nuta imbiru nasuwa skojarzenia z kuchnią azjatycką. Zapisz przepis Drukuj Składniki 1kg mięsa z kurczaka (najlepiej noga, pierś z kością i część lub całość grzbietu) 2 średnie marchewki (250g) kawałek korzenia selera (200g) 1 średni pomidor (200g) 1 średnia cebula (150g) kawałek dowolnej części pora 200g pieczarek 1 ząbek czosnku 2-3cm świeżego imbiru (lub 1 płaska łyżeczka mielonego(...)dosalamy również zupę do smaku. Z ugotowanej zupy wyjmujemy mięso, seler, pora i cebulę, pozostawiając jedynie marchewkę, pieczarki i przyprawy. Z mięsa usuwamy wszelką skórę i kości, po czym dzielimy na mniejsze kawałki. Zupę podajemy w jednym naczyniu razem z oddzielnie ugotowanym makaronem nitki oraz oczyszczonym mięsem kurczaka. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-100 {margin: auto;} #gallery-100 .gallery-item
Kulinarna Pokusaostatnim wpisie podzieliłam się z Wami przepisem na pyszne orkiszowe chlebki pita. A dziś pora na pyszny farsz do tychże chlebków. Gwarantuję, że będzie pysznie! :) SKŁADNIKI (farsz do 6-8 chlebków) kurczak 1 podwójna pierś z kurczaka 2 łyżeczki przyprawy curry lub shoarma 3 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju ryżowego sól
DefinicjaSmakuRówno rok temu, o tej porze roku byliśmy w upalnej Tajlandii. Tamte smaki, zapachy, klimat barów w których jedliśmy, często wspominam. Bardzo trudno jest mi odtworzyć w naszych realiach tamte potrawy które jedliśmy, mimo używania przypraw które przywiozłam. Staram się jak mogę aby smaki przywróciły nam tamte dni. Ostatnio na blogu opisałam od strony(...)czosnek mieszamy i smażymy około 1 minuty, aż cebula zmięknie ale czosnek się nie przypali! Dodajem kurczaka, smażymy 3 min. aż będzie złoty (przy okazji nastawiamy wodę w czajniku aby się zagotowała). Czas na seler, marchewkę i czekamy 2 min. aż zmiękną. Pora na kapustę, sok z limonki, sos rybny i sojowy - mieszamy. Makaron zalewamy wrzątkiem, zgodnie z instrukcją
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/skórki -2 papryki ( żółta, czerwona ) -1 łyżka przecieru pomidorowego -mix suszonych warzyw jak do rosołu (marchewka, pietruszka, seler, por ) -1 papryczka chili lub szczypta sproszkowanej -1 szklanka gorącej wody -olej rzepakowy -sól, pieprz Jeżeli mamy duże ćwiartki z kurczaka, to zalecam podzielić je na pół. Dokładnie myjemy mięso, osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewamy dobrze olej i obsmażamy mięso
Kulinarne przemyslenialistków świeżej szałwii masło pieprz papryka ostra mielona * zamiast gotowej mieszanki możemy użyc następujących warzyw: ziemniaki, cebula, pieczarki, por, papryka czerwona, papryka żółta, natka pietruszki Wykonanie: W woku rozpuściłam masło, na które wrzuciłam pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka. Obsmażyłam mięso, potem wrzuciłam na nie zamrożoną mieszankę warzyw po staropolsku, przykryłam i dusiłam około 15 minut. Co jakiś
Blondynka Gotujeodróżnieniu do pory zimowej gdzie odczuwam duże zapotrzebowanie na cięższe mięsne obiady to na wiosnę moje podniebienie zawsze domaga się świeżych sałatek zakrapianych lekką oliwą z oliwek. I choć jeszcze w zeszłym sezonie byłam dość anty nastawiona do ostrej i gorzkawej w smaku rukoli tak teraz polubiłam jej aromat i stanowi ona idealne dopełnienie do wszystkich sałatek oraz jako dodatek(...)fajnie komponuje się z jajecznicą, na kanapkę z serem białym a parę listów dodanych do zupy nadają jej wyrafinowanego smaku i aromatu. Przepis na bardzo prostą sałatkę z wędzonym kurczakiem, rukolą oraz pomidorem. - liście rukoli - ze dwa pomidory - oliwa z oliwek - udko z kurczaka wędzone - przyprawy: oregano, tymianek, zioła prowansalskie, bazylia - 2 ząbki czosnku - sos sojowy Wędzone udo z kurczaka
upichconakostkę, brokuła w małe różyczki - Pokroić tofu w kostkę (ja miałam gotowe tofu marynowane w sosie sojowym, a la kurczak, przywiezione z Włoch) - Makaron umieścić w misce i zalać wrzątkiem - Na odrobinie oleju podsmażyć czosnek, chili i imbir - Dodać pora i pieczarki, smażyć przez chwilę - Dodać paprykę, brokuła, marchewkę i groszek; dodać trochę wody - Dodać curry, cynamon, cukier
Wegańska kuchnia orientalnasakiewek z naleśników smażonych na patelni o średnicy 28 cm): 4 jajka 350 ml mleka 400 g mąki filet z piersi kurczaka około 400 g po strąku czerwonej i żółtej papryki średni por 2 cebule 2 łyżki masła pieprz, sól oregano, cząber szczypior do związania sakiewek (niestety mój okazał się zbyt delikatny
cucinareKolejna propozycja na surówkę idealną do obiadu :) Bardzo lubię ją w wersji do kurczaka, lub pieczeni i sosu. Robi się szybko i fajnie łączy smaki pora i słodkiego jabłka oraz marchewki. Składniki: 2 duże pory 2 średnie marchewki duże słodkie jabłko lub 2 mniejsze szczypta kwasku cytrynowego sól, pieprz 2-3 łyżki śmietany 12% lub jogurtu naturalnego Przygotowanie: Pory
ChilliJemydużo, więc dodałam: sardynki w sosie pomidorowym paski papryki czerwonej po kilka grzybków marynowanych kiełki soczewicy Bardzo fajnie sprawdzają się: krążki lub półksiężyce pora słupki ogórków konserwowych tarta marchew suszone pomidory z zalewy oliwnej kawałki kurczaka fasola guacamole Zaginamy dół placka, chowając część zawartości, a potem zawijamy w rulonik. Et voila ! Nasze zawijane kanapki - burrito gotowe
Weekendy w domu i ogrodzietaką zachciankę. Aromatyczna i smaczna ze świeżo startych ogórków kiszonych domowej roboty. Polecam wszystkim. składniki na 6 porcji 6 skrzydełek z kurczaka 4 spore ogórki kiszone 2 marchewki pietruszka 2 ząbki czosnku seler por cebula ziele angielskie liść laurowy 2 torebki ryżu pół szklanki śmietany 18% koperek sól i pieprz przepis Skrzydełka dokładnie myjemy wkładamy do garnka
Smakowite Daniamożna przygotować wcześniej. Dla pracujących pań domu to ważne. Ja najczęściej przygotowuję jednego dnia, a następnego dnia smażę. SKŁADNIKI: 2 pojedyncze filety z kurczaka(około 40-50 dag.) 2 jajka nać pietruszki drobno pokrojonej (lub pora, pieczarki, papryka wg. uznania) 10 dag. sera żółtego 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz, vegeta WYKONANIE: Filet pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć
Kuchnia Beatysmażymy przez chwilę z obu stron. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania ciasta.Farsz: piersi z kurczaka gotujemy w bulionie. Gdy kurczak będzie ugotowany drobno go kroimy i podsmażamy na patelni z dodatkiem serków topionych. Dodajemy także drobno pokrojony por. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz rozsmarowujemy na naleśnikach i zwijamy w rulon. Posypujemy serem i układamy na wierzch orzechy włoskie. Zapiekamy około
Bon Appetit MałgorzatyDawno już nie pisałam i powiem Wam, że brakowało mi tego. Dlatego od dziś znowu regularnie będzie tutaj coś "błyszczeć". Dzisiaj pora na indyka w pieczarkach. Indyk w towarzystwie gorących pieczarek kilka kawałków kurczaka (filety) 2 cebule 6 dużych pieczarek sól pieprz mąka 3 łyżki śmietany. Przygotowujemy mięso jak na kotlety, następnie przekrawamy na kawałki średniej wielkości, obtaczamy
Kuchnia moimi oczamiCześć! Jakiś czas temu pokazywałam Wam pierwszy przepis, który zgłosiłam do konkursu BlogerChef. Dzisiaj pora pokazać drugi, ponieważ jak się okazało... udało mi się właśnie tymi dwoma przepisami dostać do półfinału! :-) Postawiłam na połączenie słodko-ostrych smaków. Kurczak w ostrej marynacie pieczony ze słodkim ananasem, orzeźwiające puree ziemniaczane i lekka sałatka, również słodko, pikantna. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej
Pora coś zjeść