pory rzadko jadaliśmy mięso indycze, mnie się kojarzyło raczej z mięsem suchym, ale w sumie to nie wiem dlaczego królowały generalnie kurczaki. Poszukując alternatywy dla wędlin sklepowych pomyślałam o zapiekanej piersi właśnie z indyka, bo taką pierś wędzoną jada moja córka. Zrobiłam i od razu pochłonęliśmy ponad połowę upieczonego kawałka! Przygotowałam wg zasad Kuchni Pięciu Przemian. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowymodyfikowałam go przez ten czas,szukając własnego smaku. Robię je od tamtej pory dość często, bo jest pyszne i łatwe w wykonaniu. Co więcej, sprawdziło się rewelacyjnie na imprezy, ponieważ na zimno smakuje równie dobrze. I na przyjęcie dla dzieci, bo małe, apetyczne kawałki panierowanego kurczaka można wziąć w rękę i zjeść, nie przerywając zabawy. ;) A poza
Kuchnia Prezydentowejdoskonałych włoskich dań. I nie zrażajcie się zdjęciami; robiłam je zaraz po przygotowaniu, niestety o tej porze roku już w sztucznym świetle. Robiłam co mogłam, ale są jakie są. :) Mogę tylko zapewnić, że nawet idealne nie byłyby w stanie oddać niebiańskiego smaku kurczaka cacciatore. Składniki: 400 g piersi kurczaka (ja miałam ze skórą, ale można wziąc bez) 4-6 ząbków
Kuchnia Prezydentowejsmaku i okoliczności:) Pomyśl na co masz ochotę, co zalega w twojej lodówce, jaka jest pora roku i przygotuj idealną minestrone. A oto kilka ogólnych zasad: 1. Podstawą zupy jest bulion i sezonowe warzywa. Bulion może być warzywny lub mięsny (np. z kurczaka, wołowiny), ale podobno najbardziej oryginalny jest na bazie wywaru z gotowania fasoli. Włosi używają tu fasoli(...)decydują o jej ostatecznym smaku i wyglądzie. Można używać warzyw świeżych, mrożonych i z puszki. Najlepiej używać warzyw sezonowych, więc skład naszej zupy będzie się różnił w zależności od pory roku. Oto kilka luźnych sugestii: wiosenna wersja – młode ziemniaczki*, młoda włoszczyzna, szparagi, karczochy, boćwina, rukola, szpinak letnia wersja – zielony groszek, bób, cukinia, fasolka szparagowa, młoda kapusta, a nawet z owocami
Chilli Czosnek i Oliwaponiżej prezentujemy moją interpretację przepisu, który już dość dawno temu znalazłem w książce Podróże kulinarne – kuchnia węgierska . I od tego czasu jest to jeden z moich ulubionych sposobów na kurczaka. Wbrew pewnym pozorom – np. długa lista składników czy sporo punktów w instrukcji wykonania – nie jest to danie ani trudne, ani czasochłonne w wykonaniu. Ja często wracam do niego właśnie(...)pożywny obiad – chyba że kogoś nie przeraża spora dawka kalorii o późniejszej porze, bo wówczas np. idealnie pasuje również do naszych kryteriów przepisu na „kolację we dwoje”. Z drugiej strony, chociaż kuchnia węgierska niekoniecznie należy do tych o najmniejszym wykorzystaniu tłuszczu, smak tak przyrządzonego kurczaka z pewnością przyćmi te „drobne niedogodności” Na koniec kilka uwag technicznych. Pomimo kilku dość wytrawnych
Kulinarna Pokusamarchewką i koperkiem to danie, które kojarzy mi się z rodzinnym domem. Kiedy wybieramy się o tej porze roku do moich rodziców i mama pyta co przygotować - odpowiedzią jest zawsze młoda kapusta. Do tego klasyka - młode ziemniaczki, kotlet z kurczaka - mocno rozbity, cieniutki, z chrupiącą panierką - u rodziców nie liczę kalorii! Składniki: Główka młodej kapusty 2 duże
Kulinarne InspiracjeZbliżała się pora obiadu, wiedziałam jakie mam składniki, ale jak zawsze to bywa, nie do końca wiedziałam co powstanie. Przygotowałam kuskus, a wcześniej obsmażyłam kurczaka w słodkiej papryce, a później już było tylko ciekawiej, bo pomyślałam sobie, że nie będę po raz kolejny robić zwykłej surówki z białej kapusty. Chcecie zobaczyć efekt końcowy? Wysoka temperatura za oknem nie zachęcała
Moja smaczna kuchniarosołu, tym razem jednak gotowałam go u przyjaciółki, która miała około 5-6 litrowy. Składniki: 3 podudzia kurczaka ok 250g wołowiny 4-5 marchewek ( ja lubię marchewkę z rosołu więc dodaję jej dużo) 3 pietruszki 1 mały seler 1/2 pora 1 cebula natka pietruszki kilka liści selera sól czarny świeżo mielony pieprz Mięso dokładnie umyć i włożyć
Jemy Pijemyobiad podano nam: - Zupa patriotycza z kozim serem – połączenie na jednym talerzu kremu z buraków i kremu z pora. Zupa otrzymała w tym roku tytuł „Perła Kulinarna”, Poznań 2014. Uważam, że całkiem zasłużenie. Ser kozi wytwarzany jest na miejscu. - Pierś kurczaka glazurowana sądeckim miodem spadziowym, podana na lustrze konfitury z derenia z miodem pitnym, podana z kluseczkami oraz bukietem
królestwo garówpóźniej tylko odgrzac w piekarniku). Gdy zrobiłam je pierwszy raz zachwyciły mnie od pierwszego kęsa i od tamtej pory robię je naprawdę często - aż dziwne, że dopiero teraz trafiły na bloga! SKŁADNIKI: (na ok 12 kotlecików) 1 podwójna pierś z kurczaka (ok 70 dag) ulubiona przyprawa do mięs - u mnie Przyprawa do kurczaka Rafex 1/2 czerwonej papryki 1 cebula garść
Kto ugości moich gości?dać śmietanę i wszystko zmiksować pałką blendera na gęsty sos nam smakuje z tłuczonymi ziemniakami lub ryżem........SMACZNEGO!!! kurczak z kiełkami Royal Brand - nie zawiera glutaminianu sodu, bez soli, produkt naturalny - składniki: kiełki fasoli, pieczarki, liście laurowe, seler, cebula, czosnek, por, seler, łodygowy, marchewka, tymianek, rozmaryn - opakowanie: 50 gram
W Mojej Kuchni Lubiędomu bez poczęstunku. Także idąc tym tokiem myślenia pierwsze pomysłowe żarówki zaświeciły się na ekspresową sałatkę z kurczakiem,rukolą, fetą i pomidorkami koktajlowymi i bagietkowe kanapki z delikatną pastą z jajka na twardo i awokado, ale, że jesienną, wieczorną porą nie wypada podać również czegoś na ciepło danie główne stanęło na tejże ekspresowej w wykonaniu zapiekance. Połączenie żurawiny i wędzonego
Symfonia Smakówpiekła kurczaka prawie co weekend i nadal pozostaje on dla mnie jednym z najpyszniejszych dań przywołującym miłe wspomnienia. Dlatego właśnie dzisiaj, w sobotę, przychodzę do Was z przepisem na kurczaka w stylu Chilindron, czyli w skrócie duszonego z winem, pomidorami i papryką. Kiedy niedawno natrafiłam na niego w jednej z zapomnianych przeze mnie książek kucharskich (serio to przeleżała(...)najlepszych hiszpańskich składnikach (wino, szynka Serrano, papryka) i jest idealny na tę porę roku. Kusi pysznym sosem o złożonym smaku. No właśnie, skusilibyście się? Jest jeszcze czas, aby przygotować go na niedzielny obiad:) Pollo al Chilindrón to danie typowe dla regionu Aragonia w północno-wschodniej Hiszpanii. Kurczaka dusi się w sosie, dla którego bazą są pomidory przesmażone z cebulą
Chilli Czosnek i Oliwakroimy na grubsze paseczki, bądź kostkę. W rondlu na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek około 1 minuty, dodajemy kurczaka i rozmaryn. Ciągle mieszając podsmażamy mięso, dodajemy cukinię i około 150 ml wody, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 10 minut. Od tej pory gotujemy danie bez pokrywki przez kolejne 5 do 7 minut, dodajemy pomidory i doprawiamy solą i pieprzem
SMYKWKUCHNIczas zacząć. Składniki na tradycyjną zupę ogórkową 1 szyja indycza (może być też inne mięsko np. udka z kurczaka, czy skrzydełka-należy jednak pamiętać o tym, by zdjąć z nich skórę) 4 marchewki 1 pietruszka 0,5 selera 1 mały por 5 ziemniaków 5 ogórków kiszonych 1 łyżka mąki 1/3 szklanki śmietany do zup 1 liść laurowy 3 ziela angielskie
Rozpustne gotowanie