuchni każdego łasucha. Przepis jest prosty, ale efekt końcowy jest zniewalający. Takie ciasto jest najlepsze ! Składniki: mąka 4 szkl. jaja 4 szt. cukier 1 i 1/2 szkl. olej 1 i 1/2 szkl. cynamon 1 łyżeczka kakao 1 łyżka proszek do pieczenia 1 łyżka jabłka 1.5 kg. ( najlepsza reneta) cukier puder do oprószenia Sposób
Kuchnia Pauletteswytrawnie, a będzie… ponownie na słodko. Ciastka francuskie z serem, to bardzo szybki i pyszny deser do popołudniowej kawy, czy herbaty. Dzięki użyciu gotowego ciasta francuskiego samo przygotowanie jest bajecznie i dziecinnie proste. Składniki na 24 szt.: - 2 opakowania ciasta francuskiego (po 375g)- 450g twarogu półtłustego- ½ szklanki drobnego cukru- 1 łyżka budyniu śmietankowego bez cukru- ½ łyżki miękkiego masła
mojewypiekiinietylkopobawić się z karmelem, prawie nigdy nie robię karmel tak samo. Więc tym razem udało się bardzo fajne ciasto z karmelem i pomarańczami, ale karmel nie prosty, a taki nieco przypominający toffi, a ciasto bardzo pulchne i miękkie z dodatkiem płatków owsianych i dużej ilości skórki z pomarańczy. Składniki: Karmel: 3/4 szklanki cukru 100 ml śmietanki 2 małe pomarańcze szczypta
Kuchnia Łukasza