Moja ulubiona część kurczaka to ... udka :)) Mają zdecydowanie bardziej wyrazisty smak niż piersi, a z wyluzowanych można przyrządzać tysiące pysznych potraw. Pyszne są
Walijskie Pichcenieprzerwie! :) Wróciłam z wieloma pomysłami. 4 miesiące bez wpisu.. ale potrzebowałam odpoczynku od WSZYSTKIEGO. Będąc poza granicami naszego kraju przez 2 miesiące spróbowałam masę różnych potraw, chodząc po ogromnych marketach (targach) kupowałam różne przyprawy, próbowałam masy tzw. "street food". Przez obrzydliwą zupę rybną z cytryną, ravioli, okonomiyaki, przeróżne falafele po zwykłego "czikena" z budki za rogiem. Wróciłam(...)przez ostatnie miesiące. Lekko odchudziłam przepis, bo moja ciocia dawała bardzo dużo oleju, a u mnie jest jedynie troszkę masła ghee :) Składniki: 5 dużych papryk 350-500g mięsa mielonego 2 woreczki kaszy gryczanej (białej i prażonej) 1/2 cebuli 2 łyżeczka masła ghee 4 łyżki startego sera (u mnie cheedar i gouda, produkty seropodobne nie wchodzą w grę
CzarnawisienkaSkładniki: (wystarczają na 3-4 porcje) -500g mielonego mięsa -3 średniej wielkości cebule -puszka czerwonej fasoli -puszka kukurydzy (opcjonalnie) -jeden kartonik (ok 200ml) przecieru pomidorowego -puszka krojonych pomidorów (można zastąpić świeżymi, obranymi ze skórki) -łyżeczka koncentratu pomidorowego (jak ktoś lubi mocno pomidorowe) -świeża papryczka chili, lub chili w proszku -dwie-trzy łyżki oleju do smażenia -sól(...)chwilę na oleju aż będzie lekko zeszklona. Dodajemy do niej mięso mielone i smażymy na sporym ogniu sporo mieszając aż całe mięsko się zetnie. Przekładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody. Dusimy kilka minut a następnie dodajemy po kolei przecier, pomidory i ewentualnie koncentrat (tak przygotowana potrawa ma bardzo mocny pomidorowy smak, jeśli komuś on nie odpowiada można
Tanie przepisy studenckieprosty i szybki sos "3 sery" nadający się idealnie zarówno do mięsa jak i do warzyw. Sos powstał na potrzeby wykorzystania reszty sera Gorgonzola, który został z jakiejś innej potrawy i nie specjalnie wiadomo było co z nim zrobić. Znalazł się serek topiony, żółty ser, śmietana i zioła... i tak o to powstał sos "3 sery". Jak to się(...)treściwe. Co do kotletów to z tego przepisu powstają najzwyklejsze w świecie kotlety mielone :) Bardzo szybciutko się je robi i smakują wybornie! (zwłaszcza z tym sosem serowym... bajka!) Składniki: KOTLETY MIELONE: 500 g. mięsa mielonego 1 jajko szczypta soli, świeżo mielony pieprz (więcej niż szczypta), czosnek (może być granulowany
Jedzeniomaniazależności od wielkości docelowych gołąbków)0,5 kg mięsa mielonego (u mnie drobiowe)100 g białego ryżu1 średnią cebulkęprzyprawy: sól, cukier, czarny mielony pieprz, majeranekolej do smażeniaDo sosu:2 średnie marchewki2 cebule500 g pomidorowej passaty200 g dobrej jakości przecieru pomidorowego (najlepiej domowego)przyprawy: sól, cukier, czarny mielony pieprz, słodką paprykę, zioła prowansalskieolej do smażeniaDodatkowo:świeże zioła(...)Odstawiamy na bok. (Jeżeli potrawę będziemy kończyć następnego dnia, to po ostudzeniu wstawiamy go do lodówki).Ryż gotujemy w osolonej wodzie 2-3 min. krócej niż w instrukcji na opakowaniu. W tym czasie cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju do zrumienienia. Ugotowany ryż odcedzamy i studzimy. Łączymy z cebulką i mięsem mielonym. Dodajemy przyprawy: sól
Ratunku obiadowoców morza, idealna do ziemniaków smażonych i frytek, risotto. Świetna do jagnięciny i mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Myjemy dokładnie cytrynę najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą, żeby pozbyć się z owocu utrwalającego wosku, osuszamy. Odcinamy nożem lub zesterem samą skórkę, bez albedo. Skórkę mielimy z solą i listkami świeżego rozmarynu. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze(...)owocu utrwalającego wosku, osuszamy. Odcinamy nożem lub zesterem samą skórkę, bez albedo. Skórkę mielimy razem z solą w blenderze, dodajemy paprykę pimenton, mieszamy. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL SELEROWA – do potraw mlecznych – twarogu, jogurtu, śmietany w dressingach. Do sera feta, labneh, mozzarella, gotowanych jajek
Karo in the Kitchenpotrawa łączy miłośników makaronu z miłośnikami mięsa. Jako, że jestem pasjonatem jednego i drugiego, staram się, aby cannelloni gościło na moim stole co jakiś czas. Pomysłów na farsz jest wiele. Mięso mielone, szpinak z fetą i czosnkiem, wersja wegańska z kaszą jaglaną i pieczonymi warzywami. Tutaj przedstawiam wersję z mięsem mielonym duszonym w sosie w stylu bolognese, zapieczoną(...)delikatnym beszamelem. Składniki: Farsz: 500g mięsa mielonego (najlepiej z szynki wieprzowej lub łopatki wieprzowej) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 łodyga selera naciowego 400g pomidorów (mogą być z puszki lub mały słoiczek przecieru pomidorowego) 10 rurek cannelloni sól, pieprz ser żółty kilka łyżek oliwy lub oleju oregano Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ok. 350ml mleka
Jacob TastesChili con carne to tradycyjna potrawa z kuchni meksykańskiej. W dosłownym tłumaczeniu oznacza "chili z mięsem". Poniżej umieszczam przepis na moją wersję powyższego dania. Polecam podawać z białym ryżem bądź kromką chleba. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1/2 sztuki czerwonej papryki 2 małe cebulki 1 ząbek czosnku 1 puszka fasolki czerwonej 1/2 puszki kukurydzy
Ugotowaćzostało ostatecznie przyjęte jako nazwa dla tych dużych tacos. Burrito jest tradycyjną potrawą w mieście Ciudad Juárez, na północy meksykańskiego stanu Chihuahua, gdzie można je kupić w każdej restauracji i ulicznej budce serwującej jedzenie. Składniki na 4 porcje:4 duże tortille500 g mielonego mięsa100 g ryżucebula1 ząbek czosnku1/2 łyżeczki kuminu1/2 łyżeczki nasion kolendry1/2 łyżeczki ostrej papryki(...)kukurydzą:1/2 puszki kukurydzy5 pomidorków koktajlowych1/2 ogórka1/2 czerwonej cebuli1/2 czerwonej paprykipęczek natki pietruszkisól, pieprzPrzygotowanie: Na kilku łyżkach oliwy szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie dodajemy mielone mięso i przyprawy: utarte w moździerzu kumin i kolendrę oraz paprykę w proszku, sól, pieprz. Smażymy około 10 minut.Ryż gotujemy na sypko, około 15 minut. Odcedzamy.Składniki salsy- pomidorki
Smakowity Blog KulinarnyLeczo jak zapewne wiecie to węgierska potrawa, przyrządzona z pokrojonych w cząstki składników w gęstym pomidorowym sosie. Może być daniem tylko z warzyw, a może mieć elementy mięsne jak kiełbasa, boczek a nawet klopsiki z mięsa mielonego. Ja leczo jadam jako samoistne danie z dodatkiem chleba czy bułki, szczególnie latem i jesienią, kiedy warzywa są w przystępnej cenie
Bernika - moj kulinarny pamietnikczasu, kiedy to Ewa z bloga Jedz z apetytem namówiła mnie do zrobienia tureckiej potrawy o sympatycznej nazwie börek. U mnie wyglądał on tak >klik< , a u Ewy tak >klik< Z ciasta filo postanowiłam przygotować zapiekane ruloniki nadziane mięsem i szpinakiem. Jak dla mnie połączenie idealne. Wspaniale smakowało zarówno prosto(...)wszystko razem udusić do miękkości. Przyprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Jeśli szpinak jest gorzkawy, można dodać odrobinę cukru do niego. farsz mięsny: około 40 dkg mięsa mielonego , 1 średnia cebula , 3 większe ząbki czosnku , 1 łyżka oleju , sól , ostra mielona papryka - do smaku, 1 łyżka koncentratu pomidorowego - opcjonalnie. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju
Codzienna kuchnia niecodziennapotrawy jest dość szybkie i nie wymagające specjalnych zdolności . Polecam , nawet jako przekąskę na imprezę , łatwo je chwycić palcami , a zanurzone w dipie serowym lub czosnkowym , na pewno podbiją, podniebienia biesiadników przy piwku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego
Ogrodnik w podróży