Sauvignon 2012 - dobrze zbalansowane, w nosie i ustach ciemne owoce z przewagą czarnej porzeczki i wiśni. Primavera Dao Casal Mor Special Selecion 2012 w nosie dojrzałe owoce i przyprawy, w ustach krągłe, świeże. Do ryb, makaronów i serów. Château Tour Prignac Medoc 2011 Rubinowe, nuty czerwonych owoców, wanilii, dębu...Mocno garbnikowe. Polecane do jagnięciny, wołowiny, dziczyzny. Wieczór zakończył się
królestwo garówsody ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki oleju 100 ml wody Krem agrestowy: ¾ litra czerwonego agrestu ½ szklanki wody ¾ szklanki cukru 700 ml śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 4 listki żelatyny 2 łyżki cukru pudru Poncz: ½ szklanki słodkiego naparu z czarnej herbaty 100 ml nalewki z czarnej porzeczki lub wiśni Dodatkowo: Słoiczek konfitury malinowej Maliny do dekoracji Róże cukrowe do dekoracji
Wanilia i Kardamonfamily:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty ¼ drobno pokrojonej małej cebuli ½ filiżanki orzeszków ziemnych (połówek) sos: 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny 1 łyżka oliwy 1-2 łyżki dżemu kwaśno-słodkiego, np. z wiśni lub porzeczki czarnej sól, pieprz Normal 0 21 false false false PL X-NONE
Qlinarnie i Qlinarnieorzeźwiać, zaskakiwać, cieszyć kubki smakowe. Zaczynamy od wyboru wina. Ja użyłam mocno owocowego wina powstałego ze szczepu Pinot gris. Do mocniejszej sangrii możecie wybrać półwytrawne, w miarę młode wino czerwone, np. Rioja, Cabernet, Tempranillo. Nie używajcie do sangrii słodkich i półsłodkich win, bo zabiorą Wam całą przyjemność z picia i nie będą orzeźwiające, tylko zostaną megasłodkimi ulepami. Pamiętajcie(...)nieco zgaśnie, wybierzcie dobre i charakterne wino. Do wina i reszty dodatków dobieramy owoce – może to być pokrojony drobno arbuz, wszelkie owoce jagodowe – jeżyny, maliny, truskawki, borówka amerykańska, porzeczki. Sprawdzą się winogrona, brzoskwinie, śliwki, kiwi a nawet jabłka. Cytrusy zawsze dodają świeżości i lekkości – ja użyłam umytych i pokrojonych w cienkie plastry cytryn, limonek, grapefruita i pomarańczy. Do już
Karo in the Kitchenzabraknąć w naszym jadłospisie. Znajdziemy ją w natce pietruszki, papryce, czarnej porzeczce no i oczywiście w cytrusach, choć nie w tak dużych ilościach, jak nam się wydaje. Witaminę A – wpływa na wzrost tworzenia ciał odpornościowych we krwi. Znajdziemy ją w owocach i warzywach koloru żółtego, pomarańczowego oraz czerwonego. Selen – hamuje namnażanie drobnoustrojów chorobotwórczych. Jego zawartość zależy od jego ilości(...)kwasy tłuszczowe - powinno się wybierać głównie tłuste ryby morskie które tych kwasów mają najwięcej. Przykładowo łosoś, makrela, sardynki. Żelazo – jest znacznie lepiej przyswajalne z produktów mięsnych (wątróbka nerki, czerwone mięso) niż z innych źródeł (grube kasze, buraki, chleb razowy, jajka). Jego przyswajalność zwiększamy spożywając równolegle produkty bogate w witaminę C. Musimy także pamiętać, że na odporność organizmu
Powiedz dietom nieangielskie2 kulki jałowcaolej do smażenia Składniki na sos:150 ml porto (lub innego słodkiego czerwonego wina)6 kostek gorzkiej czekolady (dobrego gatunku)2 łyżki miodu naturalnego2 łyżki masła2 gwiazdki anyżu1 pałka cynamonu1/4 skórka pomarańczy2 szczypty chili1 łyżka octu balsamicznego2 garści wiśni (lub żurawina albo porzeczka)Prażoki/Prażuchy:pół kilograma ziemniakówsuszony tymianekświeże listki szałwii (około 5 listków)sól, pieprz1 czubata
Bon Appetit Małgorzatyowoce zawierają dziesięciokrotnie więcej tej witaminy niż czarna porzeczka. Niewielka ich ilość wystarcza do pokrycia dziennego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę. Owoce dzikiej róży to doskonały dodatek wspomagający leczenie w przypadku obniżonej odporności organizmu, w osłabieniu mechanizmów obronnych czy infekcjach. Dodatek kwiatu hibiskusa nadaje herbatce przyjemny kwaskowaty smak i piękny czerwony kolor. W połączeniu z tego typu ciastem...niebo
Z Kuchni Do Kuchniponad 450 kg. W kieliszkach pojawiło się Serras del Priorat z Bodegas Clos Figures. 60% Grenache, 20% Carignan, 20% Syrah. Wino o intensywnym kolorze. W nosie dominują aromaty owoców porzeczki i żurawiny. Na podniebieniu jest świeże owocowo – korzenne z delikatnymi taninami. Po antrykotach na stole pojawił się rumsztyk z tej, legendarnej już wołowiny Kobe/Wagyu. Wołowina w stylu KOBE – wołowina WAGYU(...)Mano. Ten 100 % syrah, dojrzewał 12 miesięcy w beczce z dębu francuskiego i amerykańskiego. Wino o bardzo intensywnym wiśniowym kolorze. Bogate, mocno zbudowane, z intensywnymi owocowymi aromatami z dodatkiem czerwonego pieprzu. Ostatnim stekiem był stek Wołowiny WAGYU (KOBE Style), 7 klasa marmurkowości w 12 stopniowej skali. No cóż... takie mięso można by jeść, jeść, jeść.... Na talerzu Stek Wagyu
królestwo garówmiks malin i porzeczki czarnej 0,5 łyżeczki żelatyny + 1 łyżka wody 1,5 łyżki cukru 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej +3,4 łyżki wody łyżeczka soku z cytryny Beziki ( na około 35-40 małych sztuk): 2 białka 120 g cukru pudru szczypta soli odrobina soku z cytryny opcjonalnie czerwony barwnik Dekoracja: garstka suszonych-liofilizowanych malin/wiśni(...)małe beziki przy pomocy rękawa cukierniczego bądź szprycy z końcówką gwiazdki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Opcjonalnie dodać odrobinę czerwonego barwnika bezpośrednio do szprycy lub rękawa-tak by powstała czerwona stróżka. Beziki wtedy wyjdą białe w czerwone paseczki. 5. Piec 20 minut w temperaturze 120-130 stopni. Po czym zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec
KreatywnePinyporzeczek. W smaku dość wyraziste, przyjemne i soczyście owocowe. Idealne schłodzone na letnie popołudnia. Cépage Chardonnay – to wspaniałe białe wino z późnego zbioru winogron, stąd w nazwie pojawia się Auslese. Wino o kolorze słomkowo – żółtym i cudownym aromacie dojrzałych owoców, zwłaszcza żółtych. W smaku krągłe i przyjemne – owocowe z wyraźnym cukrem resztkowym. Cépage Pinot Noir - to czerwone
królestwo garówPorzeczkami, malinami, śliwkami rwanymi prosto z drzewa, miodową słodyczą gruszek czy może jest bardziej pomidorowe? Lato przepełnia zmysłowość. Kolory intensywne, kuszące. Smaki dojrzałe, świadome. Skórka gładka, jedwabista. Miąższ słodki, kapiący sokiem, którego krople powoli spływają po szyi, a niezłapane w porę zuchwale wędrują w zakamarki dekoltu. Lato przy stole. Dużym, wspólnym, nakrytym obrusem w czerwoną kratkę
KUCHARNIAczerwonego wina, które ma silne działanie przeciwutleniające, a więc chroni przed nowotworami. W winie jest też potas regulujący ciśnienie krwi, a dzięki garbnikom ułatwia pracę układu pokarmowego. DANIA Prof. Arne Astrup w 2009 roku rozpoczął pięcioletni program badań nad dietą nordycką. Jadłospis przypomina śródziemnomorski – opiera się na lokalnych produktach, jak ryby Morza Północnego, olej rzepakowy czy jagody, porzeczki
Ostra na SłodkoPoezja Smaku , zmniejszyłam tylko ilość cukru w cieście i nie dodałam Malibu do kremu. Składniki na formę 25 na 28 cm: Składniki na ciasto (20 porcji): 2 puszki fasoli czerwonej (po odsączeniu 400 g fasoli) 6 jajek rozmiar M 6 łyżek oleju rzepakowego, słonecznikowego lub z pestek winogron 6 łyżek kakao 1/2 lub 1 szklanka cukru (u mnie(...)kokosowych 5 łyżek mleka kokosowego (tylko tej gęstej części) 2 łyżeczki Malibu (ja nie dodawałam) 1/2 słoiczka gęstego dżemu, u mnie domowy z aronii ale może być z czarnej porzeczki czy jagodowy Fasolę odsączyć na sitku, przepłukać wodą. Wszystkie składniki przełożyć do misy malaksera lub do wysokiego naczynia, zmielić na gładką masę, nożem w kształcie litery S lub blenderem. Krem
moj przepis napieczenia. Umieścić pierwszy blat, wyłożyć cały krem jogurtowo-owocowy, wyrównać, wstawić do lodówki na czas przygotowywania drugiego kremu. Krem śmietankowo-galaretkowy: 1 galaretka z owoców leśnych ewentualnie inna czerwona galaretka 200 – 300 gr śmietany 30 % (u mnie z mleka kokosowego) (1 puszka)** 1 szklanka wrzątku 1 owoc granatu do dekoracji W wrzątku rozpuścić galaretkę, odstawić do całkowitego wystudzenia(...)przekroić na pół wszerz, następnie tłukąc w niego łyżką drewnianą „wydobywać” owoce. Ciasto pokroić na kwadraty, podawać, przechowywać w lodówce. *moja mieszanka zawierała maliny, jeżyny, borówki bruszwica, porzeczki, jagody, żurawinę ** można użyć śmietanki kokosowej, w tym celu puszkę z mlekiem kokosowym otworzyć, zrobić dwie dziurki np. słomką, przechylić puszkę wylewając wodę kokosową, wyjąć śmietankę łyżką. Smacznego! Leśny skrzat
moj przepis naczarnej porzeczki 5 litrów wiśni 10 kg. cukru 20 litrów wody wrzątek 1 opakowanie pożywki do drożdży 1 opakowanie drożdży winnych WYKONANIEWiśnie opłukać i odsączyć.Porzeczki czarne dokładnie przebrać, płukać , odsączyć z wody. Połowę wiśni wydrylować, a drugą część pozostawić z pestkami.Pestki dodają aromatu. zmiażdżyć owoce. Zagotować 15 litrów wody(...)cukrem. Pozostawić do wystygnięcia. Wystudzone owoce wlać do dużego balona zakorkować z rurką fermentacyjną i odstawić w cieple miejsce.Do butelki z ciemnego szkła wsypać drożdże winne, przeznaczoną do win czerwonych, pożywkę.Zalać to wodą około 1 szklanki przegotowaną z 2 łyżeczkami cukru, ostudzoną. Szyjkę butelki nakryć gazą i pozostawić na około 3 dni.Po tym czasie, gdy na powierzchni
W kuchennym oknie Ewy