prosta zupa - 3675 przepisów (strona:140/245)

Jarzynka a la Vegeta – prosty przepis krok po kroku 474

trakcie zimowego gotowania. Jest ona nie tylko idealnym dodatkiem do potraw, ale również świetną bazą do zup i sosów. Dzięki niej, można w szybki sposób przygotować wywar, bez konieczności stosowania kostek rosołowych, czy przypraw typu Vegeta. W dodatku jej przygotowanie jest bardzo proste, choć wymaga nieco czasu, ale efekt końcowy jest tego warty! Z podanych przeze mnie proporcji

Okiem Blondynki by McBlondi
IMPREZOWE MUFFINKI WYTRAWNE 107

pomidorami suszonymi, oliwkami, zieloną pietruszką oraz serem feta. Jak to muffinki są one bardzo proste w wykonaniu i robi się je błyskawicznie, nawet nie trzeba mieć miksera w domu 😉 Przekąska idealna na imprezy oraz spotkania ze znajomymi lub dodatek do zup typu krem czy czerwonego barszczu. Można zabrać je również ze sobą do pracy czy szkoły. U mnie

Kuchnia MagdaLeny
"Sceny kuchenne" Maria Pakulnis i Janusz Mizera 180

które towarzyszą zamieszczonym w książce przepisom.  Książka podzielona jest na pięć rozdziałów: przystawki, dania główne, zupy, sałatki i desery. Znajdziemy w niej piękne zdjęcia nie tylko potraw. Przepisy są napisane w sposób bardzo przystępny, a produkty ogólno dostępne. W wykonaniu są proste, takie na szybko, ale znajdziemy również kilka, które będą wymagały więcej czasu. Oto kilka propozycji: Chleb

kruche babeczki
Cukinia w cieście 175

się do smażenia w cieście, gdyż to warzywa pochodzące z tej samej rodziny. To danie jest proste, tanie i do tego smaczne, taką jedną usmażoną cukinią naje się nasza rodzina. Cukinie jak co roku obrodziły w tym roku, więc robiłam z nich zupy kremy , placki z szynką, faszerowałam je mięsem, no i właśnie smażyłam cukinie w cieście doprawionym ziołami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chlebki Prowansalskie 215

Witam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszny chlebek prowansalski, chlebek jest prosty w przygotowaniu, bardzo smaczny a dodatkowo bardzo ładnie prezentuje się na stole. Tak upieczony chlebek idealnie nadaje się do podania do różnego rodzaju zielonych sałat, zup lub można go przekąsić samego. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie 6 chlebków 600 g mąki pszennej

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Golōnka ze piwym (Golonka piwna) 141

musza pedzieć, 9 że chyba byda dō ni niy rołz, niy dwa wrołcoł. 10 Je to proste, niy je take słone, jak te gotowe golonki, je fajnie miynke, a do tego mołcie 11 wywar, ze ftorego 12 sie idzie potyn 13 zrobić zupa- joł robiōł kapuśniōk, ale o tym to już opowiym kedy indzi 14 Co potrza

Chop w kuchni
Pałki kurczaka zapiekane w sosie z zupy grzybowej i w żurawinie 173

Szybki, prosty a jednocześnie wykwintny obiad. Mięso jest delikatne, a sos bardzo aromatyczny. Idealne drugie danie na jesienny i zimowy obiad. Składniki: 6 pałek z kurczaka, opakowanie zupy grzybowej (borowikowej lub pieczarkowej), garść suszonych grzybów, 1 por (jasna część), 2 łyżki żurawiny do mięs, sól, liść laurowy, ziele angielskie, ulubiona przyprawa do kurczaka, olej do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby namoczyć

Nie tylko w kuchni
Zupa-krem z zielonego groszku 106

porcje takie, że można się w nich kąpać! :)). Tak więc tym razem była pora ma zupę-krem z zielonego konserwowego groszku. Powiem szczerze, że takiej jeszcze nie jadłem. Madzia znalazła przepis w jakiejś książeczce kucharskiej. A przepis okazał się tak absolutnie prosty, że już chyba bardziej skomplikowane jest zrobienie kanapek :) Zatem pokazuję i objaśniam :) 3 puszki groszku konserwowego

Marder&Marder Manufacture
Drożdżowe gofry z halloumi 145

Kiedy tylko zobaczyłam dżem prozdrowotny Łowicza z rokitnika, od razu wiedziałam, że świetnie będzie się komponował z serem. Potem go kupiłam, spróbowałam i już wiedziałam jak

Polska Zupa
Focaccia z oliwkami 198

Ten drożdżowy placek przygotowałam tradycyjnie z pszennej mąki, choć przymierzam się ostatnio do mąki orkiszowej. Zapach świeżo pieczonego chleba długo czuć było w całym domu. Czasami

dolcevitainmykitchen
Sałatka z ryżem i serem żółtym 395

Smaczna i szybka sałatka na zimowe wieczory :) Jeśli szybko potrzebujecie coś zjeść i nie macie ochoty na jakieś super gotowanie i rozkładanie całego warsztatu robót, wystarczy

Kuchnia Pełna Pasji
Kluski z tartych ziemniaków 245

chorizo i wędzoną papryką ziemniaki odmiany Jelly B* Aby otrzymać zupę krem z ziemniaków, należy użyć ziemniaków typu C*, wówczas otrzymamy delikatną, kremową konsystencję. Kluska szara z odmiany Augusta, pierś gęsi półgęsek, Kopytka z odmiany Omega z pieczenią z jelenia i grzybami Leniwe z zasmażką z bułki tartej. Proste potrawy, ziemniak w roli głównej, a kolacja której Pałac(...)mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków - D - bardzo mączysty - bardzo mocno rozgotowujący się, ziemniaki pastewne   zastawa

królestwo garów
Krem ziemniaczano-jabłkowy z pieczonymi ziemniaczkami 126

zupełnie nie nudnym smaku. I choć ziemniaki kochają boczek, przyjemnie łącząc się w zupach i tworząc popularną ich wersję – dzisiaj postawiłam na danie wegańskie. Dodatek pieczonych ziemniaczków nadaje tu cudownie dymnego i wędzonego smaku, co wzbogaca całość o niebanalny charakter. Zapewniam: krem to prosty w przygotowaniu, składników raptem kilka, a efekt wyjątkowy. Składniki na 3-4 porcje: 4 średnie ziemniaki(...)wrzenia, po czym gotować na małym ogniu, aż ziemniaki i jabłko będą miękkie (zależnie od gatunku ziemniaków i wielkości kawałków – około 5-10 minut). /W czasie gotowania się zupy przygotować pieczone ziemniaczki./ Gdy składniki będą miękkie garnek zdjąć z ognia, a jego zawartość zblendować na gładki krem (wcześniej usunąć liść laurowy i ziele angielskie). Jeśli krem jest zbyt gęsty dodać

Even Better Food
Degustacja jesiennego menu w restauracji Day&Night - relacja 177

26 października razem z przedstawicielami lubelskich mediów oraz blogerami kulinarnymi zostałam zaproszona na kolację degustacyjną do restauracji Day&Night znajdującej się na parterze hotelu Willowa

Pasja Smaku
Sałatka ryżowa z kalmarami 162

mniej mają żelaza, cynku i magnezu. Ponadto są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Najczęściej smaży się je na głębokim tłuszczu, grilluje lub dusi. Można z nich zrobić zupę, nafaszerować albo dodać do różnorodnych sałatek. Sałatka ryżowa z kalmarami. Składniki (proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm): - ok. 3 szklanek ugotowanego na sypko ryżu - 2 słoiki kalmarów w oleju(...)obręcz tortownicy, a następnie spód wraz z folią. Sałatka ryżowa z kalmarami – bardzo prosta, szybka, smaczna i pożywna. Owoce morza w każdej postaci są źródłem cennych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mogą być nie tylko głównym elementem dania obiadowego, ale również dodatkiem do zup czy sałatek. Wszystko zależy od sposobu ich przyrządzenia i podania. Warto się pokusić

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania