Dzień dobry! Dzisiaj mam dla Was relację z konferencji, w której mieliśmy okazję wziąć udział. Spotkanie odbyło się 30 sierpnia w Krakowie, w Hotelu Sheraton. Pewnie
Pora coś zjeśćdużych oczkach Wstawić wodę, dołożyć starte warzywa, kurczaka pokrojonego w kostkę i ogórki wraz z kwaśną wodą. Gdy woda w garnku zacznie się gotować - dołożyć kostkę rosołową Usunąć z wierzchu ewentualne szumowiny, które się wytworzą podczas gotowania Zupę gotować na małym ogniu, pod półrzykryciem do momentu ugotowania warzyw do miękkości Teraz pora na zabielenie. Robi się dokładnie tak samo
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtylko ładnie się zarumieniła, ale przez cały czas smażenia ani odrobinę nie odkleiła się od mięsa. A smak wspaniały, harmonijny, całkiem inny niż wszystkie dania chińskie, jaki do tej pory jadłam. I jest to danie doskonałe na zimne, wietrzne dni... :) Podczas gotowania pomogłam sobie wiadomościami z Wikipedii oraz niezwykle cennymi radami ze strony Balcera(...)czosnku 3-cm kawałek świeżego imbiru 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka pieprzu syczuańskiego 1 niepełna łyżka oleju sezamowego Potrawa: 2 pojedyncze piersi kurczaka 5-6 łyżek mąki kukurydzianej 2 łyżki oleju kukurydzianego 6 suszonych papryczek chili (koniecznie w całości!) 50 g orzechów cashew 1 łyżka wina ryżowego lub octu ryżowego (ja dałam sake
Kuchnia Prezydentowejpory botwinka występowała u mnie tylko w formie zupy. Ostatnim czasem zaczęłam trochę się zastanawiać nad inną jej formą podania, więc gdy zobaczyłam przepis Kasi na blogu Gotuj z Cukiereczkiem wiedziałam, że muszę go spróbować. Składniki na 2 porcje: 1 pęczek botwinki, 1 pierś z kurczaka, 1 cebula, szczypta cukru, ½ łyżeczki słodkiej papryki, Sok z 1/2 cytryny, 300g śmietany
Fabryka pomysłówzwiązku z tym, że do tej pory rzadko wychylałam nos poza gospodarstwo, w którym mieszkamy, gotuję go z entuzjazmem. Na koniec, przy okazji mojej włoskiej wyprawy, trzy krótkie przepisy na sos do makaronu. Pappardelle na 3 sposoby UNO. Sos z pieczarkami Składniki: 15 średnich pieczarek 2 średnie cebule 300g piersi z kurczaka 200g śmietany 18% kieliszek białego półwytrawnego wina
W kuchni wieczoremcudowne grzybki i od tej pory co roku jeździmy do lasu na kurki :) W tym roku pierwszy raz zrobiłam krem z kurek (wcześniej albo je marynowałam , albo robiłam kurki w sosie śmietanowym ) i wiecie co... zupka wyszła przepyszna:D Składniki: 300 g kurek, 2 litry wody, 1 włoszczyzna, 1 nóżka kurczaka, 2 łyżki masła, 1 cebula, 2 łyżki mąki pszennej
Aga w kuchniponiedziałek przeleciał nam milej tak jak każdy najbardziej wisielczy dzień, możemy sobie go po prostu w jakiś sposób urozmaicić. Dziś proponujemy Wam powrót myślami(smakami ;))do pory jaką jest cudowna, zielona i ciepła wiosny, a zarazem lekkie ożywienie podniebienia bardzo kolorową sałatką! Choć wiele osób naokoło śmieje się, że pogoda za oknem zwiastuje raczej wiosnę, a niżeli zimę(...)zima z pierwszego zdarzenia jeszcze nadejdzie! Sałatka prezentuje się bardzo smakowicie, emanuje kolorami, a żywe barwy warzyw świetnie kontrastują ze świeżymi, zielonymi ziołami oraz złocistymi kawałkami piersi z kurczaka. Polecamy ją każdą porą roku, na imprezę urodzinową, grilla, czy szybką przekąskę - ponieważ jest bardzo szybka w przygotowaniu! W smaku jest bardzo orzeźwiająca, nie należy do sałatek ciężkich z tonami
Symfonia Smakówjesieni jesteśmy - dla mnie to idealna pora na zmiany w domu, w którym w końcu spędzam więcej czasu (nikomu nie chce się wychodzić na to zimno i deszcz ;) ) - sklep Dajar oferuje nam 10 % zniżki, wystarczy podać hasło ZDROWE-GOTOWANIE . I może jakiś nowy wystrój kuchni wpadnie? ;) Składniki: 3 średnie filety z kurczaka 1 wyciśnięty ząbek czosnku
Kuchnia w szuwarachmusztardzie pieczony Sałatka z grillowaną piersią kurczaka Pieczone żeberka z kluskami śląskimi Mazurek biszkoptowy z bakaliami, ciasto czekoladowe i błyskawiczne - makowe Biszkoptowa babka waniliowa produkcji mojego Taty I mój Syn zwarty i gotowy pochłonąć wszystko co w zasięgu ręki ;) Wszystko pyszne, ale ilość jedzenia jak zwykle nie do przejedzenia ;) Czego do tej pory nie ma na blogu z pewnością
Kuchnia po mojemupory rolady drobiowe robiłam w piekarniku, np. tą z oscypkiem . Zainspirowana propozycjami z bloga smak-zdrowia postanowiłam zamienić piekarnik na garnek z wrzątkiem. Fajnie wyszło. Z pewnością zakręcę w ten sposób jeszcze nie jedną roladkę:) Rolada drobiowa z wodnej kąpieli Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 jajko garść suszonej żurawiny sól, pieprz do smaku Pierś zemleć
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławywar z pieczonej kury ma naprawdę zaskakująco dobry smak! Smak Twojego bulionu będzie oczywiście uzależniony od przypraw,których użyliście przy pieczeniu kurczaka, nie martwcie się więc,że resztki z kurczaka są przesiąknięte przyprawami z marynaty. Na pierwszy raz warto jednak doprawić pieczyste bezpiecznymi, ulubionymi przyprawami by nie przeszkadzały Wam w bulionie. Nie trzeba rezygnować z weekendowego rosołu mając przytarganą(...)obiadu się nie zmarnują ;) Składniki: 3-4 ziela angielskie Wykonanie: korpus z pieczonego kurczaka/kury skóry skrzydełka szyjka 2-3 kawałki suszonych grzybów 2 duże marchewki 2 pietruszki 1 por 2 cebule łupina z 1 cebuli pół selera 2 listki laurowe około 6-10 ziarenek pieprzu około 3 łyżek sosu sojowego 1,5litra wody 1. Korpus z pieczonej kury/kurczaka wraz
Fiolka w kuchnijest pikantna zupa pekińska. Do tej pory zjadłam jej chyba wszystkie możliwe warianty, a żaden nie ma sobie równych. Składniki do niej, wbrew pozorom, są bardzo łatwo dostępne i u nas, tak więc polecam serdecznie wybrać się do sklepu (na przykład do Almy) i przygotować to dzieło chińskiej sztuki kulinarnej. :) 1 duża pierś kurczaka 2 porcje rosołowe ze skrzydłami
Kuchenna KontrrewolucyaSKŁADNIKI: 300 g piersi z kurczaka 1 mała cukinia 1 cebula biała 1 łyżka koncentratu 2 łyżki oleju sól pieprz szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy, kroimy w kostkę. Cebule obieramy kroimy w kostkę. Cukinie myjemy i kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szklimy ją. dodajemy mięso, całość podsmażamy do zamknięcia porów. Doprawiamy solą i pieprzem. dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMięso: Dziś pora ma eksperyment . Znalazłam gdzieś przepis na mięso nadziewane ziarnami kawy, a z racji tego iż kawy w ziarnach nie miałam... postanowiłam zaparzyć kawę mieloną w imbryku :) Kombinacja dziwna ale jednak ... czasem warto coś udziwnić... Do garnka nalałam kawy, rozcieńczyłam z wodą (szklanka) do tego wrzuciłam piersi z kurczaka, do odparowania. Następnie piersi smarujemy miodem, tak aby się
dlaSmaQolejem, powstałą marynatą polać kurczaka. Dokładnie rozprowadzić marynatę i dobrze wmasować w mięso. Miskę zakryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.* Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, układamy pałki na blaszce i pieczemy ok. 50-60 minut. Smacznego. * Marynuje mięso zawsze wieczorem - koło 20-21 i piekę mięso w porze obiadowej - przez ten czas mięso
Plate of Joy