Prosty i bardzo smaczny pieczony sernik. Dwukolorowy i dwusmakowy. Chałwowo-czekoladowy. Pycha :) Do jego przygotowania nie będzie potrzebować zbyt wyszukanych składników. Poniższy sernik nie jest za słodki ani zbyt dominujący w smaku. Jeżeli nie macie pomysłu co słodkiego przygotować na Sylwestra to zachęcam do upieczenia sernika chałwowo-czekoladowego. Składniki na formę do 24 cm*: 1 kg sera trzykrotnie zmielonego(...)płaskie łyżki gorzkiego kakao 100 g chałwy Do miski przełożyć ser, wbić jajka, wsypać cukier, cukier z wanilią, budyń (proszek) oraz przyprawę do sernika. Całość ze sobą zmiksować. Następnie ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać pokruszoną chałwę i całość ze sobą zmiksować. Natomiast do drugiej części wsypać kakao. Ponownie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wykładać naprzemiennie
UgotowaćW kuchni emigranta bywa różnie. Najczęściej po jakimś czasie zaczyna się tęsknota za normalnym (czytaj: polskim lub choćby europejskim) jedzeniem. Zjadłoby się pierogi z jagodami
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzyrządzanie posiłków, ale jednocześnie zależy im na zdrowej i smacznej kuchni. Wolnowar - czym jest, a czym nie jest Wolnowar (inaczej „ slow cooker ” albo „ crock pot ”) to bardzo prosty w obsłudze elektryczny garnek, w którym potrawy przyrządzane są w temperaturze od około 75 do 93°C. Jego jedynym zadaniem jest powolne podgrzanie umieszczonych w naczyniu składników i utrzymywanie(...)powrocie chcemy zjeść ciepły posiłek, bez tracenia czasu na jego przygotowanie. Opcję „Low” wykorzystuję podczas gotowania rosołów i różnego typu wywarów, zup, potraw z drobiu, gulaszy warzywnych, leczo, powideł, ciast. Panel sterowania w wolnowarze Crock-Pot 5,7 l ● Warm - ta opcja służy do podtrzymywania temperatury ugotowanych już potraw. W modelach sterowanych elektronicznie po zakończeniu gotowania crock
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJak wyczyścić srebrną zastawę Jak przechowywać wyroby ze srebra, aby zachowały blask Kto powinien jeść na srebrnej zastawie Niebawem, w gronie najbliższych nam osób, zasiądziemy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataProsta babka w klimatach świątecznych. W zasadzie nie ma co się nad nią za dużo rozpisywać. W tym roku nie mam czasu ani siły przygotowywać wymyślnych specjałów. Jedynie o czym marzę, to porządnie wypocząć. A o zbliżających się świętach przypominają mi jedynie piosenki. Zdaję sobie sprawę, że moje słowa daleko odbiegają od radosnej atmosfery wyczekiwania świąt. A może(...)skórkę startą z pomarańczy kilka łyżek soku i 1 łyżkę kandyzowanej skórki z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Przelewamy do niej gotowe ciasto. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut (aż do suchego patyczka). Wystudzoną babkę smarujemy polewą i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową
My simple kitchenKlasyczne Ciasto Marmurkowe to wypiek idealny na każdą okazję. Jest dziecinnie proste w przygotowaniu, a jego smak zawsze będzie budził zainteresowanie wśród amatorów klasycznych, nieskomplikowanych ciast. Ciasto marmurkowe z poniższego przepisu wychodzi wilgotne, delikatne i rozpływa się w ustach. Najlepsze i Najprostsze Wilgotne Ciasto Marmurkowe - Składniki (2x forma 12x 20 cm): 1 1/3 szklanki mąki tortowej 1 szklanka
Słodka StronaWszyscy doskonale wiemy, że pakowanie próżniowe przedłuża nawet kilkukrotnie trwałość produktów żywnościowych poczynając od mięsa i jego przetworów, poprzez ryby, owoce i warzywa, sery, kawy, przeprawy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światafirmami, które takie dedykowane upominki wykonują, opierając się na pozytywnych opiniach znalezionych w Internecie, skorzystałam z oferty firmy My Gift DNA Dwa dni temu zamówiłam szklaną paterę do ciast z napisem "To gotują Saudyjskie Wielbłądy" i pendrive dla Pawła. To co widzicie na zdjęciach poniżej to projekty uzgodnione przeze mnie z firmą My Gift DNA, jak wyglądają w rzeczywistości przekonam(...)posiłek po powrocie z pracy. Od ponad czterech lat używam wolnowarów firmy Crock-Pot i w mojej opinii jest to sprzęt, który zasługuje na kulinarnego Nobla. Działa w myśl prostej zasady - włóż wszystkie składniki - włącz wolnowar - idź do pracy, na spacer, do fryzjera albo rób to na co masz ochotę - po skończeniu swoich zajęć nałóż sobie na talerz
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCiasto korzenne Ciasto korzenne, to jest jedno z moich ulubionych ciast, ponieważ uwielbiam wszystko co w sobie ma przyprawę korzenną (naprawdę wszystko!). Jest to bardzo proste w przygotowaniu ciasto, ale jakie pyszne, że aż trudno opisać słowami. Puszyste, w miarę słodkie, niesamowicie pachnące domową przyprawą korzenną. Jest po prostu idealne! Jeżeli nie lubicie przypraw korzennych to polecam
Kuchnia ŁukaszaDomowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów przygotowana ze świeżej i suszonej żurawiny przez Sylwię Chrzanowską, ambasadorkę marki Kohersen Mycook zasmakowała nam do tego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCzasy są takie, że należy szukać jakiegoś ciekawego i inspirującego zajęcia, które zapewni Wam sławę i pieniądze. Podczas sesji „ półliterackiej ” wymyśliłem własnogłownie jak zaistnieć w świecie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKawa po turecku - czarna jak noc, gorąca jak piekło, słodka jak miłość Kawa po turecku parzona jest w niezmienny sposób od ponad 500 lat. Bez kawy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPatelnia tytanowa - czy warto kupić jak wybrać najlepszą patelnię Nieczęsto zdarza mi się polecać na blogu naczynia kuchenne, jeśli już to koncentruję się na małym i
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKarp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku dania rybne na Wigilię Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku podany z musem chrzanowym to jedno z
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataOgnisty cydr ziołowy syrop przeziębienie i podniesienie odporności Co to jest ognisty cydr Ognisty cydr czyli oxymel to naturalny syrop na przeziębienie, grypę i podniesienie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata