klasyczny zestaw obiadowy, jednak niezupełnie, smaku dodaje panierka z mielonych orzechów laskowych całość komponuje się znakomicie, jednym słowem mówiąc nieskromnie- pycha! Składniki 1 podwójny filet z kurczaka 4 łyżeczki majonezu 1/2 małego pora 4 suszone pomidory 50 g sera żółtego sól morska do smaku pieprz grubo mielony do smaku Panierka; 2 jajka mąka pszenna 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
Wanilia i Kardamongroszek i pokrojoną w kostkę marchewkę (jeśli używasz świeżych lub mrożonych warzyw, konserwowych nie gotuj). Dodać przyprawy wg upodobania, można wzbogacić smak dodając klasyczne dodatki rosołowe - pora, selera i podpieczoną cebulę. Gotować aż kurczak będzie miękki. Odcedzić mięso i warzywa. Kurczaka pokroić w kostkę. Do wywaru dodać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Do miseczek lub filiżanek nakładać porcję
głodny alergiksię, a rosół będzie rewelacyjny. Oczywiście wszyscy wiemy, że to nasza narodowa potrawa, którą z całego serca polecam. Zaczynamy: Składniki: 1,5-2 kg kurczak 2-3 marchewki 1-2 pietruszki 1 cebula kawałek por seler natka pietruszki I selera naciowego sól, ziarenka pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy Wykonanie: Kurczaka myjemy I porcjujemy. Wkładamy do garnka z wodą
Smaki Edytynadaje się do serwowania z ryżem a leśne grzyby nadają temu daniu niepowtarzalnego aromatu. Uwaga - post zawiera film z przygotowania potrawy Składnik - 3 filety z piersi kurczaka - 2 marchewki - ½ średniego selera - 1 por - 1 średnia cebula - garść suszonych grzybów - mała śmietana 12% - pieprz, sól - pieprz ziołowy, mielona słodka papryka - olej Wykonanie Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Marchew
Świat SmakuZapraszam na szczawiowa-krem Przygotowanie. Ugotowalam rosol na udkach z kurczaka. Dodalam warzywa- ziemniaki, marchew, pietruszke, por. Na koniec dodalam przecier ze szczawiu, dodalam troche smietany, doprawilam I rozdrobnilam blenderem. Podalam z jajkiem. Smacznego I milego tygodnia. Pozdrawiam
Smaki Edytypięknej, złocistej barwie i delikatnym, cytrusowym aromacie. Myślę, że smakoszom lekkich acz wytrawnych smaków przypadnie do gustu:) Winny kurczak i uduszone warzywa Składniki: 1 filet z kurczaka 1 średnia cukinia 1 średni por 1 średni słoiczek suszonych pomidorów w zalewie 1 szklanka białego, półwytrawnego wina Celebro sól, pieprz, curry do smaku oliwa z oliwek (ok. 4 łyżek) Mięso umyć
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaMówcie od początku z czego jest przygotowana, żeby dzieci nie wyobrażały sobie jakichś bzdur :) Składniki: ok. 1 kg flaczków , 2 nogi od kurczaka , 4 średnie marchewki , 3 średnie pietruszki , pół średniego selera , ok. 15 cm pora , 4 liście laurowe , 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego , słodka papryka mielona , ostra papryka mielona , świeżo mielony pieprz , majeranek , świeżo(...)wodą i obgotować zmieniając wodę 2-3 razy. W tym czasie przygotować rosół: Opłukanego kurczaka zalać zimną wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, a po 15 minutach gotowania dodać obrane warzywa - marchew, pietruszkę, seler i pora. Jedną surową marchewkę odłożyć na później. Gotować cały czas na niedużym ogniu, lekko osolić pod koniec gotowania
Codzienna kuchnia niecodziennarosól to min 2 godziny gotowania. Każdy z nas ma sposób na rosół I dzisiaj chciałabym pokazać moj. Zapraszam :) Składniki: 1,5-2 kg kurczak 2-3 marchewki 2 pietruszki 1 cebula kawałek por natka pietruszki I selera naciowego sól, ziarenka pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy 1-2 łyżki suszonych warzyw Wykonanie: Kurczaka myjemy I porcjujemy. Wkładamy
Smaki Edytygrillowanym kurczakiem w ziołach oraz nadziana papryka... Składniki: pierś z kurczaka obtoczona ziołami usmażona lub grillowana 1/2 pomidora 3/4 ogórka 2 liście kapusty pekinskiej 1/2 cebuli ząbek czosnku 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżka octu balsamicznego szczypta przyprawy warzywko 3 jajka ugotowane na twardo kawałek pora 2 łyzki twarogu 2 łyżki serka wiejskiego sól i pieprz(...)osobnej miseczce dodajemy poszatkowaną cebule, czosnek, olej, ocet i przyprawę warzywko. Dokładnie mieszamy odstawiamy na chwilę i polewamy salatkę na górę kładziemy pierś z kurczaka... Górna część papryki obcinamy, wydrążamy środek...jajka i por kroimy bardzo drobno dodajemy serek wiejski oraz twaróg doprawiamy do smaku i nadziewamy paprykę.. . Bardzo szybkie i do tego bardzo lekkie śniadanko
NaKońcuJęzykazupa będzie mało kwaskowa ,polecamy doprawić sokiem z cytryny). Całość okraszona świeżym koperkiem. Mniam! Składniki 500 g kiszonych ogórków 4-5 wędzonych pałek z kurczaka duża marchewka łyżka masła czosnkowego pietruszka mały seler 4 ziemniaki por (biała część) 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki ryżu (u nas jaśminowy) 2 łyżki śmietany 1 l wrzątku 250 ml soku(...)ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy starte warzywa i razem z pokrojonym w piórka porem i pokrojonymi w kostkę ziemniakami podsmażamy kilka minut. Następnie zalewamy gorącą wodą ,wkładamy kurczaka ,wlewamy sok z ogórków ,dodajemy liście laurowe i ziele angielskie ,zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Gotujemy 30 min. Następnie kurczaka wyjmujemy ,studzimy i oddzielamy mięso
R'n'G Kitchenzdecydowanie ostrzejszy smak i stanowi swoistą ucztę dla podniebienia :)) Tym razem podałam go z delikatnym makaronem ryżowym. Pychotka! Składniki: szpon der wołowy udka z kurczaka marchew pietruszka seler (wraz z liśćmi) por ziele angielskie liść laurowy sól pieprz Wykonanie: Mięso myjemy pod bieżącą wodą, wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Dzięki temu mięso oddaje swój aromat
Walijskie PichcenieSkładniki: 1 świeży kurczak bez podrobów 1 cytryna 1 mały por 2-3 gałązki świeżego rozmarynu 1 kg soli spożywczej 2 białka jaja kurzego Przygotowanie: Zetrzeć skórkę z cytryny na tarce uważając by nie zetrzeć białej warstwy, która jest gorzka. Potrzebny nam tylko aromat cytryny, którego esencja zawarta jest w olejkach ze skórki. Następnie tą startą skórkę wkładamy między skórę(...)porem i resztą rozmarynu wkładamy do wnętrza tuszki. Białka jajka należy połączyć z solą (a z żółtek można sobie zrobić jajecznicę na śniadanie, bo czemu nie), by uzyskać masę o konsystencji plasteliny, którą oblepić nadzianego wcześniej kuraka, którego następnie umieszczamy w brytfance i pieczemy w piekarniku w ok. 200 stopniach przed godzinę - półtorej w zależności od wielkości kurczaka
Karczma Honoriettyosób - 1 por - 2 marchewki - łyżka startego świeżego imbiru - sok z jednej cytryny - 150 g jogurtu naturalnego - 200-250 g piersi z kurczaka lub indyka - pół szklanki posiekanej natki pietruszki - przyprawy do mięs, sól, pieprz, liście laurowe 2 szt, olej do smażenia - 3-4 ziemniaki Wstaw obrane i pokrojone ziemniaki w osolonej wodzie na gaz. Piersi namocz w osolonej wodzie(...)około 20 minut. Po tym czasie,osusz je, pokrój mięso na plastry 1cm, przypraw swoimi ulubionymi przyprawami, ja użyłam czubrycy czerwonej. Na 2-3 łyżkach oleju podsmaż pokrojoną por w talarki z liściem laurowym, po 5 minutach dodaj startą na tarce o dużych oczkach marchew. Podduś do miękkości, posól i popieprz delikatnie. Do jogurtu dodaj 1/3 szklanki gotującą wodę
Pasje Jolkibyło użycie drobiu zamiast wieprzowiny. Ps. Gotowanie za głosowanie trwa do piątku (8 listopada) do godziny 22. Składniki na 4 porcje: 600g mięsa z kurczaka – u mnie udka Puszka pędów bambusa (220g) Biała część pora ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 17 dag pieczarek 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki imbiru 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki sosu chili słodko-pikantnego(...)łyżki oleju Łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Z kurczaka pozbyć się kości, pokroić w kostkę. Zalać połową sosu sojowego i sosu chili, dodać posiekany czosnek, imbir i wymieszać. Odstawić na 1 h do lodówki. Pędy bambusa odcedzić z zalewy, przepłukać wodą. Pora pokroić w cienkie paski, paprykę w kostkę , a pieczarki w półtalarki. W woku/patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso. Smażyć. Ewentualnie
Fabryka pomysłówkminku, tymianku, rozmarynu 2 ząbki czosnku 1/4-1/2 łyżeczki cayenne podudzia kurczaka Najpierw ugotowłam rosół z podudzi kurczaka, dodałam sól do smaku I zioła. Wyciągnełam kurczaka. Skroiłam kapustę, paprykę, marchew I seler. Popłukałam brokuły, pokroiłam por. Wszystkie warzywa dodałam do rosołu. Doprawiłam sokiem z cytryny I przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać puszkę pomidorów I natkę pietruszki, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć
Smaki Edyty