prosta zupa - 3675 przepisów (strona:111/245)

OLSZTYN I OKOLICE CO WARTO ZOBACZYĆ DZIEĆMI 203

historię. Wystrój karczmy pokazuje jak bogatą przeszłość tego regionu oraz jego wielokulturowość. W karczmie można zjeść potrawy typowe dla Warmii, oparte na prostych składnikach: mące, ziemniakach, jajach, grzybach, kapuście, rybach. Próbowaliśmy żuru warmińskiego, zupy z grzybów leśnych z łazankami, babki ziemniaczanej dzyndzałek, okonek warmińskich prosto z patelni. Nie są to dania dietetyczne lecz z cała pewnością warto ich spróbować

WYSPA SZCZĘSLIWA
Wegański parmezan 157

wegan jest to cierpienie zwierząt. Na szczęście jest możliwe uniknięcie każdej z tych bolączek wykorzystując wegański ser. W dzisiejszym wpisie będzie to parmezan. Bardzo prosty w wykonaniu, smaczny i funkcjonalny. Idealnie nadaje się do makaronów, zup, pesto jak i do posypania po pizzy. Ja zakochałem się w nim przy okazji robienia zupy brokułowej. Jest delikatnie ostry w smaku

Blendman
Gdyńska Oferta Lunchowa - z wizytą w TRAFIK 159

gronie przyjaciół. [źródło: www.kulinarnagdynia.pl ] W ofercie promocyjnej zaserwowano mi lunch dnia. Na przystawkę zupa warzywna z boczkiem , pełna mięsa, warzyw i przypraw. Zupa bardzo dobrze doprawiona, pełna warzywnego aromatu, z wyczuwalnym smakiem boczku. Prosta rzecz, ale kunsztownie przyrządzona i wyjątkowo przyjemna do jedzenia :) Daniem głównym okazała sie p olędwiczka wieprzowa z polentą oraz puree z selera i cytryny

Grunt to przepis!
Krokiet z farszem pieczarkowym 244

Krokiet z farszem pieczarkowym Pyszny , to chyba najlepiej opisujący tą potrawę wyraz . Moja rodzinka kocha krokiety z każdym farszem , a szczególnie podane do zupy pomidorowej lub z kremu z zielonego groszku . Ta wersja , jest prosta i chyba najsmaczniejsza , bynajmniej dla mnie -no jeszcze szpinakowy mógłby ewentualnie po konkurować z pieczarkami . Polecam , dobre na każda porę roku i okazję Składniki

Ogrodnik w podróży
Zupa marchewkowa z ciecierzycą 101

Kremowa, gęsta, rozgrzewająca, sycąca, zdrowa, delikatna w smaku, prosta w przygotowaniu, przepyszna... Mogłabym tak w nieskończoność wymieniać zalety tej zupy. Dlatego po prostu radzę spróbować i przekonać się samemu

Milion Smaków
Mleko z orzechów nerkowca 159

mleko z nerkowców stanowi doskonałą bazę podczas gotowania. Ma gęstą i konkretną konsystencję, podobną do śmietanki kremówki bądź mleka kokosowego. Przepis poniżej jest bardzo prosty i przedstawia wytrawną wersję, która idealnie nada się do zabielania zup czy przyrządzania sosów. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby do mleka dodać syrop klonowy i ziarenka wanilii, aby stworzyć pyszną słodką wersję, wprost wymarzoną

Roślinna - blog wegański
Domowe pyzy z mięsem na obiad. Pyszny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu 200

Niby najprościej kupić gotowe, wrzucić na wrzątek i z głowy. Jednak domowe są o niebo lepsze, a ich przygotowanie wbrew pozorom jest bardzo proste. Dodatkowo to fantastyczny pomysł na wykorzystanie mięsa, na którym gotowaliśmy zupę. Słowem same zalety. Sprawdźcie sami jak prosto je przygotować. Składniki: 5-6 średnich ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana ("na oko") 40 - 50 dag mielonego

Kuchnia po mojemu
Grzanki czosnkowe 150

Trudno je nazwać potrawą, choć same w sobie są wspaniałe. Aromatyczne i chupiace. Stanowią świetny dodatek do zup i sałatek. Można kupić gotowe, ale przepis jest tak banalnie prosty, że najlepiej zrobić je samemu. Oczywiście – Grzanki czosnkowe. Składniki: - bagietka (może być „wczorajsza”) - czosnek granulowany - olej z pestek winogron - suszona bazylia (lub inne ulubione zioła)   Bagietkę kroimy w kostkę

mojewypiekiinietylko
Krem z pieczonej dyni 202

ciepłe ciasto drożdżowe ze śliwkami i przede wszystkim za DYNIĘ. Na blogu znajdziecie między innymi przepisy na dyniowe placuszki , potrawkę , makaron , kawę , zupę z dyni i cydru . Dziś mam dla Was przepis na bardzo prosty, aromatyczny i rozgrzewajacy krem z pieczonej dyni, który poprawi Wam nastój w każdy, nawet najbardziej ponury dzień ;) Składniki na 4-6 porcji: 1 kg dyni(...)czosnek obieramy i kroimy w plasterki (ja zostawiam selera i pora w większych kawałkach, żeby móc je później łatwo wyjąć. Jeśli lubicie te warzywa-spokojnie mogą zostać w zupie). W dużym garnku rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy na niej pokorojone warzywa, aż się przyrumienią. Dolewamyy wodę, przykrywamy i gotujemy na umiarkowanym ogniu aż warzywa zmiękną. W międzyczasie z upieczonej dyni

Zawsze głodna!
83.Jesienne smaczki: czyli zupa krem z dynii, pomidorów malinowych i żółtej papryki! 245

Cześć i czołem! Kiedy o tej porze roku przemyka się przy straganach, czy warzywnych stoiskach w marketach nie da się przejść obojętnie obok przepięknie pomarańczowych, dorodnych

Symfonia Smaków
Halászlé, czyli węgierska zupa rybna 191

się zastanawiałam, czemu tak wspaniałe danie, jest tak mało popularne w Polsce. Węgrzy w przeciwieństwie do nas nie maja dostepu do morza, a zupa ta króluje prawie w każdej restauracji. Tajemnica jej sukcesu jest jednak prosta, gdyż nadają się do niej najlepiej właśnie ryby słodkowodne, a ponadto Węgrzy mają chyba najlepszą paprykę na świecie. Składniki: 1 cały karp(...)Gotować kolejne 20 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania  wrzucić pokrojonego w kawałeczki karpia i filet z sandacza, gotować przez kolejne 10 min. Na koniec wrzucić do zupy pokrojoną natkę pietruszki i podawać. Smacznego

Gosia gotuje
Proste danie z ziemniaków 305

obiad. Takie nic a fajnie smakuje.” Przed sobą trzymała garnuszek. Otworzyła pokrywkę. W środku było coś co przypominało raczej zupę mleczną niż danie obiadowe. Ale dlaczego by nie spróbować. Wylałam na talerz. Smakowało super. Faktycznie takie proste danie, może lepiej smakować niż najbardziej wykwintne. Dziś spróbowałam je sama upichcić, nie pytając o przepis sąsiadkę. No i się udało. Składniki

kulinarnajamka.blogspot.com
Botwinka 135

Botwinka to królowa wiosennych zup i bogactwo witamin zamkniętych w małym talerzu. Mój przepis jest bardzo prosty, sprawdzony i przekazywany z pokolenia na pokolenie. Wersja z jajkiem i młodymi ziemniaczkami pachnącymi świeżym koperkiem smakuje obłędnie i jest propozycją pełnowartościowego, sezonowego obiadu. Składniki: 3 duże pęczki młodej botwinki 2 marchewki 2 ziemniaki 2 litry wody 3 kostki rosół drobiowy Vegeta Natur(...)dodać posiekany koperek, sok z cytryny, cukier, przyprawę w płynie Vegeta Natur i całość dokładnie wymieszać. 3. Mąkę dokładnie wymieszać w 1/3 szklanki wody i gotową zawiesinę wlać do zupy, wymieszać. Następnie wlać zahartowaną śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę ponownie zagotować. 4. Botwinkę podawać z ugotowanym jajkiem i ziemniakami posypanymi koperkiem. Wiosna za oknem rozkwita. Jednak

Szalona Kuchnia Eweliny
Ziemniaczany krem z boczkiem 114

Pyszny i zdrowy krem z ziemniaków z dodatkiem soku z jabłek i smażonego, chrupiącego boczku. W smaku bardzo przyjemna, delikatna

KuchniaWeDwoje.pl
Krem z cebuli 113

Krem polecam wszystkim miłośnikom cebuli. Jest on intensywny w smaku i trochę podobny do cebulki prażonej. Można ją podać z grzankami i

KuchniaWeDwoje.pl

Proponowane wyszukiwania