proste. Polecam spróbować. Składniki : * 2 duże podudzia z kurczaka * kość wieprzowa bądź kawałek żeberka * marchew , por , seler , pietruszka * liść laurowy , ziele angielskie , pieprz czarny ziarnisty * 4 ugotowane buraki * 6 dużych ziemniaków * fasola biała * gęsta śmietana Przygotowanie : Ugotować bulion. Wyciągnąć mięso. Wrzucić fasolkę i ziemniaki . Gdy będą miękkie dodać starte buraczki. Pogotować. Wlać rozrobioną z ciepłą zupą
Magiczne Życie MartyKartoflanka ugotowana w ten sposób to taki mój smak dzieciństwa. Moja babcia często ją gotowała i zawsze wszystkim smakowała. Jakie ma zalety? To proste: niezwykle łatwo ją ugotować, do tego gotuje się ją szybko i zdecydowanie można ją opatrzyć napisem "tania kuchnia"... no i jest pyszna... SKŁADNIKI 4 - 5 dużych ziemniaków 2 duże marchewki 2 duże pietruszki 1/4 dużego(...)garnka, zalewamy wodą, dodajemy kostkę i gotujemy. W osobnym garnku umieszczamy kawałki cebuli, zalewamy wodą i gotujemy aż uzyskamy ciemnobrązowy płyn - przecedzamy go i dolewamy do garnka z zupą. Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie (ziemniaki powinny się lekko rozlatywać, ale nie rozgotować, dzięki temu zupa będzie gęściejsza). Do gotowej zupy dodajemy natkę, doprawiamy solą, pieprzem. Jeśli macie ochotę możecie
Czary - gary w kuchniwięc do cukinii szczególny sentyment :) Dziś będzie zupa, którą robi się bardzo łatwo, a po prostu powala smakiem :) Składniki: - 1 duża cukinia (ok. 0,5 kg) - 1 duża cebula - ząbek czosnku - 1 litr bulionu - 2 łyżki masła / margaryny - pieprz ziołowy - imbir - gałka muszkatołowa - ostra papryka - sól Przygotowanie jest banalnie proste - cukinię myjemy i kroimy, w zależności od rozmiaru(...)minut, aż cukinia będzie miękka. Teraz wystarczy już tylko odłożyć kilka kawałków cukinii do dekoracji, a resztę naszego dzieła przestudzić i zblendować (pamiętajcie, że nigdy nie blendujemy gorącej zupy!), podgrzać lub schłodzić, bo w każdej z tych opcji jest dobra, ewentualnie doprawić solą, jeśli byłoby nam mało i zajadać :) Swietnie smakuje z grzankami bądź groszkiem ptysiowym. Smacznego
Kulinarne zapędy KokosaKolorowy deser z galaretką. Edyta Guhl Witajcie, dzisiaj moja kolejna propozycja na karnawał, bajecznie kolorowy deserek z galaretką. Przepis pamiętam z dzieciństwa pod nazwą salceson, bajka
dolcevitainmykitchenBardzo często na blogu pojawia się pierś z kurczaka więc dzić w zupełnie innej odsłonie. Bardzo proste i bardzo smaczne kotleciki, które smakują również dzieciom
kuchnia doskitego dobrze przyprawiony. Idealnie pasuje jako dodatek do czerwonego barszczy czy kremowych zup, ale świetnie smakuje też solo. Można go podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się też jako przekąska na różnego rodzaju imprezach, a goście będą zachwyceni 😉 Jest bardzo prosty w przygotowaniu, więc na pewno każdemu wyjdzie! Świetna alternatywa dla tarty wytrawnej lub pizzy
Kuchnia MagdaLenyPieczarki można dodawać praktycznie do każdej potrawy czy to pizzy, czy sosu a nawet zupy. To bardzo wdzięczny produkt i szybki w obróbce. Zaproponuję go w trochę innej odsłonie. Idealny pomysł na przystawkę czy na imprezę. Poniżej przedstawiam przepis i potrzebne składniki do wykonania tego prostego dania. Składniki: 400 g pieczarek 3 jajka 3 łyżki maki pszennej 50 g żółtego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dodatkiem tahini , odrobiny oliwy, soku z cytryny, kminu rzymskiego i czosnku. Hummus jest zdrowy, prosty do przygotowania, pyszny i idealny na kanapki. Można użyć go również jako dip. Myślę, że w niejednym domu zrobił furorę Z ciecierzycy przygotujemy mnóstwo pysznych potraw np. placuszki lub marokańską zupę Harirę . Zróbcie koniecznie! Składniki: 1 puszka ciecierzycy (425 ml) 2 pełne łyżki pasty tahini
Oryginalny smakcałego, co kilka dni przynosimy pełne kobiałki kurek. Tym razem nie była to jednak zupa z kurek, a szybki dodatek do kotletów panierowanych z karkówki. Postanowiłam tradycyjnie przygotować kurki z masłem, cebulą oraz natką pietruszki, jak zwykle smakowały wybornie. Przepis na te kurki jest bardzo prosty, poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba początkująca. Gdy chcemy z tak przygotowanych kurek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzagęstników typu chleb świętojański) - 3 łyżki maślanki (także bez zbędnych dodatków) WYKONANIE JEST PROSTE jak drut- wystarczy zmieszać śmietanę i maślanką i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny. Po tym czasie śmietana będzie bardzo gęsta i gotowa do uzycia. DO CZEGO UŻYWAĆ : dipy, zupy, zagęszczone sosy. Dzięki dużej zawartości tłuszczu nie warzy się. DO CZEGO NIE UŻYWAĆ
Kuchnia bezglutenowa Lolilepsze jakościowo pudełka. Zarówno w sklepach, jak i internecie znajdziemy multum opcji : od prostych, jednokomorowych pudełek po dwu i trzykomorowe. Takie są idealne na dania obiadowe, bo umożliwiają umieszczenie wszystkiego w oddzielnych komorach. W sprzedaży są także specjalne pojemniki na płatki z jogurtem, czy zupy. Przy wyborze warto sprawdzić, czy pojemniki mają możliwość podgrzewania w mikrofalówce
Kuchnia EllieZnajdziecie w niej np. przepis na pierogi ruskie, domowy makaron, kotlety mielone, gołąbki, zupy i wiele innych przepisów, które goszczą na stołach w każdym domu. * pamiętajcie jednak, że są to podstawy mojej domowej kuchni. Zapewne wiele osób różnie podchodzi do tradycyjnych dań, nawet tak prostych jak tytułowe mielone. Każdy zna inny sposób na ich przygotowanie. Mam nadzieję, że moje
Słodkie okruszkiwszyscy mogą się zakwalifikować. Euforia i podekscytowanie biorą górę! Dzisiaj chciałabym zaprezentować Wam bardzo prosty przepis na francuski crème fraîche, będący lekko ukwaszoną tłustą (ok. 30-36% tłuszczu) śmietaną o konsystencji kremu. Świetnie nadaje się do deserów m. in. do świeżych owoców, czy lodów, do zup (nie ścina się przy gotowaniu!), sosów, a nawet ciast! Można kupić ją w sklepach
Be Fit Be StrongZup w menu Bananowego Pola mało, więc postanowiliśmy to zmienić. Dzisiaj polecamy przepis na wegański barszcz z pieczonych buraków z nutką chrzanu. Sycącą i niezwykle smaczną zupkę, a przy tym bardzo prostą w wykonaniu. Barszcz z pieczonych buraków Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 1 kg buraków 4-5 średniej wielkości ziemniaków 3/4 szklanki wody z ogórków kiszonych
Bananowe PoleChyba się powtarzam , ale proste jest najlepsze. Mamy jagodowy wysyp. Co prawda na jagody do lasu z różnych powodów już nie biegam, ale co za problem kupić?.A jak już są to wszystko robimy- pierogi, zupę jagodową, kisiel, no i właśnie makaron z sosem jagodowym i jagodami. Czas:20 minut Składniki: 1 dag makaronu fusilli ( świderki ) 1 szklanka jagód
Buniabaje w kuchniJednogarnkowa ,prosta potrawa. Propozycja dla zarówno dla miłośników skrzydełek , jak i dla tych którym zawsze ,, zalega" kilka ich sztuk bo sami dzielą kurczaki na porcje i odkładają skrzydełka ( kręgosłupy , czy szyjki na zupę - a potem jakoś z tymi zupami tak schodzi , ze w końcu mamy magazyn skrzydełek).No i jeszcze jeden powód -- są tacy z gotujących , którzy robić
Buniabaje w kuchni