prosta zupa - 3675 przepisów (strona:100/245)

Zupa Miso - tradycyjna zupa japońska. 195

byliśmy z mężem przejazdem w japońskiej knajpce, w której kucharz (rodowity Japończyk), zaserwował nam Miso, wiedzieliśmy, że ta zupa jest do wypróbowania w domu. Była naprawdę wyborna, a jednocześnie prosta. Gdy zapytaliśmy szefa kuchni, jak przygotować taki pyszny posiłek, bo najlepiej pytać u źródła, mężczyzna bąknął tylko z obcym akcentem, na pół po polsku a na pół po angielsku(...)Pasta sojowa miso jest najważniejsza!" :-) Zupa Miso to tradycyjna japońska zupa, podawana w Japonii często, bo nawet kilka razy w ciągu dnia, a już z pewnością kilka razy w tygodniu. Wierzy się, że ta potrawa zapewnia tamtejszym mieszkańcom długowieczność :-) Jej najważniejszym składnikiem jest pasta sojowa miso, która odpowiada za cały smak potrawy. Niestety w Polsce dobra pasta miso jest bardzo

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pikantna zupa wielowarzywna 224

Przecież o to właśnie chodzi w gotowaniu. Podążaj za swoim smakiem - chciałoby się powiedzieć i dużo w tym racji. Ja staram się wyznawać tą prostą zasadę i właśnie w taki sposób powstała... Pikantna zupa wielowarzywna na żeberku przepis na duży, całorodzinny garnek Potrzebujemy: ok. 250 żeberka wieprzowego z kością 100 g rolady boczkowej lub parzonego, wieprzowego boczku w plastrach

Ratunku obiad
Barszcz czerwony z ziemniakami 89

wspaniale komponuje się z ziemniakami, marchewką, kapustą, jabłkami i pomidorami. Zupa jest łatwa w przygotowaniu i świetnie się przechowuje. Barszcz można zaprawić śmietanką.   Barszcz czerwony z ziemniakami. Barszcz czerwony      Barszcz czerwony to jedna z pyszniejszych zup. Mój przepis na barszcz czerwony jest wypróbowany i prosty. Bardzo często gotuję barszczyk z ziemniakami i dużą ilością warzyw(...)kostkę. Warzywa oczyścić, marchew, ziemniaki, jabłka i selera pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, pora pokroić w półkrążki, cebulę drobno posiekać. Słoninkę pokroić w kostkę. W garnku na zupę stopić słoninkę, gdy skwareczki ładnie się zarumienią dodać posiekaną cebulę, następnie pora, gdy zmiękną dodać buraczki. Wszystko razem przesmażyć chwilę, cały czas mieszając, wlać gorący wywar, dać przyprawy i zagotować

Moja Książka Kucharska
Zupa gulaszowa z wołowiną, czerwoną papryką, batatami i fasolą 158

Rozgrzewająca, sycąca zupa gulaszowa z chudą wołowiną, rozpływającą się w ustach. Zupa pełna zdrowych składników takich jak batat, fasola czy czerwona papryka. Proste danie jednogarnkowe wolno-gotowane. Dzięki długiemu duszeniu na małym ogniu otrzymujemy bardzo delikatne i miękkie mięsko. Z kolei warzywa dodawane są na końcu, dzięki temu się nie rozgotowują. Polecam! http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/02/db-zdrowa-zupa-gulaszowa-batatami-czerwona-fasola-superfood-1170x874.jpg The post Zupa gulaszowa

Moja Delicja
Krem z borowików 144

Krem z borowików to propozycja na inną zupę grzybową niż zwykle. Klasyka wigilijna w nowoczesnym wydaniu. Prosta, pyszna i łatwa do ugotowania. Składniki: 60 dag świeżych lub mrożonych borowików 2 cebule 50 g masła czosnkowego 1,5 litra bulionu warzywnego 10 dag serka topionego z pieczarkami 100 ml płynnej śmietany 1 łyżka startego selera Sól i pieprz do smaku(...)przed końcem gotowania dodać serek topiony, wlać śmietanę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem , zagotować, zestawić z ognia.  Odłożone plasterki borowików uprażyć na patelni z niewielka ilością oliwy. Zupę rozlać na talerze, udekorować borowikami oraz posypać natką. Podawać. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Wekowanie zupy 192

słoiczków ulubionej zupy pod ręką. Otwieramy, podgrzewamy i gotowe! Wekowanie, czyli zabezpieczenie przed dostępem powietrza na dłuższy czas jest bardzo proste, wystarczy tylko pamiętać o kilku zasadach. Ja osobiście bardzo często odlewam trochę z świeżo ugotowanej zupy do zawekowania (bez gotowania) jeden lub dwa małe słoiki dla synka , tym samym zupka jest zawsze na podorędziu w naszym domku

Z notatnika
porowa zupa z serem 206

zupa porowa z serem Gotowa zupa porowa Energetyczne danie w sam raz na jesienną słotę.  Jeśli zaś wzbogacimy smak zupy o grzanki, wykonane z domowego chleba, to z prostej potrawy zrobimy prawdziwe dzieło sztuki. Składniki dla czterech osób 3 średnie pory 100 ml słodkiej śmietany 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 80 gr topionego serka 20 g sera(...)śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. W tym czasie c hleb dzielimy na niewielkie kwadraty i przesmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem szczypty soli i 6-8 łyżek oliwy. Zupę rozlewamy do misek, dodając do każdej po kawałku sera pleśniowego i kilka grzanek

Miód i pieprz
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA CYGAŃSKA Z MIĘSEM MIELONYM (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu i laktozy) 428

powstało tanie, proste, pyszne, sycące i rozgrzewające danie, idealne na jesienny obiad w tak zimne dni jakie teraz panują. Stanowi naturalny termogenik, który pobudza metabolizm i przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Danie na bazie rosołu, prostych warzyw oraz mielonego mięsa, które w połączeniu z pędami bambusa nadają mu niepowtarzalnego smaku. Zupa cygańska najlepiej smakuje kiedy się przegryzie

Ola la LCHF
Relacja z Targów World Food Warsaw 2015 233

ciekawym produktem, który widziałem często w sklepach, ale po niego nie sięgnąłem, były produkty firmy Sys Dania Babci Zosi. Są to zupy, placki, dania z kaszy i ryżu, które składają się wyłącznie z naturalnych surowców. Bardzo proste w przygotowaniu i w sam raz na szybki obiad :) Choć ja osobiście wole sam gotować, może Was one zainteresują :) Zupa z soczewicy

Parowar Faceta
Zupa z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi 185

blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200º C na ok. 15 minut. Podajemy gorące. Zupa z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi, to danie jednogarnkowe, proste i bardzo pożywne. Soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. W zależności od użytego bulionu (mięsny(...)warzywny) zupę możemy przygotować w dwóch wersjach – wegetariańskiej lub mięsnej, i obie są wyśmienite. Ale to oczywiście moja opinia. Aby poznać Waszą – zupę polecam do przetestowania. Smacznego. Uwaga - zieloną soczewicę należy solić dopiero pod koniec gotowania (około 10 minut przed jego zakończeniem) z dwóch powodów. Późniejsze solenie zapobiegnie stwardnieniu ziaren (co wpłynie na walory smakowe) i utracie białka. Wydrukuj

mojewypiekiinietylko
Cukinia na bani (Dynia i przyjaciele) 176

Cojsik mie korci ōło 1 , żeby sie szczelić na szybko jakoł zupa. We zamrażalce bōła jeszcze staro bania 2 , na handlu żech kupiōł take fajne małe

Chop w kuchni
zupa z zielonej soczewicy 131

Bardzo sycąca, rozgrzewająca, aromatyczna i po prostu pyszna, a na dodatek niezwykle łatwa i szybka w przygotowaniu. Taka jest właśnie zupa z zielonej soczewicy.   

babka w formie
zupa grochowa 150

Domowa grochówka rozgrzewa i syci, a jej przygotowanie zabiera tylko chwilę i zapewniam Was, że nie wymaga żadnych wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Doskonała zupa na jesienno - zimowe

babka w formie