laski selera naciowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki zielonej pasty curry 1/2 papryczki jalapeno 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka masła 1200 ml bulionu z kurczaka 100 ml śmietany (opcjonalnie) sól, pieprz kolendra do podania przygotowanie Pory opłukać, pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. seler obrać pokroić w plastry.W garnku z grubym dnem roztopić masło, włożyć pory, ziemniaki
Stare Garyświątecznym obżarstwie pora na coś nieco lżejszego :) Zanim nasze stoły zawojują warzywa i sałata majowa, chciałam się z Wami jeszcze podzielić sałatką, która powstała przy okazji czyszczenia lodówki :) Składniki: 1/2 kalafiora 1 puszka kukurydzy 1 duży filet z kurczaka 1 duża łyżka majonezu 2 łyżki keczupu sól, pieprz, przyprawa do gyrosa 1 łyżeczka curry Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy
My simple kitchenSkładniki: 3 pałki kurczaka ( mogą to być udka lub korpus), 3l wody, 540 g obranych ziemniaków ( ja miałam dwa większe, trzy średnie i jeden mały), 1/2 dużej cebuli, 4 średnie marchwie (220 g po obraniu), 1 korzeń pietruszki (60 g po obraniu), kawałek selera (55g), łodyga selera z liśćmi, 70 g masła, por (ok. 100 g już pokrojonego), szklanka czerwonej(...)uniwersalna, warzywko lub kostki rosołowe), pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, maggi ( tą przyprawą na talerzu doprawić). Przygotowanie: Pałki kurczaka i łodygę selera zalać 3L wody i wstawić na palnik do gotowania. Por drobno pokroić, ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, a seler, pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach . Warzywa poddusić na maśle
W kuchni u Monikiowoców morza… i nie tylko. Tym razem, jedna z moich ulubionych – sałatka z pieczoną ciecierzycą i kurczakiem. Składniki: - 2 upieczone filety drobiowe - 1 puszka ciecierzycy - 1 puszka czarnej fasoli - 1 puszka kukurydzy - ok. 40g mielonych migdałów - olej arachidowy - por (młode części) - 1 czerwona cebula - 1 ząbek czosnku - kilka łyżek majonezu - tyle samo jogurtu, co majonezu - różowa sól himalajska(...)plastry mięsa i pokrywamy pozostałym sosem majonezowo jogurtowym wymieszanym ze startym (na tarce jarzynowej) ząbkiem czosnku. Układamy cebulę pokrojoną w cienkie plasterki, pozostały por oraz pomidorki koktajlowe. Ozdabiamy bazylią i koperkiem. Sałatka z pieczoną ciecierzycą i kurczakiem nie jest przepisem, na którym trzeba się wzorować. Traktujcie ją jedynie jako podpowiedź, czy inspirację do wykorzystania w jadłospisie ciecierzycy. Dla mnie idealnie
mojewypiekiinietylkoTropikalne szaszłyki Sezon grillowy nadal trwa, więc pora na pożywne oraz smaczne szaszłyki tropikalne. Jest to idealne danie dla wszystkich wielbicieli łączenia smaku słodkiego i ostrego. Składniki: (10 szaszłyków) - mięso z piersi z kurczaka - podwójna pierś - ananas (świeży) - 1/2 sztuki - papryka zielona - 1 sztuka - cebula - 2 sztuki - czosnek - 2 ząbki
Fit-aminanadziewane warzywami, kurczakiem i serem, to kolejne z moich niezawodnych imprezowych dań. Można je przygotować w domu o każdej porze roku lub latem na grillu - i właśnie tak smakują najlepiej. Najbardziej wypasiona wersja zawiera kawałeczki kurczaka, paprykę, cebulę, kukurydzę, kolendrę i czerwoną fasolkę oraz ser cheddar, który nam to pięknie połączy. Można także dodać plasterki cukinii
Kulinarne Inspiracjeprawie miękka włożyć opłukanego kurczaka, a kiedy wywar się zagotuje, dołożyć obrane i umyte warzywa oraz ziarenka pieprzu. Gotujemy cały czas na małym ogniu, żeby wywar tylko lekko "pyrkał". Pod koniec gotowania dodajemy sól. Nie solimy wcześniej, żeby uzyskać jak najwięcej smaku z mięsa. Dodatek soli zamyka pory mięsa i zatrzymuje część smaku
Codzienna kuchnia niecodziennapodsmażyć osobno. Wyjątkowości nadaje mu wiosenny kolor. Zielone warzywa (groszek, seler, szpinak), nuta mięty i cytryny - mniam! Można zrobić je o każdej porze roku, bo użyte produkty dostępne są przez cały rok. 2 filety z kurczaka 1/3 pęczka natki pietruszki 250g ryżu do risotto 100ml białego, wytrawnego wina 1 duża cebula 1/2 pęczka selera naciowego 3 garści świeżego szpinaku
Szefowa kuchniniej możecie dobrać wg własnego gustu, a poniżej przedstawiam Wam swoją wersję. Składniki na ok. 4 porcje: 25 dag piersi z kurczaka Puszka pędów bambusa (225g) 25g grzybów mun 50g makaronu ryżowego Biała część pora – kilka cm 1,5l bulionu 4 łyżki sosu sojowego ½ łyżeczki imbiru mielonego 0,25 – 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego + ciut do mięsa 1 mała(...)marchewka 1 ząbek czosnku Sól 2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Posolić i posypać odrobiną pieprzu cytrynowego. Podsmażyć na odrobinie oleju. Grzyby mun i makaron zalać gorącą wodą i trzymać pod przykryciem wg instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedzić i pokroić na drobniejsze kawałki. Marchew obrać, pokroić w słupki. Do garnka
Fabryka pomysłówpodać z ryżem bądź z makaronem. U nas ryż wygrywa i to z nim podaję tę zupę. Składniki: 4l wody, udko i skrzydełko kurczaka, kilka marchwi, dwie średnie pietruszki lub jedna duża, kawałek selera, połówka pora, puszka pomidorów, przecier pomidorowy, sól, pieprz, dwa liście laurowe, trzy ziarenka ziela angielskiego, ewentualnie kostka rosołowa, ryż lub makaron. Przygotowanie: Do garnka wlać
W kuchni u Monikizbyt często i pozostawiam to zadanie innym ;) Jednak dziś kiedy inspirowałam się przepisem znalezionym na blogu Dietetyczne fanaberie dałam radę ;) Składniki (na około 4 porcje): pierś z kurczaka + sól + pieprz + suszona bazylia do obtoczenia 1 litr wody duża pietruszka (ja lubię pietruszkę dlatego wybrałam giganta, możecie wybrać mniejszą) kawałek selera (korzeń)/ niestety nie mam wagi kuchennej więc będę podawać(...)ostra papryka (sporo), zioła prowansalskie natka pietruszki oraz gęsty jogurt do dekoracji Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w drobną kostkę, nacieramy solą, pieprzem i bazylią, wstawiamy na około godzinę do lodówki seler, marchew, pietruszkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach por kroimy w drobną kostkę tak przygotowane warzywa wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy na małym
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćZupa kurczakowa to kopalnia witamin i samo zdrowie. Chude mięsko + pyszne warzywa ( o tej porze roku najlepsze) do tego bardzo zdrowa kasza jaglana i mamy obiad zdrowy, smaczny i niskokaloryczny. Ja gotuję jej zazwyczaj sporą ilość, i mam jedzonko na 3 dni. Niestety, w mojej miłości do tego(...)typu zup jestem .... buuu... osamotniona :( więc męskiej części rodziny i tak muszę w tym czasie gotować coś innego. Składniki: 2 małe piersi z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka łodyga selera naciowego kawałek selera biała część pora liść laurowy ziele angielskie sól 1/3 szklanki kaszy jaglanej Wykonanie: Piersi myjemy, zalewamy wodą dodajemy obrane warzywka, ziele angielskie, liść laurowy, sól
Walijskie Pichcenieświeżych pomidorów a nie takich ze słoika :)Składniki: 1 kg dojrzałych pomidorów ( u mnie malinówki z działki)ćwiartka kurczaka (może być inne mięso np. wołowina z kością),2 marchewki,1 pietruszka kawałek selera,por,liść laurowy,2 ziela angielskie,pieprz, sól,2 łyżki margarynyok. 3 łyżki śmietany1 łyżka mąki pszennejbazylia albo natka pietruszki Kurczaka umyć
Bon Appetit Małgorzatyśrednie białe cebule, obrane i posiekane 2 łodygi selera naciowego, przycięte, obrane z włókien, pokrojone na mniejsze kawałki 1 por, biała część , pokrojony w plastry 1000 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego ( użyłam rosołu z kurczaka ) sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 4 małe jajka 4 kromki ciabatty kawałek masła oliwa(...)obieramy. Pokroić łodygi szparagów na mniejsze kawałki, zostawiając całe główki. Główki odłożyć na bok. W dużym, głębokim rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, por i seler, podsmażać na małym ogniu przez około 10 minut, aż będą miękkie ale nie zrumienione. Dodać pokrojone łodygi szparagów i bulion, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut
Stare Garyrazu przypadł mi do gustu poniższy przepis. Oczywiście danie lekko zmodyfikowałam, np. w oryginalnym przepisie nie ma w ogóle kukurydzy, a zamiast szczypiorku dodajemy por. Chop suey to pomysł na chińskie danie - połączenie piersi kurczaka, kiełków fasoli mung, kukurydzy i lekko zagęszczonego sojowego sosu. Poniższe danie najlepiej smakuje z ryżem basmati. Składniki na 4 porcje: 1 podwójna pierś z kurczaka
Ugotować