jedna z propozycji z wykorzystaniem wytłoczyn z czarnych porzeczek. To owoce, które mają sporo pektyn, więc dżem łatwo przybierze gęstą konsystencję. Składniki : wytłoczyny z ok. 3 kg czarnych porzeczek pół kilograma truskawek 2 duże garści malin ok. pół kilograma cukru Owoce wrzucić do garnka i zagotować pod przykryciem. Zamieszać od czasu do czasu, bo pod wpływem ciężaru owoce mogą przywrzeć(...)czystych i suchych słoików. Zakręcić. Odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu, np. w piwnicy. Mi z tej proporcji wyszło 14 słoiczków musztardowych ------------ Podobne: Naturalny dżem truskawkowy Konfitura z czerwonej cebuli Likier truskawkowy
Weekendy w domu i ogrodziesokowirówki. Wyciskarki soków wyciskają praktycznie każdy gatunek warzyw, owoców i ziół: od natki pietruszki, sałaty, brokułów, szpinaku, trawy pszenicznej itp., przez wszystkie owoce, w tym miękkie (maliny, aronie, porzeczki, jeżyny itp.) i cytrusowe (grejpfruty, pomarańcze,ananasy, mango, granaty) do twardych warzyw korzeniowych (marchew, burak, seler itp.), liściowych oraz ziół. Dziś napiszę o soku z marchwi i buraków(...)oczyszczania się organizmu.Toksyny przechodzą do układu limfatycznego, by ostatecznie zostać wydalone przez pory skóry.Efekt "żółtej skóry" może potrwać nawet do roku czasu. Sok z buraków Najkorzystniejszy do wytwarzania czerwonych ciałek krwi. Wspaniale polepsza skład krwi,oczyszcza ją. Likwiduje choroby układu krążenia, układu pokarmowego. Rozpuszcza kamienie w nerkach, wątrobie i pęcherzu moczowym. Zawiera wit.C i B1,wapń,magnez,potas
potrawyregionalnewidzicie niżej, czyli miałam 6 warstw, choć potrzebowałam jedynie 4 warstwy. Co zrobiłam z pozostałymi blatami? Zrobiłam Czekoladową Rozkosz z Jagodami, już wiecie że w nazwie jest link :)Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, w tym poście na odpowiedni przepis.BISZKOPT:6 jajek150 g cukru drobnego do wypieków115 g mąki pszennej25 g kakao40(...)pieczemy około 30 minut. Upieczone ciasto studzimy.KREM PORZECZKOWY:750 ml śmietanki kremówki 30%cukier puder do smaku500 g serka mascarpone2 łyżki musu z czarnej porzeczki1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (ja użyłam domowego)DODATKOWO:2 opakowania M&M2 opakowania +1 wafelek PryncypałkówWykonanie:Zimną kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania dodałam cukier puder. Nie było to więcej
Blondynka Gotujezęby. 2. Kawa nie ma ciemniejszego napoju niż kawa. Jej kolor niszczy błyszczący biały uśmiech. Kawa zawiera garbniki , więc bardzo ważne jest umycie zębów po jej wypiciu. 3. Wino czerwone sprawia, że zęby żółkną od pigmentu . Niestety wino białe nie jest lepsze, zawiera taninę, która ma podobny wpływ na nasze zęby. 4. Curry to przyprawa wywodząca się(...)Burak jest niekwestionowanym bogactwem witamin i minerałów. Niestety, pozostawia po sobie znak równiez na naszych białych zębach , dlatego umyj po jego zjedzeniu zęby . 10. Jagody , maliny, jerzyny i porzeczki - te owoce uwielbiamy. Niestety ich silny kolor także pozostawia ślad na naszych białych zębach. A bsolutnie nie należy zupełnie wykulczyć z diety niektórych z wymienionych pokarmów ( napoje gazowane mam nadzieję
IzaGotujemasła, 175g margaryny, 2 żółtka, budyń waniliowy, szklanka mleka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki orzechowego cappuccino, 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych (użyłam BackMit), 70ml likieru amaretto, dżem z czarnej porzeczki . Likier amaretto zmieszać z 50ml przegotowanej zimnej wody. 3/4 szklanki mleka zagotować, w reszcie rozrobić budyń. Wlać na gotujące się mleko, stale mieszając, gotować, aż zgęstnieje(...)masa stanie się gładka i elastyczna jak plastelina. Jeżeli chcemy, możemy masę podzielić na części i połączyć je z odpowiednimi barwnikami. Ja z zielonej masy wycięłam listki, a z czerwonej kółka, które połączyłam w całość tworząc różyczki. Smarując je od spodu odrobiną kremu przykleić do tortu. Odstawić na kilka godzin, by masa dobrze zastygła
Z miłości do słodkościKoniecznie rozważcie jego przygotowanie! Domowe aromatyzowanie octu Aromatyzować możemy różne octy. Najlepiej do tego nadaje się ocet jabłkowy oraz biały ocet winny, ponieważ dobrze przyjmują smaki innych składników, ale czerwony ocet winny czy ocet balsamiczny też się nadają. Widziałam nawet przepisy na bazie octu ryżowego. Metoda aromatyzowania jest wręcz banalna. Zaczynamy od wybrania składników, które mają nadać smak naszemu octowi(...)smaku suszone figi. Składniki wystarczy razem pogotować, a po przecedzeniu otrzymacie gęsty, błyszczący ocet, które będzie przepyszny na sałatkach. Zamiast suszonych fig możecie użyć innych owoców, np. malin, porzeczek, truskawek, jeżyn, czereśni, moreli, a nawet mango czy marakui. Po więcej receptur na octy z owocami odsyłam Was do Bei , gdzie znajdziecie także patent na przygotowanie octu na bazie mrożonych owoców
Chilli Czosnek i Oliwałyżki wody 1 galaretka agrestowa Masa jabłkowa bordowa: 3 jabłka pokrojone w plasterki 4 łyżki wody 1 paczka galaretki truskawkowej lub wiśniowej lub jak u mnie z czarnej porzeczki Polewa czekoladowa 2 czubate łyżeczki ciemnego kakao 1/3 szklanki cukru pudru 50 gramów masła lub margaryny 3 łyżki mleka Dodatkowo: kolorowa posypka 1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków(...)Kiedy to będzie miało miejsce, masę jabłkową wykładam na warstwę budyniową i wyrównuje jej powierzchnię. Przykrywam drugim blatem. Wykładam druga część budyniu i do lodówki znów. 10. Z masą czerwoną postępuje tak samo jak z masa zielona. Kiedy zacznie tężec wykładam na budyń. Przykrywam ostatnim blatem i znów wstawiam do lodówki. Na koniec polewamy polewa i przed podaniem
Gotowanie...to proste !stąd przygotowanie specjalnie na jej cześć przysmaku lekkiego jak chmurka. Na pewno jest to wypiek pochodzący z antypodów, ale jakże wspaniale, że przywędrował do nas! W wersji z czerwonymi owocami staje się też bardzo patriotycznym w wyglądzie cudem. Spróbujcie, zarówno przygotowanie, jak i konsumpcja nie zajmą Wam zbyt dużo czasu. Gwarantuję! Jedynie wypieczenie bezy jest czasochłonne, najlepiej(...)mięty lub melisy. Voila! Podawać od razu. I czekać na słowa zachwytu współbiesiadników. Jestem przekonana, że wkrótce na naszym stole zagości jakaś kolejna wersja tej bezy. Może z kwaśnymi porzeczkami? Właśnie zaczęły dojrzewać w ogrodzie. Ważne jest tylko kontrolowanie bezy podczas pieczenia i reagowanie, gdyby zaczęła zbyt chwytać złocisty kolor. Oczywiście tak też da się zjeść, ale nie będzie już
I tu będę miała takie teuformowane. Detale mini - torcików podziwiam zawsze z zawistną za zdrością początkującego cukiernika :P Gościom festiwalowym zas erwowano cappuccino oraz Torcik Ramon : biszkopt jogurtowy przekładany karmelizowaną białą czekoladą z czarną porzeczką na chrupiącej warstwie prażynek M uszę z przykrości ą przyznać, iż torcik mnie rozczarowa ł ... Olśniewający wygląd nie miał niestety swojego odpowiednika w rewelacyjnym smaku... Biszkopt okazał się mocno(...)faktur ą przypominał beton - uważam, że równie trudno by się go gryz ło. C zekoladowe wypełnienie p ł ywało niemal po talerzu. Całość miała być niby dope łniona jakimś czerwonym owocem dla kontrastu smaku - ale szukać go trzeba by ł o z lupą. Na wierzch sos , który nie wyglądał ani zachęcająco, ani apetycznie. Wszytko nieprzyjemnie ciepłe , zamiast porz
Grunt to przepis!objawów, może doprowadzić do niedokrwistości (anemii) mikrocytarnej - jest to ostateczne stadium niedoboru żelaza. Ten rodzaj niedokrwistości (są też inne, np. z niedoboru wit. B12) polega na zmniejszeniu wielkości czerwonych krwinek, w wyniku czego nie są zdolne do przenoszenia odpowiedniej ilości tlenu. Objawia się: słabą odpornością, zmęczeniem, sennością, problemami z koncentracją, złą tolerancją wysiłku, szybszym(...)wymienionych w tabeli, sporo żelaza znajdziemy także w burakach, boćwinie, owocach suszonych, groszku zielonym, ciemnym chlebie, kaszy jaglanej, kaszy gryczanej, kaszy pęczak, ryżu brązowym, amarantusie, poziomkach, malinach, awokado czy porzeczkach. Suplementacja żelaza - czy jest niezbędna? Większe niedobory łatwiej uzupełniać farmakologicznie i wspierać odpowiednią dietą. Zdrowy organizm posiada odpowiednie mechanizmy regulujące przyswajanie tego pierwiastka, dlatego trudno o przedawkowanie w wyniku
Powiedz dietom niepodziwem przyglądałam się niecodziennej kuchni molekularnej, gdzie mogłam zrobić kawior z kawy, spróbować lodów borowikowych z tymiankiem, waniliowych i alkoholowych z użyciem suchego lodu, pianki z soku z czarnej porzeczki stworzonej przy pomocy alginianu sodu. Smakowałam również makaronu z suszonych moreli, syropu klonowego i cynamonu, podziwiałam "kapsulację" oliwy z oliwek w izomalcie. Poznałam tajniki tej kuchni, co jeszcze bardziej wzbudziło(...)blender, miksujemy wszystkie składniki i na koniec, do dzbanka wrzucamy kostki lodu. Ozdabiamy plastrem brzoskwini. Smacznego! Lemoniada z agrestu Składniki: - 2 szklanki agrestu (u mnie czerwonego) - 150g kostek lodu - obrana, wypestkowana cytryna lub sok z jednej cytryny - 0,5-1 litr wody (w zależności ile i jak rozcieńczone chcemy) *opcjonalnie: ksylitol lub cukier do dosłodzenia Agrest
Be Fit Be Strongpozwalamy jej "dojść" przez kolejne 10 minut. W czasie kiedy gotuje się kasza przygotowujemy sos. Kroimy w kostkę cebulę i smażymy na odrobinie oliwy/oleju na złoto. Dosypujemy czerwoną soczewicę, przeciśnięty przez praskę czosnek , przesmażamy jeszcze chwilę i zalewamy 2 puszkami pomidorów. Dodajemy majeranek, harrisę (lub chilli). Dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż soczewica będzie(...)przestudzenia. Jeszcze ciepły wylać na upieczony biszkopt i odstawić na około pół godziny. Warstwa jabłkowa: 1 duży słoik domowego musu jabłkowego (0,9 l) 2 galaretki o smaku czarnej porzeczki lub jagody 350 ml wrzącej wody Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Mus jabłkowy umieścić w garnku i zalać ciepłą galaretką, dokładnie wymieszać całość. Wstawić mus do lodówki
Qlinarnie i Qlinarnie