znajdziemy przepisy na potrawy nie tylko zdrowe, ale także bardzo smaczne. Książka zawiera przepisy na zupy, dania warzywne, potrawy bogate w ziarna oraz białko, zdrowe przekąski, aromatyczne dodatki, ożywcze toniki i eliksiry, a także zdrowe słodkości. Jest w czym wybierać, a przepisy są naprawdę proste w przygotowaniu i przystępne dla każdego. Oprócz tego dowiemy się, jakie potrawy opisane
Kuchnia MagdaLenywidzi, mnie się podoba jego klasyczny design, na pewno wpasuje się w każdą kuchnię, bardzo prosty w obsłudze-jego obsługa ogranicza się do wrzucenia do szklanego kielich składników, reszta pracy należy do tego urządzenia , które w kilka chwil przygotuje wspaniały mus, koktajl czy zupę krem. Blender posiada również funkcję Pulse oraz możliwość kruszenia lodu-mój poprzednik tej funkcji
Wanilia i KardamonMożna podać z prażonym słonecznikiem. Można również posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Do zup kremów uwielbiam zarówno prażony słonecznik jak i natkę pietruszki i jeśli mam oba składniki to trudno mi wybrać. Tym razem słonecznika w sklepie nie było, więc sprawa była prosta :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comMożna podać z prażonym słonecznikiem. Można również posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Do zup kremów uwielbiam zarówno prażony słonecznik jak i natkę pietruszki i jeśli mam oba składniki to trudno mi wybrać. Tym razem słonecznika w sklepie nie było, więc sprawa była prosta :) Smacznego
Szczęśliwa kuchniaproduktami arabskimi. Jednak dużo łatwiej jest przygotować ją samodzielnie w domu - to naprawdę proste! I możemy przy tym regulować jej ostrość :) Ponieważ kochamy z Mężem pikantne smaki, uwielbiamy także harissę. Domowa harissa jest pyszna i można ją dodawać do naprawdę wielu potraw - zup, gulaszy, past kanapkowych, jajecznicy, kanapek (smarować jak musztardą). Wymieszana z oliwą stworzy świetną marynatę, a wymieszana
Chilli Czosnek i Oliwapomocą prodiża i tylko na wyjątkowe święta rodzinne. Wykonanie jest banalnie proste, choć wymaga nieco czasu. Składniki na ciasto piernikowe 4 szklanki mąki pszennej 2 szklanki cukru pudru 2 jajka 5 dkg margaryny 3 łyżki kwaśnej śmietany (takiej jak do zupy) 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie ciasta Miód
Kulinaria - potrawy z różnych stron światafareast-language:EN-US;} Wegański przepis od Anki-nieweganki:) (od siebie dodałam oliwki). Mega prosty, zdrowy (mnóstwo cennego likopenu) i szybki sposób na makaron - mój ulubiony od paru lat. Trzeba tylko pamiętać, aby nie rozgotować makaronu (ma być al dente) bo inaczej wyjdzie zupa pomidorowa… Składniki: 3 ząbki czosnku 1-2 cebule oliwa 6-7 obranych ze skórki pomidorów
Qlinarnie i QlinarnieUwaga! to nie jest zupa! ;) Przedstawiam leczo, mocno warzywne, ale nie tylko, ponieważ znalazł się tam również kurczak. Jeżeli ktoś potrzebuje dużo jedzenia w szybkim tempie, to jest to najlepszy wybór. Danie jest proste i według mnie smakuje wspaniale. Można je podać z kaszą, makaronem, ryżem... jednym słowem, co kto lubi ;) A oto moja propozycja podania
Czerwona PorzeczkaJedną z tradycyjnych zup podawanych na wigilijnym stole jest barszcz. Smakowity, rozgrzewający o wspaniałym kolorze i aromacie gości w każdym domu. Jednak w każdej kuchni przyrządza się go nieco inaczej. U nas zawsze na bazie wywaru warzywnego z pieczonymi burakami i zakwasem. Pyszny i prosty w przygotowaniu. Składniki: 1,5 l wywaru warzywnego 5 buraków 250ml zakwasu buraczanego 100g suszonych(...)tarce na grubych oczkach. Wywar warzywny podgrzewamy, do wrzącego wrzucamy zioła: ziarenka pieprzu, liść laurowy oraz ziele angielskie i utarte buraki. Gotujemy przez jakieś 10-15 minut. Następnie zupę przelewamy przez sito i odcedzamy wywar. Dolewamy do niego wywar z grzybów* oraz zakwas buraczany. Barszcz podgrzewamy, ale nie gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru, soku z cytryny i majeranku. Podajemy
Kolizje SmakówBabeczki z rozmarynem całkowicie mnie zaskoczyły. Czegoś takiego dobrego już dawno nie jadłam. A przepis jest taki prosty i szybki do zrobienia. Cały sekret leży w
dolcevitainmykitchenPrzedstawiam przepis na najprostszą pastę na chleb, oczywiście bezglutenową i do chleba bezglutenowego . Ale można też ją jeść prosto z talerzyka. Prosta i smaczna. W
Kawa z mlekiemDzisiejszy obiad był na życzenie mojego syna. Uwielbia żeberka BBQ, ale najbardziej w wykonaniu mamy :) Są bardzo proste w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczne. Polecam
kuchnia doskiwpadło w rybackie sieci. Rybacy zaś z takim upodobaniem raczyli się tą zupą, że w końcu jej sława obiła się echem w szerokim świecie. Wraz z popularnością zaczęto dodawać do niej, różne coraz to bardziej wymyślne dodatki ( wino i egzotyczne przyprawy), odchodząc coraz dalej od jej pierwotnego, prostego smaku. Dziś pragnę przedstawić przepis, jak najbardziej zbliżony do rybackiego oryginału ( jedyne(...)czego doprawdy nie mogłem sobie odmówić, to dodanie szczypty szafranu), aby móc cieszyć się jej prostym, naturalnym smakiem. składniki dla czterech osób 2 duże cebule 2 marchwie 1 duży pomidor 2 ząbki czosnku 1 limonka 4 łyżki oliwy z oliwek skórka cytryny 1 papryka czerwona szczypta szafranu 1 ząbek czosnku natka koperku oraz owoce morza (kalmary, k rewetki
Miód i pieprzrozgrzeją, uszczęśliwią i nie przemęczą naszych żołądków. Nadeszła więc w naszym domu era gorących kremów. W listopadowy dzień najlepiej sprawdzają się z pozoru delikatne a w rzeczywistości bardzo charakterne zupy. Dziś kremowa przewidywalność została przełamana akcentem chrupkości - ziarnami "Piekło - Niebo", które podkręcają również charakterek potrawy (jak na nasz wytwór przystało - siła musi być). Pojawiła się też nutka słodyczy w postaci(...)warzyw (lub jak ktoś woli - vegeta)WYKONANIE:proste jak drut :)ziemniaczki wrzucamy do garnka, jak się podgotują, dorzucamy resztę naszych warzyw pokrojone w krążki, kalafior w różyczki, doprawiamy przyprawą warzywną, dodajemy solidną łyżkę masła i gotujemy do miękkości, doprawiamy pieprzem, zmiksowanym czosnkiem i blendujemy. Na koniec dodajemy mleko kokosowe i gotowe :)Zupa jest nie tylko pyszna i rozgrzewająca
Wypisz Wymalujzupy potrzebujemy (na około 10 bulionówek): – 250 g kurczaka (najlepiej piersi z kurczaka) – 1 cytrynę (sok, ale dla dodania więcej smaku i koloru można zetrzeć ciut skórki; wybierzcie najlepiej niewoskowanie cytryny bio) – oliwę z oliwek (ok 2 łyżki) – 1 filiżankę ryżu – 1 jajko – sól, pieprz do smaku – 1 cebulę A teraz dziecinnie proste(...)oliwę oraz przyprawy. Gotujcie na małym ogniu ok 20 minut po czym dodajcie drobno posiekaną cebulę a po ok 5-10 minutach filiżankę ryżu (dobrze go przed dodaniem do zupy trochę przepłukać po zimną wodą). Gdy ryż się ugotuje zdejmujemy zupę z ognia. Do kubka lub filiżanki wbijamy jajko i dodajemy sok z całej cytryny i dobrze mieszamy. Dodajemy powoli
Szybko Tanio Smacznieciastka francuskie z żółtym serem to idealna zakąska do piwa albo dodatek do czystych zup, taki szybki rodzaj „pasztecika” z ciasta francuskiego! Ciasto francuskie umożliwia nam wykonywanie wielu dań. Wystarczy odrobina wyobraźni, a można stworzyć coś wykwintnego np. kurczaka w cieście francuskim lub bardzo prostego jak dzisiejsze ciastka. Przeważnie ppisy z ciastem francuskim są proste, bardzo smaczne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejna lekka, zdrowa i dziecinnie prosta propozycja dla wielbicieli sałatek. Połączenie słodyczy pomarańczy, granata z prażonym słonym słonecznikiem wraz z indykiem zaskoczy niejedno podniebienie. Korzystając
Kuchnia Pełna PasjiTakie domowe warzywko przygotowałam pierwszy raz w tamtym roku, w tym roku pewnie na jesieni będzie drugi raz. Przygotowane raz starcza na cały rok, a przechowuje
Gotowanie...to proste !koncentrat pomidorowy. Zupę doprawić do smaku, zabielić śmietaną i posypać posiekaną zieleniną. Zupę ugotowałam w garnku Fissler z kolekcji Profi Collection . Już o nim wspominałam i przyznam, że świetnie się sprawdza w moich poczynaniach kuchennych. Idealnie gotuję się w nim rzeczy te proste - jak i bardziej skomplikowane! Powtórzę... Garnek jest niezwykle funkcjonalny, estetyczny i co ważne - trwały
Di gotujeKtóż z nas nie lubi zapiekanek.. dlatego dzisiaj ziemniaczana:) Mój mąż uwielbia takie wynalazki, a do tego zainspirowała mnie też podróż do Gdańska gdzie jedliśmy
Kuchnia Pełna PasjiPomidorowa to chyba nasza ulubiona zupa, ale rzadko robię ją w jednym wydaniu i to jej chyba na blogu jest najwięcej wersji. Dzisiaj kolejna, tym razem z fasolką, gęsta i sycąca, a do tego bardzo prosta. Danie zgodne z posiłkiem tłuszczowym montignaca. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik