proste ciasta - 17526 przepisów (strona:586/1169)

CO Z ŻÓŁTKAMI? Tarta jabłkowa 1280 kcal 170

właśnie dlatego! Ale za to nie wychodzę z kuchni... wiec postanowiłam chociaż jeden przepis dla was napisać! No to zapraszam was na tartę jabłkową, jabłecznik lub szarlotkę! Tak banalnie prostą i smaczną, że aż szkoda żebyście nie spróbowali :D SKŁADNIKI: - 500g jabłek startych na średnich oczkach +cynamon - bardzo dojrzały banan -100g mąki (u mnie gryczana) - 100g płatków owsianych(...)mnie 20g erytrolu WYKONANIE: 1. Banana zblenduj z żółtkami oraz słodzikiem. 2. Do banana dodaj mąki, płatki i proszek. 3. Wypełnij tortowinicę lub co tam chcesz 3/4 powstałego ciasta. 1/4 zostaw na kruszonkę. U mnie tortownica o średnicy ok 24cm (standardowa). 4. Wstaw do piekarnika na 180* 10 minut. 5. Jabłka zetrzyj na tarce i odsącz. U mnie z 500g

fitolarun.blogspot.com
Delikatny sernik waniliowy z puszystym czekoladowym kremem 384

takie lubię:)- krem czekoladowy (podpatrzony u Marthy Stewart w 'Diabelskim cieście'), z którego można wyczarować ciekawe wzory- u mnie to fikuśne różki :)Oj, jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu, przede wszystkim ze względów smakowych, jak i zarówno z nieskomplikowanego przygotowania, bo jest to naprawdę banalnie prosty przepis :)Serdecznie zachęcam do upieczenia! Sernik:* twaróg półtłusty- 450 g* mascarpone(...)wybrać mniejszą tortownicę- sernik będzie się lepiej prezentował), wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę twarogową.Piec 60 min., aż środek będzie ścięty (nie ma sensu sprawdzać patyczkiem, bo ciasto jest wilgotne).Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a kiedy całkowicie ostygnie, to wstawić do lodówki na minimum 2-3 godz., a najlepiej na całą noc/dzień.Jeżeli wierzch za mocno

Kraina Miodem Płynąca
Boskie ciasto czekoladowe z kremem bananowym oraz polewą czekoladowo-orzechową 576

nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 1 godz. i 10 min. Sprawdzamy patyczkiem i jeśli trzeba, dopiekamy jeszcze 5-10 min. Studzimy w wyłączanym i uchylonym piekarniku. Ciasto może odrobinę opaść (1-1,5 cm), ale nie za bardzo. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie banany dokładnie rozgniatamy widelcem i skrapiamy sokiem z cytryny (moje mimo wszystko nieco(...)lodówki. Polewa jest banalnie prosta, ale niesamowicie dobra. (P. smakowała tak bardzo, że zażyczył sobie krem o takim smaku. Następnym razem na pewno tego spróbuję.) W rondelku należy umieścić masło orzechowe z połamaną czekoladą i dokładnie rozpuścić. Polewa ma mieć jednolity kolor i małe grudki  (kawałki orzeszków ziemnych). Przed polaniem ciasta, należy ją delikatnie ostudzić, by trochę zgęstniała

Ratunku obiad
9 lutego – Międzynarodowy Dzień Pizzy. Krótka historia + sprawdzone przepisy na pizzę! 205

potrawę. Ponadto właśnie Włochom zawdzięczamy pizzę w formie, jaką znamy dzisiaj. Ciasto na pizzę Grecy byli pierwsi Jednak zanim Włosi zaczęli wypiekać pizzę, robili to przed nimi Grecy, którzy jeszcze przed naszą erą piekli placki z dodatkiem oliwy, ziół i czosnku. Z zasady było to proste jedzenie dla ubogich ludzi. Po odkryciu przez Krzysztofa Kolumba Ameryki do Europy(...)specjalnej normie. Oryginalna może powstawać tylko z lokalnych składników: pomidorów San Marzano, mozzarelli z mleka bawolic, mąki – typu 0 lub drobnej zmielonej 00, drożdży neapolitańskich lub browarniczych. Ciasto musi być wyrabiane ręcznie. I tak też formowane. Jego grubość nie może przekraczać 3 mm. Pizza musi być pieczona w temperaturze 485°C przez 60-90 sekund. Znaczenie ma też drewno

Jakugotujesz.pl
Tarta sezamowa z lemon curd 176

zagniatamy ciasto. Tak przygotowane owijamy folią i chłodzimy w lodówce co najmniej 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3mm i układamy na formie do pieczenia tart. Ciasto przed włożeniem do pieca przykrywamy papierem, na który wysypujemy ceramiczne kuleczki lub w warunkach domowych groch czy też fasolę (soczewica też daje radę). Spód pieczemy 15 min w temp(...)masła Zrobienie lemon curd jest bardzo proste. Skórkę z umytych cytryn trzeba zetrzeć, a sok wycisnąć. Do miski wbijamy 2 jajka i dodajemy 2 żółtka (1 białko na razie odkładamy na bok) oraz cukier. Ucieramy jajka z cukrem,- następnie dodajemy do nich przesiane razem mąki i mieszamy na gładkie ciasto. Gdy wszystko się ładnie połączy powoli dodajemy

Kuba Gotuje
KREWETKI W SOSIE ŚMIETANOWYM ZE SZPINAKIEM (keto, LCHF, bez glutenu) 335

teraz uwielbiam je w każdej postaci: tradycyjne w maśle czosnkowym , w pomidorach , w cieście , zupie tajskiej , na które przepisy już znacie. Tym razem mam dla Was pomysł na krewetki w sosie śmietanowym ze szpinakiem. Bardzo ciekawe połączenie smaków a do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Składniki – krewetki w sosie śmietanowym ze szpinakiem

Ola la LCHF
Krem kakaowy z mascarpone 517

uniwersalny i wyjątkowo pyszny  krem kakaowy z mascarpone i bitą śmietaną. Przepis jest niezwykle prosty. To tylko kilka składników i kilka minut szykowania. Krem można jeść jako deser lub użyć do tortu. - jako samodzielny deser do pucharków - krem do przełożenia tortów i ciast - krem do wyciskania na babeczki i tarty

AniaGotuje.pl
Muffinki kokosowe z malinami 154

, dla każdego, bez miksera, raz dwa i jest 12 sztuk Do kawy, na spotkanie z bliskimi, gdy mamy niespodziewanych gości, wypróbujcie! Przepis jeden, zastosowań masa! Do takiego ciasta można dodać ulubione bakalie, owoce świeże i mrożone, kakao, posypki, polać polewą, lukrem tradycyjnym lub smakowym, oprószyć cukrem pudrem – warto za każdy razem tworzyć nowe smaki! Ja piekę je często

Zasmakuj Kuchni
Dynia duszona do chleba – kuchnia podkarpacka 165

chleba - kuchnia podkarpacka W kuchni podkarpackiej dynia wykorzystywana jest przede wszystkim jako główny składnik prostej zupy na mleku, zwanej dynianką bądź banianką, podawanej z zacierką albo kluskami. Z dyni smaży się też racuchy, przygotowuje surówki, a nawet używa się jej jako składnik ciasta drożdżowego. Dynia duszona do chleba to rodzaj smarowidła, które zaskoczy wielbicieli tego warzywa. Dzięki dodaniu

Trzeci talerz
Domowy budyń bezglutenowy z czekoladą 238

powodu, po zmianie nawyków żywieniowych na przestrzeni lat straciłam nim zainteresowanie i zapomniałam o tym prostym deserze. Zupełnie zrezygnowałam z gotowych mieszanek, unikając sztucznych dodatków i aromatów oraz cukru a sama z siebie jakoś nie mogłam się zabrać za jego zrobienie. Wolałam piec ciasta, ciasteczka i robić inne, bardziej wymagające desery. Czekoladowy pudding na mleku roślinnym Ten stan rzeczy

Book of spells
Racuchy na leniwe śniadanie. Z gruszkami 198

było odgórnie przeznaczone na pączki), dwie gruszki i chęci do działania. Przygotowałam więc racuchy - rzecz prosta i w zasadzie niewymagająca, ale jak to drożdżowe ma w zwyczaju, bez czasu na wyrastanie się nie uda. Zanim więc jeszcze umyłam zęby, przygotowałam rozczyn i zmiksowałam ciasto. Gdy ono wyrastało w ciepełku, ja poddałam się porannym ablucjom, C. wyprasował sobie koszulę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CIASTO KAKAOWE BEZ JAJEK Z CZERWONYMI PORZECZKAMI 225

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Słodkie zapomnienie
Tradycyjne jabłka w cieście 98

Taka prosta potrawa, a w jej smaku kryje się tyle wspomnień. Wy też zajadaliście się w dzieciństwie tym smakołykiem? Delikatne rozpływające się w ustach ciepłe jabłka, w słodkim śmietankowym cieście. Przepis znalazłam w zeszycie mojej prababci. To dla mnie bezcenna pamiątka :) 3 jajka 3 łyżki mąki 3 łyżki cukru (używam trzcinowego) 6 łyżek śmietany 5-6 jabłek olej rzepakowy

Mienta blog
Babeczki z łososiem i sosem malinowym 113

Szybka, prosta przekąska, przystawka, szybka do zrobienia. Można je jeść na zimno i na ciepło. Z sosem malinowym i łososiem wędzonym są pyszne. Na jednej nie poprzestaniemy. 1 arkusz ciasta francuskiego 100 g łososia wędzonego 200 g malin 1/2 opakowania sera feta 6 pomidorów koktajlowych tymianek, bazylia świeża sos: maliny 1 łyżka sosu balsamico 1 łyżka płaska miodu sól

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania