dodajemy śmietanę i pokrojony w kostkę lub starty żółty ser. Mieszamy i smażymy aż ser się rozpuści. Czekamy żeby troszkę przestygło. Nakładamy szpinak na papier ryżowy, na szpinak kładziemy kurczaka i zawijamy. Obsługa papieru ryżowego i sposób zawijania będzie na opakowaniu. Generalnie chodzi o to, że papier musi być mokry. Ja do tego celu używam spryskiwaczki do kwiatów. Jak już(...)surowo" też jest bardzo smaczne. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder ManufactureDzień dobry! Jutro Walentynki, dzień pełen serduszek i czułości. Bez względu czy to święto obchodzicie czy też nie, warto zrobić coś miłego dla swojej ukochanej drugiej
Pora coś zjeśćKolejna zupa do kolekcji. Dzisiaj padło na przepyszny krupnik. Do tej pory robiłam go już kilka razy i zazwyczaj na kaszy jęczmiennej. Ale od czego są eksperymenty w kuchni. Mała podmianka na pszenicę durum i nowa odsłona jak się patrzy. Do tego oczywiście rosołek drobiowy i... już mi więcej do szczęścia dzisiaj nie potrzeba. Krupnik na kurzej nóżce 1 udko(...)drobno. Do wywaru dodałam pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Gotowałam do miękkości. W osobnym naczynku zalałam pszenicę wrzątkiem. Pozostawiłam na 10 min. do napęcznienia. Mięso z kurczaka z powrotem wrzuciłam do wywaru. Dodałam pszenicę. Doprawiłam do smaku mieszanką warzywną. Na koniec posypałam posiekaną natką pietruszki. Idealna na jesienny (tudzież zimowy) obiad ;) -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Another soup to a collection. Today
bastalenaTegoroczna jesien nas rozpieszcza. Juz nie pamietam kiedy ostatnio o tej porze roku bylo tyle slonca. Delektuje sie nim w kazdej wolnej chwili, tym bardziej, ze nadszedl ten okropny listopad, miesiac ktorego nie cierpie, w ktorym normalnie panuja ciemnosci, ktore na dodatek nie nastrajaja mnie optymizmem. Korzystam tez z innych darow jesieni. W kuchni kroluje dynia, a ostatnio(...)nagle zatesknil szanowny Maz. Wiadomo, ze nie potrafilam go odtworzyc, ba ja nawet nie bardzo wiedzialam jak za taki sos sie zabrac. Stanelo wiec na tym, ze moze zrobie kurczaka z zupelnie amatorskim sosem z orzechow wloskich. O dziwo przyznam, ze danie mimo ze malo fotogieniczne smakowalo bardzo dobrze. Poczatkowwo nie zamierzalam publikowac tu tego przepisu, a juz tym bardziej
Przysmaki Karolkiprzyprawami) połączyłam dwa wcześniej sprawdzone przepisy: na paprykowe kurczę pieczone i ogniste skrzydełka . Wyszły z tego smaczne i łagodne skrzydełka paprykowo - pomidorowe: Składniki (dla 3-4 osób): 6 skrzydełek kurczaka łyżeczka papryki słodkiej łyżka koncentratu pomidorowego 1 marchew sól, pieprz kilka wiórków masła Przygotowanie: Umyte skrzydełka nacieramy solą, pieprzem oraz słodką papryką (dość obficie). Odstawiamy w chłodne miejsce(...)polewamy słodko pikantnym sosem chili, który doskonale komponuje się także z mięsem. Niestety ostatecznie Syncio i tak z obiadu nie skorzystał bo się na brzusio pochorował i od tamtej pory ma własne, chorobowe menu
Kuchnia po mojemuminut. Pulpę pomidorową podgrzewamy, dodajemy posiekany czosnek, bazylię oregano, szczyptę soli oraz pieprzu. Przygotowanym sosem smarujemy podpieczony spód do pizzy i układamy dodatki : grillowanego, pokrojonego w paski kurczaka, pokrojoną paprykę, pomidora i oliwki. Całość posypujemy odrobiną suszonej bazylii i wkładamy do piekarnika na dodatkowe 7-8 minut, Podajemy ze świeżą rukolą. Ps. Świetnym dodatkiem jest albo ulubiony ketchup, delikatny jogurtowy(...)kakaowych, które jak wiemy lubią się przypiekać i wyjątkowo szybko przypalają ), omletu i mięsa. Smażenie i pieczenie na niej to sama przyjemność i nawet tym, którzy do tej pory”uciekali” od gotowania, będzie on sprawiało przyjemność! Gwarantuję! POWŁOKA: W patelni Taurus zastosowano powłokę Teflon™ Platinum Plus – najbardziej wytrzymałą powłokę firmy Chemours. Powłoka ta gwarantuje gotowanie bez przywierania
Ostra na Słodkomiesko aromatyczne i soczyste. Przepis na sos czosnkowy dostalam od kuzynki Meza, Ona zas znalazla go w jakims kobiecym pismie. Bylo to pare ladnych lat temu, ale od tamtej pory jest to moj ulubiony sos, a wyprobowalam ich juz kilka. Salatka brokulowa skladniki: brokul podzielony na rozyczki ogorek zielony pokrojony w plasterki sos czosnkowy wykonanie: Do miski najpierw wkladamy ugotowany(...)cytryny, cukrem, sola i pieprzem. Na koniec dosypujemy ziola prowansalskie. Sos mieszamy i odstawiamy na jakis czas zeby sie przegryzl. Gdy juz bedzie gotowy zalewamy nim salatke. Grillowana piers kurczaka z marynaty czosnkowej. skladniki na marynate: 2 lyzki oliwy z oliwek 2 zabki czosnku swiezy tymianek pieprz wykonanie: Oczyszczone piersi kurczaka marynujemy w mieszance oliwy z oliwek, z wycisnietym przez
Przysmaki KarolkiZapraszam na kurczaka Buffalo- choc mialo byc Buffalo chicken wings- ale zabraklo skrzydelek Chicken Buffalo wings to narodowa potrawa Amerykanow. Sos Buffalo jest mieszanka smakow, niezapomnianych..gdzie odmowienie sobie nastepnego skrzydelka jest osiagnieciem. Po prostu wszyscy kochaja Buffalo chicken wings. Zapraszam na Buffalo w wersji z podudziami I moja wersja sosu Buffalo a'la Edyta Zamiast skrzydelek , oczyscilam podudzia(...)pieprz, sol, 2 lyzki sosu Worcestershire. Gotujemy do polaczenia skladnikow. Po upieczeniu , podudzia oblewamy sosem. W miedzyczasie upieklam ziemniaki z ziolami. Przygotowalam dip serowy do ziemniakow, oraz surowke z por I ogorka kiszonego . Podalam z pieczonymi ziemniakami w ziolach I dipem serowym Pozdrawiam serdecznie, milego weekend
Smaki Edytywszystkie mają odporność psychiczną, by poradzić sobie z gwałtem, nie wszystkie są zdolne do poświęceń. Ich najbliżsi też nie muszą być ofiarami głupiego prawa. Przepisy obowiązujące do tej pory dawały PRAWO WYBORU. Nikt nikogo nie zmuszał do niczego. Każdy miał prawo decyzji. I sam ponosił tej decyzji konsekwencje. A teraz grupa ludzi dąży do tego, by to PRAWO WYBORU zabrać(...)rzeczą władacie…” Warto nad nimi się zastanowić. Po tych rozważaniach poszłam do kuchni, aby przygotować obiad. Swoją złość wyładowałam podczas rozbijania mięsa. Zrobiłam dzisiaj coś nowego: kotlety z piersi kurczaka faszerowane pieczarkami i serem. Wyszły naprawdę bardzo smaczne i mają jeszcze jedną zaletę – przed panierowaniem można je zamrozić, a potem wykorzystać wtedy, gdy naprawdę nie mamy czasu. To co? Może
W mojej kuchniśmietaną i przyprószone mozzarellą . jednym słowem - obiadowa ambrozja! Pan Mąż z kolei postawił na Zapiekankę BroKurową . Ziemniaczane talarki pod przykryciem z brokuł , spowite aksamitnym sosem beszamelowym z kawałkami soczystego kurczaka , przyprószone mozzarellą . Dobroci zapiekankowej było niewątpliwie dużo - solidna pół-kilogramowa porcja! Największy żarłok by się najadł, a i smak niczego sobie. Zboczkowa mnie po prostu zachwyciła, rozkoszowałam się każdym kęsem(...)pieniądz za dużą porcję i smaczną zawartość michy. Jedyny mankament to obsługa dość niemrawa i długi czas oczekiwania na jedzenie. Choć to Weekend za pół ceny był... rozumiem specyfikę pory obiadowej w lokalu przy takiej imprezie. ______________________~~~~~~~~~~~~~~~~~______________________ Południk 18 Kawiarnio-Herbaciarnia Podróżnicza - ul.Garncarska 7/8/9, Gdańsk Miejsce z duszą! Dobra herbata czy piwo, z prelekcją podróżniczą w tle. A dla spragnionych
Grunt to przepis!można tutaj dostać. Jednym z takich produktów są podroby drobiowe (bo baranie można kupić bez problemu), ostatnio jednak robiąc zakupy w arabskim sklepie, gdzie zazwyczaj kupuje wyfiletowane udka z kurczaka, wpadły mi w oko żołądki drobiowe. Nie zastanawiając się długo poprosiłam o pełną garść tychże, gdyż od razu wiedziałam co z nich przygotuje - łódzka potrawę - żołądki drobiowe w sosie chrzanowym(...)Przepis na to danie pochodzi z książki "Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka" A. Wojciechowskiej. Składniki : 500g żołądków drobiowych 1-2 marchewki 1-2 pietruszki pół pora kawałeczek selera kilka ziarenek czarnego pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego listek laurowy 1 łyżka masła czubata łyżka maki 2 łyżeczki chrzanu (lub do smaku) sól, pieprz cukier Przygotowanie : Ugotować
Codzienne Gotowaniejednym miejscu trzeba było kajaki przenieść na drugą stronę tamy. Poza tym mogliśmy cieszyć się upajającą ciszą i spokojem. Nie obyło się bez kąpieli, choć do tej pory podziwiam odważnych - woda była bowiem lodowato zimna. Właśnie przy okazji kąpieli odkryto, że klucze do auta, które miało posłużyć do zabrania pozostałych z drugiego końca, zostały właśnie na tym końcu(...)zadumie oglądaliśmy zachwycające widoki. Kiedy dotarliśmy na miejsce, kajaki został spakowane, a auta odebrane, urządziliśmy grilla. Mmm, po ponad sześciu godzinach na wodzie apetyty dopisywały! Były kiełbaski, karkówka, kurczak, polędwiczki, a nawet zaskakująco smaczne kurze serca. Była kukurydza i mocno pachnące czosnkiem domowe bułeczki. Było ognisko i pieczone na patykach pianki. A gdy zrobiło się chłodno, pojechaliśmy na kawę
Pożeraczka, czyli raz adobrzewłasną pracę. Poniżej pokazujemy jak ugotować bulion z mięsa i warzyw. Mięsem ze zdjęcia jest wołowina (powinna to być najlepiej chuda rosołowa), ale można użyć też np. nogi z kurczaka, skrzydeł i szyjek z kaczki, albo szyi z indyka. Ma to naturalnie wpływ na smak, więc każdy musi zdecydować jaka wersja bulionu w danym wypadku będzie dla niego odpowiednia. Technicznie(...)Zapisz przepis Drukuj Składniki na ok. 2 do 2,5 litra 350g mięsa 2 nieduże marchewki (200g) 1 łodyga selera naciowego (75g) kawałek (100g) korzenia selera duży kawałek (150g) pora – część biała lub zielona – lub mniejszy kawałek pora plus średnia cebula 2 liście laurowe kilka ziaren czarnego pieprzu 2-3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka soli 4 litry wody Instrukcje
Kulinarna Pokusapieczemy w piekarniku w żaroodpornym naczyniu lub na kratce do grilla, aż nie będzie surowy (około 30-40 minut w temp. 170 stopni) seler kroimy w grubsze plastry kurczaka kroimy w kostkę mieszamy ze sobą wszystkie składniki i przyprawiamy wg. smaku SMACZNEGO ! ! ! :) Zostałam nominowana w Liebster Award przez blog Moje gotowanie za co bardzo dziękuję. Trochę mnie lepiej(...)warzywo? tu jest podobnie jak z ciastami, niewiele jest warzyw których nie lubię 6. Twoje ulubione świeże zioła w kuchni to ? oregano 7. Gotowanie czy pieczenie? pieczenie 8. Ulubiona pora roku ? LATO ! kocham ciepełko, wakacje, a do tego w pierwszy dzień lata mam urodziny ;) 9. Jaki owoc lubisz najbardziej ? truskawki <3 10. Pieczywo ciemne czy jasne ? ciemne 11. Napoje
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwspomnieć, że mimo iż system apelacji jest dość skomplikowany i zawiły, to istnieje tam 58 apelacji kontrolowanego pochodzenia – 42 DOC i 16 DOOCG. Po małej dawce informacji o Piemoncie pora przejść do win, które zostały wybrane i były omawiane podczas seminarium, które prowadziła Ewa Wieleżyńska. Wyselekcjonowano osiem win, które teraz pokrótce omówię. Pierwsze do naszych kieliszków trafiło Rivetto Langhe Nascetta(...)dawce goryczki, dlatego w winie pozostawia się dość sporą dawkę cukru resztkowego, by zredukować ten efekt i podnieść walory smakowe wina. Polecane szczególnie latem do sałatek, owoców morza czy kurczaka. Pierwszym z czerwonych win było Terre del Barolo Verduno Pelaverga DOC 2013 Wino z powstało w 100% z odmiany Pelaverga Piccolo, która charakteryzuje się dość ziołowym aromatem, przez co idealnie
królestwo garów