Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków to jedna z klasycznych polskich potraw, której nie mogło zabraknąć także i na moim
KuchniaWeDwoje.plKrem z brokuła to szybka i pyszna zupa, którą zna chyba każdy 😉 Jest sycąca i smakuje wybornie, jeśli jeszcze jej nie robiliście, zachęcam do spróbowania!
greengoodiesKrem z pieczonych pomidorów to ostatnio moja ulubiona zupa. Smak pieczonych pomidorów jest niesamowity i dlatego nie mogłam się powstrzymać, aby nie wykorzystać ich do kolejnego
greengoodiesTa wegańska zupa to pomysł na bardzo zdrowy, smaczny i sycący posiłek. Krem pomidorowo-soczewicowy idealnie sprawdzi się nie tylko dla wegetarian i wegan. Soczewica to
greengoodiesKiedy za oknem szaro i zimno, dobrze jest się porządnie rozgrzać 🙂 Idealnym pomysłem na posiłek, który nas rozgrzeje i doda sił jest zupa cebulowa z grzankami
greengoodiesKrem z kalafiora to pomysł na szybką, delikatną i sycącą zupę. Kalafior to bardzo zdrowe warzywo, posiada udowodniowe działanie przeciwnowotworowe. Oprócz tego, chroni przed wrzodami i
greengoodiesNo i mamy jesień 🙂 A jesień to czas dyni, dlatego przedstawiam Was przepis na pyszną, sycącą i rozgrzewającą zupę – krem z pieczonej dyni. Dynia jest
greengoodiesZupki kremy są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Można w nich przemycić różne warzywa bo po zmiksowaniu zupka ma jednolitą konsystencję i kolor. Tym
Monia miesza i gotujeProsty przepis z niewielką liczbą składników. Nie chciałam, aby smak kurek został przyćmiony czyms innym. Czytaj więcej »
Kasia SarnaTurecki rosół z kurczaka. Prosty przepis na rosół — potrawę znaną i lubianą w Polsce, tu w odrobinę innym, tureckim wydaniu. Jeśli chcesz zacząć przygodę z kuchnią
Tureckie PrzepisyZaskakująco pyszna i niezmiernie prosta sałatka. Wystarczy upiec buraki, ja o czym pisałam to wielokrotnie robię to przy okazji pieczenia innych rzeczy. Warto mieć kilka
Polska ZupaProste, szybkie i smaczne to chyba najlepsza rekomendacja dla tarty ze szpinakiem. 2 opakowania ciasta francuskiego 400-500 g szpinaku w liściach mrożonego lub świeżego
Humanistka w kuchniTen bulion to wersja podstawowa – baza wyjściowa potrzebna do wykonania innych zup. SKŁADNIKI Bulion: 1 pietruszka 3 marchewki 1/4 selera 1 duża cebula 1 duże
OstryKęsstoiska uginają się od dobroci. Pomysłów na dania z grzybami w tle jest zapewne wiele! „ 1000 pomysłów, jedna Lubella”. Ja podaję przepis dość szybki ,na bardzo wykwintną jesienną zupę , prawie krem, gdyż tylko borowiki zostaną w niej zmiksowane. Brązowa pieczarka zostanie poszatkowana i nie poddana miksowaniu.Dlaczego ten przepis? Ma on znaczenie bardzo sentymentalne. Pod Turynem urodziła się moja pierwsza(...)bierzemy kieliszek lub szklaneczkę , tak jak się to robi we Włoszech i w zależności od gustów gościa rozdrabniamy makaron do zupy. Jeśli dziecko, to kawałki będą drobniejsze, jeśli dorosły to większe. Zabawa z kieliszkiem jest prosta, wkręcamy się w makaron i gotowe. Tym sposobem Włosi w sposób błyskawiczny, bezpośrednio na talerzu rozdrabniają spaghetti swoim małym dzieciom. Dolewamy bardzo gęstej
Z Kuchni Do Kuchnijedzenia postanowiłam, że wykorzystam te warzywa na zrobienie smacznych kotletów. Oczywiście jeśli macie ochotę na takie warzywne kotlety a nie macie w planie gotowania zupy, to można warzywa specjalnie ugotować. Przepis jest bardzo prosty, ja do warzyw dodałam parę dodatków, ale i bez nich można zrobić kotlety dodając samych przypraw. Tak na prawdę można kombinować ze smakami
Mój pomysł nakrem z zielonego groszku , będzie wyśmienicie nadawać na różnego rodzaju domowe przyjęcia . Świetnie smakuje z groszkiem ptysiowym jak również z grzankami . Jest bardzo prosta w przygotowaniu , polecam do wypróbowania. składniki na 1,5 l zupy 300 g mrożonego groszku 2 cebule 4 średnie ziemniaki 2 łyżki masła 1,5 litra rosołu ( może być z kostki ) gotowy groszek ptysiowy
Smakowite Daniataki letni dzień nikt nie ma ochoty spędzać dużo czasu we wrzącej kuchni - my wzięłyśmy to pod uwagę i przygotowałyśmy dla Was propozycję na coś prostego, a zarazem szybkiego(i przesmacznego!). Dodatkowo naszą zupę krem można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno w formie chłodnika. (: Przechodzimy do puenty: zapraszamy Was do sporządzenia intensywnie zielonej zupy krem
Symfonia Smakówbardzo prosty sposób, za pomocą tego co jest pod ręką i to zupełnie za darmo. Zresztą każdy doceniłby te rośliny po lekturze Zupa z trawy. Dziennik z chińskiego gułagu autorstwa Xianliang Zhang. Założenie było proste. Wybrałem losowy (za pomocą kostki) kawałek łąki o powierzchni jednego metra kwadratowego i postanowiłem go wyeksploatować. Znalazłem liście mniszka lekarskiego
Kryzysowa Książka KucharskaZupy z dyni ” w jednej z książek Hestona, wiedziałam, że muszą ją przygotować w sezonie na dynie. Przepis okazał się bardzo prosty (co było miłym zaskoczeniem, gdyż spodziewałam się skomplikowanych procedur) a otrzymana zupa dyniowa bardzo smaczna i bardzo syta. Gotowa zupa z dyni podawana jest z pieczoną papryką, prażonymi pestkami dyni oraz z kruszonką z orzechów laskowych. Heston
Moja Delicjaklasycznej chmurki z bitej śmietany o cynamonowej nucie, która cudownie uzupełnia się ze smakiem wiśni. Można również wykorzystać makaron, (który jest w zestawie z zupą), aby deser był bardziej sycący i pożywny :) I taki ot, prosty i szybki deser, z minimalnym nakładem i czasu i pracy, a z fantazją podany robi się naprawdę wyszukany, dający maksymalną rozkosz podniebienia! :) 4 porcje
Kraina Miodem PłynącaWitajcie!, majestatyczna szarość za oknem, okrągłe zero za oknem podkręcane podmuchami wiatru a w domu... cieplutko!. Przynajmniej mam taką nadzieję ale żeby było już naprawdę ciepło
Kuchnia PROzdrowotnakojarzy mi się zawsze z Włochami! W Nowy Rok jedzona na szczęście i na pieniądze. U nas jedzona rzadko, a szkoda, gdyż zupa z soczewicy zastępuje mięso i daje sytość obiadu z dwóch dań! Jest prosta w obsłudze. Soczewicę należy moczyć 8 godzin przed gotowaniem. Kiedy czujemy się słabi i bez energii, to zawsze zupa z soczewicy nas postawi
Z Kuchni Do KuchniEksperymentowanie w kuchni wychodzi mi identycznie jak eksperymentowanie w życiu :) Stąd też pomysł na zupę pomidorową z korzeniem imbiru. Obłędnie smaczna, odżywcza i prosta w wykonaniu. Co nam trzeba: - korpus lub udko z kurczaka - Vegeta - koncentrat pomidorowy/ polecam Pudliszki - natka pietruszki - włoszczyzna - korzeń imbiru lub sos sojowy imbirowy - śmietana 12 volt/ opcjonalnie - ryż Gotujemy korpus w wodzie(...)powstałej bazy dodajemy włoszczyznę, jak się chwilę pogotuje to dodajemy koncentrat pomidorowy. Osobno zagotowujemy ryż. Na koniec gotowania, ok. 5minut przed nałożeniem zupy do talerzy, wkładamy kawałek korzenia imbiru do garnka. Przyprawić Vegetą do smaku. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki. Opcjonalnie jak kto lubi można zabielić śmietaną. Smacznego
upichcona