Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 1 zielony liść pora, 1 długi kabanos dębowy Pekpol, 1/2 marchewki, pieprz Kamis, sól Kamis, ognista mieszanka przyprawa Kamis, 1 jajko, do obtoczenia: bułka tarta. Przygotowanie: Każdą pierś kurczaka dokładnie myjemy i rozbijamy na duży kotlet. Przyprawiamy z każdej strony pieprzem i solą. Na środek piersi układamy obgotowany przez 3 minutki zielony
Aga w kuchnikokosowym i przygotować jedną z tajskich zup, np. SUP HED (tajską zupę grzybową). No to do dzieła! :) Składniki na wywar (mi wyszło 8 porcji): 2 ćwiartki kurczaka 2 marchewki 1 por szczypior 3 cm imbiru 1 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju sezamowego 1. Marchewkę, szczypior i pora kroimy w 2cm kawałki, imbir kroimy w plasterki. W żaroodpornym naczyniu
Tajskie smakiZupkę można przygotować na dowolnym wywarze drobiowym. Jeżeli jednak zaczynacie od podstaw, poniżej przedstawiam przepis na wywar, a następnie na całą zupę. Składniki na wywar: 2 ćwiartki kurczaka 2 marchewki 1 por szczypior 3 cm imbiru 1 cebula 1 1/2 łyżeczki soli Marchewkę, szczypior i pora kroimy w 2cm kawałki, cebulę w ćwiartki, a imbir w plasterki. Wkładamy kurczaka razem
Tajskie smakipietruszka 1 por 1 seler 1 szklanka fasolki szparagowej 1 szklanka brokuł 1 szklanka kalafiora 4 średnie ziemniaki 5 liści laurowych 5 ziele angielskie sól, pieprz natka pietruszki PRZYGOTOWANIE zupy jarzynowej: Do garnka wkładamy kurczaka i zalewamy wodą do 3/4 wysokości. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i zagotowujemy. Z powierzchni zbieramy tworzący się szum. Marchewkę, pietruszkę, pora i selera(...)obieramy i kroimy plastry. Warzywa dodajemy do gotującego się kurczaka. Następnie dodajemy fasolkę szparagową, kalafiora, brokuły i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystkie składniki gotujemy na średnim ogniu ok. 25-30 min. Kontrolujmy twardość warzyw, powinny być aldente. Pod koniec doprawiamy solą i pieprze. Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego
kulinarnyJapyszne! Składniki (na 2 porcje) : -mięso z piersi kurczaka (ok. 300 g) -makaron pełnoziarnisty tagliatelle (100 g) -mały jogurt naturalny (ok.180 g) -brokuł świeży lub mrożony -duża marchew na sos : -3/4 szklanki wody (do rozpuszczenia serka) -2 łyżki serka kremowego -1 łyżka oliwy -1 ząbek czosnku -biała część pora -sól, pieprz +żółty ser do posypania (w ilości(...)makaronem. Na patelni rozgrzać oliwę wraz z pokrojonym porem i czosnkiem. Podsmażyć, przełożyć do jakiegoś naczynia. Na dużym ogniu spiec z obu stron kawałki kurczaka, następnie dolać 3/4 szklanki wody, zagotować, dodać serek, por z czosnkiem i przyprawy, zmniejszyć ogień i gotować przez kilka minut pod przykryciem. Przełożyć makaron, mięso z sosem i warzywa do naczynia żaroodpornego, dodając resztę jogurtu
Kuchnia EllieMięso najlepiej zamarynować kilka godzin wcześniej. Podana poniżej porcja wystarcza dla dwóch dość głodnych osób. Danie jest raczej dietetyczne i szybkie do wykonania. duża pojedyncza pierś z kurczaka 1 średnia marchewka 1/2 pora 1/2 żółtej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego skórka otarta z jednej cytryny 1/3 łyżeczki suszonego imbiru 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonej(...)skórką cytrynową, sosem sojowym oraz przyprawami. Odstawiamy na kilka godzin pod przykryciem do lodówki. Marchewkę oraz paprykę kroimy w cienkie, podłużne paski. Por kroimy w poprzek w plastry. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju i smażymy kurczaka (kilka minut, mieszając łyżką kilka razy). Następnie na patelnię dodajemy warzywa i dusimy pod przykryciem około 15-20 minut (aż warzywa zmiękną). Co kilka
BullioKurczak - a dokładniej to były skrzydełka , już się gotowały..i w sumie miałam gotować makaron do rosołku..ale wyjęłam skrzydełka [ przełożyłam je na patelnię -lubię takie podsmażone] - a w tym czasie do rosołu wsypałam kaszę kuskus ..i rosołek z kaszą już gotowy..[ kaszy nie gotujemy, zostawiamy tak w rosole(...)kilka minut] .. skrzydełka , udka lub porcje rosołowe 2 marchewki 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] sól, wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek 3-4 łyżki kaszy kuskus Kupiec Marchewkę obrać, cebulę opalić ,kurczaka umyć.Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum .W trakcie
Moje domowe kucharzenietego „zupa chińska, ale robiona w Radomiu... W ogóle nie smakuje jak chińska.” Eksperyment uważam za udany:) Składniki: pierś z kurczaka – 200 gram bulion – 1,5 litra suszone grzyby mun – 20 gram marchew – 2 szt. por – 1/3 szt. szczypior – 1 pęczek czosnek – 1 ząbek mleko kokosowe – 200 ml makaron ryżowy – 100 gram sok z ½ cytryny sezam – 2 łyżki płatki(...)papryki – 2 łyżki sos sojowy – 4 łyżki przyprawy: pieprz, kolendra, chili Grzyby mun płuczemy, zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 15 minut i odcedzamy. Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy. Marchew i pora kroimy w słupki, zalewamy bulionem. Dodajemy podsmażonego z sezamem kurczaka, płatki papryki, kolendrę i pokrojone grzyby. Gotujemy około 10 minut. Dodajemy rozdrobniony czosnek, posiekany szczypiorek, mleko
Gotuj z MisiemSkładniki: 2 sztuki duże udka kurczaka, 1 łyżka przyprawa do kurczaka, 4 łyżki olej rzepakowy, 5 sztuk większe pory, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, - do smaku maggi udka umyć, osuszyć i dobrze natrzeć przyprawą do kurczaka na oleju zrumienić z każdej strony i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa pory przekroić na wzdłuż na pół, umyć i pokroić
W Mojej Kuchni LubięSą potrawy do których lubię wracać, jak ten makaron z kurczakiem w sosie brokułowo-porowo-śmietanowym. Proste składniki… a efekt zachwycający :)! Przygotowuje się go stosunkowo
UgotujmyTo.plsmakują rewelacyjnie, a zarazem są lekkie. Smak jest niepowtarzalny, więc koniecznie musicie spróbować. Jeżeli jesteście wegetarianami, to kurczaka można całkowicie pominąć. SKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka 2-3 łyżki oliwy 1 brokuł 2 pory 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 cukinia 400 ml mleczka kokosowego sól, świeżo mielony pieprz do dekoracji świeża rukola WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć
Passions hobbies lifenadaje mu szczególnego smaku. Można nim zaskoczyć nie tylko domowników, ale i gości. Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka Ser camembert z grzybami leśnymi Sól Czerwona papryka słodka Wykałaczki Sznurek wędliniarski Olej Sos 1 por Vegeta Pieprz Oliwa woda Śmietana 18% słodka Sól Wykonanie: Z sera camembert odkrawamy 2 trójkąty ( z połowy sera ). W filetach ostrym nożem robimy(...)oliwy, dodajemy pora , przyprawiamy vegetą i chwilę smażymy. Pod koniec dojemy ok 150 ml wody i dusimy pod przykryciem. Na drugiej patelni obsmażamy nadziane piersi z kurczaka. Po obsmażeniu dokładamy je do pora i dusimy razem jeszcze 20 minut. Uduszone z porami filety zdejmujemy na talerzyk a całość z patelni wlewamy do naczynia i miksujemy. Ponownie wlewamy na patelnię, dodajemy
Smaki Ewyoczyścić, a następnie pokroić na średniej wielkości kostkę. Zalać dużą ilością sosu sojowego. Odstawić na minimum godzinę, a następnie usmażyć na złoto w woku z niewielką ilością oleju. Gotowego kurczaka odstawić do salaterki. Grzyby mun moczyć w wodzie przez 15-30 minut. Następnie przepłukać i gotować przez 10. Ostudzić i pokroić w paski. Odstawić. Zagotować w dużym garnku wrzątek(...)rozgrzaną oliwą wrzucać kolejno składniki (co ok. 5 minut kolejny): najpierw marchew, seler i pietruszkę, później paprykę, a na końcu pora. Usmażyć do momentu, kiedy staną się miękkie i lekko chrupiące jednocześnie. Do gotowych warzyw wrzucić kurczaka oraz grzyby i doprawić do smaku sosem sojowym. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do reszty składników. W szklance rozrobić mąkę ziemniaczaną
Food SquarePachnący włoszczyzną. Wielu nie wyobraża sobie bez niego niedzielnego obiadu. Pyszny smak polskiej, domowej tradycji. Smacznego! Składniki: 2 duże ćwiartki z kurczaka (łączna waga ok. 850 g); 1 średnia cebula; 2 duże marchewki; Biała część pora, 1/4 korzenia selera; 1 średnia pietruszka; 2 średnie łodygi świeżego lubczyku; 3 suszone grzyby; 2 liście laurowe; 3 ziarna ziela angielskiego; 3 litry(...)nagrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu (w pozostałych przypadkach). Ćwiartki z kurczaka umyć pod bieżącą, zimną wodą. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć umyte mięso z kurczaka, słupki marchewek i pietruszki, por, seler, suszone grzyby, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Zalać 3 litrami zimnej wody i gotować na bardzo małym ogniu, bez przykrycia, aż do zagotowania. Z zagotowanego
Gospodyni Miejskaprzepisie z delikatnego mięsa drobiowego. Aromatyczne, lekko pikantne z orientalną nutą - kotleciki curry! Składniki (na 3 porcje - ok. 9 kotlecików): - 300 g mięsa z piersi kurczaka - warzywa - 1/2 papryki, kawałek pora, marchewka, ząbek czosnku - 1 jajko - 3-5 łyżek bułki tartej - 1 łyżeczka przyprawy curry, 1 łyżeczka ostrej papryki, pół łyżeczki chilli, pół łyżeczki czosnku
Kuchnia Ellie