Zapraszam na trochę słońca. Źródło: Łatwe makarony, Warszawa 2012, 96 s. Składniki: pierś z kurczaka 1/2 łyżeczki chili 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy "5 smaków" - nie miałam więc dałam pół łyżeczki cynamonu i kilka goździków, które wcześniej trochę roztarłam por pół główki kalafiora 3 marchewki papryczka chili 2 łyżki oleju roślinnego sól, pieprz makaron chiński Wykonanie
Pasja Smakusię porcja energii i witamin niezbędnych deszczową porą. To najlepszy czas na zupy - gorące, aromatyczne i pełne ważnych składników odżywczych. A jak zupy - to szczawiowa. Dzięki żelazie zapobiega anemii, wzmacnia odporność i poprawia humor. Dziś wersja niskokaloryczna, a więc bez śmietany i na chudym mięsie. Potrzebne nam: - pojedyncza pierś z kurczaka - słoik siekanego szczawiu (280g) - spora marchewka - włoszczyzna (250g
W poszukiwaniu inspiracjinieskończonej ilości możliwości połączeń, zestawień czy kompozycji - inny na każdy dzień, porę roku, pogodę, nastrój, pogodę czy niepogodę,... Nie mogą się znudzić! Dzisiaj pokrewne pomysły na sałatkę na zimno i na ciepło, którą opcję Wy wolicie? Składniki: sałata lodowa pieczarki cukinia pomidor jajko na twardo Ewentualnie dodatkowo: kurczak awokado rukola oliwki czarne pomidory suszone Wykonanie: Sałatę grubo kroimy
Taste Of My Daypiersi kurczaka 1 jajko 3 łyżki mąki 100 ml mleka 50 ml wody pół łyżeczki soli 3 łyżki sezamu 2 łyżki wiórek kokosowych olej do smażenia sos słodko-kwaśny Bardzo lubię dania chińskie. Mam nawet taką swoją ulubioną knajpkę, gdzie serwują sajgonki i kurczaczki w cieście, którego składu, do tej pory nie mogłam rozgryźć. Aż tu nagle trafiłam(...)początku przygotować ciasto. Wymieszać razem: jajko, mąkę, mleko, sól i tyle wody, żeby powstało dość gęste ciasto. Na koniec dodać sezam i wiórki. Wszystko dokładnie wymieszać. Piersi z kurczaka poprzecinać w poprzek włókien na plastry o grubości 1 cm a następnie na niezbyt duże kawałki. Tak przygotowane kawałki kurczaka obtoczyć w mące i przełożyć do ciasta naleśnikowego. Wszystko dokładnie wymieszać
Świat Domowej KuchniSkładniki: – około 0,5 kg szyi z indyka – 1 kg żołądków z kurczaka/ indyka (mięso można też zastąpić żeberkami wieprzowymi, jak w Kapuśniaku , ale zupa będzie wtedy tłustsza) – 1 seler (ok. 180 g) – 1 korzeń pietruszki (ok. 130 g) – 1 por (ok. 100 g) – 6-7 ziemniaków – 6-8 ogórków kiszonych
Pociąg Do Kuchnisieci opinie o tej knajpce - w większości same pozytywne! Mimo popołudniowej pory usiedliśmy przy stolikach znajdujących się na Krupówkach - trochę tego później żałowałam, gdy zobaczyłam wystrój wnętrza lokalu. Ale nie ma tego złego, niewiele się zastanawiając zamówiliśmy dwa dania, ja wzięłam kaszę gryczaną z kurczakiem w ziołach, a eM kaszę perłową z carry i kurczakiem. Oba dania były wcześniej(...)Gubałówką - duży wybór, gwarancja jakości i świeżość ;) Swoją przygodę z Zakopanem zakończyliśmy zaraz po zakupach na stoisku z serami, udając się następnie do Wadowic na Kremówkę wieczorową porą wraz z wyśmienitą kawą. Następnego dnia zwiedziliśmy deszczowy Oświęcim, aby zaraz po nim udać się do Zamku w Mosznej, o którym opowiem następnym razem
Słodkie PrzyjemnościKiedyś wspominałam, że nie robię leczo bo mi nie warto - dla siebie samej. Do tej pory bazowałam na leczo Mamy bądź Teściowej. Ostatnio kiedy je jedliśmy
Kuchnia po mojemuZwykłe sznycle mogą wiele zyskać jeśli podamy je gorące z dodatkiem masła smakowego. Do tej pory robiłam do sznycli z reguły masło czosnkowe, cytrynowe, pomarańczowe lub
Buniabaje w kuchnijajko, 1 łyżka oleju, ok. 500ml gorącej wody. Ponadto: 2 cebule, olej. Przygotowanie: Rosół: Kurczaka oczyścić, podzielić na mniejsze części i zalać wodą. Dodać warzywa ( oprócz wymienionych wyżej potrzebnych do farszu warzyw dodaj te warzywa, na których gotujesz rosół - u mnie jest to por, seler, świeży lubczyk). Zszumować i doprawić do smaku. Ugotować na małym ogniu rosół. Farsz: Cebulę
W kuchni u Monikiczosnku 2 łyżki masła sól, pieprz szczypta szafranu 1 łyżeczka majonezu Przygotowanie: Umytą pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę najdrobniej jak się dało. Posoliłam, popieprzyłam i posypałam szafranem dla koloru. Wymieszałam z łyżeczką majonezu i odstawiłam na kilka godzin w chłodne miejsce. Gdy nastała pora obiadowa ;) mięso delikatnie obsmażyłam na odrobinie oleju - na tyle tylko by jego zamknąć pory
Kuchnia po mojemuzupy pho. Gorąco polecam. Czas przygotowania: 2,5 godz. Składniki: 1 kg podudzi kurczaka, 200 g wątróbki drobiowej, 200 g pieczarek, 1,5 szklanka płatków owsianych, 3 jaja, 4 marchewki, 2 pietruszki, 2 cebule, 2 łodygi selera naciowego, 1/2 dużego selera, 1 por, 2 czerwone chili, 4 ząbków czosnku, 5 ziaren ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
SzczyptaSmaQtylko kuraka, kochają też gotowaną marchewkę. . składniki 1 udo kurczaka najlepiej wiejskiego lub zagrodowego 1 szyja lub pałka z indyka 1200 - 1300 ml wody ( ile się zmieści) 1 marchewka 2 spore pietruszki 1/2 dużego selera lub 1 mały por cebula 2 - 3 ząbki czosnku 5-6 ziarenek ziela angielskiego parę ziarenek pieprzu
Stare GaryPizza Pizza z oliwkami, pomidorem i groszkiem Pizza z gyrosem Pizza dwie pory roku Pizzerinki Pizzerinki 2 Placki Placuszki z jabłkami Placki z cukinii Placki z kurkami Placki ziemniaczane z sosem grzybowym Placuszki dyniowe Pyzy Pyzy z kurkami Tortille Tortille z kurczakiem i warzywami
Aga w kuchnijakiś czas, a ja co trochę do niego wracałam, przeglądałam zdjęcia i na tym się kończyło. Wreszcie dziś powiedziałam sobie: dość tego. Gwiazdą dzisiejszego wieczoru będzie mięso mielone z kurczaka i szpinak. Pyszny, zdrowy i zielony, tak jak te kotleciki. Kiedy je robiłam, nie było jeszcze u mnie w sklepach świeżego szpinaku i w przepisie znajdziecie mrożony. Zachęcam jednak(...)teraz pora na to co świeże, pachnące i takie kolorowe. Dlatego dziś polecam soczyście zielone kotleciki z równie zielonym dodatkiem :) Kotlety drobiowo-szpinakowe + młoda kapustka kotlety robiłam na dwa dni, więc porcja jest spora, przynajmniej dla 4-5 osób, ale kapustki wystarczy raptem dla 2 Do zrobienia kotletów należy przygotować: 450 g mielonego mięsa z kurczaka 450 g mrożonego szpinaku
Ratunku obiadpieczemy aż kurczak będzie rumiany. Często podlewamy sosem, który się wytworzył. Po podaniu posypujemy kurczaka posiekaną miętą. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufacture