Sezon na szparagi otwarty. Dziś krem ze szparagów, bardzo zdrowy i prosty w przygotowaniu. Składniki Szparagi, Bulion cielęcy, (może być inny), Kasza manna 5
Smaki Przyprawy i Koloryzacząć dzień miseczką ciepłej zupy. Po trzecie, zupa nie tuczy! Warzywna zupa niezabielana to danie niskokaloryczne, a daje uczucie sytości i dodatkowo doskonale nawadnia. Wbrew pozorom i powszechnie panującej opinii, zupy są najprostszą i najszybszą potrawą do wykonania. Nie trzeba posiadać żadnych zdolności kulinarnych, aby przygotować zdrową i pyszną zupę. U mnie zupa to podstawa menu(...)cały poranek i długo nie czuję głodu. Czasami słyszę od znajomych, że nie jedzą zup, gdyż nie mają czasu na ich gotowanie, więc przedstawiam 3 przepisy na zupy (ze strony https://naturhouse-polska.pl ), które przyrządzicie w 30 minut! 1) ZUPA Z PIETRUSZKI I GRUSZKI To zupa niezwykle aromatyczna i smaczna. Gotowa w 20 minut! Korzeń pietruszki wykazuje działanie moczopędne - pomaga
Kuchnia MagdaLenyU nas niepodzielnie kokos rządzi :-) Dziś przedstawiam przepis na proste ciasto na niedzielę z gatunku tych, gdy nie ma nic w lodówce, takie ciasto
Kawa z mlekiemW tym roku sezon u nas prawdziwie ogórkowy ;-) Najwięcej ogórków zakisiłam - w całości i jako gotowy przecier na zupę . Z ogórków, które zostały po przygotowaniu przetworów
babka w formiePieczone buraki to świetny dodatek do sałatek, kanapek czy domowych past. Na jego bazie można zrobić pyszną zupę krem, hummus, kotlety i pasztety warzywne. Ale żeby to wszystko móc zjeść, pierwsze trzeba mieć upieczonego buraka. Jak upiec buraka? Jest to banalnie proste i dowiesz się tego poniżej. Jak smakuje pieczony burak? Jest słodkawy, delikatny i pasuje zarówno do słodkich
BlendmanZupa krem z pora Przygotowałam na dzisiaj krem z pora, trochę spontanicznie, a trochę tak, że po prostu był pod ręką. Przepis jest bardzo prosty, zwykle nie dodaje się do tego typu kremów aż tak dużo przypraw, raczej te podstawowe, sól, pieprz i gałka muszkatołowa, lecz ja mam ogromną do nich słabość i zawsze będąc w nowym miejscu (tym razem
Wino Francja Kuchniafunkcjonowała jako kult drzewa i była obecna w różnych formach przy okazji takich czy innych świąt. Zupa z wędzonych jabłek i grzybów suszonych Jabłka i grzyby to symboliczne składniki, które często znajdują się na wigilijnym stole. Z jabłkami sprawa jest prosta, bo używane były one do przystrojenia czy to samej choinki czy jej pierwowzoru. Z grzybami sprawa jest
Kryzysowa Książka Kucharskapewnego czasu w naszym domu gości wolnowar. To urządzenie sprawia, że przygotowywanie posiłków jest jeszcze bardziej proste niż zazwyczaj. Wrzucacie rano składniki na obiad, ustawiacie na LOW i wracając do domu czeka na Was pyszny, ciepły, aromatyczny obiad. A oprócz zup oraz mięs można w nim przygotowywać także inne rzeczy jak np. napój jabłkowy. Jest pyszny, świąteczny, idealny
PaleoLifeprezentów i niespodzianek, dlatego też mam coś dla Was. Wraz z marką Poltino zapraszam do udziału w prostym i przyjemnym konkursie Poltino to jedna z największych firm przetwórstwa warzywno-owocowego. W swojej ofercie posiada zarówno warzywa, mieszanki warzyw, mieszanki owoców, zupy czy dania gotowe (niezłe dla zabieganych). Kto regularnie zagląda na mój blog, pewnie zauważył, że już jakiś czas
Kuchnia BazyliiWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszny chłodnik z botwinką, jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny, idealnie nadaje się do podania w upalne dni. Chłodnik
Uwaga Babcia GotujePostanowilam uwolnic Was od natloku pierniczkow, ciast, pierogow, zup grzybowych i innych swiatecznych potraw i zaproponowac fantastyczna przekaske, ktora w wiekszej ilosci moze stanowic doskonale danie glowne. Dzieki temu, ze jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, z pewnoscia idealnie nada sie na te bardzo zabiegane i zapracowane dni. Przepis na te cudowne zapiekane tortille podpatrzylam jakis czas
Codzienne Gotowanietakie upały, jakie zaserwował nam tegoroczny czerwiec najlepsza jest jedyna w swoim rodzaju zupa, czyli chłodnik, z mojej ulubionego letniego warzywa czyli botwinki, szczególnie, że botwinka niedługo się skończy, wiec trzeba korzystać póki jest.Ten chłodnik jest tak prosty, ze można go robić z zamkniętymi oczami, a proporcje zmieniać wg siebie. Jest delikatniejszy w smaku od poprzedniego chłodnika ze względu
Bernika - moj kulinarny pamietnikKsiążka jest pełna przepisów prostych, które być może są już nam dobrze znane - np. twarożek śniadaniowy, pasta z makreli czy jajecznica. Często jednak Autorka dodaje jakiś nieoczywisty składnik, który zmienia i uatrakcyjnia potrawę. Mamy tu dania naszej rodzimej kuchni, ale też inspiracje kuchnią międzynarodową - wszystko w zdrowym wydaniu! Podzielona jest na kilka działów: - śniadania (tu ulubione przez wszystkich(...)placuszki czy pasty do kanapek) - obiady i kolacje (ciepłe propozycje na zupy - od kartoflanki do tajskiej, makarony, dania główne, ale też dodatki - sosy, puree czy surówki) - desery (ciasta, puddingi, solony kajmak i oczywiście kilka rodzajów trufli :)) - napoje i przetwory (koktajle, smoothie, kompoty, powidła). Przepisy przedstawione przez Patrycję są proste, a zarazem pomysłowe.Mnie bardzo przypadły do gustu
Moje Kuchenne Rewelacjedzisiaj wspaniała sałatka z porów. Niezwykle smaczna i prosta w wykonaniu. Wypróbujcie ją, warto :) Potrzebujecie do jej stworzenia : 1 duży por 1 duży ogórek konserwowy 1 puszka kukurydzy 4 jajka majonez pieprz, ostra papryka, sól Por dobrze myjemy i odkrawamy jasną część, ciemne liście lądują w zamrażalniku. Przydadzą się na zupę. Por musicie pokroić w cieniutkie płatki i delikatnie
vegetanieBożego Narodzenia czas zacząć. Teraz będą na blogu pojawiać się nowe świąteczne przepisy. Tym razem chodzi o paszteciki, czy też kapuśniaczki. Paszteciki to doskonała przekąska i smaczny dodatek do zup, szczególnie do czystego czerwonego barszczu wigilijnego , mogą być zmiennikiem uszek z grzybami. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego(...)kapustą i grzybami. Polecam, gdyż ciasto jest mięciutkie i bardzo proste w przygotowaniu. Ciasto jest dość uniwersalne.Przed pieczeniem powierzchnię polecam posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać np. sezamem. kminkiem, czy też suchym makiem, ostatnio bardzo modna jako posypka jest czarnuszka. Kapuśniaczki grzybowe świetnie smakują jako dodatek czystych zup. Paszteciki bardzo dobre są też na zimno jako przekąska. Paszteciki z kapustą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKurek w tym roku mam pod dostatkiem. Po dwóch latach nieurodzaju teraz goszczą często. Małe aromatyczne grzybki wykorzystałam do przygotowania zupki krem. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. składniki: 300 g oczyszczonych kurek 1 duża cebula 300 g obranych ziemniaków 500 ml bulionu 2 łyżki masła sól,pieprz Cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło(...)zeszklić pokrojoną cebulę. Następnie dodać kurki i smażyć aż puszczą soki. Potem zalać bulionem. Dodać pokrojone ziemniaki. Gotować do miękkości. Zestawić z ognia i zmiksować blenderem. Jeśli zupa wyszłaby za gęsta dolać trochę bulionu. Podawać z kleksem gęstej śmietany lub innymi ulubionymi dodatkami
Monia miesza i gotujeŚwięta, święta i po świętach… Dużo jedliście pysznych potraw ostatnio? Pewnie tak. U mnie jak zawsze zostało sporo jedzenia. Będziemy jeszcze kilka dni jedli świąteczne
Polska Zuparzecze madziarska tradycja i trudno się z nią nie zgodzić. Zupa gulaszowa narodziła się na rozległych terenach stepów, gdzie węgierscy pasterze spędzali długie dnie i noce pilnując swoich stad. Zmuszeni zostali przez nieprzychylne warunki tamtejszej przyrody, posilać się czymś ciepłym, rozgrzewającym i pożywnym. W XIX wieku, początkowo proste pasterskie danie, w końcu zagościło na salonach i stołach mieszczańskich(...)typowe mięso tym, które jest aktualnie pod ręką. W zupełności nie ma potrzeby dodawania zbędnych składników. W oryginalnym wydaniu jest genialna, rozgrzewająca i aromatyczna. Dodatek Tarhonya (zacierek)sprawia, że zupa jest bardzo pożywna i syta. Jeżeli jeszcze nie byliście w węgierskiej restauracji na gulyásleves z prawdziwego zdarzenia, to zapewniam - ta zupa Was tam przeniesie! Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas
Wędrówki po kuchniwdzięczna, gdyż mój mężczyzna, do tej pory omijający pierwsze dania szerokim łukiem, tę jedną zupę je ze smakiem. Mało tego, teraz to jedno z jego ulubionych dań. I dlatego sceptyków zapraszam do jadalni, a zarobione po łokcie panie domu do kuchni, gdyż przepis jest dziecinnie prosty i niewymagający. Potrzebne nam:- 2 litry soku pomidorowego- 500 g mielonego mięsa wieprzowego(...)gotować na średnim ogniu aż ryż zmięknie. Pod koniec gotowania doprawić solą, cukrem i maggi. Następnie dodać zioła prowansalskie i zmniejszyć ogień. Spróbować, ewentualnie doprawić jeszcze według upodobania. Zupę przelać do miseczek, posypać tartym serem i udekorować bazylią, Podawać bardzo gorącą
W poszukiwaniu inspiracjilubi i każdy ma w swojej spiżarce choć niewielką ilość słoików z ogórkami. Są doskonałe do zupy ogórkowej, sałatek, czy po prostu na kanapki. Ja podam Wam przepis mojej mamy, z którego korzystamy od lat. Są pyszne, chrupiące i co najważniejsze proste i bez żadnych udziwnień. Takie tradycyjne lubimy najbardziej :) Ogóreczki z tego przepisu wytrwają
Smakołyki Asismażone na głębokim tłuszczu, a ich smak jest znacznie lepszy. Działanie i obsługa parowaru jest bardzo prosta i z całą pewnością każdy sobie z nią poradzi. Dzisiejsze parowary są tak przygotowane, że możemy za ich pomocą przygotować 3 dania równocześnie np. zupę, rybę/mięso oraz deser. Czas przygotowania posiłków w parowarze jest bardzo krótki, zobaczcie w jaki sposób
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!chleb, aby zbytnio nie wysechł. A jak wyschnie to można z niego przygotować grzanki do kremowych zup warzywnych, wystarczy go pokroić w kostkę i podsmażyć na patelnibez tłuszczu. Jak przygotować zdrowy chleb bez mąki, bez jajek, bez sera? Przepis jest banalnie prosty, wymyśliłam go sama, wystarczy do jego zrobienia miska, łyżka i wybrane składniki. Z tego przepisu wychodzi płaski chlebek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSałatka ta genialnie sprawdza się na wszystkich imprezach. Jest szybka, prosta i ładnie wygląda a przy tym bardzo dobrze smakuje i z powodzeniem może zastąpić lekki posiłek. Sałatka z makaronem z zupek chińskich Składniki: 2 zupy marki vifon puszka kukurydzy pół kapusty pekińskiej podwójna pierś z kurczaka marchewka 2 łyżki majonezu pietruszka tymianek Do dzieła!!! Makaron z zupek
sierotka maRysia w kuchniCukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Można zrobić z niej leczo czy zupę krem, ale gdy nie mam za bardzo czasu na pichcenie, to po prostu przyrządzam z niej placuszki. Dziś zatem zaserwuję Wam przepis na banalnie prosty i szybki obiad - placuszki z cukinii z sosem czosnkowym, które preferuje bardziej od tych ziemniaczanych :) Najlepiej używać średniej cukinii
Delicious Titbitspokrojoną kapustę (bez głąba), boczek kroimy w drobną kosteczkę, obsmażamy aby wytopić tłuszcz, następnie dodajemy do zupy, cebulę również kroimy w kosteczkę i obsmażamy. Koper drobno kroimy i wszystkie produkty gotujemy razem. Doprawiamy do smaku. Czas gotowania 2h na wolnym ogniu. Proste? Bardzo a naprawdę warto spróbować
Niezły Młynek