porzeczka czerwone - 1230 przepisów (strona:65/82)

Brownie fasolowo-porzeczkowe 141

zawsze są zdrowe... Dlatego postanowiłam poszukać czegoś zdrowego, ale zarazem oryginalnego. I tak oto natknęłam się na to pyszne ciasto na bazie mąki żytniej i czerwonej fasoli. Do tego płatki owsiane i czarne porzeczki... Nikt z gości nawet nie pomyślał, że ciasto jest bez czekolady (pomijając tę na wierzchu) oraz, że ma w składzie fasolę;) Jak najbardziej polecam(...)Inspiracja Składniki: szklanka mąki żytniej, 2 czubate łyżki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki brązowego cukru, łyżeczka soli, puszka czerwonej fasoli, 1/3 szklanki oleju rzepakowego, szklanka czarnej porzeczki, szklanka wody, 1/2 szklanki płatków owsianych, 50g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady, cukier puder do oprószenia. Przygotowanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać płatki owsiane, cukier

Z miłości do słodkości
Babeczki z porzeczkami i orzechową kruszonką 181

szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru biszkoptowego - dostępny w sklepie ze zdrową żywnością Eko Maja szczypta soli ok 1 szklanki porzeczek (ja zmieszałam białe, czerwone i czarne) Mieszamy ze sobą wszystkie "mokre składniki" następnie dosypujemy suche i jeszcze raz starannie mieszamy, a następnie przekładamy do foremek napełniając je do ok 2/3. Na ciasto wysypujemy(...)umyte porzeczki. Kruszonka: 2 łyżki cukru biszkoptowego Eko Maja 2 łyżki mąki 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka masła Składniki kruszonki łączymy starannie ze sobą, a następnie posypujemy nią porzeczki. Babeczki pieczemy przez ok 25 minut w 180 st. C Do wykonania kruszonki można użyć zwykłego cukru, ale ten biszkoptowy nadał jej dodatkowego aromatu. W ofercie sklepu Eko Maja

Cynamonowe szczęście
Odchudzone crumble porzeczkowe - Lubelski Kociołek 144

tego samego składnika. Razem ze mną udział w akcji biorą: Edyta , Dorota , Ania , Małgosia i Julianna - zobaczcie jakie przysmaki z porzeczek wyczarowały :)   Składniki: ok 1 szklanka porzeczek (użyłam mieszanki białych, czerwonych i czarnych) 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki płatków owsianych (lub żytnich) 1 łyżka otrębów (u mnie orkiszowe) 1 łyżka nasion słonecznika 1 łyżka wiórek kokosowych(...)łyżeczka miodu pół łyżeczki masła Umyte i przebrane porzeczki wysypujemy do foremki ceramicznej , ja je dodatkowo posypałam odrobiną cynamonu. Pozostałe składniki mieszamy ze sobą  i wykładamy na owoce. Pieczemy na złoty kolor,  ok 20 minut

Cynamonowe szczęście
LIDL - kolejny przystanek w podróży po świecie francuskich win 126

letnim pikniku. Chateau Tertre de Launay Entre-Deux-Mers 2014 . ( 19,99 zł.) kolejne bardzo smaczne świeże, aromatyczne i orzeźwiające letnie wino. Lekkie Sauvignon Blanc z aromatami liści porzeczki, agrestu, trawy oraz owoców cytrusowych. W ustach bardzo lekkie z przyjemną delikatną kwasowością. Finisz zaskakująco długi. Tak jak poprzednie, do picia solo lub delikatnych letnich sałatek. Les Queyrats Graves(...)również do przekąsek. W ten sposób łagodnie przechodzimy do win czerwonych. Côtes du Ventoux Vieilles Vignes 2012 (17,99 zł). W butelce znajdziemy dużo intensywnych aromatów czerwonych owoców (wiśni, czarnej porzeczki), trochę pieprzu i czekolady. Taniny są dość intensywne, ale dobrze wtopione a ciało umiarkowane. Wino konkretne, do konkretnych dań z grilla – karkówce czy kiełbasie z ogniska

królestwo garów
Koktajl ZMIERZCH z ŻEŃ-SZENIEM 292

popołudniem. Miks jagodowo-porzeczkowy dobrze odżywi zmęczone oczy, śliwki dobrze wpłyną na organizm po porze obiadowej a malina z żeń-szeniem wzbudzi w nas nową porcję energii. Żeń szeń czerwony to absolutny hit jeśli chodzi o wzmacnianie organizmu: wpływa zarówno na umysł, ciało jak i potencję. Ta wspaniała roślina potrafi dwa razy szybciej nas postawić na nogi w chorobie(...)gałązek Pół garści jagód Pół garści borówki amerykańskiej 10 śliwek węgierek bez pestek Ksylitol lub cukier brązowy Płaska łyżeczka sproszkowanego czerwonego żeń szenia Woda źródlana Przygotowanie: 1/ Przygotowujemy 3 miski. W pierwszej miksujemy jagody, borówkę i porzeczkę z 1-2 łyżkami cukru i odrobiną wody. W drugiej pokrojone śliwki z odrobiną wody i 0,5-1 łyżką cukru. W trzeciej

Kuchnia PROzdrowotna
Koktajl z arbuzem BIAŁO - CZERWONI 209

wariacja osłodzona trzcinowym cukrem. W czerwonej będzie arbuz, dojrzała truskawka i odrobina limonki. Różnica gęstości warstw powoduje że wykonanie tego deseru koktajlowego to bardzo prosta sprawa i nie wymaga wielkiej precyzji. Pamiętajcie żeby koktajl zamieszać przy spożywaniu :). Dla 2 osób Czas przygotowania: 10 minut Składniki (Schłodzone) : 2 garście obranej z gałązek białej porzeczki 2 garście dojrzałych truskawek bez szypułek(...)kawałków arbuza bez skóry (mocno czerwonych) 1-2 łyżki soku z limonki 4-5 łyżek cukru trzcinowego Przygotowanie: 1/ Warstwa biała: miksujemy śmietankę, porzeczki i 2-3 łyżki cukru trzcinowego 2/ Warstwa czerwona:  miksujemy: arbuz, truskawki, sok z limonki i 2 łyżki cukru trzcinowego 3/ Nakładamy białą warstwę do połowy szklanki (może być 2/5 gdzieś) a następnie

Kuchnia PROzdrowotna
KOKTAJL PORZECZKOWY 145

Lekki , pyszny koktajl, wspomagający Odchudzanie. 15 dag .czarnych porzeczek 5 dag.borówek czerwonych ze słoiczka 1 cm.starego świeżego imbiru 300 ml.mleka 1/2% 0.5 pomarańczy odrobina miodu gryczanego ****************************************** Owoce rozmrozić.Zmiksować z borówkami, mlekiem, starty imbirem ,wyciśniętym SOKIEM z pomarańczy i miodem.Przelać do szklanek, schłodzić.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Syrop i konfitura z białej porzeczki 107

cukru Oczyszczone i umyte owoce zasypać cukrem i wstawić na ogień, często mieszając zagotować i gotować jeszcze przez ok godzinę na wolnym ogniu. Syrop i porzeczki zmienią kolor na czerwony. Syrop przecedzić, owoce zamknąć osobno syrop przelać w buteleczki lub małe słoiczki. Można zapasteryzować. Ja zamykam na gorąco i nie pasteryzuję

Gotowanie jest łatwe
Tort z czereśniami. 187

śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 400 g waniliowego serka homogenizowanego 2 łyżeczki żelatyny 100 g cukru Dodatkowo: 500 g czereśni 1 torebka galaretki z czarnej porzeczki lub innej w czerwonym kolorze 450 ml gorącej wody Sposób przyrządzania: Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli, stopniowo dosypując cukier. Wymieszać z żółtkami, na koniec dodać przesiane oba rodzaje mąki

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Owocowy zawrót głowy. 133

słabą głowę to kto wie ,może... Wybieramy ulubione owoce i dopasowujemy do nich wina ,które wydobędą i podkreślą ich smak. Wybrałem czarną porzeczkę i zalałem ją galaretką przygotowaną na czerwonym winie. Użyłem włoskiego wina Celebro [TUTAJ] ,którego owocowa nuta doskonale koresponduje z czarną porzeczką. Obrane ze skórki i pestek ,białe winogrona zalałem galaretką na bazie francuskiego białego Celebro [TUTAJ

Kulinarny karnet Christophera
Najłatwiejsze pieczone kacze udka 249

minuty i voilà! Najłatwiejsze pieczone kacze udka (dla 2 osób): 2 kacze udka 5-6 średnich ziemniaków 1 łyżka suszonego majeranku 1/3 szklanki dżemu z porzeczki lub borówki 1/3 szklanki czerwonego wina sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ziemniaki obieramy, kroimy w ok. 1,5 cm kostkę i wkładamy do małej brytfanki(...)termoobiegiem) i pieczemy przez 1 godzinę 40 minut (100 min.). Po upieczeniu odstawiamy mięso na 10 minut do odpoczęcia. W tym czasie przygotowujemy sos: wino podgrzewamy z porzeczką lub borówką – gotujemy przez ok. 2-3 minuty, po czym przyprawiamy solą i pieprzem. Post Najłatwiejsze pieczone kacze udka pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Lemoniada z białej porzeczki 121

Dziś Lubelska Blogosfera Kulinarna zjednoczyła siły. Kolejna odsłona Lubelskiego Kociołka i - porzeczki w roli głównej. Zwykle mówiąc porzeczki - myślimy o czarnych. A przecież czerwone są też bardzo dobre, a białe ? Białe są rewelacyjne. Wspaniale sprawdziły się w lemoniadzie. Bo lemoniada nie musi być tylko cytrynowa ;) Składniki: 450 g białych porzeczek ( mogą być z ogonkami ) 3 łyżki cukru trzcinowego

kolorowotorcikowo
Owocowy koktajl na dzień dobry 127

ograniczyć spożycie cukru żyją naprawdę niebezpiecznie…. Owocowy koktajl Składniki: 2 porcje 150 ml kokosowego mleka 100 ml jogurtu 200 ml mieszanych mrożonych owoców, u mnie czerwona borówka, żurawina i czarna porzeczka 2 łyżki miodu lub według uznania Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj. Nie rozmrażaj owoców jeśli użyłaś mrożonych. W przypadku świeżych owoców można dodać kostki lodu

codojedzenia
Owocowe wspomnienie lata, czyli koktajl z mrożonych porzeczek, truskawek i świeżych bananów 108

robienia koktajli używam mleka, może dlatego że zawsze jest w lodówce i nie ma po nim rewolucji w brzuszku :) Składniki: 200g mrożonych truskawek 200g mrożonych porzeczek (można pomieszać czarne i czerwone) 2 banany 1 ½ szklanki mleka 2 łyżki cukru (+/-) Mrożone owoce po wyciągnięciu z zamrażalnika, pozostawiamy na około pół godziny, by rozmarzły. Najlepiej rozsypać je na płytkim talerzu

Smakowy Raj
Upiorny napój na Halloween 185

Ostatnia już propozycja na Halloween. Tym razem napój. Zrobiony na podstawie zdjęcia znalezionego w sieci. Składniki: kilka jabłek sok z czarnej porzeczki lub w wersji alkoholowej czerwone wino ewentualnie czerwony barwnik spożywczy Jabłka obrać ze skórki i ostrym nożykiem powycinać w nich twarze. Zalać sokiem lub winem. Jeśli wycięte otwory są zbyt mało widoczne można do każdego

chwile dla mnie