planie m.in. świąteczne pierniczki, makowiec, ciasto marchewkowe i wiele innych - zobaczcie na stronie - KLIK Dzisiaj mamy dla Was trochę zmodyfikowany przepis Michała - pyszną zupę marokańską z kalafiorem! Koniecznie spróbujcie - jest szybka i super prosta! Składniki: 1 średni kalafior, 1 czerwona papryka, 2-3 ząbki czosnku, 3/4 łyżeczki mielonego kuminu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/3 łyżeczki suszonych płatków chili, 1/4-1/3(...)całość zalewamy bulionem warzywnym. Kaszę jaglaną wyłożyć na sitko, przelać wrzątkiem i po lekkim odsączeniu z nadmiaru wody przesmażyć chwilkę na klarowanym maśle na patelni, a następnie dorzucić do zupy. Całość gotować na średnim ogniu przez około 20 minut. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta - dodajmy do niej wody lub więcej bulionu! Do pojemnika blendera wrzucić całe migdały, zmiksować na małe
Plate of Joyzakwasu i był wspaniały. Ja do tego ułatwiłam sobie jeszcze sprawę i barszcz gotuję tylko kilka chwil. Zupa wychodzi bardzo esencjonalna i nie ma obawy, że straci kolor. Zanim sięgniecie po torebkę z proszkiem, może wypróbujecie przepis na barszcz prosty jak... barszcz ;). Jeżeli wolicie Barszcz czerwony na zakwasie, to przepis jest tutaj- klik Składniki na ok. 4 litry
Pełny talerzNajlepsza zupa na podrobach, jaką kiedykolwiek jadłam. Naprawdę sycąca, smaczna i prosta. A najbardziej lubię w niej delikatną, kurzą wątróbkę. <3 500g kurzych serduszek 500g tychże wątróbek 2 marchewki 1 pietruszka 1 duży/2 mniejsze pory 2 nieduże ziemniaki niewielki kawałek korzenia selera seler naciowy nać pietruszki kopiasta łyżeczka posiekanego koperku przyprawa warzywna sól, pieprz Serduszka kroimy(...)nich pokrojone w małą kostkę/starte na dużych oczkach marchew, pietruszkę, ziemniaki i korzeń selera oraz dosyć grube krążki pora. Gotujemy do miękkości warzyw. Po tym czasie doprawiamy zupę świeżo mielonym czarnym pieprzem, ewentualnie przyprawą warzywną i wrzucamy posiekaną zieleninę. Tego typu zupa nigdy nie będzie smakowała tak dobrze, ugotowana na zwykłych kościach. Polecam przekonać się o tym na własnych
Kuchenna Kontrrewolucyazawsze mam w mojej „spiżarni”. Kolejny produkt, to mleko kokosowe. Posiadając te dwa – obiad mamy, „jak w banku” – a może nawet pewniej. Zupa z czerwonej soczewicy, jako kolejna, należy do dań szybkich, prostych, treściwych i oczywiście pysznych. Następną zaletą jest to, że można ją ugotować w kilku wariantach. Na samych warzywach – wersja wegetariańska lub z dodatkiem(...)międzyczasie opłukałam na sicie, pod bieżącą wodą – soczewicę. Ziemniaki pokroiłam w kostkę. Opłukaną soczewicę dodałam do garnka razem z ziemniakami. Całość gotowałam 15-20 minut. Do gotującej się zupy starłam na drobnej tarce imbir. Doprawiłam solą, pieprzem, chilli, curry, papryką wędzoną, czosnkiem suszonym i majerankiem. Tuż przed końcem gotowania wlałam mleko kokosowe. Zupę zagotowałam. Na rozgrzanej patelni przesmażyłam na rumiano
mojewypiekiinietylkoUlubiony krem mojego męża i myślę, że wielu z Was. Bardzo zdrowy i pożywny, tani i szybki w przygotowaniu
KuchniaWeDwoje.plmoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Polecam smaczną i pożywną zupę królewską . Składniki : 50 dag piersi z kurczaka , 50 dag marchwi, 30 dag selera, 30 dag korzenia pietruszki
Pysznosci Babci Basimnie w smaku są jak zwyczajne ziemniaki, ale za to kolor jest urzekający. Sprawdzą się na pewno w sytuacji, kiedy chcemy poczęstować gości czymś prostym, a jednocześnie oryginalnym. Ja na początek zrobiłam z nich zupę krem. Żeby jednak urozmaicić ją, przygotowałam część z tradycyjnych ziemniaków, a część z fioletowych. Efekt wizualny wyszedł fajny, a podkreślił go wędzony łosoś. Skusicie
Codzienna kuchnia niecodziennaŻur na zakwasie chlebowym Żur jest jedną z moich ulubionych zup. Gotowałam ją już na przeróżne sposoby i nigdy mi się nie nudzi! Uwielbiam, kiedy żur
Moje Qulinariawięc zastosowanie jest bardzo szerokie. Osobiście blendera używam też do innych czynności, nie tylko do koktajli – świetnie sprawdza się jako pomocnik przy sosach, zupach krem, cieście naleśnikowym i wielu innych potrawach! Nowoczesny i prosty w obsłudze Blender ma bardzo nowoczesny wygląd, pasujący do każdej kuchni. Uroku dodaje mu wyraźne pokrętło na przednim panelu, którym zmieniamy poziomy pracy. Po odpowiednim
Via Gustoulepszaczy smaku, konserwantów i sztucznych barwników; wizualnie i merytorycznie przejrzysty skład- same warzywa. Koktajl bardzo prosty w przygotowaniu, zawartość saszetki wystarczy zalać ciepłą wodą, wymieszać i odczekać 2-3 minuty. Można również proszek dodać do soku, jogurtu, sosu czy zupy. Komplet zawiera osiem różnych wariantów warzywnych: ODCHUDZANIE - dieta kapuściana ANTYSTRES - pomidor, pasternak, bazylia WIGOR - seler, pietruszka, pasternak(...)atka pietruszki, k operek URODA - marchew, pomidor, papryka ODNOWA - dynia, cebula, seler, pomidor Koktajl bardzo prosty w przygotowaniu, zawartość saszetki wystarczy zalać ciepłą wodą, wymieszać i odczekać 2-3 minuty. Można również proszek dodać do soku, jogurtu, sosu czy zupy. Ja jestem już po pierwszej degustacji i powiem tak... smakuje mi :) Polecam, trochę zdrowia na wiosnę
Kuchnia z widokiem na ogródmoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Zimą ,kiedy jesteśmy narażeni na przeziębienia polecam zupę ogórkową z jajkiem. Bardzo pożywna i dużo witaminy C , pochodzącej z ogórków kiszonych
Pysznosci Babci BasiPo raz kolejny chce wam zaproponować prosty przepis z nasionami chia. Wieczorem wystarczy wymieszać wszystkie składniki, żeby rano cieszyć się smacznym i zdrowym śniadanie. Można też
Polska ZupaKolejny przepis na bardzo prostego i pysznego kurczaka. Kolejny przepis z polecanej już przeze mnie książki „Jerozolima” autorstwa Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi. Jak
Polska ZupaDzisiaj kolejna propozycja na proste i bardzo malownicze danie z piekarnika. Połączyłam moje ulubione smaki. Ciekawe czy wam to połączenie przypadnie do gustu? 4 –
Polska ZupaZupa krem z białych szparagów z łososiem wędzonym i ugotowanym jajkiem. Niezwykle delikatna i kremowa, bardzo prosta do przygotowania. Do tego domowy groszek ptysiowy. Rozpływa się w ustach. Robiłam już ją w tym sezonie kilkukrotnie. Białe szparagi idealnie nadają się do zup – są bardzo łagodne, a słonawy łosoś świetnie przełamuje słodycz zupy. Jeśli dokładnie obierzemy szparagi i odłamiemy
Poezja smaku