Bezglutenowe gofry z komosy ryżowej chodziły za mną już długo, wymyśliłam je sobie w głowie jakiś czas temu, ale jakoś nie miałam okazji zrobić. Na blogu
SMYKWKUCHNISkrzydełka według tej receptury smakują wybornie, skórka jest chrupka i aromatyczna. Pieczone rzodkiewki są słodkie i pikantne. Czas: 1 godzina Poziom trudności: łatwy Szacowana cena dla
Niedzielny kucharzCzy i Wy macie odwieczny problem "Jaką zupę dziś ugotować...?!" Ja się nad tym zastanawiam średnio co dwa dni, a to dlatego, że jak już kiedyś
Kuchnia w czekoladzieTydzień Francuskiej Kuchni w sklepach Lidl, trwa. Wczoraj na blogu mogliście zapoznać się z przepysznym przepisem na pieczony francuski ser, podany z karmelizowanymi gruszkami, orzechami
SMYKWKUCHNIRok temu pokazałam Wam przepis na kotleciki drobiowe z dodatkiem zielonej pietruszki i sera feta . Dzisiaj zachęcam do "bogatszej" wersji drobiowych kotlecików. Połączenie kukurydzy, cebulki, zielonej
UgotowaćKotlety mielone jak juz kiedyś wspominałam nie muszą być zawsze zwyczajnym kotletami i tak na prawdę nie mają prawa się znudzić. Wokół tyle inspiracji, na prawdę
MamaOskarkaSezon na cukinię właśnie się rozpoczął, nie może więc jej zabraknąć w naszym letnim menu. Świetnie się komponuje z różnymi dodatkami, co umożliwia różnorodne wariacje kulinarne
Smakowity Blog Kulinarnypędzla, wówczas pyzy nie przykleją nam się do sitka (ci co gotują własne pyzy na pewno nieraz mieli z tym problem, ja miałam notorycznie, aż wpadłam na ten genialny pomysł). Każdą partię pyz gotuję 7-8 minut na dość dużym palniku (u mnie"7"), woda musi cały czas wrzeć. Po tym czasie gotowe pyzy wyjmuję, a do garnka dolewam trochę(...)niewiele), przesmarowuję sitko olejem i wkładam kolejną partię pyz. I tak aż do ugotowania wszystkich pyz. Ugotowane pyzy odgrzewamy na parze już zdecydowanie krócej niż produkt surowy. Pozostające po obiedzie pyzy przechowuję do drugiego dnia w lodówce (przykryte folią spożywczą) lub pakuję do woreczków i mrożę. Smacznego
Smaczne ZdroweDlatego w sałatce pojawiła się dość spora ilość ulubionej mieszanki sałaty, granat i czerwone pomidorki koktajlowe. Całość smaku przełamuje kremowy ser pleśniowy. W sałatce, która ma pełnić rolę pożywnego obiadu, który możemy zabrać ze sobą do pracy, czy na uczelnie, ważne jest aby nie zabrakło węglowodanów, dzięki którym będziemy mieć po prostu energię do działania. Dlatego postawiłam na makaron - Pełne(...)złożonym, tej energii starczy nam na dłużej a sami będziemy mieć więcej siły i impetu na resztę dnia. Dlaczego akurat to danie przygotowałam na konkurs "1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella"? Bo własnie to danie w pełni odzwierciedla moją osobę. Zawsze przegotowuję dania oparte na świeżych produktach, zawsze sięgam po zdrowe składniki, z racji zdobytego wykształcenia, zawsze podświadomie, dobieram
SMYKWKUCHNIpiec, grillować, gotować. Pysznie smakują z makaronem, z sosami, jajkami, sałatkami, zapiekankami. Wspaniały jest ich smak w postaci zup kremów. Idealnie pasuję do tart, pizz lub risotta. Możliwości i pomysłów na ich wykorzystanie jest bardzo wiele. Uwielbiam zielone szparagi! Nie wymagają obierania, wystarczy je wygiąć, a zdrewniała końcówka sama powinna się odłamać. Najlepiej jest je gotować w wysokim garnku(...)wystawały z wody. Zmiękną i tak pod wpływem pary. Dzisiejsze danie robi się błyskawicznie a smakuje obłędnie. Wystarczą szparagi, makaron trochę ulubionych świeżych ziół i parmezan. Polecam na lekki obiad lub kolację. Składniki: (na 3-4 porcje) około 20 szt. zielonych szparagów 200-300 g makaronu np.maccheroni, pappardelle lub innego ulubionego 2-3 ząbki czosnku świeże zioła (bazylia, tymianek,oregano
potrawyregionalneDziś mam dla Was kolejny pomysł na naleśniki! Tym razem będzie troszeczkę ( ale tylko troszeczkę :p ) bardziej kalorycznie niż zawsze! Ale ojj tam ojj tam , taka dawka kalorii od czasu do czasu absolutnie nie zaszkodzi ;) Cieniutkie naleśniki zrumienione na prawdziwym, pachnącym maśle i zapiekane z jajkiem sadzonym i serem żółtym – u mnie cheddarem. Danie niesamowicie smaczne i niesamowicie sycące(...)Idealne zarówno dla długie, leniwe śniadanie, jak i obiad. Gwarantuję, że talerz zostanie opróżniony do zera! Polecam! SKŁADNIKI: ( 1 porcja / 2 szt ) NALEŚNIKI: * mąka – 0,5 szkl * jajko – 1 szt * woda gazowana – 1 szkl * proszek do pieczenia -1 szczypta * sól – 1 szczypta * olej – 2 łyżki DODATKOWO: * jajko – 1 szt * ser żółty
Ostra na SłodkoSezon na truskawki powoli zbliża się ku końcowi. Domyślam się, że część z Was już skorzystała z przepisu na pyszne ciasto truskawkowe ( tutaj ). Spora
IzaGotujeBrukiew kupuję i owszem, od czasu do czasu raczej, niż regularnie, z zamiarem pokrojenia jej na kawałki, pokropienia oliwa i upieczenia do miękkości. Mało wysiłku, a dodatek do obiadu wychodzi pyszny. Tym razem brukiew przytrafiła mi się niejako przypadkiem: najbardziej lokalny supermarket nie miał kompletnie marchewki (braki w zaopatrzeniu = bolaczka poniedziałkowego poranka), więc złapałam w zastępstwie tzw. 'stew pack', czyli(...)warzyw korzeniowych, przeznaczonych do duszenia z mięsem w angielskim gulaszu. Za cenę niewielka dostałam korzenie pietruchy, sporo marchewki, trochę cebuli i średniej wielkości brukiew. Na cała resztę miałam oczywiście pomysł, tylko ta brukiew... Aż wreszcie nie dało się dłużej unikać zalegajacego korzenia i przypadkiem powstała zupa. Tania, z bardzo podstawowych, długotrwałych składników, kremowa i niesamowicie pyszna! Moje dzieci zajadały dokładkę
Lejdi of the houseLubię lekkie, ale pożywne obiady. Odrobina jajka, warzyw i kromka żytniego chleba. A wszystko to w jednym, aromatycznym daniu, czyli tosty z cukinią. Warzywa i pieczywo smażone z jajkiem doskonale komponuje się z orzechami i szałwią. Cukinię można przygotować już wcześniej. Później wystarczy wszystko podgrzać, a tost zrobić tuż przed podaniem. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną(...)wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na cukinię to kliknijcie tutaj -> klik ! Tosty z Cukinią, Orzechami Włoskimi i Szałwią 2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal) czas przygotowania to ok. 20 minut (z tego smażenie to ok. 15 minut) koszt to ok. 12 zł Składniki: cukinia 2 sztuki cebula czerwona 2 sztuki oliwa z oliwek
rabarbarowoMłodą kapustę w sezonie kupuję bardzo często. Przeważnie jednak robię ją w wersji z koperkiem i pomidorami ( klik ). Tym razem zaszalałam i przygotowałam gołąbki, które robi
Fabryka pomysłów